čtvrtek 28. března 2013

Jaro novou optikou Olympus PEN aneb Makrofotografie


Dnes odbočím od tématu kosmetiky a dáme si jedno oddychové téma. Chci Vám totiž představit mého spolupracovníka na blogu, bez kterého by tento blog nebyl tím, čím je - co se týče obrazové části. 
Je to můj fotoaparát - mirrorless zrcadlovka Olympus PEN E-PL 2.


(samozřejmě s ladící stylovou "kabelkou" brašnou :)

Nebudu Vás zahlcovat technickými parametry (jestli Vás něco zajímá, odpovím v komentáři)

Pořídila jsem si ho v květnu minulého roku a jsem do něho beznadějně zamilovaná.
Teď na jaře jsem pořídila mému PENu nový "tunning" - Macro předsádku. Jsou to takové 2-dioptriové brýle pro mého kamaráda....
Makro fotky s mým novým PENem byly už totiž úplně jiný level než s mým kompaktem Panasonic Lumix (který jsem měla před Olympusem a teď ho má moje dcera). Jenže já jsem chtěla pokročit ještě o další level dál..... Já totiž miluju makro fotografii květin. Znáte to - krásné detaily květin....věčná inspirace a krása barev a tvarů.. . Někomu to možná přijde kýčovité, ale ať si trhne nohou - já květiny miluju....(Řekněte mi, která žena ne..) A protože jaro začíná, můžete se kromě mého "kecání" tady na blogu i těšit na spoustu fotek. A macro fotek. 
Díky této předsádce se mi budou také lépe fotit maličká písmenka složení různých kosmetických přípravků a budu Vám je moct, díky této předsádce, přiblížit na max.
Když mi přišla nová čočka domů, asi si dovedete představit, v jaké euforii jsem lítala po bytě a fotila :)...no euforie nekončí...Stejně tak mě baví i následný postproces upravování fotek v počítači (ale to už nejsou žádné mega úpravy, aby jste si nemysleli...:).
Zatím, protože venku nic moc nekvete, nebo je to skryto pod sněhem a akorát mi mrznou ruce (a následně otečou) fotím doma ve svém výtvarno-fotografickém koutku.

Takže dnes Vás zahltím barevnou krásou květin z mé domácí "zahrádky" - mé pokojové orchideje, darovaná primulka, zakoupené řezané tulipány a frézie a sušená růže - a navíc jedna "divoká" první sedmikráska venku - objektivem Olympus PEN s macro předsádkou.
Doufám, že Vás potěší, jako těší mě.....
A k tomu jako malý hudební dobrovod písničku od Priessnitz - Mimosezóna...
Která začíná aktuálními slovy "Až skončí tahle zima........."
(už aby to bylo!!!!)


A můj velmi oblíbený citát od Konfucia:
"PTÁTE SE MĚ, PROČ KUPUJI RÝŽI A KVĚTINY?
RÝŽI KUPUJI PROTO, ABYCH MĚL Z ČEHO ŽÍT,
A KVĚTINY, ABYCH MĚL PRO CO ŽÍT."
















A pro případ, že byste mých makrofotek náhodou ještě neměli dost, tak se můžete ZDE podívat na další......(Jsem psala, že makro miluju :)

A co Vy a kytičky?


Mimosezóna 

by Priessnitz

Až skončí tahle zima
roztají bílé sněhy
objeví se země staronová

Až skončí tahle zima
a zlomí se ledy
vylejí se řeky z břehů

A zatím vítr skulinu hledá
kořalka čirá bude doceněna
a zatím vítr skulinu hledá
kabát bližší než košilela

Až skončí tahle zima
zmizí stopy z plání
odletí a přiletí
ptáci do svých hnízd
až skončí tahle zima
přijedou letní hosti
co mají svý psy a děti rádi

A zatím vítr skulinu hledá
udržovat oheň je třeba
a zatím vítr skulinu hledá
pálit obrazy a slova

Až skončí tahle zima
(že jsme se ani nerozloučili)
až skončí tahle zima
(proč jsi to udělat musel)
až skončí tahle zima
(nedokážu si představit)
až skončí tahle zima
(že už bychom se nikdy neviděli)
až skončí tahle zima
(co se s náma stane)
až skončí tahle zima
(už s tebou nechci být)
až skončí tahle zima
(mám tě v paměti)
až skončí tahle zima
(obraz i tvoje slova)














8 komentářů:

  1. Krásný fotky :) miluju kytky, opravdu ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marcelko, moc krásné fotky jsi nafotila!!! Ty detaily jsou naprosto úžasné!!! A´t Ti nový kamarád dobře slouží a budu se těšit na další fotky! A ta písnička, ta je moc krásná. Musela jsem si ji poslechnout ještě jednou :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky! :) Moc děkuji za milý komentář u mě na blogu ;) Na makro máš skutečně talent! Ta předposlední usušená růže vyšla opravdu krásně! Také miluji focení, ale je to celkem drahý koníček.. kdykoli mě napadne nějaké vylepšení jako osvětlení, nebo jednoduchá ateliérová "plachta", zjistím, že to stojí majlant! přemýšlela jsem, že bych se podívala po světlech do nějakého bazaru, ale žádný zatím nemám ozkoušený. Hodně zdaru při focení! :)

    www.lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Máš pravdu je to drahý koníček, takže ty vychytávky většinou nechávám na narozeniny :) a moc nenakupuju. Jinak já si svůj mini ateliérový koutek teď vybavila úplně primitivně a levně - plachtu jsem nahradila obyč. bílou látkou (možná zvážím nákup nějaké látky v IKEA pro zpestření), lampu z IKEA, která má stojan na zem a ohýbací "krk" a taky LED baterku...už mi chybí jen ten stativ (pořád fotím z ruky) ale ten je na řadě zas někdy příště....Jinak bazarky taky nemám ozkoušené, ale kolega si chválil bazoš http://foto.bazos.cz/digitalni/

      Vymazat
  4. Panasonic Lumix který má manžel byl prvním foťákem kterým jsem začala v digi éře mého focení znovu fotit a to hlavně když jsem se stala před necelými pěti lety majitelkou prvního papírového psa a začala jsem s ním chodit po výstavách. Díky tomu vznikl před třemi lety můj blog a na něj jsem fotila právě Lumixem. A to i makra. Před dvěma lety jsem dostala k vánocům ten FUJI, taky to byl posun o level nahoru. Teď pokud bude všechno O.K. mám od muže slíbenou na příští rok zrcadlovku. Což je ten můj vysněný Game over. Dokonce jsem začala sledovat i na YT i video kurzy Onřeje Neffa a našla jsem si jednu stránku z různými kurzy (hele a ta by možná mohla zajímat i tebe) kde je i o focení. Mám staženou i jednu Neffovu knihu o digifocení, takže mám zase něco čím se o kousek snažím posunout dál....no stativ taky nemám, protože zase většinou vyrážím na lovení fotek se smečkou a táhnout krom psů ještě stativ se mi moc nechce. Ale začínám na některé věci o něm uvažovat. Tahle zrcadlovka je vcelku skladná jak je vidět...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na Lumíkovi (Lumix) naučila makro - byla to velká škola a pak už ten přechod na zrcadlovku bylo jedno velké bájo!! Tak přeju ať ta zrcadlovka vyjde! Tenhle Olympus je právě hodně skladný a relativně lehký oproti jiným zrcadlovkám, proto jsem ho chtěla a proto ho miluju. Nechce se mi taky na procházky (byť tedy psy nemám, pouze děti a kočky :) tahat velké heblo - třeba jako Nikon, to jsou děla a to mě neba. Stativ si chci pořídit právě jen na ateliérovky, nejsem maniak, abych chodila s baťohem plným fotografické výbavy. Mám přátele, co takto chodí, ale já ráda přírodou chodím na lehko :). Ondřej Neff je fajn, taky jsem už u něho ledacos "nastudovala", ale momentálně nějak nemám čas studovat spíš praktikuju :). Olympus ke konkrétním foťákům pořádá i kurzy zadarmo - pokud jsi členem a pokud vlastníš ten který typ.

      Vymazat
  5. Takže to je ten fotoaparát :) Fotky vyzerajú nádherne, ostrosť je super, farby sýte, všetko ako má byť...možno sa aj ja raz dopracujem k takému levelu, že si budem chcieť kúpiť lepší foťák aby som mohla fotiť takisto tak dobre :)
    Len tak ďalej.

    OdpovědětVymazat
  6. To jsou nádherné fotky.....zvlášť ty po dešti....
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate