pondělí 14. října 2013

Podzimní procházka s eM

Milí moji,

máme tady opět začátek týdne a já bych Vás dnes chtěla pozvat na procházku. O víkendu jsem stihla  napsat jen pár konceptů na články, které bych Vám tento týden ráda předeslala, ale jak to s těmi články někdy bývá, nakonec člověk uveřejní úplně jiný článek, který ani v plánu nebyl, protože ho prostě napsal život, byť do klávesnice datlovala eM :-)



Takže dneska spíš odlehčeně s mými podzimními fotkami, které jsem konečně udělala a taky trochu zamyšlení..
Protože upřímně, kdybych se nedokopala na tu procházku jít, asi bych letos žádné fotky neměla a to by byla škoda. Těch opravdu krásných slunečných podzimních dnů už bude jen pomálu...A já miluju podzimní barvy, měkké světlo a strukturu listů....



Ale můj program je teď tak nabitý, že se zdá, že na nějaké bezcílné toulání přírodou není prostor. Kromě toho, že mě k procházce inspirovala jiná procházka v jiném městě v sobotu (tajnůstkařím,co?) s jednou skvělou holkou, tak to byl spíš už nutný únik. 
Ačkoliv volný den, tak jsem měla pocit, že se na mě valí plno povinností a starostí hned od rána..neduhy a nemoci dětí, z každého kouta obydlí se na mě šklebil nějaký rest a cítila jsem nepříjemný nátlak, co všechno bych měla, co musím atd...
Někdy když povinnosti vyvíjejí tlak se mi už nechce neustále vyvíjet protitlak a tak raději zacouvám...Tentokrát jsem se prostě sebrala, vzala foťák a šla se projít do krásného teplého podzimního dne....



Při focení na chvíli zapomenu na ta vnucující se: měla bys, musíš....
a kochám se jen tou podívanou, kterou by sebelepší umělec nezkomponoval, tak to umí jen madam Příroda....je skvělé brodit se v haldě listí, poslouchat jak šustí, sledovat padající listy ze stromů a obdivovat překrásnou paletu hřejivých barev, nasávat příjemnou vůni podzimní krajiny...


Podzimní sluníčko ulovené objektivem




Ráda fotím uvízlé listy ve větvích.....











Velmi zdravé plody podzimu..
budou se moc hodit do čaje



Paní Beruška si vyšla na procházku,
potkala jsem ji u šípkového keře....



Další se žlutým kabátkem se vyhřívala v poledním sluníčku...




Musím říct, že když člověk na chvíli poodstoupí ze své pozice, kde má pocit, že se na něho valí nebeská klenba a on jak Atlas ji musí přidržovat, hned se to stádo velbloudů opět změní na to, čím opravdu je - na hejno komárů...

Pocit, kdy vlastní optika selhává a člověk je příliš ponořen do věcí vnějších, nepřináší často vůbec nic pozitivního jen únavu, sebelítost, pocit přetížení...



Když jsem se vracela domů (k povinnostem) s plnými kapsami šípků, foťákem naplněným barevnou podzimní krásou a v každé ruce jedno šťavnaté jablko (protože vím, kde na procházce rostou volně jabloně), které jsem s velkou chutí snědla a pak bez výčitek zahodila ohryzky do trávy, protože ty jsou naprosto ekologicky rozložitelné :-)...jsem si říkala, jestli my si ten život, ve snaze udělat ho jednodušším a komfortnějším, nakonec jenom nekomplikujeme :-)....a tak zapomínáme užívat si ty nejjednodušší okamžiky, kdy slunce svítí a jablko je sladké plné šťávy...

Ano, nakonec jsem zahnala to hejno komárů - uklidila, utřídila, utřela, vyžehlila, dovedla děti k lékaři, přišla do práce....a život jde zase dál a dál...

A jak Vy se bráníte stavu přetížení, máte své únikové cesty?

Doufám, že se Vám procházka podzimní přírodou se mnou líbila.

Tak ať máte krásný celý týden!!!!

37 komentářů:

  1. Přesně stejně - procházkama. Někdy stačí 20 minut a věci, který řeším už kdoví jak dlouho, se najednou samy poskládají a zapadnou do sebe. Teď to mám tak nějak podobně, mám pocit, že bych potřebovala každý den tak na tři hodiny do lesa, akorát, že to až tak úplně nevychází...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, 20 min úplně stačí, jen se mi fakt osvědčilo - změnit prostředí, vypadnout...:-) Já mám ten pocit taky a vůbec mi to taky nevychází, třeba si odpočinu i v aťasu, ale tam se urvu taky jednou týdně....ale ta příroda člověka fakt nakopne. Potřebovala bych tu procházku dneska zopakovat zase.....ale už je klasika šedo, inverze a hlava natlakovaná....dětem se opět vrací astma..no díky a tak budu zase hledat nová řešení, jak na to vyzrát...Tak nám držím palce, ať to zvládnem! Doufám, že Tvoje děti jsou v pohodě a zdravé!

      Vymazat
    2. Nechci to zakřiknout, ale od té doby, co se zabývám tou psychosomatikou, nejsou moje děti prakticky nemocný (necelý tři roky), když nepočítám občas rýmu nebo kašel, což většinou řeším akorát tak, že to použiju jako záminku k tomu, že chodíme míň ven a děti mají puštěnou telku a já si můžu v klidu doma dodělat resty bez špatnýho svědomí, protože "přece nikam nemůžeme, když mají ten kašel" :-) Kdybys chtěla, ozvi se skrz to astma, ségra astma měla, mám celkem zkušenosti.

      Vymazat
    3. Klepu taky na dřevo :-), to je skvělé že Ti systém funguje. My jsme to zvládaly úplně bez "foukátek" a kortikoidů, tři roky!! O to víc mě to teď štve, že to nemáme opět pod kontrolou....Já se sice snažím "venčit" i ty moje velké holky, ale už ani tak nemají zájem a raději sedí doma....no a já si můžu v klidu taky dělat co potřebuju :-))..Jsi moc hodná, určitě se ozvu přes fb, v téhle době je každá rada drahá :-)

      Vymazat
  2. Marci - mám to podobně - taky výpad do přírody, a čerpání energie, pastva pro oči, vzduch do plic, prostě bájo! Včera bylo i u nás na Vysočině nádherně - takže jsme si jedno kolečko dali s mužem, a já pak sama druhé ještě s pejskem. Stálo to za to. Dnes je šedivo, tak čerpám ze včerejších zážitků. Ať jsou děti brzy zdravé, a komáři nepřerůstají ve velbloudy! Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, díky moc v prvé řadě za přání....budu se snažit udržovat velbloudy v jejich komáří podobě :-D....Na Vysočině muselo být taky překrásně, tak se Ti nedivím, že sis to střihla dvakrát. Já dneska musela aspoň v pauze projít parkem a nadýchat se :-))...přesně, pak z toho žiju několik dní a čerpám síly :-). Tak ať máš taky krásný podzim!!!

      Vymazat
  3. To je nadhera, hezky jsem se pokochala fotkami. Jak rada bych vyrazila na fotospacir podzimní krajinou. Letos to vypada,ze se mi nepostesti. Pres týden v práci a o vikendu zase malování doma a nehlede na to, ze jsem vždycky takhle chodivala s Baruškou. Nase dlouhý procházky uz nezvládne a tak nějak samotny se mi nechce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani díky moc, od takové fotografky mě to moc těší. Mrzí mě, že Ty sama ani nemáš chuť vyrazit s foťákem, chápu to, když Tvoje společnice nemá síly, tak ani ty nemáš chuť chodit bez ní...tak si užívejte jedna druhou. Ať máte krásné společné podzimní dny!

      Vymazat
  4. To jsou krásné podzimní fotky. Mě moc mrzí, že jsem víkendovou slunečnou chvilku prošvihla a tak nemám zatím žádné fotky. Tak snad ještě bude možnost. :)
    Jen tak se procházím ráda, ale já jsem ještě člověk, který na to má relativně dost času. Relativně. Takže ho stejně nemám. Achjo, budu to muset napravit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda An, že se Ti fotky líbí. Člověk si opravdu někdy musí tu procházku naordinovat povinně, aby místo toho nedělal spoustu jiných potřebných nebo nepotřebných věcí...já už to málem letos vzdala a ani nedoufala, že nějaké fotky udělám....a jsem moc ráda, že jsem se na všechno vykašlala a neodložila procházku, protože dnes už je u nás zase šedá obloha...

      Vymazat
  5. :o))
    Nádherné, úžasné fotky eM!
    A krásný článek, úplné pohlazení po duši..
    No a jak se bráním přetížení? Nakupováním, kafo a čajováním, vanou plnou horké vody ovoněné éteráčkem, spoustou zapálených svíček, čtením knih.. nic objevného, ale zase jsou to osvědčené metody..
    Krásný den eM!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Enko!!! To jsem moc ráda :-). Ano souhlasím Tvoje metody jsou skvělé a hlavně osvědčené - v různých chvílích používám každou z nich a když už nevím kudy kam, tak zdrhám do přírody :-))
      Měj se moc hezky!!

      Vymazat
  6. Milá eM, ani nevíš, s jakou radostí jsem tvé pozvání na procházku přijala. Je moc příjemné a milé se s Tebou chytit za ruku ;-) a pomalu jít podzimní krajinou a všímat si všech drobností a maličkostí, které nám příroda přichystala. Děkuju Ti za to.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vivi, děkuji moc za návštěvu a tak milý komentář. Mám velkou radost, že se Ti procházka ruku v ruce se mnou líbila - to si pak užívám tu radost ještě jednou skrz článek a milé komentáře! Mám moc ráda ty drobnosti a tajnosti v přírodě :-)

      Vymazat
  7. Také upokojujúce fotky! Mňa doslova upokojili, až sa mi chcelo ľahnúť si a pozerať do blba. Bohužiaľ, do blba pozerať nebudem, lebo presne ako ty, aj ja neviem, kde mi hlava stojí a tiež na mňa z každého kúta padá nejaká nevybavená povinnosť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Julianko, tak Ti přeju ať taky všechny povinnosti zvládneš! Jo takový luxus jako koukat do blba nebo snít za bílého dne, to bych si ráda dopřála taky, ale většinou odpočivám jen ve spánku :-). Jsem moc ráda, že na Tebe fotky působily uklidňujícím způsobem, to mám radost z procházky dvojnásob :-)

      Vymazat
    2. Ano aaano, kedze ja teraz nestiham, tak som sa presla prirodou aspon virtualne vdaka Tebe :-D

      Vymazat
  8. Marcelko, ani nevíš, jaké blaho na duši mi udělala procházka takto virtuálně s Tebou. Úplně cítím to slunce na tváří a nasávám vůni tlejícího listí. Tohle mám na podzimu ráda. Děkuji za zprostředkování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evelínko to mě tak těší!!! Takový komentář je zase blaho pro mě, jsem ráda, že jsme se takhle mohly projít a že si užila tu slunečnou stránku podzimu. Krásný týden Ti přeji!

      Vymazat
  9. Ahoj eM, máš recht, je třeba utéct od reality!!! A nejlépe do té přírodní. My utekli netypicky na bruslák a v neděli jsem to nedotáhla dál než na zahradu. Tam už jsem teda spojila příjemné s užitečným, vyřádila se s křovinořezem, odklidila zahryznuté ježky (vím, nic veselého, daň za čtyřnohého hlídače).
    Přeju víc takových procházek:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj tutto jsem ráda, že mi dáváš za pravdu. Někdy mám výčitky, že si jen tak zdrhnu, ale nakonec jsou myslím spokojení všichni :-)...Tak doufám, že jste si to krásně užili to bruslení určitě to musela být pro děti super zábava...a když máš zahradu tak to je skvělý relax spojený s pohybem :-)). Vidím, že Vaše fenka hlídá teritorium velmi poctivě i nadále :-) a obdivuju ji, že teda jde do boje i s pichláčky...Díky moc za přání, i já Tobě přeju hodně klidných a hezkých chvilek bez starostí!

      Vymazat
  10. Naprosto stejný víkend! K rodičům jsem si na víkend vezla resty do práce za dva měsíce a stresem sevřený žaludek, že to nemám šanci všecko dodělat. A v sobotu ráno jsem to vzdala, když jsem viděla to sluníčko, hodila se do klidu a rozhodla se být pánem situace! Šla jsem se psem di lesa, zašla na hřiby(letos poprvé!!!), navštívila rodinu, poflakovala se, po obědě si dala šlofíka, sledovala seriály, pardubickou,...nakonec jsem toho stihla mnohem víc, jen ne to, co bylo původně v plánu. No a dneska jsem v práci zjistila, že se vůbec nic neděje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že to sluníčko má opravdu moc léčit pochmurné a stresující myšlenky :-). Někdy si říkám, že to drama bude především v našich hlavách...stačí si jít tu hlavu vyvětrat a hned má člověk volnější kapacitu a nakonec toho stihne, jak píšeš mnohem více....je to taková defragmentace disku v hlavě a léčba přírodou vždycky zabere :-) Tak se měj hezky!

      Vymazat
  11. Ahoj, moc krásné fotky jsi nafotila..krásné podzimní barvy :) Užij si krásný týden!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis, díky moc, jsem ráda, že se Ti barevné fotky líbí :). Měj se moc krásně!

      Vymazat
  12. Krásné fotografie. Moc se ti povedly. Já jsem si dnes užila procházku s koněm. Určitě to všechno s takto rozumným přístupem zvládneš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Marti! Tak jestli to působí rozumně, tak Ti děkuji ještě jednou, nějak se to zvládnout musí :-). Doufám, že budou fotečky s koníčkem, to musela být krásná procházka.

      Vymazat
  13. Jsem ráda za Tvé fotky, milá eM. Strašně mě nabily pozitivní energií, za což Ti patří velký dík :)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťko díky moc!!! To mě vždycky potěší, když čtu že fotečky dávají radost dál...mise splněna hned několikrát :-))....Měj se moc hezky!

      Vymazat
  14. Milá eM, přidávám se ke všem nadšeným komentářům přede mnou. Tvé fotky jsou krásné, relaxující a vyzařuje z nich přesně ta pohoda, jakou ti ta procházka musela přinést. A já si můžu český podzim vychutnat aspoň takto zprostředkovaně. Takže děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, to jsem ráda, že jsem Ti mohla zprostředkovat aspoň takhle kousek podzimku v čechách z té hezčí stránky :-). Moc mě těší, že se Ti fotky líbí a že se mi povedlo zachytit to, co tím básník myslel :-)....Zdravím Tě za oceán moje milá!!!

      Vymazat
  15. Ahoj eM, zase Tě po nějaké době zdravím :-) Nějak bylo náročné udělat si chvilku klidu. Jde to, snad jen když všichni spí :-) Tvoje fotky se mi moc líbí, stejně jako toto období podzimu, kdy je počasí ještě příjemné a příroda se zbarvuje... Je mi sice líto, že skončilo léto, ale tohle období je prostě nádherné a užívám si ho. Akorát je škoda, že netrvá déle, že? Procházky přírodou mám taky ráda, klidně sama, jak říkáš - změnit občas prostředí a odreagovat se, to je občas potřeba. Měj se hezky a přeju hodně zdraví dětičkám, u nás to taky všechno kašle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, jsem ráda,že Tě tady zase vidím. Chápu to velice, člověk má klid často až všichni usnou a to by měl sám asi taky jít spát, ale pak z toho dne moc není....O to víc mě těší, že svoji volnou chvilku trávíš i u mě :-)....Já mám právě nejraději tohle babí léto-podzim a člověk si to fakt musí užít, protože je to tak rychle pryč....už jsem se bála, že ani ty hezké slunečné dny nepřijdou. Tak si snad užiješ i hezkou procházku s dětmi. Přeju ať jste všichni zdraví - mám pocit, že to je asi všude...ale u nás se fakt kašle ve "velkém" a to bohužel k tomu podzimu taky patří! Měj se hezky!

      Vymazat
  16. Moc krásné procházkování, respektive krásné detaily. Něco jsem taky v pondělí za slunka lovila a je toho nejmíň na čtyři článečky :)....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy díky moc, to mě těší, že se Ti detailíčky líbí, to víš na ty si já potrpím a podzim jich právě nabízí spoustu. Mě to právě nejvíce baví fotit když je slunečno, až bude zamračeno tak to budou krásné melancholické fotky, ale miluju podzimní protisvětlo :-)). Já se snažila vybrat "jen pár", to víš, že jsem cvakala jak o život :-)

      Vymazat
  17. Moc krásné procházkování, respektive krásné detaily. Něco jsem taky v pondělí za slunka lovila a je toho nejmíň na čtyři článečky :)....

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate