pondělí 25. listopadu 2013

Nepříznivá fáze měsíce


Milé čtenářky,

ano, dnes to bude jen pro holky (i když otázka je, jestli nějaký kluk vůbec tento blog čte !-) a určitě to nebude o astrologii.

Hned při pondělku si dáme jedno nosné téma, které se nevyhýbá žádné ženě či dívce a toto období může být jak snesitelná tak velmi nepříznivá fáze měsíce.
Dnes to bude o té fázi měsíce, kdy přijede na návštěvu „teta z Červené lhoty“ nebo si „sednete do jahod“, jak pravívaly naše prabáby :-).


Prožívání této fáze měsíce ovlivňuje tolik faktorů, kolik je žen 
a tak těžko najdete jeden speciální návod, jak to snášet v pohodlí. 
Osobně nenávidím reklamy na hygienické pomůcky, které nám vnucují fakt, že se vlastně nic neděje a klíďo si můžeme vzít bílé kalhoty anebo poskakujeme metr nad postelí a je nám jako v peří....

"úžasné" reklamy viz. ZDE
ufff - zabte mě....

Vnucují nám tak iluzi, že jsou to dny jako každé jiné, že se není třeba nijak omezovat, přizpůsobovat atd....
Nic není tak daleko od pravdy jako toto, i když bychom si často přály, aby to byl den jako každý jiný. 
Není to nesplnitelné, ale reklama Vám s tím fakt nepomůže.
A nevím jak Vám, ale mě jako v peří nebývá nikdy.

Ale na druhou stranu jsem za ta léta už vypracovala určitou strategii, jak být „v poho“, i když optimismus bílých kalhot to nepředpokládá. 
A troufám si své strategie dnes přednést širší dámské veřejnosti, 
s touhou po nějaké té diskuzi. 
A protože mám dvě dcery, netýká se to zdaleka jen mě a moudra je nutné předávat dál. 
Já si musela na všechna moudra přijít sama a prokousat se velmi nepříjemnými obdobími, načíst spoustu věcí a především vyzkoušet, co zabere na mě - to je asi zřejmé...
Ačkoliv je tato záležitost pravidelná měsíční a týká se každé ženy, zdá se, že to všichni berou za takovou samozřejmost 
(a někdy dost pejorativně označovanou), že ani lékaři (protože mensez není nemoc) ani ženy samotné se tomuto tématu nevěnují s přílišnou pozorností anebo by rády, ale nemají, kam se obrátit. 
Tato doba moc nesvědčí tomu, aby se žena přizpůsobila rytmům svého těla, musí se přizpůsobit především svým povinnostem, ráno vstát a jít do práce, ať je jí jakkoliv a ať se její tělo nachází v té či oné fázi.
A masivním nástupem hormonální antikoncepce se tento jev ještě utvrdil. 
Ačkoliv absolutně nepopírám revoluci, kterou HA způsobila v tom, že žena je svobodná v tom, aby si regulovala to či chce otěhotnět či ne...
ale to je jiné téma.....
Každopádně HA naše tělo tak obalamucuje, že je to sice příjemné a často vymizí příznaky PMS a „ty dny“ jsou opravdu lépe snášené, ale spousta žen už si uvědomuje, že toto není přirozený jev.
Nadarmo se jí neříká substituční – něco něčím nahrazuje.
Dává hodně, pro spoustu žen je nezbytná.....
dneska ale nechci psát o těchto situacích, ale o tom, jaké to je uspořádat si svoji fázi měsíce bez substitucí, bez pojídání HA nebo tablet od bolesti.


No, co ode mě čekáte přírodu přece, ne? :-))
Dneska tedy hlavně čajíčky a doplňky stravy, které se osvědčily mně a neustále mě utvrzují v tom, že když tuto „léčbu“ nedodržuji, tak mi bývá více či méně hůř.

Ale asi bych ještě měla nejdřív napsat o tom, že psychika dokáže rozhodit (nejen) hormonální rovnováhu mnohem „lépe“ než cokoliv jiného.
Jenže tady to není už vůbec jednoduché „léčit“, protože jak už jsem napsala výše – žena už dle svého cyklu nežije a nemůže se přizpůsobovat svému tělu vzhledem k okolnostem. Ale měla by.
Nikdo jiný to za ni neudělá.
Ať chceme nebo nechceme je to podstatou našeho ženství a mezi námi těšit se na přechod, kdy tyhle měsíční věci odezní, taky není řešení !-))
Osobně si myslím, že žena by měla být sama na sebe v těchto dnech
(ale vlastně pořád) velmi hodná, rozmazlovat se více než kdy jindy 

a je jedno jestli Vás potěší čokoláda nebo tvářenka.


Nemá smysl čekat, že to dostane od jiných, kteří ani kolikrát neví, 
co se v ní děje. 
Ale měla by si určité ohledy vyžádat. Méně práce, méně starostí - méně negativ, více pozitiv na miskách hormonálních vah.
Hodně odpočívat, spát, zdravě jíst, na co máte chuť, doplňovat tekutiny (důležité) a pravidelně více než kdy jindy. 
Holky aspoň jednou za měsíc to půjde ne? Co? 
Dáme si předsevzetí do dalších měsíců? :-D
Jak už jsem napsala výše, pokaždé, když tohle nedodržuji z nějakého důvodu, je to na mě znát a hrabu se z hormonální nerovnováhy déle než obvykle.
Bohužel konflikty se našim měsíčním cyklem neřídí a přicházejí právě v tu nejnevhodnější dobu a naše okolí nás dokáže i pěkně zmasírovat. 
Proto je to s tou psychikou tak těžké, protože právě v tomto období
 (a bezprostředně před ním) je žena velmi citlivá a zranitelná. 
A proto si sama musí být vědoma toho, že se má mít ráda, má být na sebe hodná a přijímat se taková jaká je, i se všemi chybami 
(kdo je nemá, ať hodí šutrem).
Mít se ráda je troufám si říct, podstatou úspěchu u všeho nejen v tomto období a je to někdy těžší než se to řekne nebo napíše. 
Dlouhé věky nám totiž všichni vnucovali myšlenku, že mít ráda sama sebe je hnusně sobecké a to hodné holky přece nedělají. FUJ! 
Strašná to myšlenka, která se uhnízdila v hlavičkách spousty žen. 
Nemůže odpočívat, nemůže si vynutit ohledy, protože si to nezaslouží, protože by se projevila jako sobecká, hysterická baba, co má svoje dny.
Ne holky moje, tohle je nejstrašnější pověra a metla na nás ženy.
Mějme se rády – sami sebe i sebe navzájem!!!!

A teď už teda k těm čajům a doplňkům :-)
Některé se zde budou opakovat, ale opakování je matkou moudrosti a můžete je najít také v jednom z mých úplně prvních článků o tom, 
jak pečovat o pleť zevnitř TADY

Zásadní a nejužitečnější bylinou pro ženu je bez debat kontryhel. 


Naše prabáby to věděly a my se to musíme naučit znovu. 
Neměl by chybět v žádné domácnosti, kde bydlí ženy.
Kontryhel samotný pomůže od křečí a to velmi rychle. 
Pomáhá už při PMS zvládnout celý ten hormonální skok. 
Nedám na něho dopustit, zachránil mě už nesčetněkrát a to přesně i v takových chvílích, kdy se mi udělalo zle ráno a byla jsem nucena se sebrat a jít do práce. 
A to mluvíme o nevolnostech jako je lehké nucení na zvracení, nízký tlak a pocit na omdlení, náhlé orosení se....toto je ten intenzivní hormonální šok....
Samozřejmě v takovéto akutní chvíli je třeba si prostě lehnout práce nepráce a počkat třeba i půl hodiny (snad se ten svět nezboří, když jinak vzorná přijde jednou do práce později) až se tělo trochu uklidní a pak doplnit velké množství tekutin....
Na zvýšení tlaku mi okamžitě zabírá kvalitní sypaný černý čaj Earl Grey s bergamotem, a ten bergamot také zvýrazňuji neb má zásadní aromaterapeutické účinky, jak jsem si nedávno nastudovala 
(proto ho tak miluju :)
Samozřejmě, kdo nemá rád Earl Grey, tak podstatný je tady  ten bergamot.....
zdroj: chytrá Wiki

Jen malý výtažek o bergamotu, co o něm píše internet:
Vlastní esenciální olej primárně ovlivňuje nervový systém a to jak tišící prostředek, tak i jako stimulant. Tento lehký, příjemný a povznášející olej použijte při individuálních pocitech deprese nebo úzkosti.
Povznášející základy tohoto oleje pomáhají při stavech žalu, léčí následky zlomených srdcí a vrací pozitivní náladu. Také podporuje sebedůvěru, kuráž a bystrost.
 Ženy velmi oceňují u tohoto oleje, že jim pomáhá regulovat menstruační cyklus, uklidňuje post menstruační syndrom, stejně jako i symptomy menopauzy. Bergamot pomáhá při zimnici a je užíván při léčbě infekcí močových cest. Také může zklidnit trávicí a dýchací systém, povzbuzuje chuť a pomáhá při rekonvalescenci.
Bergamotový olej je efektivní také proti cestovní horečce. Díky svým regeneračním účinkům je to vynikající olej pro Vaší pokožku, speciálně pak při akné a oparech. Bergamot je efektivní deodorant, takže je přiloženou volbou pro provonění místnosti. Bergamotový esenciální olej se velmi dobře mísí i s ostatními esenciálními oleji. Je také velmi rozšířen v kosmetickém průmyslu.

Velmi oblíbené jsou i různé ženské čaje míchané a porcované. 
Osobně Vám doporučuji, pokud nechcete sbírat kontryhel, nebo nemáte příležitost či ho z nějakého důvodu nechcete pít sypaný samotný – vyberte si takovou čajovou směs pro ženy, která ho bude obsahovat. Bez něho to není pravý ženský čaj.
Už jsem to tady zmiňovala zde na blogu několikrát, ale já mám nejraději ten od pana Grešíka, je chuťově tak vyvážený, jako většina jeho čajů – on jako z mála bylinkářů umí udělat bylinný čaj lahodný.


Tento ženský čaj užívám už dlouho.



Bylinných směsí jsem zkoušela spoustu včetně těch, co si míchám sama, a tento čaj se na chvíli u mě zabydlel taky, ale pravda je, že chuťově jsem se musela do něho nutit, ale třeba někomu vyhovovat bude..obsah kontryhele splňuje..a aloe vera je na "měsíční detox" vhodná....


Jinak i další bylinky zvlášť nebo ve směsi můžou zmírnit příznaky 
a utlumit rozjitřené nitro a tělo – máta, meduňka, heřmánek, maliník...atd.

Pokud opravdu nemáte rády bylinné čaje, mohou Vám pomoci také různé tinktury, třeba ty, které jsou vyráběny z pupenů rostlin (gemmoterapeutika) jako např. maliníková tinktura
(více můžete kouknout ZDE).
Tyto tinktury jsou vyráběné na spoustu jiných neduhů a já je také užívala jednu dobu hojně.
(mmj, maliník je jedna z mála bylin vhodná i pro těhotné ženy...jó, co já se ho nažunkala při těch mých dvou holkách:-)....


Z doplňků pro ženy Vám osobně nedoporučím žádnou konkrétní směsku přímo pro ženy, protože je neužívám – nějak na ně nevěřím, raději si koupím přímo pár vitamínů a minerálů a užívám je dle potřeby – 
ona jedna tabletka ještě nikdy nikoho nespasila 
(až teda na tu antikoncepční !-).


Ale třeba vitamín E, a to si troufám říct, že moc žen neví, stabilizuje hormonální hladinu v těle. ANO! 
Ten co si tak milujeme matlat na naše pusinky....
tak odteďka holky s ním šup i do pusinky. 
Aspoň teda já v mých letech jsem pocítila jasné účinky, a když jsem ho brala pravidelně, tak hormonální projevy byly vždy velmi umírněné. 
Nedej bože, jak mi dojde a já si nekoupím hned další. 
Doporučuju ty v želatinových tobolkách, plněné olejem – ne tablety, kde se přidává spousta různých aditiv....

Dost zásadně se mi osvědčil hořčík, je nezbytný při léčbě různých záležitostí – včetně nervů a svalů a nepostradatelný při léčbě křečí (jakýchkoliv).
I když moc nemám ráda šumáky a různé šumivé vitamínové "bomby", tak tento hořčík v prášku jsem si oblíbila, protože po rozpuštění ve vodě se lépe vstřebává...


Prosím Vás - slovo „léčba“ je zde myšleno stále v uvozovkách – toto není pravá léčba nemoci, ale preventivní a podpůrná pomoc při hormonálních výkyvech – způsobených přirozeným měsíčním cyklem. Protože „léčit“ může jen lékař či terapeut, a to já nejsem – jsem sama sobě léčitelkou v tom alternativním smyslu slova.
 Takže pokud máte vážné potíže, tyhle věci Vám stopro neublíží, určitě napomůžou, ale nevyléčí Vás.
To jen pro pořádek :-)

Abychom si uvědomily, co tělu v těchto dnech dát a co ne, bychom měli vědět podstatnou věc, která možná, v různém množství informací, které nám dodávají časopisy a internet, může zaniknout. 
Tato fáze měsíce je především fází přirozené detoxikace organismu 
a tu bychom jako takovou měly podpořit, co to jde – ne se rvát těžkými věcmi – těžkými kovy nevyjímaje !-) a naopak tuto přirozenou funkci tělu co nejvíce svým životním stylem (aspoň jedenkrát do měsíce) usnadnit.
Pak se uklidní i pleť a nebude už na projevy hormonů tak reagovat - 
Vy budete spokojenější a ve finále nikdo v okolí nemusí zrovna poznat, že máte svoje dny.....jó přesně, jak v té reklamě !-D....

Určitě máte samy různé návody a tipy, jak si fázi Vašeho měsíce zpříjemnit, tak budu moc ráda, když moje tipy doplníte o to, co se osvědčilo Vám. 
Těším se na Vaše komentáře a rady :-)

Krásný den a celý týden, ať už je v jakékoliv fázi měsíce, Vám přeje Vaše eM!!


51 komentářů:

  1. Díky eM za tenhle fajn článek. :) Příští týden si skočím pro ten vitamín E a hořčík. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Wendy, jsem ráda, že Ti moje amatérské rady přišly vhod
      !-D...

      Vymazat
  2. Ahoj, mně od bolestivé menstruace a celkově od všech problémů po vysazení HA pomohly kapky Gynex, a to je beru teprve dva týdny. Začala jsem je brát primárně kvůli chronickým zánětům (kvasinky, močový měchýř) a najednou koukám, že mi měsíčky přišly včas a nebolí (!!!), pupínky, co jsem s nima bojovala poslední rok, jsou pryč. Jediné, co se zatím nezměnilo, jsou věčně mastné vlasy, ale to je to nejmenší. Jenom mě mrzí, že jsem na ně nenarazila dřív, zbytečně jsem se rok trápila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, budu ráda, když pomůžou. Já jsem je tento týden koupila i mámě v přechodu a švagrové, která se zatím marně snaží o miminko, a pořád se jich ptám, jestli už to na ně funguje (a opravdu věřím, že bude). Měla bych brát nějaký provize za reklamu.:-)

      Vymazat
    2. Ahoj Nelo, určitě díky za tip kapky neznám a mrknu po nich, určitě to může spoustě holek pomoct...Bohužel člověk na některé věci nenarazí hned a než příjde na nějaké pořádné finty, které zabírají docela se natrápí - to znám...S vlasy je to horší mám pocit, že někdy právě hormonům odolávají a tak jedině používat nějaké šetrné šampony, ale třeba i toto se časem upraví :-)

      Vymazat
    3. přesně tak, ale pořád jsou to jenom vlasy. Já jsem ráda hlavně za ten upravenej cyklus. A když by nám to pomohlo i k neteři/synovci, bude to bezva (a klidně budu teta s masnejma vlasama:-)).

      Vymazat
    4. Na tyhle kapičky slýchám častější nadšené reakce, leč já je brala v kuse asi půl roku v největších dávkách a bez efektu (když nepočítám rozhození imunity a následný zánět průdušek :)), bohužel. Tak to jen zkušenost z druhého tábora.

      Vymazat
    5. A to je právě to Luci, někomu sedne to a někomu tamto, každá jsme jiná a díky moc i za Tvůj jiný názor :-)

      Vymazat
  3. vynikajuci clanok! Specialne ma irituju jednak reklamy na tampony, ktore nas presviedcaju, ze menstruacia je absolutne idealny cas na nosenie bielych nohavic, navstevy bazenu a tiez niektore reklamy na analgetika, vdaka ktorym moze zena aj pocas tohto obdobia podavat doslova vrcholove sportove vykony.
    Ja som si s bolestivou menstruaciou uzila niekolko velmi tazkych rokov hned od puberty, prve dva dni som bola pravidelne vyradena z prevadzky, nemohla som ani do skoly, odpadavala som od bolesti. Neskor som sa o to zacala zaujimat hlbsie a s dozrievanim a prijatim svojej zenskej stranky problemy vymizli takmer uplne. Az na PMS, s tym mam obsas problem, ale tiez mam svoje ucinne prostriedky, ako to eliminovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát, moc mě to potěšilo!!!!! :-) No dyť, vůbec reklamy na analgetika mě těžce iritujou možná více než ty vložky a tampony byť jsou trapné velice....Lidem vnucujou myšlenku, že stačí vrznout do sebe prášek a všecko je v poho....ale bolest je něco, co nás přece upozorňuje ,že něco v poho není...a lidi pak skupujou ibalginy pomalu je prodávají i v potravinách a ještě že je nesmí malé děti, bo by je snad nabízeli i jim...toto mě neskutečně štve...ale zas kdo uvažuje a je rozumný se tomu dokáže ubránit a najít si svoji vlastní cestu..Bohužel jsem to měla stejně jako Ty už od puberty a vůbec jsem si s tím nevěděla rady, a to že to odezní po dětech, jak mi tvrdili, mi bylo houby platné...a stejně to neodeznělo...ta psychika je velká čarodějka a žena opravdu musí umět být ženou a přijmout to a hned je vše jednodušíí a zbytek zvládnou nějaké ty naše "fígle" :-)

      Vymazat
  4. Báječný plně informačně vyčerpávající. Vzpomněla jsem si, že mi táta kdysi chystal ten kontryhel. Dokonce jsem něco o něm psala ve slohové práci.

    Já hlavně před nesmím nikam létat, vždy jsem onemocněla. Po mám sil spousty. Takové super rady, jako máš ty, nemám. Děkuji za ně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko děkuji mnohokrát, to mě opravdu těší. Teda Ty máš tatínka velmi šikovného, kontryhel je fakt hvězda....Já to mám trošku naopak, že před tím jsem hyperfaktivní a najednou to skončí a pak jsem po utlumená...:-) ale to že víš, že nemáš nikam létat a vlastně se přetěžovat je ten nejlepší tip - člověk musí vědět, co na něho plati :-)...Jsem ráda, že jsem třeba trochu inspirovala!

      Vymazat
  5. Marcelka, toto je velmi prijemny clanok. Sadnut si do jahod ma pobavilo, pocula som to prvykrat :-D Inak sa s tebou stotoznujem, urcite to nie je pocit, ako v iny bezny den a to minimalne prve dve najhorsie dni. Biele nohavice? Ani nahodou. Reklamy na to hygienicke pomocky su odveci, je to neskutocne ponizujuce, ked pocas filmu naskoci reklama, ktora nam dokladne ukaze, kolko neuveritelne vela tekutiny sa zmesti do jednej vlozky! To je take mile!!! Najkrajsie je to sledovat s manzelom, otcom, najvyssi level je sledovat to s dospievajucim bratom! Skvely zazitok. Tupci, keby sa aspon drzali urcitej hranice slusnosti. Jaaaj a skoro by som zabudla, uplne najlepsie je, ked si 4 rocna dcera pospevuje: Blizsie blizsie...HA som brala 7 rokov a prestala kvoli operacii, pri ktorej hrozia trombozy a uz sa k nej nevratila. Aby som to zhrnula, moja skusenost je, ze moje dni som mala naozaj znesitelnejsie, kratsie, slabsie, ale svoju ulohu- ochranit ma pred tehotenstvom plnila antikoncepcia dokonale- priam som ani nemala chut o nieco sa pokusat... Uplne mi naburala hormony. Pocas mojich dni si musim vziat Ibalgin, aspon prvy den, inak to nejde. Vsimla som si, ze v lete to znasam lepsie, ako v zime. Velkym plusom je chapavy manzel, ktory ohladuplne prehliada moje vrcanie a zlu naladu :-DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Julianko děkuji moc, jsem ráda, že se Ti článek líbí!!!! No vidíš a ještě jsem použila nový pojem :-) - je fakt, že ten s jahodama už se moc nepoužívá, ale okamžitě mi to tam naskočilo :-D....No právě ty reklamy, mého muže to nechává naprosto klidným - má doma tři ženské, ale stejně se při těch reklamách cítím dost trapně....ale ještě častěji se rozčílím, protože moje dcery tyhle reklamy vidí taky, tak se jim snažím dát najevo, že teda toto je opravdu marketingový tah a ne realita...bohužel když byly menší taky ty "nevinné" slogany občas opakovaly...Opravdu nevím, kdo ty reklamy vymýšlí a asi to ani nechci vědět...Já jsem brala v životě antikoncepci taky dost dlouho, před dětmi i po dětech a teď už čtyři roky neberu z podobného důvodu jako Ty...přesně jak píšeš i já s HA pomalu nevěděla, že nějaký menzes mám bylo to fajn, ale s pletí mi to neudělalo nic lepšího a jak píšeš velice vtipně byla to i dokonalá psychologická antikoncepce :-D....A přeji každé ženě aby měla chápavého muže :-DD...Chvílemi toho mého lituji, že je doma v menšině :-)

      Vymazat
  6. Moje gynekoložka teď trvala na tom, že je určitě potřeba vyměnit HA za slabší a já jen doufám, že než si tělo zvykne, tak jsou to jen dočasné výkyvy a nové pilulky mi nakonec budou vyhovovat. Jíst dokola Paraleny není řešení, takže je pro mě tenhle článek víc než aktuální (zhoršená pleť, křeče a psychika rozhozená). Přiznám se, že moc nevěřím na takovou tu nárazovou detoxikaci těla v daném období (nemám se z čeho detoxikovat, zdravě se snažím žít vždycky, abych byla štíhlá, tím pádem sebevědomá, psychicky v pohodě a navíc fit, ono s nadváhou budete holt unavené, nespokojené, s bídnou fyzičkou), ale prostě se rozmazlovat, to je dobrý návrh. A taky si vyžádat trochu ohledů od okolí. Psychika, hormony jsou zkrátka mocná záležitost a nemůžeme za to, že jsme na facku a kvůli maličkosti bychom nejradši ani nevylezly z postele, jak bídně nám je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že článek je v určitém smyslu pro Tebe aktuální, pro mě určitě taky, proto jsem ho psala :-). Nicméně neměla jsem namysli nárazovou detoxikaci, kterou řídí "hlava", to znamená že se pro ni rozhodneš, tam já nejsem sice takový odpůrce, ale pravdou je, že ji moc nepraktikuju, spíš se jak sama píšeš snažím žít zdravě tak nějak pořád...Ovšem tato každoměsíční detoxikace je řízená právě hormony - tělo se zbavuje všeho co nepotřebuje tím samotným aktem....a to mi příjde naprosto přirozená detoxikace.....Ovšem nadváhu v žádném případě nemám a se svým tělem jsem jestli to tak mohu napsat celkem spokojená... :-D). Jsem ráda, že sis vybrala ze článku, co vyhovuje Tobě, myslím že rozmazlování se je určitě fajn a věci může ulehčit :), protože holt až tak hormonům zase neporučíme...

      Vymazat
    2. Ty to myslíš takhle, aha. Ono je to teď hrozně moderní. Já jsem na slovo detoxikace už trochu alergická, protože každý se chce detoxikovat, na jaře, na podzim, aby se to tělo jako odlehčilo, než přepne na takový "zimně spánkový" režim. Mně to přijde jako nesmysl. V sepětí s přírodou tak moc taky nežijeme a kdo se denně stravuje ve fastfoodech, tomu týden na mrkvi a bylinkových čajích jakože detox opravdu nepomůže. Jasně, že je rozumné dodržovat prostě všeho s mírou a pořád. :-)
      Noooo... pokud bereme HA, tak už to vlastně zas tak přirozené není, protože tu nejde o přirozenou menstruaci. V podstatě ani odborná veřejnost se tak nějak nedokáže shodnout na tom, jestli to pak už není ve finále tedy úplně jedno a nebrat pilulky kontinuálně, menzes vůbec nemít. Jestli je to pro tělo taková očista a je to nezbytné. Já se do spekulací pouštět nechci. Mně hormonální antikoncepce přinesla víc pozitiv než negativ, každému nemusí. Občasné potíže byly, jsou a budou i bez ní, to už je asi holčičí úděl. :-)

      Vymazat
    3. Aailyyn, určitě tady nebrojím proti HA nerada bych abys to tak chápala. Já brala HA dlouhá léta i před i po dětech, ale už je mi nějaký ten věk, nějaké zdravotní potíže taky byly a nemalé, tak jsem se rozhodla to na čas úplně vynechat....i játra i žaludek mi to už nebral...ale určitě si myslím, že pokud Ti HA vyhovuje a jsi z těch, co Ti přinesla více pozitiv, tak je to fajn....Máš pravdu jinak je to prostě holčičí úděl a musíme ho příjmout :-))....Určitě taky nejsem pro takové ty nárazové diety a detoxy, mám pocit, že tomu média vždycky nasadí korunu, jak píšeš na jaře detox po zimě (ten ovšem ale někdy i já praktikuju kvůli odlehčení játrům, bo je to jejich období...) ale spíš naslouchám tělu, protože ono někdy chce odlehčit prostě v nějakém období ne podle toho, jestli to píšou v časopise a jestli je zrovna podzim, ono nic se nemá přehánět a pokud se někdo cpe bigmekem, tak spíš tou mrkví udělá v těle pěkný chaos a ve finále nevydetoxikuje nic....všeho s mírou a pořád - to je hluboká pravda :-D

      Vymazat
    4. Je to fakt dost komplikovaná problematika a já se do flame na tohle téma pouštět nechci. Mně HA sedí, někomu fakt ne. Asi bych byla za, aby si každý hlídal, co vyhovuje jemu a to ve spolupráci s fundovaným lékařem, kterému může věřit a ptát se ho.
      Nárazové detoxy jsou legrace. Ono je to samozřejmě lepší, než drátem do oka, pokud tu mrkev za normálních okolností někdo nepozře a pak ji teda týden se sebezapřením jí, tak nějaké vitamíny do těla i vpraví. Ale pochopitelně je ideální nic jako detox o vodě a mrkvi nepotřebovat a stravovat se rozumně. (A to nejsem žádný biofanatik ani zarytý vegan a když máte chuť na řízek nebo na smažák, klidně si ho dejte. Taky to tak praktikuju, na smažák dostanu chuť tak dvakrát do roka, tak si dám, příště si tělo zase řekne o lehčí stravu a chutě na podobný prasárny mě nepronásledují, nechodím denně vyjídat Mekáč. :-)

      Vymazat
    5. Máš pravdu je to komplikované, já musím říct i B, když jsem řekla A, mě HA dokázala upravit tydle nepříjemné stavy hodně, ale prostě jsem se rozhodla z jiných zdrav. důvodů ji přestat brát - je to moje osobní rozhodnutí nic proti HA jako takové...Já vůbec myslím, že máš k tomu všemu hodně rozumný a fajn přístup, přesně tak, každý musí najít to svoje a nejlépe s pomocí lékaře.....Já taky nejsem bio fanatik a v Mekáči jím jednou do roka :-)), ale zas jako řízek miluju a smažák s hranolkama jednou za ten čásek jako chuťovku si dám taky, jinak jím hodně zeleniny, ale ne proto že musím, ale protože mi chutná :-D

      Vymazat
  7. Já nemívala nikdy bolesti, křeče nebo tak něco (běžný diskomfort nebo pažravost nepočítám :-) ), ale den před, případně první den menstruce jsem mívala strašné migrény, ale strašné, že jsem mohla jen ležet a zvracet, trvaly většinou dva dny. Nepomohla antikoncepce (ta to možná i zhoršila) a po porodech se spolu s menstruací vrátilo i toto, přestože jsem četla hodně názorů, že to často odezní. Nepomáhaly ani triptany, které jsem brala na "normální" migrény.... Pomohla mi až aromaterapie. Jednou jsem náhodou narazila na to, že růže harmonizuje ženské složky v duši a jelikož jsem byla v období, kdy jsem to fakt potřebovala (veškeré "ženské" úkony ve mě vyvolávaly stres, že něco zanedbávám a ve finále jsem měla špatné svědomí pomalu i u čištění zubů), tak jsem to zkusila. Ale na všech frontách - pořídila jsem růžovou vodu, krém, přírodní růžový parfém (kde byla jako bonus bachova krizová esence) a opravdu to zabralo, zbavila jsem se migrén nadobro a většinou jsem pak byla i jako ty slečny v reklamách - pohoda, džez, občas i ty bílý kalhoty :-) Od té doby jsem docela polevila, ale protože se mi podařilo dost věcí srovnat i jinak, tak se migréna sice občas spolu s menstruací objeví, ale fakt málokdy. A momentálně nemám s růží nic kromě růžové vody, ale hodlám to napravit, až budu doplňovat zásoby do koupelny. Ale myslím, že kdyby to chtěl někdo zkoušet (a myslím, že to za pokus fakt stojí), tak je opravdu potřeba intenzivně, jednou denně na sebe stříknout něco s růží asi nic moc neudělá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak migrény mívá moje kamarádka a má to taky dost vostrý přesně jak popisuješ a vždycky je mi jí hrozně líto (doufám že to čte !-) a růže je hodně dobrá.....ale je fakt že co se týče aromaterapie Reni mi teď mluvíš z duše a je to moje velké téma a článek vlastně chystám brzy, jen tak trochu nevím, o čem psát dříve....Ono se říká, že migréna je svým způsobem taky určitá křeč....já je zase naopak měla asi dvakrát v životě - takovou tu "pravou" když člověk nemůže vidět světlo, zvrací a vůbec má "křeč" v hlavě....ale bolestí hlavy jsem si užila habaděj i tak....u mě to s tou růží je tak, že není růže jako růže, růžovou vodu samo mám, teď i tělové mléko a celkově ji jako vůni mám ráda, možná spíše tu divokou a ne ty těžší orientální odrůdy, někdy mě právě překvapí, že mi ta růže nevoní...bachovky jsou něco, co jsem teď objevila a jsem do nich zblázněná, mám právě pocit, že na mě ta aromaterapie dost zabírá :-)...Momentálně jsem dost ujetá na levanduli a taky ji cpu všude :-D Hmm, mít špatné svědomí u čištění zubů to jsi napsala fakt krásně, bohužel to s tím dost často souvisí....příjmout svoji ženskou část v sobě je hodně důležité ale ne vždycky lehké...Díky za Tvé super tipy Reni!!!

      Vymazat
    2. No a taky se to dá samozřejmě řešit homeopatiky, to na sobě přímo vyzkoušené nemám, protože růže zabrala, ale pokud má někdo opravdu velký problémy, tak se homeopat určitě vyplatí, protože tady je každá rada drahá, že jo... Si trochu přihřeju polívčičku, ale fakt se mi líbí, jak úžasná moderní medicína a všechno, ale na rýmu a PMS furt jaksi nikdo nic nenašel :-)

      Vymazat
  8. milá eM, skládám velkou poklonu za nakousnutí tohoto tématu, které není moc obvyklé a málo se o něm mluví! já sice žádné problémy okolo menstruace nemám a ani jsem naštěstí nikdy neměla a opravdu o ní skoro nevím, ale chápu, že někdo může mít strašné bolesti :( škoda jen, že v dnešní době se všechno řeší práškama, antikoncepcí, ibalginem a vším možným, než aby se člověk trochu zamyslel ... moje známá bere denně tři ibalginy jako normální věc, jeden už jí samozřejmě nestačí, stala se na nich závislá a jí je jako lentilky - ani raději nechci vědět, co všechno to dělá s jejím organismem a kdy se z toho složí ... proto vítám všechny rady a recepty na bylinky a babské zaručené tipy taky nejsou od věci, naše babičky totiž tolik možností ve farmacii neměly, proto se musely spoléhat na přírodu, což my pomalu zapomínáme :( a tímto jsem se nějak chtěla dostat k závěru (jsem se zas rozvášnila), že menstruaci má žena z nějakého důvodu, který má biologické opodstatnění, proto by měla naslouchat svému tělu a podle toho se taky řídit ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lištičko, já Ti velice děkuji za poklonu, nesmírně mě to těší! Věř mi, že jsem pořád váhala jestli ten článek vypustit nebo ne, je to takové ožehavé téma a to jsem ho měla napsaný už asi měsíc :-))...Tak to je naprosto super, že nemáš trampoty tohoto druhu a stejně sis ráda přečetla moje psaní...Bohužel ibalgin bylo jediné, co mi na moje trable lékaři dlouhá léta předepisovaly, myslím, že už to (i u té kamarádky) nemůže ani zabírat a člověk si spíš musí zvyšovat dávky (jak píšeš - závislost) nebo to už spíše funguje jako placebo efekt, že má pocit, že to takto vyřeší....a to vůbec nemluvím o tom, jak si strašně ničí játra.....to už je snad lepší chlastat :-))......já už s ibalginem skončila, jako když je mi hodně zle a překročila jsem únosnou míru a zapomněla na prevenci tak si dám prášek, ale ne ibalgin, ale rozpustný ve vodě, co mám od neuroložky se to jmenuje Nimesil, ale fakt vyjímečně...Mě totiž připadá, že lidi se na ty prášky strašně spoléhají, je to takový extrém, naše báby to řešily těmi různými lektvary a odvary a my lupnem pilulku a je to...ale právě že ta bolest a to už jsem se naučila respektovat, je příznak, že člověk něco dělá blbě, že má zpomalit nebo se uklidnit nebo se potěšit atd..Strašně se mi líbí že jsi můj článek vzala tak pozitivně a že Ti nepřipadá jako nějaké babské blábolení a zase nějaké pro-bio rady :-). Takový komentář je fakt blaho, když čtenářka chápe, co chci říct :-))) Jo naslouchat tělu je těžké,ale dá se to naučit a nikdo jiný to za nás neudělá a je jedno jestli jde o ženské potíže nebo jiné....Tak ať se máš pořád hezky a nic Tě netrápí!!!

      Vymazat
  9. Ahoj eM, tos mě potěšila. Já už sice včera z jahod vstala, ale byla jsem nesnesitelná, do toho kupa povinností, které se množí pučením!!! Mno ani okolí to se mnou nemělo lehké. Takže předně si beru k srdci radu, že se odměním :D apPak si doběhnu pro kontryhelový čaj. Z vlastní zkušenosti ještě vím, že mi pomáhala i pupalka. Tak eM, měj se krásně a i vy ostatní:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to jsem velice ráda tutto, že jsem mohla potěšit..No já se na jahody teprvá chystám....a přesně mám pocit, že vždycky se ty povinnosti nějak nahrnou v tom bezva období a pučím už preventivně - jsem celý víkend řešila, že jsem vykvetla až hanba a snažila se to nějak rychle vyléčit.. Ano, určitě odměna je nejlepší začátek v takové "léčbě" a myslím, a že Ty máš zásluh na to až dost :-))....Pupalku jsme teď doma dobraly, vidíš, tu jsem zapomněla, já ji "pobírala" i kvůli kůži a holky kvůli ekzémům atd....Tak ať máš trochu volněji, i když před vánoci je to asi spíš jen zbožné přání. Měj se hezky!!!!

      Vymazat
  10. Pěkný a poučný článek. Hned... no, až tak příští týden... poběžím shánět vitamín E, čaj od pana Grešíka mi dělá společnost už celkem dlouho a je docela dobrý. Můj jediný problém je, že se mi k tomu hormonálnímu šoku často přidá i migréna a to už na jedno oko nevidím a bylinky jsou na to krátké. Může za to psychika a když jsem celkem v pohodě, migréna se neukáže, vím o tom, ale ordinovat si pohodu bohužel člověk neumí. :)

    Jen mě tak při těch reklamách na hygienické potřeby vždycky napadne - jak se asi musí cítit ta zpěvačka, která přijde ráno do práce a nazpívá hit jako "hebkost a čistota"... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. An děkuju moc!!!! Tak to jsem ráda, že máš ozkoušený páně Grešíkův čaj. No ty migrény jsou velké potvory, člověk na sebe musí být hodně opatrný, jak sama píšeš, když je člověk v poho...ale já si to taky neumím vždycky naordinovat v pravý čas a pak mě přepadne nějaká chandra nebo "ludra" :-)
      Ono to musí být asi dost ponižující, teda aspoň já to tak vnímám, když se musí nějaká zpěvačka nebo herečka živit reklamou na vložky...:-))..no jo někdo to dělat asi musí :-)

      Vymazat
  11. tak ten vitamín E si musím koupit :) jinak ale nějak nevnímám žádnou změnu, podrážděná jsem někdy i mimo ms :D ale článek pěkný a poučný, myslím, že s tou odměnou je to taky dobrý nápad! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baruš vitamín E je na spoustu věcí určitě Ti neublíží :-)), ale závidím Ti že nevnímáš žádné změny a to je v pořádku, na druhou stranu jsem ráda, že sis článek přečetla i přes to, že žádné velké trablíky nemáš, to je fajn....a odměnit by se člověk měl fakt někdy i jen tak, určitě si to všecky zasloužíme !-)

      Vymazat
  12. Já jsem taková trubka trubovičová!! Já jsem úplně na tu Maliníkovou tinkturu od Tebe zapomněla!! A to mi bylo před týdem tak zle, že jsem v práci málem lezla ke stolu po čtyřech =/
    No nic, aspoň vidíš, že jsem nekecala a Ježíška od Tebe ukryla opravdu pečlivě a od Tvého odjezdu do tašky ještě nenakoukla =) ALe udělám to, jen na to chci mít čas, abych si to pořádně oňufala, vyzkoušela a užila..

    Na ty bolesti mi docela pomohl ten Ženský Grešíkův čaj, ale jen na první fázi, druhý den už jsem jenom skřípala zubama. Já mám většinou v tomto období naprosto vygumováno, takže už jsme se naučila v práci nedělat nic psychicky náročného, jen rutinu a doma to přečkat u nějakých nenáročných filmů nebo seriálů. Někdy mě k vygumovanosti chytne únava. Jendou to byla taková síla, že jsem naférovku usnula za chůze po cestě ráno do práce. Normálně mi asi tak strašně klesl z ničeho nic tlak, že jsem si musela dřepnout a najednou jsem klimbala. DOcela mě to vyděsilo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No téda, tak já Ti to dám, aby Ti to pomohlo a Ty si to syslíš :-)). Nééé já si to syslím taky..ale o víkendu jsem měla šmajchlovací s Misshou :-)), jé to byla krása...vánoce po druhé a po třetí, jen ošahávám a čuchám :-D

      Ten čaj je dobrý, ale je třeba to asi pořádně ještě podpořit, ráno dej pana Greye s bergamotem...tu únavu a "vymatlanost" znám až moc dobře, jsem v jakémsi úsporném režimu a pokud vyloženě nemusím a někdo na mě nedělá nějaký nátlak tak vůbec se nepřetrhnu....:-) a filmy a seriály nejlépe úplně intelektuálně nenáročné, to je moje :-D.......No jo, to jsi ale na chvíli trošku omdlela Zlatí, já tohle právě mívám taky a je to hnusné...teď mě to chytlo naštěstí už doma, tak jsem si na chvíli lehla a dala ten čaj, a když je mi hůř, tak mě ještě orosí....ble...Vůbec se Ti nedivím, že Tě to vyděsilo, já to měla několikrát, a třeba jsem se nemohla ani nalíčit a stát u zrcadla v koupelně, musela jsem si dřepnout...fuj a fuj.....Tak opatrně na sebe Zlatíčko!!!! A však ten maliník si dej pak potom až doužíváš ty svoje ostatní. Doufám, že to všecko pomůže - a hlavně no stres a nohy v teple !-)

      Vymazat
    2. Já si myslím, hlavně ty nohy, když zebou je to horší než se malovat v dřepu =D No jo, vidíš, možná proto jsem Maliník úplně abstrouhla, on by asi nedělal dobrotu spolu s tím Kontryhelem a Měsíčkem - bych pak možná buď začala lítat, nebo by se ze mě stal už brouček =D

      Vymazat
    3. Jo jo nohy si hlídám :-D....Já myslím, že by se to nemuselo bít...ale lépe zjistíš určitě účinky, když to budeš brát postupně a nějak kontinuálně delší dobu, však víme, že tahle léčba je na dýl...ha brouček, si taky někdy připadám jak včelka mája, furt nějaký kytky a byliny :-) a do toho med....ale nějaké to lítání občas by nebylo marné !-D, ale na to zabere líp ten svařák hihi a křeče to uvolní taky, aspoň ty v hlavě :-D

      Vymazat
  13. Mám to podobně, jako Mitsuuko. Já vím, že brát prášky proti bolesti je děsné a mně (staré babce kořenářce a přírodomilce) se to totálně ekluje, ale když zkrátka nemáte jinou možnost, prostě si ten prášek jednou za měsíc vezmu, co mám dělat... A to mluvím i o situacích, kdy můžu zůstat doma v posteli, kdy nemusím do práce. Prostě bolesti nesnesitelné, téměř omdlívání, nefunkční nohy... To se to kecá lidem, které občas píchne v břiše a říkají tomu bolestivá menstruace.
    I když musím říct, že poslední půlrok se mi to hodně zlepšilo, jsem teď (i když s práškem) schopná nějak průměrně odkroutit den v práci, nemusím si brát volno, a tomu říkám opravdu úspěch! Vyzkoušela jsem kde co, a s bolestmi bojuju už asi 15 let. Kontryhel, éčko (tím jsem se jeden čas dopovala asi rok v kuse a nic), gynex, čínská medicína, různé čaje, tinktury, ano i ty od Naděje, několikaletá Jonášova detoxikace - nic nepomohlo. Myslím, že nejvíc to má co dělat s tím přijetím sebe sama a své ženské role, s přijetím cyklu jako normální součásti života. A myslím, že díky tomu je mi v posledních měsících o něco lépe. Chci se na tom snažit ještě trochu popracovat a věřím, že to půjde. Že to je ta cesta.
    A ještě jedna věc, která mi pomohla, aby mi stačil třeba jen jeden prášek a nemusela jsem si brát tři - Schusslerovy soli. U nás se o nich moc neví, ale je to bezvadná věc.
    Ještě doporučím jeden web, kde se na téma přijetí cyklu hodně píše: www.cyklickazena.cz
    Tak jsem se rozohnila, že jsem úplně zapomněla poděkovat eM za úžasný článek, nesmírně mě potěšil a jsem za něj moc ráda. Díky eM! :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já tu odpovídám a rozepisuju se jako trubka a on mi to Blogger smaže?? Kurňa, už mě poslední dobou fakt nebaví =/
      psala jsem, že jsem díky silným bolestem v 15ti získala návyk na docela silné prášky (Spasmoveralgin) a od té doby jsem proti brufenům a různým podobným "odbolesťovadlům" imunní. Takže je pro mě zbytečné se jimi krmit, když mi prostě nezaberou. zatím nejlíp mi zabírá nahřívací tučňák na břicho a horký čaj do žaludku - to teplo uvolní křeče hladkého svalstva a bolest o hodně poleví..
      Ten Kontryhel beru teprve krátce, ale tak silné, bolestivé a dlouhé jsem to snad nikdy neměla, jako teď =/

      Vymazat
    2. Zlatíčko bohužel ten blogger štve i mě, takhle jsem to měla minulý týden celý den, že jsem nemohla odepisovat a i teď když si nejsem jistá, to nejdřív zkopíruju ten text, bo neopovídám dvěma slovy, že...a zkouším to znovu - dělá si co chce sviňa....:/
      No jo, když Tě takhle dopovali takovými srágorami, tak to je jasný, že nějaký srandovní ibalgin na Tebe nezabere, já v jednom velmi vypjatém období fasovala nejhorší sračky na bolest (i když ne tuto ženskou) i opiáty...ale protože to nezabíralo, tak jsem to všecko vyhodila do kýblu, teď si dám občas do vody ten Nimesil, bo trápit se taky nemíním.....Snad Ti ty byliny pomůžou dlouhodobě odblokovat, bo ta jejich léčba je vždycky zdlouhavější než lupnou piluli, že....a nezapomeň Zlatíčko, že přece jen si dostala injekci a do mohlo taky zapřičínit ještě posléze ty "škaredé a bolestné" stavy. Držím Ti pěsti, ať se to dá do kupy

      Vymazat
    3. Luci já velice děkuji za pochvalu, moc mě těší, že sis udělala chvilku početla sis a zaujalo Tě to a napsala si i své zkušenosti, které můžou být samo zase úplně odlišné od ostatních, každá jsme hold jiná, platí na nás něco jiného, ale myslím, že alfa a omega je fakt ta psychika, já souhlasím s tím, že když jsem se s tím ženstvím a určitým údělem srovnala, tak se ve mě něco uvolnila a už jsem neměla takové strašné stavy a hlavně jsem si uvědomila, že se musím o sebe dobře starat...že ani ten vitamín to za mě neudělá :-)...Jó s Jonášem jsem detoxikovala nějaký ten rok Luci...a taky žádný vývoj....i když mě jeho myšlenky a názory hodně zaujaly, tak ten jeho systém detoxu pro mě není....a to jsem do toho vrazila strašných peněz...Díky že jsi napsala svůj příběh a svoje tipy. Držím Ti pěsti, ať se to všechno srovná a sebepřijetí bude dokonalé a dokonané :-)...třeba Ti k tomu dopomůže i máma Lentilka, ona je teď ztělesněné psí ženství a máš doma dvě malá mrňátka a je úplně jedno, že jsou psí :-)...Moc Vás všechny zdravím!!!!!!!

      Vymazat
    4. Navíc já Luci tento článek sepsala právě pod dojmy ze zážitků konkrétních, kdy se mi po dlouhé době udělalo fakt jako šoufl, že jsem do té práce nemohla regulérně přijít včas, prostě to nešlo.....ale už v dospívání a mládí i přes porody jsem to měla tragické, muž mě vozil na pohotovost, tak na mě koukaly jak na kreténku, hysterickou babu co má menzes, vrazili mi nějakou injekci, která vůbec nepomohla a tak jsem tam už nikdy nejela....můj muž si se mnou užil a on to ani pochopit nemohl natoš ostatní, ani já sama to dlouho nechápala proč se mi to takhle děje, HA to ale dokázala uklidnit, to zas jako jo, ale já ji nechci dlouhodobě už brát, je to jen moje rozhodnutí nic proti HA samotné.....

      Vymazat
    5. Ježiš to je pravda, ale že by to bylo tou injekcí? to asi ne, ta už byla před měsícema tohle je už podruhé - předtím mě nic nebolelo.. =(

      Vymazat
    6. Jooo, blogger je srágora, zvlášť dokáže vytočit ty, které neodpovídají komentáři typu "=)", nebo "děkuji" =D

      Vymazat
    7. No já vím, že to bylo před měsícem, ale já mám takovou zkušenost z minula, kdy jsem taky občas dostala pichuli, že mě to tak nějak rozhodilo na dýl, než se ten organismus zase jako uráčil dát do kupy...bohužel mi ty injekce spíš tu bolest ještě zhoršovaly celkově....ale víš jak, každý reaguje jináč no..
      No to mi vykládej odpovědi typu smajloš a poděkování, to my ukecané trpíme pak - normálně nás diskriminuje syčák...

      Vymazat
    8. Já už jsem sama mnohokrát přemýšlela o tom, že mám asi nějaký blok, proto na mě nic nezabírá. Ještě, že aspoň ty prášky proti bolesti fungujou. :) HA jsem nikdy nebrala a brát nemíním, takže v tomhle ohledu žádné zkušenosti nemám.
      Ale chystám se koupit ten Earl Grey (mám ho ráda a zrovna doma není!) a velmi mě zaujala ta teorie na "růžovou" notu od Reny. :) No ale je to přesně hlavně o tom mít se ráda a hezky se o sebe starat a dopřát si sem tam nějaké to blaho... Tam je nejvíc zakopán pes, protože teď já už to umím, ale od mala mi bylo vtloukáno, že to je špatné, sobecké a nesprávné. Mojí mamince to bohužel zůstalo dodnes a už ji to asi nikdo neodnaučí... :-(

      Vymazat
    9. No tak uvidíme, jak dlouho se mě to bude držet.. Snda ne moc dlouho, protože bych měla jinak Štědrý den v kelu =D a hele, s tou diskriminací - zas je to tak, že se oběť musí chránit sama.. takže.. kopírovat před odesláním a čekat zda to spadne, či nikoli =D

      Vymazat
    10. Ono Luci každý máme nějaký blok jen třeba někde inde :-) a je super když to člověk dokáže nějak rozšifrovat buď sám nebo spíš teda s něčí pomocí bo nahlížet na sebe není vždycky jednoduché, ale co právě by každý sám od sebe měl je to, jak píšeš, se mít ráda, to je prostě základ - a bohužel s Tebou musím souhlasit - byly jsme tak vychovány....já to na svojí mamce vidím dnes a denně, bohužel proti tomuto léku není bo ona nemá pocit, že by se potřebovala léčit či v jejím věku něčemu učit či odnaučovat spíše :-/.....No vidíš a copak taková Romanka....jsem na ni tak myslela, když jsem to psala....
      Earl G. mě naladí už jen tou vůní :-) a ta chuť teprve, mám ho i místo kafe, je mi příjemnější, i když kafe piju taky (ale jen v práci).....

      Vymazat
  14. Děkuji za moc hezký článek, vracím se k němu už po několikáté. Svoje "jahodové dny" právě očekávám, mám doma "ženský" čaj, ale nějak jsem si k němu nenašla cestu, tvůj článek mě nakopl k tomu, že jej aspoň zkusím. Kdysi jsem poučila i přítele, že ne jen před menstruací a při ovulaci, ale i jindy během cyklu se žena různě mění, celkem ho to zaujalo a pak si k tomu i sám vyhledával nějaké informace. :-) Líbí se mi ta maliníková tinktura, musím se po ní podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě opravdu potěšilo, že se vracíš k tomuto článku ráda. Já to chápu, já zkoušela spoustu čajů a spousta mi jich nesedla....třeba Ti ten samotný kontryhel sedne lépe....Teda ale to je super, že je Tvůj přítel otevřený takovým věcem a také chápavý, to je fakt super že Tvou ženskost podporuje a nekritizuje....Maliník čaj ale by Ti možná chutnal, je lahodný a moc hezky voní :-))...Tak ať si nějaký ten svůj čajík najdeš.

      Vymazat
  15. Velice ráda jse se tohodle marasmu zbavila už před nějakými pěti lety, i když to znamená že stáří si ke mě razí neodvratně cestu, ale jako mladá jsem si užívala bolestí až nad hlavu. Babička mi na o vařila majoránkový čaj. Sice nebyl tedy chuťově nic moc, majoránkou opravdu neštřila ale pomáhal velmi účině....Magnosolv mi napsal neurolog na křeče v nohách na který trpím dost často, je fakt že pomáhá velice rychle. Nejvíc jsem to vždycky potřebovala po výstavě s Bobešem, člověk je celý den na nohou v botách bez podpatku protože potřebuješ mít při předvádění stabilitu a někdy to bývalo v noci pěkně kruté....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy zas aspoň můžeš říct, že i to stárnutí má nějaké výhody !-) a to je jedna z mála z nich :-D....Majoránku říkáš? Tak tu můj muž vždycky sype po kilech do jídla a já ji zrovna dvakrát nemusím :-), takže čaj bude pěkná síla, na druhou stranu pokud to zabíralo - nic proti ní....Já mám občas taky křeče i v nohách a prostě vím, že ten hořčík musím pravidelně jíst a zabiju jednou ranou několik much....je hodně dobrý, to jsem ráda, že Ti taky pomáhá bodejť být celý den na nohou není žádná legrace, ani já s tím svým sedavým zaměstnáním na to zvyklá nejsem a bolí mě pak nohy i záda ....

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate