středa 6. března 2013

Čtete složení? Vol. 2 aneb Minerální oleje ucpávají póry


Tak dnes mám pro Vás zase nějaké ty fujtajblíky. Zaměřím se tentokrát na deriváty neboli vedlejší produkty z ropy. Kdo by to byl řekl, že si na obličej mažeme "ropu"? Důvod, proč se zaměřit právě na tyto složky (především u pleťových krémů, které na pleti působí nejdéle) je akne. S akne válčíme všechny, ať je nám 15, 25 nebo 35 let. A když pomineme různé hormonální a vnitřní přirozené příčiny, tak nám zbývá spousta vnějších "nepřirozených" příčin. Třeba takové:

Minerální oleje (mineral oils)

Minerální olej je vedlejší produkt ropy. Tento bezbarvý olej bez zápachu se nevstřebává snadno do pokožky, takže výrobky péče o pleť, které obsahují minerální oleje mohou ucpávat póry.

Minerální olej je okluzivní látka, což znamená, že jeho funkce je vyplnit prostor mezi kožními buňkami a vytvořit tak hladký povrch. Nicméně, při vyplňování těchto prostor minerální olej vytváří tenkou vrstvu filmu na kůži, který zachycuje nečistoty a ucpává póry.
Na futurederm.com odrazují spotřebitele od nákupu a používání přípravků péče o pleť, které obsahují komedonní složky a minerální oleje. Komedonní složky - jsou složky, které ucpávají póry (jak všichni známe na vlastní kůži :). A ve spojení s minerálními oleji póry rychle ucpávají, protože "okluzivní" povaha minerálních olejů dovoluje komedonním složkám zachytit se v kůži. Kromě tohoto je další nepříjemný vedlejší efekt, že kůže není schopna správně dýchat. Ucpané póry brání schopnostem pokožky uvolnit škodlivé toxiny z těla.

Alternativa je používat kosmetiku, která obsahuje přírodní oleje - jako je olivový nebo kokosový olej, které jsou pro pokožku zdravější. Sledujte také, jestli je napsáno na přípravku - nekomedonní či neucpává póry..

Pozor: Minerální olej a slavná vazelína (petrolatum) jsou dvě verze téže látky....
Další deriváty z ropy ve vašem krému, které mohou ucpávat póry, zvlášť pokud trpíte na akne je:
Parafín
Paraffinum Liquidum
Propylene Glycol



Jako příklad výrobku, který neobsahuje minerální oleje a zmiňuje se o tom i na obale je:  Baby Cream Wind and Wetter BabyDream z Rossmana.

A výrobek, ve kterém jsem překvapivě našla hned tři složky ropných derivátů Parafín, Paraffinum Liquidum, Propylene Glycol je náš velmi oblíbený Sudocream.




Ale to samozřejmě neznamená, že na Sudocream zanevřu a hodím ho do koše. Jako léčivá mast je velmi dobrý a jako běžný krém ho snad nikdo nepoužívá :)....Na tomto příkladu je aspoň vidět, že některé přípravky obsahují kontroverzní látky, ale přesto je má Vaše pleť ráda.
Samozřejmě pokud Vám z nějakého důvodu Sudocream nesedí a trápí Vás akne - může to být z důvodu složení.

A protože tahle problematika je složitá jako složení výrobků samo, můžeme zjistit, že spousty tzv. přírodních či rostlinných výrobků obsahují chemikálie, kterým bychom se měli raději vyhnout.
Česká legislativa totiž pojmy jako bio či přírodní kosmetika neupravuje.

Bio (organická) kosmetika:
Přísady použité v takové kosmetice jsou vypěstované bez pesticidů a podle přísných předpisů kontrolních institucí, které vydávají povolení k jejich přidávání do výrobků s označením "organic" nebo "bio". Přírodní přísady mohou být použity v nezměněné formě, většinou jsou však zpracovány, upravené a smíchané s ostatními přísadami zejména v zájmu prodloužení doby použití výrobku ale i v zájmu efektivnějšího působení některých složek na daný typ pokožky.

Běžná přírodní kosmetika:
Převážná většina výrobků obsahuje přírodní složky. Přesto mají daleko k přírodním. V současnosti roste poptávka po organických a skutečně přírodních přípravcích a průmysl reaguje slogany "vyrobené na přírodní bázi", nebo "obsahuje přírodní složky". Ale na rozdíl od organické kosmetiky, která musí projít testováním a certifikací na základě dodržení přísných kritérií, na jakoby přírodní kosmetiku se nevztahují žádné striktní předpisy. Samotný pojem "přírodní" není legislativně ošetřen. Například ve Velké Británii slovo "přírodní" může být použito na jakémkoli výrobku, který obsahuje jen 1 procento ingrediencí získaných z přírody.

Malý slovníček přírodních olejů:

cera alba - včelí vosk
butyrospermum parkii shea butter- bambucké máslo
simmondsia chinensis oil - jojobový olej
helianthus annuus seed oil - slunečnicový olej (nekomedonní)
Macadamia Ternifolia Seed Oil - olej z makadamových ořechů
Argania Spinosa Kernel Oil - arganový olej
Cocos Nucifera Oil - kokosový olej
prunus amygdalus dulcis oil - mandlový olej
triticum vulgare oil - olej z pšeničných klíčků
hydrogenate castor oil - hydrogenovaný ricínový olej
Olea Europaea (oliva) Fruit Oil - olivový olej

Tak jak je to napsáno má člověk pocit, že se najednou ocitl v džungli kosmetiky bez mačety či domorodého průvodce. Samozřejmě nemá smysl se příliš stresovat složením výrobků. Ale pokud chcete pro zdraví své pleti dlouhodobě udělat něco navíc, je dobré složení studovat. Alergie na člověka přicházejí i v pozdějším věku a myslím si osobně, že i díky tomu, že používáme příliš mnoho chemie, o které vlastně ani nevíme.
Člověk v drogerii velmi rychle zjistí, že by nevyhovoval pomalu žádný krém či pleťové mléko. Ale každý by měl mít možnost vyhnout se tomu výrobku, jehož složení může pleť oslabit, podráždit či ještě zhoršit tendence pleti - ať už je to akné, vrásky či suchá pleť.

příště se zaměřím na tzv. komedonní složky v krémech. Složky, které jsou podstatné pro Ty z Vás, které akné dokáže potrápit. Příští příspěvek bude ve formě seznamu těchto komedonních složek.
(Obávám se, že tento seznam už do mobilu nenarvu :)....

Zůstaňte naladěny a přeji Vám opět krásnější den bez fujtajblů z ropy aj.

zdroje:
www.ehow.com
http://www.vylecse.cz/informace/30-zkontrolujte-si-kosmetiku-neni-v-ni-skodliva-ropa

http://avocados.cz/forum/o-cem-kosmeticky-prumysl-zaryte-mlci




8 komentářů:

  1. Zůstávám naladěna:) To je tedy výcuc, dala sis s tím práci! Prolustrovala jsem dceřin dětský krém - kouzelná víla, nějaká limtovaná edice z DM a on je plný přírodních olejů a bez silikonů!!! Akorát na předposledním místě se tam objevuje methylpropional, ale ten neuvádíš jako vyloženě fujtajblózní. Navíc ten krém tak krásně voní. Asi nebude nadšená, až zjistí, že ji ho babrám:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se dost zaměřuju na dětké krémy, holky se doma diví, co tam dělají baby krémy, když žádné malé dítě už nemáme :). Ten methylprop...to je vonná přísada, mohla by dráždit jedině kdybyste měly alergie na parfémy, ale to Ty určitě nemáš :). Zajdu kouknout na tu vílu taky.

      Vymazat
  2. milá eM, opäť som si prišla na svoje :) absolútne zdieľam tvoj názor a otravne šírim medzi mojimi blízkymi :D s radosťou si prečítam aj pokračovanie a teším sa na tvoje tipy ohľadom zdraviu prospešnej kozmetiky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem mohla přispět...Taky už doma pěkně prudím čtením složení :). Takže určitě budou další tipy.

      Vymazat
  3. Hi Em..loving all of your tips and info...very informative! I love to use avocado mashed on my face..and use coconut oil too. I have always been sensitive with lots of allergies..so anything natural for me is good. Wishing you a wonderful day!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hi Victoria I am glad you can find something usefull on my non-art websites for you too. I have to try the mashed avocado - because products with avocado was always very good for me - thank you for tips too. Hugs!

      Vymazat
  4. Ahoj Marcelko, jsi moc hodná, že jsi nám tyhle články napsala. Člověk opravdu ani neví, co si na sebe všechno maže :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný článek a užitečné shrnutí. Ve složkách se často docela ztrácím, jen ty oleje si přeložím, ale výrobci jsou vynalézaví a kódují:) Veronika

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate