středa 29. ledna 2014

Kuře na Prozacu a pleťová maska místo dezertu

Krásný den Vám přeji,

jakkoliv se Vám může zdát nadpis článku podivný, opak je pravdou a hned vysvětlím proč.

V dnešním článku určitě nebudu propagovat či velebit selektivní inhibitory či jinak řečeno antidepresiva typu Prozac. 
Naopak dnešní článek bude o tom, jak příroda dokáže vyrábět podobné věci sama....s minimálním ziskem pro ni samotnou a s maximálním užitkem pro nás.
Nedávno jsem totiž TADY napsala článek, ve kterém jsem zmiňovala zásadní složky převážně ze skupiny antioxidantů, které by neměli chybět ve Vašich přípravcích péče o pleť.  
Jedním z takových byly právě kurkuminoidy. 
Pod článkem se rozvinula hojná diskuze, kde se kurkuma velice chválila, přirovnávala se účinky právě k výše zmíněnému slavnému antidepresivu Prozac atd. Hodně mě to zaujalo a tak jsem začala zkoumat kurkumu na vlastní kůži.
A dnes je tedy kurkuma na menu.



Kurkuma se také nazývá indický šafrán a je hlavní složkou známého koření kari, které všichni určitě známe.



Já osobně kari velice ráda používám do různých pokrmů a polévek 
a dnes jsem pro Vás také připravila (ne) jeden recept, ve kterém se kari či kurkumou šetřit nebude. 

Kurkuma je totiž opravdu velmi účinný antioxidant s účinky nejen na pleť, má také antibiotické a antivirové účinky a kromě toho má právě zmíněné účinky i na lidskou psychiku. 
Troufám si říct, že je to koření na dobrou náladu a co je nám teď momentálně více zapotřebí, když je leden - všude tma a zima  - než krásně syté barvy a dobré jídlo, potažmo účinná kosmetika.
Slavná Wiki tvrdí, že kurkuma výrazně podporuje mozkové funkce
a je velmi účinný mozkový doping 
(což se může studentům ve zkouškovém období hodit taky, ne?).



Zdá se, že kurkuma je takový krásně žlutý zázrak. 
A že Indové toto koření nepodceňují jako my, je vidět i  právě v tom, jak dokázali účinně skloubit několik druhů koření v jednu směs - kari - tak aby se navzájem účinky jednotlivých složek posilovaly. 
Kurkuma totiž nejlépe pracuje právě ve spojení se zázvorem a pískavicí, kteréžto jsou také základními složkami směsi koření kari.



Až budete směs kari kupovat, určitě se podívejte na složení směsi koření, protože směs se může lišit od výrobce. 
Samozřejmě základní složky obsahuje vždycky, ale třeba trochu jiné je kari značky Avokádo, která směs obohatila skořicí a hřebíčkem, což je velice znát už na první počich a na plnosti chuti finálního pokrmu a třeba taková značka Kotanyi zase zůstala u klasického složení....
Každopádně není kari jako kari, ale každé kari obsahuje kurkumu a to je dnes oč tu běží. 



Kurkumu samozřejmě dostanete koupit zvlášť, ale může to být trochu oříšek v supermarketech, kde najdete kari, ale kurkumu většinou ne, proto je dobré se obrátit na specializované obchody zdravé výživy či přímo obchody s kořením, případně v řetězci Marks and Spencer najdete kurkumu také....

Ale dost už teorie, byť není šedá, ale žlutá, přejděme k praktické části:

Jak si uvařit během pár minut (slovo "minutka" je namístě)
Kuře na kari (alias Kuře na Prozacu :-)



Budeme potřebovat:
500 g kuřecího masa (prsní řízky)
papriky nejlépe žlutou, červenou a zelenou 
(pro pěknou barvu pokrmu :-)
1 cibuli
1 stroužek česneku
4-5 lžiček směsi kari, pepř mletý (z mlýnku), sůl
smetana 33%
olivový olej



Příprava:

Kuřecí maso nakrájíme na malé kostky, papriky nakrajíme na malé proužky (nemusí být tři celé papriky - cca stačí půlka papriky od každé barvy), cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky, česnek oloupeme a nastrouháme (nebo rozmačkáme).


Jakmile máme všechny ingredience připraveny, pak už příprava pokrmu vezme rychlý spád.
Olivový olej rozpálíme (nejlépe v hrnci nebo na velké pánvi) a vložíme do něj kousky masa, aby se rychle orestovaly, po té k masu přidáme cibuli a restujeme spolu (malinko se to bude spíš dusit), jakmile cibule změkne, přidáme kari.
Já dala poměr 2 lžíce kari od Kotanyi, 2 lžíce kari od Avokádo a lžíci samotné kurkumy. A stále dusíme, pak přidáme česnek a papriky, chvilinku dusíme a stále vše mícháme. 
Až na konec přidáme smetanu, kolik množství záleží na Vás, podle toho kolik chcete "omáčky"....Posléze opepříme a dosolíme.
Všechno opravdu trvá pár minut.
Jídlo je to velmi pikantní a plné chuti. 
Přílohy můžete zvolit podle svých preferencí, nabízí se zde především rýže, ale i instantní čínské nudle jsou fajn a jídlo funguje stejně tak dobře i s běžnými těstovinami.



Přeji dobrou chuť!!!!

A je libo po tomto jídle dezert? Ano, bude! 
A dáme si ho rovnou na pleť!
Aneb Pleťová maska s jogurtem a kurkumou
(těžko najdete dietnější dezert, než ten který se nejí !-)

Na pleťovou masku potřebujeme:
1 Polévkovou lžíci (PL) bílého smetanového jogurtu
1 kávovou lžičku (KL) medu
3 KL kokosového oleje (rozehřátého)
kurkuma (cca 1/3 KL)



Příprava: Jogurt, med a kokosový olej zamícháme společně a vznikne řídší hmota, ale velice chutná, pokud byste přece jen měli chuť na dezert, můžete masku i sníst :-), ale doporučuji až co zbude po aplikaci na pleť. 


Po přidání poslední zásadní ingredience kurkumy, nechte masku malinko vychladit v lednici, stačí pár minut - kokosový olej opět malinko ztuhne a s ním se zahustí i celá maska a navíc kurkuma bude mít čas rozvinout svou barvu, právě díky oleji.


Po té aplikujte na pleť, pokud je Vaše pleť citlivá, raději nejdřív vyzkoušejte, jestli maska nebude dráždit na malé části obličeje, ačkoliv je maska stoprocentně přírodní a jedlá, každá pleť má přece jen jiné chutě....
Maska na pleti zaschne, stačí nechat působit cca 5-10 minut. 


Nemusíte se bát, že Vám pleť po kurkumě zežloutne :-), vše se dá pěkně smýt, případně dočistit hydrofilním olejem. 
Po této masce je pleť skvěle připravená na další číštění, především pórů, pleť je zvláčnělá a oživená. 
Je to spíš maska čistící než vyloženě výživná a tak majitelky suché pleti musí aplikovat po masce krém nebo vhodný olej, ale přesto dodá tato maska potřebné antioxidanty a prospěšné látky a vypadá mnohem zdravěji.
A jako bonus dobře chutná.
Masku samozřejmě můžete modifikovat dle vlastních chutí 
a chuti vaší pleti.

A co Vy, vařite na Prozacu (pardon, na kari)? 
A jaké pleťové masky si doma vyrábíte?
Znáte účinky kurkumy a využíváte je?

P.S.:
Mých pár posledních slov na závěr tohoto článku bude patřit slovu spolupráce.
Blogerky ho často skloňují v různých pádech.
 Já nemám potřebu toto slovo skloňovat či se k tomu jakkoliv vyjadřovat jednoduše proto, že můj blog a doufám, že je to vidět na první pohled není reklamní místo, ale autorský prostor, kde si píšu 
o čem chci a bude to tak i nadále. 
Nepíšu reklamní články. A dosud jsem žádný nenapsala a ani žádnou spolupráci nepřijala. 
Neříkám, že bych nebrala výrobky, které si stejně kupuji, zadarmo, protože upřímně - záliba v kosmetice není levná záležitost a moje peněženka mě ráda nemá...Ale ani nic takového mi zatím nikdo nenabídl :-D.
Dnes ale bude řeč o tom, že není spolupráce jako spolupráce.
Dostala jsem totiž nabídku psát články o přírodních výrobcích, zdravém životním stylu, bylinkách a vůbec o čemkoliv přírodním 
(což já ráda) na nově se rodící web herbarum.cz. 
Zatím je tento web pomyslně v plenkách a funguje především na stránkách facebookových:
Tento web bude vytvářet komunita lidí, kteří jsou stejně pro-přírodně založeni a budou poskytovat užitečné informace, kterých i v dnešním informačním věku není nikdy dost. Proto v budoucnu budete moci číst moje články nejen na mém autorském blogu zde, ale také na tomto webu. 
Mou odměnou mi bude čtenářova spokojenost. 
A upřímně, tato nabídka polechtala moje blogo-ego, že je někdo další zvědavý na moje psaní. Doufám, tedy že tento rodící se přírodní projekt bude pro Vás velkým přínosem a rádi ho podpoříte.
Děkuji Vám za pozornost. Vaše eM





33 komentářů:

  1. Kari je legrační. Hlavně jak reaguje s jarem (zčervená). Strašně nerada ho z čehokoliv čistím, protože leze do nehtů... Ale chutná mi, dělávám ke kuřeti žlutou omáčku. Moc gratuluju k dalšímu psaní! Těším se na čtení! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Veru!!! Kari zčervená ve spojení s jarem? Sakryš, co to máme doma za jar, toho jsem si nevšimla :-). No ale sranda s ním tedy fakt je, sice jde smýt z pleti, ale jinak zabarví všecko kolem, takže to čištění je trochu opruz a hlavně se nesmí dávat do plastových nádob, a já si proto pro jistotu raději koupila žlutý box na oběd do práce, takže kari už nemá šancit mi ho obarvit :-))...Ale chuťově ho mám fakt moc ráda zvlášť v zimě.

      Vymazat
  2. kurkumu som asi po roku vysypala z koreničky.dávno som ju kupila ale potom som ju nevedela používať.ale kari používam veľmi rada.pekný článok.blahoželám k novemu blogu,rada si ťa prečítam aj tam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, mockrát děkuju, těší mě, že si ráda přečteš moje články v budoucnu i jinde :-)
      Kurkumy se právě nemusíš bát, ona není tak aromatická a nemá tak výraznou chuť jako kari, takže ji klidně můžeš vrznout do jídla jen tak na "barvu" :-), třeba já ji ráda dávám do dýně, nebo do polévek :-)

      Vymazat
  3. Kari máme veľmi radi! Skvelé je v mäsku, ale aj v polievkach. Je to pravda, že sa kurkuma zháňa pomerne ťažko, takže väčšinou mám doma naozaj kari. Nikdy ma ale nenapadlo všímať si, či nám po curry obede stúpla nálada, ale najbližšie sa tomu pozriem bližšie na zúbok :-D Marcelka, gratulujem k novému projektu, som presvedčená, že čitatelia budú spokojní a to bude pre teba najväčšou odmenou. Kedy to všetko stihneš, to mi je záhadou, superžena! Rodinka, práca, ateliér, blog a ešte aj táto novinka :-) Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Julinko, tak Ty taková kuchařka musíš dělat skvělé pokrmy s kari :-). U nás se právě v našem maloměstě shání poměrně hůř ta kurkuma, ale nakonec jsem ji ulovila :-)...Mockrát děkuju za Tvé milé gratulace a takovou chválu, jojky, neboj superžena opravdu nejsem, ono nejde stíhat všechno, třeba momentálně se mi kupí hromada nevyžehleného prádla jako výčitka :-), ale děti už mám větší už mě nepotřebují každou minutku, tak se to dá - ukradnout nějaký čas i na tuhle zábavu :-), no a asi jsem malinko hyperaktivní hihi. Moc děkuji za Tvé sympatie a podporu!!!!

      Vymazat
    2. Ďakujem aj ja za kompliment, iste existujú aj omnoho lepšie kuchárky :-) To mi hovor, už sa desím nadchádzajúcej jari, kedy zasa začne éra košiel a budem žehliť donekonečna :-/

      Vymazat
  4. Teď už vím, proč tak máme rádi kari :-) Parádní článek. Všechny tvé články jsou skvělé, takže mne nepřekvapuje, že tě chtějí do týmu spisovatelů. Líbí se mi, že tomu rozumíš nebo si vše vyhledáš. Chodím sem ráda a tvé články mne dost ovlivnily, hlavně mou kosmetickou výbavu! Hodně zdaru a držím pěsti, ať vše zvládáš a máš z toho radost, protože o to jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ráda, že jsem objevila další zdravé důvody proč jíst kari :-)).......Moc děkuji za takovou chválu, moc si toho vážím a doufám, že i nadále tady zajdeš na nějakou inspiraci. Díky za podporu!!!!!!

      Vymazat
  5. Na masku chuť nemám, ale kuře bych si dala. Mňam, mám hlad. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Masku klidně z menu vynechej, ale to kuře je opravdu dobré a když je to jídlo i pro mozek, tak o to lepší důvod se pořádně najíst :-)), asi jsem si už na tom stihla vypěstovat závislost, mám chuť cpát tu kurkumu s kari všude, ale musím opatrně, aby se to zas rychle neomrzelo :-)

      Vymazat
  6. Marcelko, článek prima, o tom žádná, ale za sebe říkám, že pokud si můžu vybírat, vždycky je to něco jiného, než kari :D Co se kari jídel týče, mám ráda snad jenom jehněčí kormu z indického take-away tady u nás (protože nechutná jako kari!) :)
    Ke spolupráci každopádně gratuluju, pokud si takovéhle psaní někdo zaslouží, pak jsi to Ty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlatíčko moc Ti děkuji za Tvou podporu ráno či večer !-), moc mě těší opravdu, že si myslíš, že mi to psaní tak jde :-D.
      Co se týče kari, já si byla vědoma, že je to tak trochu vyhraněné jídlo, že to nebude po chuti všem, ale zas jsem nemohla odolat, když je to tak zdravé :-D. Ale je super, že máš místo, kde dělají fajn indické jídlo, to já tady u nás "na vesnici" nemám a tak musím vymýšlet sama. Tak to tam dávají asi jiný poměr toho koření, anebo jiný druh, že to nechutná jako kari. Já vlastně jednou jedla v Praze indické jídlo, bylo to žluté úplně šíleně :-D ale jako kari to nechutnalo taky !-)

      Vymazat
  7. Moc hezký článek. :) Kurkumu mám ráda, i tyhle směsi koření, ale přiznám se, raději kupujeme přímo směsi jako Garam masala, atd. :)
    (Mimochodem, kari není to koření, ale to jídlo, jen se to jaksi zaužívalo v Anglii a potom už se to rozšířilo... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás "jde se na kari" = jde se do indický restaurace (je jedno, co si šlověk dá, všecko je kari). Takže já v tom mám hokej a už nevím, co bylo dřív, jestli vejce nebo slepice.

      Vymazat
    2. První byla Indie. :))
      No, kari jako takové je původně ragú v kořeněné omáčce, je jedno, jestli maso, zelenina, paneer... :) Koření v Indii říkají masala, kari mu říkáme v Evropě a je to strašně zavádějící, protože potom už to nerozlišíme jako oni (Garam masala, Tikka masala, atd...) :)

      Vymazat
    3. Teda An, já k tobě půjdu do učení o indickém jídle, já tak nějak tušila, že kari je původem název jídla, ale když člověk žije v evropské kultuře, jakože to Asie nejezdím, tak prostě přebere ty zvyky a kari je koření no :-)....Já vůbec mám tyhle zajímavé indické chutě ráda, třeba Tikka masala jsem si koupila omáčku v Marks a Spencer a okukovala jsem i tu Garam masala, takže příště to tam pořádně osonduju a budu hledat rozdíly v čem to vlastně tkví :-)), ale zas kurkuma je naštěstí pořád kurkuma !-D

      Vymazat
    4. Romi to máš teda pravdu, ona je tendence prostě neříkat indického jídlo, ale rovnou jde se na kari :-))), upřímně se v tom taky hlouběji nevyznám, ale začínám to pomalinku studovat :-D....No a je fakt, že Indie tu byla dříve a je fakt že to byla Anglická kolonie, tak se spousta věcí přizpůsobila našemu "myšlení" :-)

      Vymazat
  8. Kurkumou nebo kari se taky dají nechemicky vyhánět mravenci, dost jim vadí. Nemyslím mávat a plašit je tím pytlíkem, ale vysypat na cestičky a do hnízdeček... Neřešila jsem to tedy v interiéru, ale jen outdoorově-mravenci udělali tolik cestiček pod dlaždicema, až se dotčené začaly houpat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D. Tak to mě docela pobavilo :-). To je ale dobrý tip, naštěstí domácí mravence nemáme, ale kdyby náhodou přišli, jakože jednou dokonce dorazili i do našeho třetího patra, tak jim nasypu kurkumu.....:-)

      Vymazat
  9. Miluju kari rýži a indické restaurace. Masku rozhodně musím vyzkoušet, to mi jinak nedá :) A gratuluji k novému prostoru pro tvou autorskou činnost. Tvé články, eM, si budu ráda číst kdekoliv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš Peti, tak to můžeš kurkumou barvit krásně i tu rýži :-), jó kdybych měla po ruce nějaké indické restaurace, hned bych vyrazila :-D.....Moc děkuji za podporu, moc mě těší, že Tě moje články baví a ráda si je přečteš třeba i jinde, to je pro mě nejlepší odměna. Měj se moc krásně!!!!!

      Vymazat
  10. Jee, to jedlo vyzerá výborne, hneď by som ochutnala! Jedlo na karí mám rada, ale až tak veľmi ho nevyhľadávam, odkedy sa mi prejedol rímsky kmín, ktorý je jednou z hlavných zložiek a dosť ho tam cítim. Oveľa radšej mám čistú kurkumu, dávam ju skoro všade na oživenie farby, aj do vývarov, ryže (namiesto šafránu) a pod. Zatiaľ som nemala problém ju v bežných supermarketoch v sekcii korenín zohnať. A máš pravdu, farbí jak šľak, obzvlášť biele pracovné dosky :)) Môj tip na masku si už asi čítala, ale pre istotu: http://frammentidellavita.blogspot.cz/2013/06/masky-masky-masky-ale-nie-karnevalove.html.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se Ti papání líbí :-). No vidíš, to je legrace, já si koupila římský kmín, že z něho budu kuchtit a je tam v kuchyni skoro nepoužitý, je tak aromatický, že se Ti nedivím, že to v tom kari nedáváš, já vůbec nakonec nenašla pro něho uplatnění a odvahu ten kmín někam dát. Taky musím opatrně na mé strávniky, občas koukají, co jim to zase exotického chystám :-)
      Ale kurkuma je svou chutí právě skvělá, že není vůbec tak výrazná jako směs kari. Ovšem to barvivo, jééé, někdo mi utřel kari do utěrky, tak si dovedeš představit, že to vypadá žluté jak od zvýrazňovače a mám světlou pracovní desku, tak to pak rychle drhnu pískem :-)...........Masky si u Tebe ráda připomenu, díky za odkaz :-)

      Vymazat
  11. to vypadá hezky a jednoduše, určitě vyzkouším :) mám hrozně ráda indickou kuchyni, kousek od nás je super indická restaurace (pro Pražáky - Tandoor na Břevnově), tak jednou do měsíce si něco od nich musím dopřát

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natálko jednoduché to je určitě - jako facka :-D....Kdybych byla pražák už do nějaké "indie" mažu :-), byla jsem v takové jen jednou před mnoha lety, když jsem v Práglu žila a to ještě nebyly tyhle restaurace tak rozšířené, ale to jídlo si pamatuju dodnes, hlavně jak bylo žluté :-D

      Vymazat
  12. Jo tak proto mam kari tak rada! Vlaste se dopuju prozacem, uz je mi to jasny:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, záhada kari rozluštěna, už taky chápu svoji závislost na tomto "bio-Prozacu" :-D

      Vymazat
  13. Asi Tě nepřekvapí, že si teď tu M&S kurkumu sypu do všecho, že? :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, asi Tě nepřekvapí, že já taky, jen musím opatrně na moje strávníky, ale i u holek mělo antidepresivní kuře úspěch :-)), Naše příští nákupy u MS budou jasné :-)

      Vymazat
  14. Kuře na Prozacu mě pobavilo, karí s kurkumou už vypadá jedleji. :-)
    Pleťová maska karí mi taky dosud unikala, z domácích výrobků znám klasický tvaroh, banán, med (jako doplňěk), hrušky, okurky a droždí. Kurkumu jsem vážně nikde neviděla, i když masku z jogurtu ano. Takže, dva skvělé tipy!
    A gratuluji ke spolupráci s onou výživovou stránkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem pobavila i dodala nějaké tipy :-)). Máš pravdu, takové ty klasické tipy na masky jsem taky měla v hlavě a ty asi vyzkoušel snad každý, tak jsem to trochu "nakombinovala" :-D
      Moc děkuji za podporu a gratulaci!!!!

      Vymazat
  15. Já jsem nedávno narazila na pěkný článek o kurkumě na https://casnazdravi.cz/zdrave-potraviny/kurkuma/ , tak přemýšlím, že si ji koupím, ale jako koření. Rostlina je sice také pěkná, ale já bych ji radši vyzkoušela v kuchyni. Jsem zvědavá, jak hodně se změní chuť jídla, co uvařím :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate