pondělí 28. dubna 2014

V ateliéru eM

Pěkný začátek týdne všem!

Tentokrát bych Vás chtěla prostřednictvím tohoto článku pozvat do mého ateliéru.
Je to asi s podivem, že tento článek publikuju zde a ne na svém tvůrčím blogu moje pastely.
Ale můj život je vzhůru nohama a bohužel se to dotýká i této sféry. A jak tak přežvýkávám a trávím novou životní situaci, tak jsem si mimojiné uvědomila jednu věc, že tu činnost co nejvíce miluju (malování) neustále vytěsňuji na okraj svého života  - prostě není součástí mého každodenního života. A tak to chci změnit, vlastně jsem nucena naprosto překopat celý svůj život, protože s novými událostmi přicházím i o svůj ateliér.
(Ze zcela prozaických důvodů - finančních)
O ten ateliér, který jsem s takovou láskou zařizovala na podzim.
Řeknu Vám to duševní loučení bylo smutné a odkládala jsem ho dlouho, až koncem minulého týdne jsem se odhodlala do ateliéru zase jít...Není to tak úplně bez následků, páč na mě něco leze a jsem strašně vyčerpaná...
Ale co už...., ztráta ateliéru je jakžtakž odtruchlena (prošpikováno zdravým vztekem, kterým mě žene dál), teď už jen zbývá naplánovat přesun věcí. A jedině tak může člověk některé věcí přežít, že si stanoví nové vize a sny, a že je hlavně začne naplňovat.
Já teď samozřejmě dokážu fungovat, pracovat, jíst, dokonce se i smát (když je něco hodně vtipného), píšu blog nebo fotím, ale co nedokážu teď vůbec je tvořit - teda tvořit svou "původní" tvorbu.
Doufám, že to jednou přijde. Je to zvláštní, mám v hlavě už několik obrazů - vlastně ucelenou sérii, má i svůj název, což se mi stává málokdy, a  přesto nejsem schopna ji realizovat....
Je to tím, že jsem příliš ponořena ve své osobní situaci. Ale až se jednou vynořím a vyjdu na břeh, všecko to narvu do obrazů až budou barvy lítat. :-)
Do té doby si budu jen tak čmárat, protože mi dělá dobře už jen držet tužku v ruce :-)....Soustředění na původní tvorbu tedy není, ale když jsem tak seděla smutně u svého stolu a přemýšlela, že bych přece jen něco ráda nakreslila, napadlo mě sáhnout do svých složek s náměty....a narazila jsem na svou nacpanou složku s názvem mandaly. 
Ach! Dyť já zapomněla na mandaly - na jejich terapeutickou úlohu!
A tak jsem si vybrala jednu šablonu, nakopírovanou a začala jsem si ji jen tak vybarvovat - jako omalovánku :-)
Nádherná terapie, nedumáte nad tím co vyjádřit, jak to nakreslit, nemusíte se unavovat soustředěním na objekt a jeho interpretaci, prostě si jen vybarvujete naprosto intuitivně..řekla bych až automaticky. Já prostě věřím hluboce na art-terapii, páč ji na sobě praktikuji snad celý život. A můžu říct, že i díky ní jsem zvládla už nejedno těžké období a třeba i své smutné dětství.....

Tady se můžete podívat, jak se rodí moje mandala....není totiž ani v tuhle chvíli, kdy článek publikuji, stále hotová...což symbolizuje nejspíš mou aktuální životní cestu, ale to nevadí, každý den přidám pár barev a zase vybarvím "pár dalších políček"...a hotovou Vám tady pak opět vyfotím.




Pokud se chcete o mandalách dozvědět něco více, napsala jsem o nich pár článků ZDE....
(Verunka si určitě vzpomene !-)

Jestli si chcete nakreslit nějakou mandalku se mnou, můžete. 
Zde máte k dispozici šablonu na vybarvení, volně ke stažení a vytisknutí.
(Budu nadšená, když si mandalku pro sebe vybarvíte a třeba mi ji pošlete do mailu nafocenou! :-D)


A taky se můžete kouknout, co jsem všecko v ateliéru nafotila, zdánlivě nesmyslný nepořádek...
Ale pro mě to má silnou citovou hodnotu. Já totiž mám hrozně ráda fotky zátiší, takových těch pracovních, kdy nahlížíte do něčího ateliéru nebo pracovního koutku, kde je to svým způsobem tajemné a děje se tam něco krásného, tvořivého...ale zas nemám ráda, když je to přestylizováno, přeuklizeno a přenačančáno.


Je to známka toho, že tady někdo žije, někdo tu tvoří, povaluje věci osobní hodnoty a pak je zas bere do ruky...vytváří to určité napětí a atmosféru....a já vím, že tuto atmosféru milujou Múzy a Múzáci, neustále se mezi těmi předměty prohánějí a šeptají svá milostná vyznání tomu, kdo je chce slyšet...lákají do světa krásy a klidu....ale i do bezbřehých hlubin temnoty vlastního podvědomí, a kdo se bojí, nesmí tam vstoupit :-)))
A tak se nebojte a vstupte. Vítám Vás:












Tak toto jsou moje poslední fotky z tohoto ateliéru, pokud Vás někdy opět pozvu do své "svatyně" (ateliéru), tak už to bude vypadat úplně jinak.
Abych přežila to loučení, musím mít vize do budoucna a sny...Vím už, že můj ateliér je v mé duši a že ten mi nikdo vzít nemůže, ale nějakou projekci ve vnějším světě potřebuji, a tak moje další činy budou takové, že postupem času až se věci budou hýbat a přesouvat, zruším obývák a přeměním ho v ateliér. 
Mé milé návštěvy tedy budou přicházet už přímo do mého ateliéru...
Až se to stane, určitě Vás pozvu na návštěvu a na nějakou vernisáž aspoň virtuálně.
S Múzami a Múzáky už jsem se domluvila, že se odstěhují ke mě domů a slíbila jsem jim, že jim vytvořím ještě hezčí ateliér než byl tento, který jsem tak milovala - byť krátce....
PS: Nově mám taky pro Vás nabídku.
Blogerky mají často svůj blogsale, eM má svůj artsale.
Z důvodu výše zmíněných, potřebuji nějaké věci poslat do světa, protože už nebudu mít dostatek místa na skladování svých děl...Pokud tedy budete mít zájem, můžete se kouknout zde do fotogalerie mého ArtSale...najdete tam všechny informace k jednotlivým obrazům a pokud budete mít  o nějaký zájem, neváhejte a napište mi na email.
ArtSale už bude trvale umístěn zde jako gadget a budu do něj průběžně přidávat svou tvorbu.
Budu ráda i za Vaše komentáře u obrazů.

Děkuji Vám za pozornost a energii, která ke mě připlouvá skrz Vaše skvělé komentáře!!!!

A všem co tvoří, ať už je to večeře pro rodinu nebo velký obraz z přetlaku touhy, přeji ať se Vám tvorba daří a přináší Vám spoustu radosti a láskyplného naplnění!

Krásný týden všem.

20 komentářů:

  1. Vždycky se těším takhle při začátku týdne, že si přečtu, co je u tebe nového. I když je tenhle článek trošinku na smutnou notu, tak stejně mi tvoje články dělají radost tím, jak jsou citlivé a mají v sobě určitou lidskou hloubku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aailyyn děkuju za krásná slova. To mě opravdu moc potěšilo, že moje články v Tobě vyvolávají těšení a že v nich nacházíš něco pěkného....., pravda je to na smutnou notu, ale snažím se právě v tom moc neutápět, i když teda znova koukat a editovat fotky mého aťasu nebylo nic veselého, ale tvorba jako taková je věc, která člověka dokáže naplnit radostí a tak je pak jedno, kde vlastně zrovna tvoří...a i když se s něčím loučím zároveň nemůžu nevidět, že něco nového začne :-).....a takové poselství si myslím zase stojí za to poslat dál. Moc děkuji za Tvou přítomnost zde!!

      Vymazat
    2. Já vím, že se cítíš rozporuplně. Zvládáš to ale skvěle a ještě při tom všem stíháš nám tady předat kus ze svého náhledu na svět, který mi v mnoha ohledech přijde nesmírně inspirativní. Takže já děkuju tobě.

      Vymazat
  2. Je to smutné, ale nový začátek. :) Mandalku si asi vybarvím, až budu mít více času, bude to fajn na odpočinek mozku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak An. Určitě si vybarvi, omalovánky jsou super na odpočinek pro hlavu !-)

      Vymazat
  3. Marci, prošla jsem pár příspěvků zpět, abych se dostala trošku do obrazu co se děje. Už z komentáře u mě jsem měla pocit, že to píše jiná eM, než která psávala dříve. Mrzí mě ten konec jednoho životního období, který prožíváš, ale zároveň věřím, že začátek další etapy bude lepší. Něco musí skončit aby něco lepšího mohlo začít. Žádný začátek není jednoduchý, člověk hledá mantinely, jistoty, oporu (jaaaaaaaj - já jsem tak chytrá, tři týdny před prvním porodem - chci se vidět v den D, po proběhlé akci P, až budu držet miminečko v náručí a říkat si, jak to všechno zvládnu, jojojo :-))
    Držím všechny pěsti, ať má čas hojivé účinky, a realita všedních dní je milejší, než nyní. Letošní rok prý je rokem změn, ale rokem šťastným, kdy vše dobře dopadne. Já tomu věřím, minimálně se podle toho hodlám "zařídit". Takže přeji jen to dobré!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Luci, asi se to nedá skrýt ani mezi řádky no....Nechci působit nějak depresivně, ale prostě to opravdu nejsem já - ta co jsem bývala - život mě donutil změnit všechno, ale ani tento stav nebude trvat věčně - to už vím. I v tomhle období vidím světlo na konci tunelu !-)
      A jsem vděčná za tu energii, kterou zase teď já na oplátku dostávám od svých čtenářek a přátel,i když jsem si vždycky zakládala na tom, že od energie a podpory jsem i tady já - je milé vidět, že člověk, když člověk dává jednou, když to potřebuje, dostane také zpět :-)))
      Asi to bude pěkně divoký rok, co. A Tobě hlavně přeju jen to nej, čeká Tě nejnádhernější období Tvého života, já bych neměnila nikdy - mám dvě velké děti a jsou to nejlepší, co jsem kdy vytvořila, i když mám pořád nutkání tvořit i něco jiného !-))) Určitě to krásně zvládneš, je to přirozené a zbytek už Ti pomohou lidé kolem Tebe, partner a vůbec zdravotnický personál.... a mateřský pud je jeden z nejsilnějších, takže Ty se ničeho bát nemusíš - jo já vím, to se to kecá, když jsem naposledy rodila před dvanácti lety !-DDD
      Držím Ti také pěsti ať jste všichni zdraví a užíváte si nádherné období. A přesně tak to je, jak si to zařídíme, tak to bude!
      :-) Pozdravuj holčičku v bříšku!!!!

      Vymazat
  4. Má milá eM, moc mě mrzí, že Tvá situace, životní cesta, není teď zrovna růžová, ale mám pro Tebe jedno moudro - Zdá se Ti, že si s Tebou život hraje? Zkouší Tě? Předkládá Ti těžké zkoušky a Ty si myslíš, že je nemůžeš zvládnout? Omyl! Bůh (Vesmír, kodkoli chceš) v Tebe věří a předkládá Ti jen takové zkoušky, které můžeš zvládnout, je tedy přesvědčen, že jsi silná žena. :*
    Tak, dost mouder. :) Já každopádně vím, že až přijde ten správný čas, všechno bude zase pěkné a projasněné sluncem..:)) Fotky ateliéru jsou moc krásné, taky se mi líbí takový ten tvůrčí "nepořádek", fotky vše krásné zachycují. :) Jsem si jistá, že tvorba Ti půjde i v novém.:) A mandaly jsou moc krásné, hned jsem si jednu vytiskla a až se budu potřebovat uklidnit, vypnout.. Začnu malovat..:) Děkuju, eM. :*
    P.S.: Psala jsem mailík, snad dorazil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Domi, děkuji za moudra, neboj znám je a vím, že to tak bývá, bohužel anebo bohudík jsem zažila i horší věci než je toto, a tak mi možnost srovnání dává jakýsi nadhled i v této těžké době, ale není nad povzbuzení a energii od milých lidiček a přátel, bez toho by to bylo hodně smutné
      Moc mě potěší, když si budeš taky někdy kreslit až budeš cítit potřebu, mě osobně to pomáhá :-)
      PS: Mailík dorazil byl nádherný, jak budu mít trochu větší kapacitu, určitě napíšu, děkuji za něj!!!!!

      Vymazat
  5. Jojo, holka, pracovní zátiší, to je moje,proto miluju Sudka!! =D až budeš někdy v Práglu, půjdem omrknout jeho ateliér na Smíchov, ju? ;)
    Bude líp, musí! hodně síly a vždyť víš, kdyby cokoli, stačí houknout a klidně i dojedu, i kdybych měla s Matesem běžet o závod ;) taka papa eMí, jen víc tvorby, melancholické fotografie jsou stejně ty nejkrásnější. A víš jak, člověk tvoří největší díla pouze v těch citově nejvypjatějších situacích, ať už šťastných, nebo nešťastných, vždy vznikne něco neobyčejného. Už aby byl konec května a Ty jsi měla přestěhovaný ateliér a v dušičce klid ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlato, Ty mi snad čteš levity!!!! To je můj sen vidět Sudkův aťas!!!! Mám okopčenou ceduli z jeho aťasu doma!!!
      Ježíš to jsou super plány se těším a to teda musíme spáchat i kdyby čert na kozlovi drandil!!! Díííky za inspiraci opět!
      No to by byla bomba Ty a Mates u nás doma :-)
      No jo já to stejně jinak než melancholicky moc neumím tu tvorbu !-), chci něco veselého, ale málokdy mi z toho vyleze vyloženě veselá věc....no to bude maso až začnu zpracovávat umělecky svoje emoce :-D.....
      Amen - naděje se upírají ke konci května...

      Vymazat
    2. A víš jakého Sudka miluju nejvíc? Ten ze série Pohled y z okna mého ateliéru a ten do zahrady, jak je na okně jen sklenička s růží a venku prší =) No, já si říkala, jestli Sudka zná a jsem snad úplně pitomá, jasně že ho musíš znát!! =D a my abychom se na něčem neshodly ;) jo a Schikanedera máš taky ráda? Myslím, že už jsme se o něm jednou bavily, ale teď už nevím, co Ty na něj =)

      Hele a nejde "to" vylifrovat dřív? Důvodů k tomu máš habaděj ;)

      Vymazat
    3. Hele řeknu Ti, díky tomu, že jsem zas vypustila tenhle článek i s tím smutkem a díky inspirativním komentům se ve mě něco pohlo :-) a vypadá to, že nebudu čekat až si udělám nový aťas, tvořit se dá i na koleně :-), jenom shodím všecko ze svého stolu a bude.....No víš, ono vylifrovat - já to nechci, kvůli jakémusi přátelskému naladění kvůli dětem, abychom spolu byli schopni jednat víš...v nenávisti nic nevyřeším, to už vím....
      No už mi v hlavě lítaj obrazy jak zběsilý asi si udělám dneska takovou malou performanci na svém pracovním stole hehe
      Ježiš Sudek a jeho pohledy z aťasu, si to zas musím vyhledat, jestli to bude na netu, nikde v tištěné podobě to nemám, jeho monografie jsou šíleně drahé. a pěkně mě štve, že jsem propásla výstavu jeho aktů v Opavě, ale ty pohledy z aťasu jsou stejně nej....ta s tou růží je fakt nejhezčí...ale takový fotky já neudělám, páč okno do zahrady nemám, že....ale i tak budu dělat fotky !-)
      Jó Schikaneder, tak až příjdu domů mimo jiné otevřu i jeho knihu, psaly jsme si o něm, byly jsme na stejné výstavě v Jízdárně vzpomínáš? Ale každá v jinou dobu. To byla taková nádhera!!! Přesně tou melancholií a klidem to zapadá do mé nálady....Je úžasný a vůbec nechápu, že není až tak známý, se přiznám, že před tou výstavou jsem ho neznala....Teďka je tuším na kampě Josef Šíma, to by bylo krásný vidět....no to se mi ale nepovede - Zlatíčko můžu Tě o něco moc poprosit? Mohla bys mi u Vás ve velkoměstě koupit tendle časopis ať aspoň z té výstavy něco mám?
      v té naší díře ho neseženu - zaplatím zlatem!-)
      http://www.artcasopis.cz/archiv/2014/4
      budu Ti nesmírně vděčná :-))) Díky Múzo!

      Vymazat
    4. Nojooo, vždyť o něm jsme si vlastně před tím skoro rokem začaly psát, viĎ? ;) =D no jo, vždyť já taky většinu detailů produktů do článků fotím na jeho knize, všimla sis? ;) Po tom časáku se podívám, snad ho někde natrefím ;)

      Vymazat
  6. Zlatíčko moje, jsem s Tebou! Jak Ti říkám, svůj ateliér si nosíš v sobě! A uvidíš, že se zase jednou nějakých krásných prostor dočkáš, třeba budeš mít aleliér hned vedle TÉ knihovny.. však víš.. :o))
    A jak píše Mitsuu, stačí houknout.. :o)
    Ta mandala je ve Tvém podání nádherná! Tak jen vymalovávej a arteterapeutuj!!!
    :***

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dííííky moje milá! :-) Ty máš vždycky pravdu !-)....Jezuskote, ale toto je nápad!!!!! Naše vysněná knihovna a vedle aťas a ti naši chlupatí lumpíci střídavě na křesle a v aťasu :-)). Shelly už ale vykazuje umělecké známky taky a kdykoliv si jen sednu ke stolu doma s tužkou už přifrčí, myslím že on bude můj domácí Múzák číslo jedna :-D....
      Holky ještěže já vás mám, Vaše komenty tady to je bájo fakt :-))
      A děkuju za pochvalu madam, jsem ráda,že se čmárání líbí....ta správná arteterapie příjde ve velkém (cítím to v kostech.-) XOXO

      Vymazat
  7. Och eM, to je mi ľúto, veľmi som sa s tebou tešila(a určite nielen ja, ale každá tvoja čitateľka), keď si na jeseň ateliér zariaďovala a podľa fotiek to bolo veľmi príjemné miestečko...z článočku však cítim, že si sa s tým dokázala vysporiadať a je jasné, že pokiaľ máme niečo radi a chceme to, tak to proste dosiahneme, a tak sa určite aj ty čoskoro dočkáš nového pokojného a krásneho miestečka na tvorenie!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli jsi tak strašně milá, moc děkuji za Tvou empatii....No to víš lítosti jsem se fakt vyhnout nemohla, když to byl můj splněný sen a teď je v čudu....ale prostě důležitější je hlavně tvořit - jedno kde a to se teď hodně snažím a pomáhá to :-) Mám pořád svůj domov a to je nejvíc pro mě - ta základna a místo se už nějaké udělá, musí...
      Měj se moc nádherně a užij si zítřejší svátek v klidu a taky v záplavě květů !-).....

      Vymazat
    2. To máš vlastne pravdu, je vlastne jedno kde, hlavne, že nám to bude spôsobovať radosť!

      Vymazat
    3. Momentálně spíš teď bojuju s tím, že to nejde tvořit....sednu si ke stolu a nic...a přitom mám v hlavě nápady, názvy...a přesto nemám sílu to pustit ven...ale vím, že to zas příjde samo. a hlavní je, že mám ten stůl !-)... sice mě čeká překopat kvůli tomu dva pokoje..protože člověk fakt potřebuje toho prostoru více....ale těším se na to...:-D

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate