pátek 1. března 2013

Wellness - péče o pleť, tělo i duši


 Máme tady pátek a nadcházející víkend, tak mám pro Vás takové relaxační téma. Opravdu "velký" příspěvek o relaxaci ve wellness centru. Je opravdu dlouhý, tak jen doufám, že si v něm každá třeba něco najdete nebo Vás aspoň místy pobaví....
Navštěvujete wellness? Všechny ty výřivky, páry, variosauny, infrasauny, finské sauny atd...?


Já ano, ale nijak často, jen tolik, aby to byl pro mě svátek. Protože jako věčně znavená matka, potřebuji občas nějakou vyjímečnou chvíli, kdy se můžu nechat hýčkat.
Takže dnes "pár" mých poznatků z návštěv wellnessu:

První podmínka je pro mě soukromí – raději si připlatím nebo jedu do wellness hotelu v sousedním městě, než abych musela v jediném místním přeplněném wellnessu sdílet vzácné chvíle odpočinku s někým, s kým nechci – třeba voyery či exhibicionisty :) anebo poslouchat, co vařila paní Vomáčková včera k obědu....(takovýma historkama mě zásobuje můj parťák, který navštěvuje saunu často - akorát s panem Vomáčkou :)
 Ač nejsem nijak prudérní, mám ráda své soukromí, jen tak můžu plně relaxovat - představovat si, že jsem někde na tropickém ostrově :)...
 I když je ve wellnessech intimní příšeří, občas se stane, že zahlédnu něco, o co nemám zájem. 
A Ti, co to "všechno" předvádějí nejsou statní mladíci s ocelovými svaly, to mi věřte:). 
A také nechci, aby mi partner držel ručník téměř nad vířivou vodou, aby mě zakryl před zvědavými pohledy. Nedávno jsem byla ve wellnesu, kde jsme byli jen dva páry a narazili jsme na sebe jen jednou - úžasné! Proto se nerozpakuji zavolat předem do zařízení a zeptat se, kolik tam zrovna mají lidí...
S potřebou soukromí se pojí také mé nároky na ručník...Dostanu dva ručníky a kvalita odráží kvalitu zařízení – preferuji ručník se suchým zipsem, který dobře drží. Pokud dostanu ručník bez sucháče, moje pozornost není upnutá k relaxaci, ale k tomu, že ho pořád spravuju a přidržuju. Protože,  nevím jak Vy, ale já svůj ručník odkládám pouze před vstupem do výřivky – jinak jsem stále „oblečená“.
Ve wellnessu jsem opatrná na extrémy, nejsem totiž  založením lední medvěd jako můj parťák. I když mám ráda ten pocit, že se dobře vypotím, musím preferovat pozvolný proces. Důvodů je hned několik - jsem po vážné operaci, mám nízký tlak a moje pleť je suchá s rozšířenými žilkami - a tak se snažím, aby mi bylo po atrakcích wellnessu dobře a nikoliv opačně.

Mám ráda výřivku. Podvodní masáž se vyrovná jakékoliv masáži zkušenou masérkou, ale protože nejsem moc trénovaná (na masáže chodím jednou za rok v rámci rehabilitací), tak cítím své namasírované tělo i druhý den. Ale líbí se mi, že opravdu promasíruju všechny důležité svaly - o kterých jsem málem zapomněla, že je mám  (ztuhlá krční páteř ze sezení u PC a znavená bederní páteř - nosím toho na svých bedrech až až :) - a zároveň se můžu cachtat..

Mám taky ráda vario saunu – v této sauně je 55 až 60 stupňů a 60% vlhkost. Pro mě zcela vyhovující. Je vždycky lepší, když si můžu lehnout, nastavím si přesýpačky na 15 min a představuji si, že jsem na pláži na Grand Canaria...:)


Infra sauna je pro mě taky fajn. Tady je většinou cca 45 stupňů a 20% vlhkost– takže opět takové příjemné tropy na 15 min. A pokud je zapnutá (její vypínání prostě nechápu), tak v ní většinou svůj wellness program začínám.

V páře už pro mě začíná pěkně houstnout vzduch :) jojo 60 stupňů a 1OO% vlhkost udělá své. Zavřu oči, čichám příjemnou meduňkovou silici a opatrně inhaluju a medituju....tady se poctivě potím a dokud mi tělo dovolí, tak vydržím.

Kneippův chodník - je pro moje nohy léčbou šokem. Mám totiž věčně neprokrvené a ledové nohy. Chodník je na principu chůze ve vodě lehce nad kotníky po oblázcích v délce cca 2-3 metrů - v ledové vodě a následně horké vodě. No poprvé se mi do té ledové teda vůbec nechtělo, ale můj lední medvěd zavelel a vstoupil. A já ho musela následovat, nejsem přece z cukru, ne. No, první pocit je šokující, mám pocit, že jdu opravdu v ledové řece, pak dostanu další šok horkou vodou. Ale dobrá zpráva je, že čím více, tím lépe – ledová voda už po několika opakováních není tak ledová a horká tak horká. Po absolvování této atrakce mám vždycky pocit, že moje nohy nejsou moje. Buňky dostanou takový šok, proberou se k životu a pobíhají sem a tam - v nohách mi vždycky pěkně brní...:)

Finská sauna, kde je 100 stupňů, není pro mě, ale pro mého parťáka, kterému přezdívám Huck Fin. Chodí do sauny často, beze mě. Žil ve Finsku, kde mají sauny v každém domě i v bytovém panelovém domě, takže si tento zvyk přivezl i domů. Když se chci zchladit, stačí mi,  podívat se na něho, jak rozehřátý po hlavě skáče do venkovního bazénu na terase. Pobaví mě i cedule na dveřích – "Pozor padá led ze střechy". Lední medvěd mezi krami :).

A na konec procedur si dáváme tepidárium, příjemné letní teploty 35 stupňů a 50% vhlkost, zde bych klidně i usnula...Jak já už se těším na léto.

Wellnes pro mě není jen o těle, ale i o pleti. Protože vypotím všechny nečistoty i z pórů pleti. Je to jedinečná příležitost k hloubkovému čištění pleti. Proto se na to snažím připravit předem. Vyčistím pleť a ošetřím krémem, sundám řasenku a make up, aby se pleť mohla zbavit všeho, co nepotřebuje. Ono totiž štípající řasenka v očích v páře, je to samé, jak drátem do oka :).

Po absolvování dvouhodinového wellness programu, pleť i tělo dočistím...Beru si se sebou pleťovou vodu anebo čistící ubrousky Garnier  a tělový sprchový gel. A někdy si vezmu i peeling, (když si vzpomenu) a to je pak opravdu očista do čista :).  

Tenhle pleťový peeling mi pleť dost vysušuje, tak ho používám na tělo. 


A sprchový gel Dermacol jsem dostala k vánocům od kamarádky a voní jako hořká čokoláda s pomerančem, kterou miluju anebo jestli si vzpomínáte na Arabesky – vánoční želé v čokoládě – to je přesně ta vůně, že Verunko :). Hezky to po tom pocení a masírování povzbudí...

A protože do wellnessu chodím na večer - vyčištěnou pleť pouze ošetřím nočním krémem a očním krémem a tělo tělovým mlékem Dove pro suchou pleť
Po wellnessu si dopřeju doma hodně odpočinku u dobrého filmu anebo jdu rovnou spát :).. Na druhý den, pokud ještě cítím únavu ve svalech, si bez výčitek ordinuji klidnější domácí režim. Sledování filmu, malování, trošku uklízení, trošku vaření, ale nikam se neženu....Chci si to užít do poslední chvíle, protože ten pocit odpočinku, v tom každodenním shonu, zmizí velmi rychle.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s wellness – pozitivní či negativní? Zkoušely jste třeba i wellness víkend?









6 komentářů:

  1. Wellness miluju, ikdyž přímo programově se mu nevěnuju. Tohle mají perfektně zmáknuté Rakušáci a líbí se mi jejich kultura saunování.
    Od podzimu do jara chodíme pravidelně akorát do finské sauny, máme možnost si ji pronajmout na ě hodiny jen pro sebe. Takže žádné omezení i co se týče dětí, že nikoho neruší a pak si to můžeme do sytosti užít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Rozumím. To je asi úplně nejlepší objednat si ji jen pro sebe. Můj parťák je zrovna s kámošema v sauně a takto si ji objednali. Zatímco já tu sedím s chřípkou a nemusím mít ani saunu, abych se potila...:)

      Vymazat
    2. Jé tak to Ti přeju, ať jsi brzy zdravá! iIkdyž s chřipkou si to prostě člověk musí odrkoutit tak jako tak. Neléčená trvá 7 dnů léčená týden:/

      Vymazat
    3. To máš stoprocentní pravdu. Ať dělám co dělám urychlit tu léčbu prostě nejde :). Prostě si to odtrpím a pak už bude doufám to jaro...

      Vymazat
  2. My jsme byli s přítelem jen na jednom wellness víkendu a jeho to moc nenadchlo, tak nevím, jestli se mnou ještě na nějaký pojede. Já jsem byla ale nadšená a moc jsem si víkend užila. Baví mě chodit do sauny, na masáže a nic nedělat :-D . Alespoň ten víkend si chci užít :-) . Teď přes léto mi nevadí, že nikam nejedeme, protože máme na zahradě bazén , tak se u něj opaluji, ale na podzim nebo v zimě bych ráda někam vyrazila :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate