středa 21. srpna 2013

Otestováno eM: Vichy a Nobilis Tilia

aneb věčný boj s pupínky?



Pěkný den všem,

tak tady máme zase něco kosmetiky z rubriky otestováno eM. Dneska to budou dva výrobky, jeden z nich jste mohli zaregistrovat v mém článku, co testuji aktuálně ZDE.
Tyto články píšu až po určité době - když dostatečně ozkouším daný produkt a udělám si na něj úplný názor a někdy se dostanu zároveň i na dno přípravku. Dala jsem si sama takovou zásadu, že zde budu psát jen o výrobcích, které jsem používala minimálně 1 měsíc a více, aby měly informace určitou výpovědní hodnotu.

Takže vrhněme se na to:

Tyto výrobky jsem začala používat v letním období (přesně od začátku července), kdy moje pleť už chvíli tropila psí kusy a já byla nešťastná, co s tím - ze zimní a jarní sušenky se stala letní puberťačka, zanícené pupínky nejen v T-zóně, kde je člověk tak nějak očekává, ale i na tvářích a čele či spáncích, prostě kde si umanuly, tam byly...kvetly klíďo i přes noc. Pleť byla i přes používaný peeling drsnější na tvářích i na dekoltu...

Vichy Normaderm Anti-Age gel-krém



Tuto věcičku jsem dostala v soutěži od milé Lucky z justinaforfun, poslala mi plné balení a já ji moc děkuji.
Cesty jsou někdy nevyzpytatelné, protože jsem na jaře přemítala nad touto řadou Vichy a zvažovala zda investovat a nakonec jsem nějak zapomněla a obrátila svou pozornost jinam....a teď se ke mě dostala oklikou ze Slovenska :).
Řekla bych, že Vichy není moc oblíbená v blogosféře a tak by mě zajímalo, jak jste na tom s Vichy Vy.
Teď Vám řeknu, jak jsem na tom já:
Asi si musíme hned říct, že Vichy není přírodní kosmetika, ale spadá do "chemky", ale je obohacená minerální vodou z Vichy, je to kosmetika "z lékárny".
Ale já jsem byla ochotná vyzkoušet cokoliv a nekladla jsem příliš důraz na složení - jako v tomto případě.
No přiznám se, že i přesto jsem se ze začátku obávala reakce mé pleti - přece jen můj nepřítel silikon-dimethicon na 4. místě za denaturovaným alkoholem?

Ale zdálo se, že po týdnu používání se pomalu pleť začala uklidňovat a pleť už nebyla na povrchu drsná. Žádná reakce na gel-krém se nekonala (žádné podráždění ani krupička).
Krém má už zmíněnou lehkou texturu a jemně nazelenalou barvu.



 Má velmi zvláštní vůni, (docela věřím, že někomu to nebude vonět). Dlouho jsem dumala, co mi to připomíná, až jsem si vzpomněla - na Vincentku! - mojí oblíbenou minerálku v zimě.. Vůně minerální vody byla přesně to, co jsem cítila hned za parfémovou složkou (nebo před ní :-). Osobně mi tato vůně vůbec nevadí, naopak je zajímavá a mě příjemná (ale moc dobře vím, že vůně stačí, aby se člověk s výrobkem rozešel ve zlém).
Jak na mě působí tahle chemková Vichy jsem sledovala velmi důkladně  a postřehy si psala do deníčku :).
Po aplikaci je pleť velmi dobře tonizovaná a barevně sjednocená, velmi pozitivně působila na mé červené žilky, které byly méně viditelné, ty největší bohužel už na "léčbu" nezabíraly, ale přesto jsem si toho efektu nemohla nevšimnout a příjemně mě překvapil, protože tento efekt jsem zatím ponejvíce zažila pouze u regeneračního oleje od Saloosu. 
Gel krém mi neucpával póry, konečně ubylo zánětlivých ložisek na tváři, T-zóna péči odolávala odhodlaněji, ale i tak to byl pro mě velký pokrok. 
Gel především hodně příjemně chladí, a to v létě člověk ocení nejvíc. 
Kdykoliv jsem si zkusila dát na pleť můj běžný krém (Natura Siberica) nebo BB krém (Maybelline) moje pleť je "zvrátila" a odměnila se mi podkožáky a zánětlivými pupínky, snesla jedině Vichy, no co Vám mám povídat. 
Asi přece jen ta kyselina glycolová, vitamín C a zinek ve složení udělaly prospěšnou práci.
Nemůžu samozřejmě říct, že by se mi od té doby co používám Vichy pupínky vyhýbaly, občas nějaký vystrčí růžky a v období hormonální nerovnováhy je to stále divočejší, ale když toto pomine, pleť už si dá říct a chová se přiměřeně věku :-), dokonce už nemusím patlat tolik korektoru (make-up mi ucpával póry, takže jsem se ho momentálně vzdala úplně). Každopádně v boji proti pupínkům člověk musí nasadit několik zbraní nejen jeden krém-gel..
Co se týče anti-age efektu, ten se mi nejlépe pozoruje po ránu na dekoltu, neb už v mém věku vypadá lehce zvrásněně :-/...Do dvou hodin po aplikaci byly vrásky jemně vyhlazené (pozor, neříkám, že zmizely!) a nebyly tak viditelné.
Z toho usuzuju, že krém, ačkoliv je lehký, gelový, hydratoval velmi dobře, protože na vrásky platí jen ta hydratace a antioxidanty též.

Závěrem můžu říct jen to, že jsem vděčná, že se ke mě tahle Vichy dostala. A zdá se, že v teplých dnech ji budu používat stále, v zimě mi stačit asi nebude. Nejsem si jistá, jestli bych si koupila další výrobky od Vichy, ale možná bych se nechala zlákat ještě něčím z řady Normaderm, možná čistící gel nebo tak něco. I když jsem spokojená s jedním výrobkem, který mě osobně sednul velmi dobře neznamená to, že začnu značku slepě adorovat celou :-)...Každopádně do tohoto krému bych šla znovu a koupila si ho.




Složení:
kromě sporných složek a la alkohol denat., dimethicon a  dimethiconol či PEG, je zde i triethanolamine (ten může dráždit citlivé oči), upozorňuji, že já jsem tento gel kolem očí nepoužívala, na to mám Alverde sérum....




Teď už víte, že další povídání bude o Biofázi od Nobilis Tilia.
Kdo čtete  blogy pravidelně víte, že se o Biofázi začínají šířit zázračné zvěsti, původce zvěstování nebyl nikdo jiný než má milá Mitsuuko :). 
Začala používat Biofázi poctivě a pravidelně dle rad své Baby Jagy (nebo-li kosmetičky).
Když jsem to četla (několikrát) nemohla jsem se ubránit velkému dojmu, který to na mě udělalo - zvlášť když jsem o tomhle do té doby v blogosféře vůbec neslyšela (a tak jsem si mohla říct, ha nejde jen o další masový trend a la marketing :-). No, jo ale když mě chvíli trvá než něčemu příjdu na chuť a odvážím se zase něco zkoušet na vlastní kůži a tak jsem to vzala trochu od konce...Koupila jsem si vzorek séra, které už se používá jen jako doplněk ke Biofázovské kůře - byla mi sympatická Calendula :-)



Je to sérum nabité bylinkama až po okraj, a taky tak silně voní, což mě vůbec nevadí. Zjistila jsem, že jsou mi v kosmetice milejší bylinky než kytky (obzvlášť ty exotické..). 
Sérum je v balení s praktickým a hygienickým kapátkem, kde se na něj hrabou nehygienické roll-ony.




Stačilo ťupnout na jednotlivý pupínek a čekat, jestli se něco stane. Sérum má totiž působit na hojení a protizánětlivě.
No, výsledek na sebe nenechal dlouho čekat, musím říct, že na hojení pupínků, je tohle to nejlepší, co jsem kdy měla - nic nikdy nezabíralo tak dobře.
Ale nemylme se, třeba s podkožáčky si neporadí (to je zvláštní odrůda potvor), ale když už něco rozhnípeme, tak pak zapojí svou léčivou sílu - nejlépe se mi takhle léčilo přes noc. 
Sérum používám jen, když potřebuji hojit, ale přesvědčilo mě, že asi ta Biofáze nebude od věci, já si vůbec teď séra oblíbila. Calendulu si určitě koupím znovu, protože už jsem na dně - výhoda je, že stačí pár kapek, které se precizně a lékárensky dávkují kapátkem, takže neplýtváte a  vydrží Vám dlouho. 
Určitě vyzkouším i jiná séra Biofáze od NT ačkoliv si nejsem jistá, jestli všechny tři najednou (tak jak se mají správně používat) - ale potřebovala bych něco, co by dokázalo pomoct od jizviček od starších hnípanců - mám ještě jiný tip od Mitsuuko, ale to už je zase hudba budoucnosti....
Uvidíme, každopádně Calendula to u mě vyhrála na celé čáře.



Takže to jsou dneska dva výrobky, které používám v boji s tak trochu větrnými mlýny - pupínky. Nejsou to jediné výrobky, co používám, takže příště bude seriál pokračovat a to výrobky Alverde na nečistou pleť....

A co Vy a nekonečný boj s pupínky? Už jste našli něco, co se Vám skvěle osvědčilo? Máte nějaké své tipy?


23 komentářů:

  1. Opet jsem si krasne pocetla. S Vichy zkusenost nemam. Ale tu biofazi bych zkusila, na tvari se mi udelal poradny pupinek diky PMS bolí jak čert, takze bych uvitala neco k leceni. Měj se hezky Marcelko ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani díky moc, hlavně za to včerejší upozornění :-)...To PMS to je nekonečná válka, já jsem si právě teď konečně dala do kupy pleť po týdnu péemeskových hormonálních bojů...Tahle Calendula mi fakt pomáhá na zhojení, ani nejsou žádné moc velké jizvy, ale třeba zkus i něco dostupnějšího, myslím, že i klasický tea tree olejíček by mohl udělat podobnou službu (pokud třeba nemáš alergii)...A hlavně no stres a odpočinek :-). Měj se moc hezky!!!

      Vymazat
  2. Další lapená spolkem biofáze. :) Já zatím odolávám, ale jen proto, že jedu na měsíční výlet a nemůžu si s sebou vzít celé kosmetické šuple. Ale po příjezdu, muhehehehe... (ďábelský smích). Jinak od Vichy jsem kdysi používala tu základní růžovou řadu krémů (nevím, jestli se ještě dělá) a moje pleť na to reagovala jako na jakýkoliv jiný základní hydratačně masticí krém, takže jsem usoudila, že to je spíš drogérková záležitost, které se povedlo vetřít do lékárny. Ale třeba se pletu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ba ba Ani, spolek biofáze nebezpečně rozšiřuje svou fanatickou základnu :-)...zatím si to ale jen tak šmrdlám bez pravidel !-)...Ani bych se nedivila, kdyby tzv. lékárenská kosmetika byla jen drogérka v hezčích šatičkách a za "lepší" prachy. Tohle je moje první zkušenost, takže nemůžu moc posoudit a je fakt, že co se týče značek jsem dost promiskuitní a málokdy mám třeba ucelenou řadu výrobků...

      Vymazat
  3. Marci, biofázu určite skús používať všetky 3 séra, tak ako sa má, je to neskutočný pocit, tá vôňa a relaxácia. Na jazvičky by malo byť dobré sérum Koriander a Santal, ale možno by som sa ešte poradila na stránkach NT. Ja sa na jeseň chystám k biofáze vrátiť, je to to najlepšie čo mi zaberá na seborku a môj nešťastný ksicht. Teraz ju čosi vyše mesiaca nemám a už sa to začína prejavovať. Keďže už nie je tak horúco, znesiem aj krémy a šípkový olej, ale vyhádzaná som nejak viac. Asi proste nemôžem chodiť do práce, stresy mi neprospievajú :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Margitko, ono ten stres dělá hodně potvora, když to zrovna není PMS...znám to na vlastní kůži. A můžu potvrdit, že teď když už se ochlazuje jsem dokonce na noc začala používat levandulový olejíček a pohoda - docela jsem se toho bála, šípkový olej samotný nemám jenom ve směsi v regeneračních olejích od Saloos, ale vím, že je super, možná jednou koupím čistý a basta :-). S tou biofází je u mě problém, že moc nevydržím něco hodně pravidelně používat, ale tohle mě fakt láká, protože bylinky mám moc ráda a séra taky, takže určitě zkusím další - díky moc za tipy. Ještě Mitsuuko chválila ten řebříčkový olej od Ilcsi, tak ten bych chtěla zkusit....Tak ať máš pohodový den bez stresů pokud možno :-). Pá

      Vymazat
    2. Margaretko, seborkou myslíš seborhoickou dermatitidu? Pokud ano, můžeš mi prosím napsat co konkrétně na ní používáš?

      Vymazat
  4. Zase ta biofáze, já sice zatím odolávám, ale to jen z důvodu, že věci, co právě používám mi vyhovují a časté změny mé super citlivé a vybíravé pleti moc neprospívají...Ale líbí se mi tvůj nápad ji používat jako léčitele pupínků, asi vyzkouším :)Já na ty potvory používám tea-tree nebo levandulový olejíček, občas Salcura sprej a nebo gel s Manuka medem a olejem od Living Nature.Na hojení pak aloe gel společně s olejíčkem od Pai. Nejhorší ale je, že jakmile se mi něco objeví kolem brady, tak téměř cokoliv na to dám, tak se mi z toho vyklube ekzém, vůbec to nechápu a jediné štěstí je fakt, že se mi nedělají často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím Helen, je to masáž biofází :-), já taky musím se změnami opatrně a ke všemu novému trochu přistupuju se strachem, co mi pleť na to "řekne", tea tree je klasika, musím si ho zase pořídit, ten je fajn a už dlouho jsem ho neměla a teď jsem začala používat levandulový olejíček na noc a zatím je to fajn. Jau, brada je moje krizové místo a spojení s ekzémem musí být oříšek na léčbu, možná třeba ta biofáze? :-D

      Vymazat
  5. Já v biofázi taky jedu =oD já už opravdu sahám po všem, co by mi ten ksichtík trochu uklidnilo, jelikož teď po létě vypadá vážně hrozně =o( zatím je tedy brzo na dojmy, ale po delším používání dám určitě recenzi na svůj blog =o) faktem je, že si myslím, že problém je třeba řešit i "zevnitř", takže léčím i touto cestou... Výsledky též zveřejním =o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom v létě fakt hodně podobně, mé zoufalství už taky neznalo mezí a jsem ochotna zkoušet kde co..Tak to jsem zvědavá na Tvé zkušenosti s biofázovou léčbou, i třeba na tipy na vnitřní očistu, já se to snažím taky provozovat, ale mám pocit, že mě stejně pak dožene nějaký stres nebo PMS, ale celkově třeba v létě jím atd. mnohem lépe než v zimě, tak si říkám, jestli právě ta letní hrůza není nějaký detox pleti, který nechápu :-)...Tak ať se hlavně výsledky u Tebe dostaví pozitivní a budu se těšit!

      Vymazat
  6. Ach nee, i ty Brute?! Jak ja jen te biofazi odolam? Resim stejny problem. Kosmeticka mi na to doporucila klystyr. To mi prijde trochu drasticke, ale cisteni zevnitr jsem si vzala k srdci a pracuju na tom. Jinak jak rikas, nemalovat a kdyz tak mineralni make-up (BB krem jsem zahrabala uplne az pod dno). A jinak Tea Tree mast od Popova, ktera je na bazi veproveho sadla se mi dost zamlouva. Budu o ni muset asi napsat... Drzim pesti, protoze tenhle boj je hodne unavny. Pro me urcite.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evelínko, promiň - zoufalý se stébla chytá...:)Já už si dnes v četbě v rychlosti všimla, že řešíme stejné trable, a ještě jsem nestihla přečíst si Tvůj článek - jestli tam neobjevím zázračný lék na pubertu středního věku :-). No ten klystýr je fakt dost drsný, ale matně si pamatuju, že v dobách mého dětství to byla obvyklá léčba na všecko, ale než to,tak raději "nežrat" :-D, tak tak BB pryč, MU pryč, já už se bojím i toho minerálního a jednu chvíli jsem už podezírala i svůj korektor, což je úplná paranoia. Máš pravdu, je to únavné, nevím, co dřív - řešit vrásky nebo pubertu :-/...Říkáš mast tea tree? Od Popova jsem jednu měla, ale nebyla s vepřovým sádlem, ono to sádlo se mi hodně osvědčilo při podrážděné pleti s měsíčkem, na akne jsem si s ním netroufla, určitě sepiš - inspirace není nikdy dost a jestli fakt funguje...Držím Ti taky pěsti, ať se zadaří...

      Vymazat
  7. Docela se divím, že Ti Vichy tak sedlo, protože co jsem od koho slyšela, tak tahle značka dělá na citlivější pleti dost neplechu. A překvapila jsi mě s Vincetkou - tu absolutně nenávidím:)
    Biofáze zní lákavě, Verunka byla taky nadšená... Mě od Nobilis už dva krémy nesedly, tak jsem přestala jejich věci i zkoušet. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, i já spíše četla špatné odezvy, možná je to jen taková vzácná vlaštovka :-). No, že bych Vincentku po litrech pila to ne, ale jako sprej do nosu je výborná a na kocovinu nenahraditelná !-) a taky na kašel, to jsme s dětmi inhalovali vincentku pořád, tak ji mám v nose :-)...No i od NT je tohle moje první věc, já už chtěla párkrát něco koupit, ale třeba růžová voda od nich mi nepřipadala složením tak čistá jako od Purity Vision a když jsem měla vyhlídnuté sérum na oči, tak jsem z hrůzou zjistila, že ve složení je dráždivá složka právě pro oči (stejná jako v tom Vichy -triethanolamin), což jsem v přírodním výrobku docela nepochopila...takže já jsem opatrná s přílišnými adoracemi jakékoliv značky :-)...

      Vymazat
  8. Mně na moji bláznivou pleť (mastnější/smíšená, problematická - pupínky jsou nekonečná story) prospěla určitě celkově změna přístupu k čištění. Na odlíčení používám Hadkův hydrofilní odličovací olej, tím se meju i ráno. Hezky funguje hřebíčkové tonikum (taky Hadek), hojí a má protibolestivé (!) účinky. Krémy v podstatě už skoro nepoužívám, místo jich mi vyhovují regenerační oleje (pro změnu Hadek), na noc střídám s konopným MuLondonem.
    Ta změna v přístupu spočívá v tom, že jsem přestala používat jakékoli agresivní pěnící a peelingové přípravky. Když peeling, tak jen velmi jemňoučký (Nobilis s lávovkou). V žádném případě nedrhnout zanícenou pleť peelingem, tím se všechno akorát roznese a zhorší. Díky tomuhle přístupu se mi pleť celkově zklidnila a tak trochu ukáznila.
    Zjara jsem však i přesto měla nějaké úplně děsivé období, a to mi tedy naprosto zázračně zabralo kombo enzymatického peelingu a čistící masky od Elemental Herbologies (výhra od An z Hello Beauty). Opravdu jsem nikdy takový efekt nezažila, to byla úžasná úleva - v podstatě přes noc se mi všechno krásně zhojilo, zklidnilo, pleť hlaďounká a hebounká... Jen ta cena, to je docela zásadní faktor...
    Další dobrou službu mi v horších dnech prokazuje Alverde tonikum na nečistou pleť. Je to trochu dryják, ale používám ho jen přechodně.
    Na hojení samotných pupínků: levandulový éterák a/nebo eleuterococc-propolis tonikum od Hadka (pozor! má 70 % alkoholu, takže pouze lokálně).
    Jakmile přijde zase nějaká krizovka, okamžitě jdu zkoušet biofáze, pokud by to zafungovalo podobně jako ta El. Herbologies sada, rozhodně ušetřím. :)
    Uff. To jsem se rozepsala... Ale čištění pleti a boj s pupínky, to je moje věčné téma, takže o tom já něco vím... :)
    Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když na to teď koukám, ten můj komentář by vydal na samostatný článek... :D

      Vymazat
    2. Ahoj Lucko, díky za obsáhlý koment a hlavně za ty tipy, ono jich totiž není nikdy dost a boj je to prostě nekonečný....Doufám, že třeba tak cca za 10 let se aspoň tímhle nebudu muset zabývat a budu si "jenom" řešit anti-aging :-D...Jinak vidím, že užíváš Hádkovu léčbu, já to mám teď tak na půl - půl s konkurencí od Saloosu. Třeba hydrofil používám taky, ale teď v létě jsem přešla na jinou "příchuť" - bergamot než v zimě (granát. jablko), nějak to totiž nebylo ono. Obdivuju, že nepoužíváš krémy, ale kdybych v zimě nebyla sušenka, tak to asi takhle dělám taky, málokterý krém mi neucpává póry, za to oleje kupodivu nijak zvlášť, jak se ochladilo, tak jsem najela na levandulový olejík od p. Hadka a je skvělý. Já mám děsivé období hlavně se začátku léta, děs běs, a kdyby mi něco pomohlo přes noc, to bych byla nadšená..o těch Elementálech jsem slyšela i enzym. peelingu,ale cena i dostupnost jsou fakt problém, pořád hledám nějaký dostupnější enzym, peeling, ale asi nehledám dost důkladně, budu se muset do toho obout :-)...Uklidňuju se tím, že to nejhorší mám za sebou a s ochlazením příjde moje sušenkovské období, ráda bych ale doplnila ten olejík o nějaký krém, ale zas tápu, je to prostě každý rok to samé, pořád hledám...Jó voda Alverde o té budu psát, naprosto souhlasím :-)..Měj se fajn!!! A ať v boji vítězíme :-)

      Vymazat
    3. No mně teda přijde, že ty Hadkovy olejíčky vyživí daleko líp, než krémy, ale zase asi taky jak komu sednou... Mně u nich vyhovuje hlavně to, že právě krásně vyživí, ale nemám po nich lesklou pleť.
      Jinak na noční péči pro suchou pleť doporučuje má drahá sestra Snowglobe "Intimiss" od Hadka - který je, jak název napovídá, určen původně pro zcela jiné tělesné partie... :) Ale dá se použít prakticky na cokoli, je hodně univerzální.
      No a nebo ten MuLondon - nezkoušelas? Když se před aplikací pleť navlhčí, krásně se vstřebá, ale i tak je to pro mě jen noční záležitost.
      Krásný den a celý týden!

      Vymazat
    4. V tom máš určitě pravdu, že olejíček vyživí skvěle, je hodně super i na vrásky, ale nějak Ti pořád dumám nad tou hydratací, možná je to jen můj "divný" pocit, když používám prostě na pleť "jen tuk" :-D.Jasně popráším před aplikací oleje pleť růžovou vodou a tak dodám tu hydrataci, ale ta moje pleť je taková mrcha, že třeba i po olejíčku šupinkatí. Ale dumám nad tím, že zkusím zkombinovat nějaké sérum a olej - jestli to teda tímto už "nepřepepřím" :). Tak tip od Tvé ségry mi nějak unikl, to je docela zajímavé :-) No a na ten MuLondon se asi budu muset zeptat Romči nebo se dá splašit i tady? dyž je v názvu London !-)? Měj se taky krásně, ať máš pěkný týden!

      Vymazat
    5. Jo, tak ségra vlastně taky říká, že i po olejíčku šupinkatí, takže možná pro úplný sušinky to fakt není to pravé. MuLondon jsem objednávala normálně z UK stránek, poštovné v pohodě, a vím, že se dá sehnat i někde z ČR, ale zaboha si nevzpomenu, odkud... Každopádně to bude vědět An z HelloBeauty. Ale jsem si dost jistá, že se to oproti UK dost prodraží.

      Vymazat
    6. Aha tak i Romča má ty stejné zážitky..., no ale teďka jsem četla článek u Margaretky, ta používá šípkový olej Trilogy a používá na tu hydrataci ještě krém, nebo sérum to bylo, a tak to asi vyřeším i já, protože ty olejíčky mě fakt hodně baví anebo si je budu patlat tak na noc :-). Díky za ten tip na MuLondon já už to prostě musím zkusit - objednat něco z UK, protože tady to je většinou dost předražené - jak jsem zjistila, tak i Romankou milovaný Lush a ty cenové rozdíly teda nejsou pět kaček....tsss....Jo An ta bude vědět, ale je na prázdninách někde a nebloguje potvůrka, ale já to pozišťuju :-). Měj se fajn!

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate