středa 13. března 2013

(Ne)přírodní kosmetika aneb Tea tree krém Dr. Popov


Než dám dohromady "poživatelný" seznam fujtajblů, který jsem slíbila, tak se dnes pustím do konkrétního příkladu.
Dnešní příklad bude přesně o tom, o čem jsem psala ve článku o složení Vol.2 - o tom, jaký je rozdíl mezi přírodní kosmetikou a kosmetikou, která se pouze nazývá přírodní.
Pravá přírodní kosmetika označována jako organická či BIO musí být z certifikovaných složek a nesmí obsahovat chemické produkty jako parabeny, silikony, produkty z ropy atd. A finální výrobky musí projít certifikací. (Detailněji o tom napíšu už brzy).

Jinak se označení "přírodní produkt"  může volně používat bez omezení - hlášky typu  "vyrobené na přírodní bázi" nebo "obsahuje přírodní složky" jsou často součástí marketingové strategie a ne snahy pravdivě informovat zákazníka. 
A když pak vidíte přírodní produkt, tak si prostě řeknete, tak fajn, tohle bude určitě lepší - zdravé. 
Legislativa v ČR nám to neusnadňuje (i když nejen v ČR) - neupravuje totiž jasná pravidla pro přírodní kosmetiku.
A tak nám nezbývá než zkoušet, hledat, studovat složení atd.

Dnešní výrobek Tea Tree Oil krém na citlivou a problematickou pleť od Dr. Popova je označen malým štítkem "přírodní produkt". Koupila jsem si ho u své oblíbené bylinkářky. Stál mě průměrných 76 Kč.
Se samotným výrobkem jsem celkem spokojená. Je lehký, dobře se roztírá. Po té, co už ho 2 měsíce používám, ho můžu chválit. Jediné, co může trošku obtěžovat je velmi intenzivní vůně - silice tea tree mi nevadí a vůně časem vyprchá, ale když si namažete celý obličej, tak se vůně celkem drží... (na druhou stranu aspoň víme, že tam tea tree je). Předtím mě hodně trápilo akné, pupínky a dělaly se mi dokonce hrčky, s kterýma jsem si nevěděla rady. Myslím, že můžu říct, že protizánětlivé účinky tea tree velmi pomohly. Používala jsem pak už jen čistící vodu Aknestop od Ryoru a problém se velmi uklidnil. Ale musím říct, že nemám apriori mastnou pleť - spíše smíšenou a momentálně především suchou. A tak uvažuji, jestli tento výrobek může pomoci někomu, kdo má opravdu mastnou pleť či akné. Chci doufat, že ano.
Ale některé složky krému mě nahlodávají. A mezi námi - některé ty složky nejsou přírodní ani trochu - možná tak leda pocházejí ze zahrádky vedle ropné rafinérie :-D...
.
Výrobek obsahuje:
Aqua, Hydrogenated Palm Oil (palmový olej) a Rapeseed Oil (řepkový olej), Paraffinum Liquidum (z ropy), Glycerin, Steareth-2, Steareth-21, Cetyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Melaleuca Alternifolia (kajeput střídavolistý neboli tea tree), Stearic Acid, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben a Propylparaben, Tocopherol (vitamín E)
Shrnutí: Tento výrobek mi posloužil dobře, neublížil a pomohl. Myslím, že bych ho mohla doporučit, ale nemám ráda, když ze mě někdo dělá blbce  - tehdy, když se výrobek tváří jako přírodní, ale není.
Z hlediska přírodního je toto lepší krém než chemií přecpaný Dermacol a další drogerijní záležitosti, ale existují také lepší - opravdu přírodní krémy.....Takže tento je někde uprostřed - průměr.


smajlíky dávám za:
příjemná nemastná konzistence (uživatelsky příjemný)
protizánětlivé účinky tea tree, panthenol a vitamín E
vhodný pro citlivou pleť (nedráždí)

fujtajblíky dávám za:

obsahuje 4 parabeny
obsahuje ropné deriváty a isopropyl myristate (který je nevhodný pro aknózní pleť)


Každopádně dobré přírodní výrobky budu pro sebe i pro Vás hledat dál a ty nepřírodní budu dál rozklíčovávat...

Co Vy a Dr. Popov - máte své oblíbené krémy nebo masti této značky? Máte třeba zkušenost přímo s tímto krémem, abychom mohli porovnat?


7 komentářů:

  1. V poslednom case je tea tree moja zachrana, pouzivam 100%. Tak si sama pre seba hudam, ze by nebolo odveci umixovat si vlastne mazadlo, mozno s bambuckym maslom a nrjakymi olejmi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to tak všechno sleduju, tak mě to už taky napadlo. Určitě to je cesta. Možná něco vymyslíme :). 100% tea tree je výborný.

      Vymazat
  2. Ty parabeny jsou tam jako konzervanty? Legislativa teda moc uživatelům nepomáhá, spíš háže klacky pod nohy. Každá druhá kosmetická značka se tváří jako přírodní a já jsem vcelku lempl to sledovat, teda až doteď jsem byla. Už to trochu začínám sledovat a tvoje články mi v tom hodně pomáhají:)
    Co se týče krému od Popova, tam bych apriori očekávala že se jedná o čistě přírodní produkt. Zas na druhou stranu je fajn, že Ti pomohl.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano parabeny jsou konzervanty - chystám o nich článek zvlášť, ale zatím to nestíhám zpracovávat :). Já jsem to taky moc v minulosti neřešila, ale po té silikonové reakci jsem se už fakt naštvala a rýpu do toho a jsem ráda, že to Tebe i ostatní zajímá taky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marci, tenhle tea tree krém jsem jeden čas hojně používala. Máš pravdu, že je dost aromatický (na můj vkus až moc). Jsem ráda za Tvoje články, pokaždé zde objevím něco nového!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem se trefila Alis. Máš pravdu s tou vůní, bohužel ta vůně je jeden z důvodů, proč už bych si ho znovu nekoupila.

      Vymazat
  5. Přesně s tebou souhlasím, tohle mi u některých značek taky vadí a přijde mi to nefér vůči zákazníkům...

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate