pátek 3. ledna 2014

eM kuchtí podle Itala: Tiramisu

Zdravím Vás všechny,

asi se mezi Vámi nenajde nikdo, kdo by neznal tiramisu, nejznámější italský dezert.

Já ho mám strašně ráda, ale zatím jsem ho nikdy nepřipravovala doma, pouze jsem na něho chodila do cukráren.....
Ale už delší dobu ve mě hlodalo odhodlání, udělat si tuto pochoutku doma. 
Bodejť, když čtete u Margitky, jak je to jednoduché a slintáte nad fotkami....anebo jednoho dne přijedete ke kamarádce a ona Vás pohostí domácím tiramisu, ajaj - tak dobré to je, mňam!!!!

Toš, moji milí, jsem se hecla!!

...a tiramisu "upekla". 
Byla to taková událost, že jistě chápete, že jsem Vás o ni nemohla ochudit, i když mám takový pocit, že jsem snad poslední, kdo tiramisu doma ještě nedělal...
A rovnou jsem tomu dodala sváteční nádech, bo to svátek fakt byl 
a připravila jsem ho na Silvestra.
Hned Vám můžu říct, že úspěch byl tak velkolepý, že jsem si asi "zadělala" na tradici a taky na to, že po mě budou chtít mí milí doma tento dezert často :-D....Kdo by si ale stěžoval..

Upozorňuji Vás, že u tohoto dezertu není radno šidit či zaměňovat ingredience. Já většinou recepty pojímám jako inspiraci a pak si to dělám po svém...ale zde jsem dodržela recept (až na jeden detail) a vyplatilo se to.

Dokonalost tohoto dezertu vytváří dokonalé ingredience a jejich souhra. 
Pokud si chcete udělat podobný dezert z pomazánkového másla, tak tomu, prosím Vás, neříkejte tiramisu.
I já občas připravuji nepečený dort ze zakysané smetany, ale taky mu tento název nedávám.
Tiramisu je jen jedno a basta! :-D

A jak na něj slaďouše jednoho italskýho?


Potřebujeme:

5 vajec
500 g sýru Mascarpone
5 lžic cukru
2 malé panáky mandlového likéru Amaretto
šálek silné kávy
1 sáček cukrářských piškotů (nebo 1 a 1/2 dětských piškotů kulatých)
kakao na posypání



A když máte ty správné přísady postup už je jednoduchý jako italská facka :-)...



Vajíčka rozdělíte na bílky a žloutky.
Bílky vyšleháte do tuhé pěny a žloutky utřete do hladkého světlého krému
 s 5 lžícemi moučkového cukru.



Pak do žloutkové pěny pěkně vmícháte dvě balení hutného smetanového Mascarpone.




A pak do tohoto sýrovo-žloutkového krému opatrně vmícháte sníh 
z bílků, jemňoučce a něžňoučce....
Vidíte, jak krásně nadýchaný krém je...


Tak a teď si uvařte kafe..ale ne na popíjení 
(teda nevylučuje se to, ale pak si uvařte dvě...) a do něho nalejte dva malé panáky Amaretta 
(kafe s Amarettem je celkově božské!!).....


Do takto připraveného kafíčka se totiž máčejí ty piškoty. 
Zde je jediná změna oproti receptu, neb jsem dala na doporučení kamarádky
 a použila místo dlouhých cukrářských normální české kulaté...

A pak začne ta pravá italská skládačka. 
Vyberete si vhodnou formu, kterou nabízí Váš domov.
Já vybrala zapékací misku, dobře se to z ní pak i porcuje, nakonec jsem musela vytáhnout dvě misky - krémů bylo dost....


Skládačka začíná  piškoty a končí krémem...



Italská symfonie se zakončí kakaem, kterým zlehka přes sítko poprášíme tu skvělou mňamku.



Pak šoupneme do lednice a necháme ztuhnout. 
(Já to pro jistotu nechala celou noc)



A pak už se jen porcuje a mlsá a mlsá, až se to všechno sní...



Pokud mám chuť popsat slovy, tak mě napadá jen:
italské nebe v hubě :-D.



A jestli si myslíte, že Shelly odolal této pochoutce, tak vězte, že ne. 
Pilně vylizoval prázdnou misku po tiramisu a kdybych nechala dezert bez dozoru, jistě by ho "ohlídal" - sobě do bříška :-)


Dobrou chuť Vám přeje eM a Shelly!

A co Vy a tato sladká italská klasika - máte rádi, nemáte?
Připravujete tiramisu doma?


35 komentářů:

  1. To je krása, až mám z toho sladko v "hubě" :) to bych teď potřebovala jako pořádný zábal na nervy. A jelikož teď nemám času nazbyt, tak kvůli téhle pochoutce (a své mlsotě) budu muset najít někoho, kdo to pro mě připraví :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katuš, tak to mě těší :-), každopádně je super, že máš někoho, kdo připraví, ale je to fakt rychlé cca 40 min a je to ready a pak chladit....A jako zábal na nervy je to fakt dokonalé - doporučuju :-D a když nemáš čas, tak vrzni do kávy to Amaretto a věř, že i to potěší pohárky i nervy :-)...já už se tak chvíli "léčím" :-D

      Vymazat
    2. Děkuji za další super tip, u tebe si vždycky zvedám náladu :) já si kafe "lepším" jen vaječňákem :D

      Vymazat
    3. Tak to je pro mě největší odměna, že si taky chodíš zvednou náladu Katuš, jó vaječňák do kafe je prý výtečný - já letos konečně ukořistila kamarádčin rodinný recept na vaječňák a už se třesu až ho vyzkouším (velikonoce to jistí !-)....

      Vymazat
  2. Marcelka moja zlatá, chute si mi narobila!!!! Vieš, že tiramisu zbožňujem, aaaaaaaa! Nabudúce skús miesto piškót tie sušienky Hobbits, alebo Lotus... je to s nimi ešte lepšie! A cukor neviem aký si dávala, trstinový robí skvelú karamelovejšiu chuť. Ja tam zvyknem frcnúť ešte za lyžicu-dve javorového sirupu. Asi si budem musieť urobiť (a ver tomu, že mi to po Vianociach vôbec netreba :)) a surové vajcia by som tiež nemala, ale kašlem na to :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé Margitka moje italská Múza!!! Tak to je pro mě největší pochvala, že jsem Ti "narobila chutě" :-))....no se přiznám, že na toho Silvestra jsem se pěkně přejedla :-D....na ty sušenky si zase musím v pravou chvíli vzpomenout, ale všecky Tvoje vychytávky si ihned píšu a příště budu už jen vylepšovat. Ještě si pamatuju, jak jsme se viděly a Ty jsi plánovala dělat tiramisu pro návštěvu :-)....děkuju za inspiraci :-D

      Vymazat
  3. Přesně podle tohoto receptu doma dělám tiramisu a nikdy dlouho nevydrží. Za sebe můžu říct, že mi chutná víc než v kdejaké cukrárně, protože je takové jaké má být- poctivé. Žádné náhražky v podobě pomazánkového másla apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to zdá ze začátku, že toho krému je fakt dost, ale je to tak dobré, že toho nebude nikdy dost :-) natož pro čtyřčlennou rodinu včetně mlsného kocoura...máš pravdu, takto dobré jsem nejedla nikde v cukrárně :-)...ani já náhražky neuznávám, když itálie, tak pořádná...

      Vymazat
  4. Přestože máločemu sladkému odolám, tiramisu zrovna nemusím. Nějak mi vadí hodně krému a ty mokré piškoty, je to na mě takové moc blemcavé, či jak to popsat. :/ Takže dneska tvému pokušené odolávám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó a to já myslela, že tiramisu snad má rád každý :-D. Ale zase proti vkusu žádný dišputát a tak to má být, každý máme ten jazýček jinak mlsný :-)))

      Vymazat
    2. Tak můj nevlastní dědeček zase říká, že nejlepší sladký je maso :D (pravda, říká to i se zeleninou :D)

      Vymazat
    3. Tak to s tím masem slychávám docela často hlavně od mužů, no ten můj je mlsný na všechno :-))...ale třeba je fakt, že já zeleninku můžu hodně moc, někdo se do ní musí nutit, ale mě vyloženě chutná a teď v zimě mi už docela chybí....ale zas takový povedený dezert umí v pravou chvíli potěšit :-)))

      Vymazat
  5. Tiramisu miluju, nejspíše se do něj velmi brzy také pustím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli miluješ, tak určitě tenhle vyzkoušej a budeš moc překvapená, jak je výborné a lepší než všecky co jsi jedla - aspoň já to tak měla :-) a jednoduchost je výhodou, když člověk nakoupí suroviny.....

      Vymazat
  6. Tiramisu také nikdy neodolám. A myslím, že mám úplně stejný recept :) Opravdu se nevyplatí na surovinách šetřit...mňam, hned bych si dala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Alis u Tebe mě nepřekvapuje, že jedeš v italských dobrotách :-)...a jednou za čas si nakoupit dobré suroviny a udělat si fajn mňamku myslím neuškodí :-D...Díky moc a krásný víkend!!

      Vymazat
  7. Žiš, co mi to děláš?? Ledničku mám plnou brokolice, mrkve a zelí, že budu žít zdravě a Ty takhle.. :o))) Zítra fičím pro mascarpone a Amaretto a těším se, jak se nacpu. A taky na ten zbytek Amaretta v kafi :o))
    Hezký víkend má milá eM!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda Zlatí promiň. Ty už jsi najela na novoroční detox? :-). Toš to my zatím pořád ještě dojídáme ty dobroty - to víš domácí uzený bůček, řízky...no přiznám, že můj žaludek už docela stávkuje, takže jsou chvíle kdy raději nejím nic...ale pokud jsem Tě nalákala na todle, tak to je můj majstrštyk :-)). Je to fakt jednoduché a člověk se nemusí vůbec trápit s formou, prostě se to dá jíst jak z misek anebo z velké mísy lžičkou....ale to asi ubývá ještě rychlejc....Však ta zeleninka Ti z lednice neuteče !-), i když já zeleninku moc ráda :-D.....To kafe určitě zkus - je to moje nová závislost hihi.....Jo a hlavně dej vědět, jak se to podařilo a jak Vám chutnalo....beztak ani Fernandez neodolá..Pa a užij si krásný klidný a mlsný víkend!!!!!

      Vymazat
    2. Nějak cítím, že moje tělo potřebuje zeleninu v jiné formě, než je bramborový salát :o) ale máš pravdu, zelenina neuteče.. ostatně, na oběd mám těstoviny a rajčátky (spoustou rajčátek), takže odpolední desert můžu :o)) mmch, právě jsem ho šoupla do lednice, uvařila si kafe s Amarettem (mělas pravdu, asi si na něj zvyknu) a otevřela počík :o) jo a Fernandéz mi při výrobě pilně asistoval a málem vyskočil až na linku :o)) asi poruším svou zásadu, že mu nebudu dávat lidské jídlo a kousíček mu dám ochutnat :o)

      Vymazat
    3. Enčí moje, já jsem zeleninomil a bedýnky skončily a mně hrozně ta zelenina chybí, ale to je vůbec problém zimy, že není nic čerstvého. Jééé těstovinky s rajčaty (rajčata miluju a těstoviny jakbysmet!), to je skvělé jídlo....teďka jsem začala používat i sušená rajčata, protože měli fajn akci v Tescu...ovšem zakončit pastu italským dezertem to je velice stylové :-)

      Vymazat
  8. Přiznám se, že bych si hned dala. Jsi ty ale šikovná cukrářka. Já se jen obávám vajíček, protože mi syrová nedělají dobře. No stejně bych to riskla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marti moc! Naštěstí je ten dezert lehčí na přípravu než se to zdá :-)....Se syrovými vajíčky uznávám může být problém,ale pokud použiješ čerstvé, tak si myslím, že to bude v pohodě, je to vyloženě taková našlehaná pěna...a věřím, že by chutnal i ostatním strávníkům :-)

      Vymazat
  9. Ještě jsem to doma nezkoušela a celkově jsem to papala asi jen jednou v životě :D, takže to je nejvyšší čas vyzkoušet připravit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě Ti ho můžu jen doporučit :-)), je to velká mlska...a celkem fakt jednoduchá

      Vymazat
  10. přesně tento recept dělám a je úžasný :) vždycky se o pohárky popereme, protože nějak záhadně v lednici ubývají :D akorát místo moučkového cukru dávám normální krystal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No taky se mi chvíli zdálo, že toho tiramisu je celkem dost, ale ono ne, mizí rychlostí blesku :-D. Ten cukr je fakt detail, ale příště zkusím třtinový, bála jsem se, že by se to s krystalem dobře nevyšlehalo :-)

      Vymazat
  11. Ahoj eM, dělám ho přesně jako Ty, pramen máme stejný:) A souhlasím vyplatí se dodržet ingredience. Já teda akorát někdy zaměním alkohol, buď za Maraschino nebo tuzemák, nic jiného si ale nedovolím šidit nebo obměnit.
    Tvoje Tiramisu vypadá fantasticky! Kdyby nevylízal mísu Shelly a náhodou jsem se k ní dostala, byla bych to já, kdo ji vypulíruje.
    Krásný, sladký víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super tutto, že jedeme podle stejného receptu, tohle je fakt už pro mě klasická italská kuchařka .-)....Maraschino zní skvěle, to vůbec neznám, takže musím někdy vyzkoušet. To víš Shelly nesmí chybět nikde, kde je jídlo :-D, je to takový vrchní ochutnávač....Užij si taky krásný víkend s nějakými dobrotami!!!!

      Vymazat
  12. Paráda!:) Ja osobne, keď vidím recept, v ktorom je treba použiť viac ako 3 vajíčka, tak zutekám, neviem prečo, nejak som proti :P ale v pravom tiramisu to byť musí:) Vyzerá krásne

    Pozývam ťa na môj blog a na práve prebiehajúcu giveaway dawnielicious.blogspot.sk :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem z počátku na to množství vajec koukala nevraživě, ale mají tam svou nezastupitelnou úlohu. Děkuji! :-)

      Vymazat
  13. Takže jsi dala normální dětské piškoty? Proč doporučovala kamarádka vyměnit? :-) Čistě ze zvědavosti, jedla jsem to totiž právě z těch dlouhých cukrářských (netuším, zda jsou tedy tyhle české cukrářské piškoty totožné s těmi s italskými, to bych lhala) a ty jsou teda sladší. Nicméně mi výsledek nijak přeslazený nepřišel. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to byl jediný odklon od původního receptu....:-)
      Já tímto vsadila na jistotu, že, protože vlastní zkušenosti nemám. Ale kamarádka říkala, že s těmi cukrářskými piškoty nedokáže odhadnout jak moc nasáknou a buď je měla tvrdé - takže málo nasákly toho kafe nebo zas moc rozblemcané a tyto kulaté prý více drží formu a je to s nimi jednodušší - jednou to asi schválně vyzkouším, ať mám srovnání. Každopádně se mi s těmi kulatými pracovalo fajn, ať má člověk jakýkoliv tvar formy, tak se tam vejdou...Cukrářské by měly být sladší než ty kulaté, já je dětem jednu dobu kupovala místo sušenek, měly je moc rády, ale myslím, že nejsou tak sladké, ale myslím, že mezi českými a italskými piškoty už nebude takový rozdíl, aby to ovlivnilo výsledek. Dokonce mám doma recept, na ty italské piškoty, ael ještě jsem je nepekla..No,a nakonec jsem dala i množství cukru jako v receptu, protože jsi psala, že to nebylo přeslazené a mělas pravdu, bylo to fakt perfektně vyvážené, cukru a všeho tak akorát :-))...

      Vymazat
    2. To byl jediný důvod, který mě napadl, že aby to nebylo sladké moc. :-) Ale máš pravdu, že ta chuť není jediný rozdíl. Cukrářské mi přidají, jak tak nad tím uvažuju, křehčí. Klasické kulaté jsem si jako dítě sypala a namáčela do kdečeho, třeba do Termixu a rozhodně se nedá říct, že by se kdovíjak záhy rozmáčely a změkly. Maně si uvědomuju, že jsem někde četla, že s těmi podlouhlými se při výrobě Tiramisu má pracovat rychle, namočit a hned vyndat.
      Co mi to děláš, dostala jsem na Tiramisu chuť. :-) A to jsem si libovala, jak jsem se po svátcích tak nějak přirozeně odlehčila a plynule přešla na konzumování velkého množství zeleniny, ovoce, rýže a bílých jogurtů. :-)

      Vymazat
  14. Tak ta změna jsou ty piškoty....nejsou to ty pravé dlouhé ;-). Popravdě ač je velmi chutný tenhle dezert, co sleduju Prostřeno už k němu mám docela averzi....nejen proto, že snad jiný moučník už ani u nás nikdo neumí udělat ale opravdu udělat ho umí jen minimum lidí. Ale chlubí se s ním každý. Věřím že ten tvůj byl ten mňam....ale jak říkám, určitá averze tu je....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoji averzi Vendy chápu, a proto už radši to Prostřeno nesleduju, ale v dobách, kdy jsem ho sledovala mi přišlo, že to fakt není o tom, jak kdo umí vařit a je kreativní, jako o tom, jak předvést svůj kvartýr nebo jak se bezvadně pohádat :-).....recepty se tam strašně opakujou, kór ty dezerty. No taky mi trvalo hodně dlouho tento dezert vlastnoručně vyrobit a i když mám ráda "český" perník a jiné fajn "buchty" - tenhle talián je fakt mňamka :-D, ale musí se udělat dobře a ne ho počešťovat...

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate