středa 2. dubna 2014

Vitacit do sprchy

Jak jste asi zaznamenali na FB, eM je v šetřícím režimu, tak dnes píšu já. Dáme si něco z klobouku kouzelníka Pokustóna aneb Enka míchá peeling :o)


Co mě k takové blbosti vedlo? No, dvě okolnosti. Nedávno se Sabča ze Světa podle S. zmínila, že sháněla v Rossmannu olejový peeling, na který jsem ji nalákala, a že nebyl.. :o(
A mě tenhle peeling dochází.. a do Rossmanna se mi nechce.. jednak ho mám z ruky a druhak tam vždycky nechám majlant, protože když už tam jsem, žejo.. prostě zmocní se mě nakupovací šílenství a.. znáte to.. jdete pro peeling za kilo a odcházíte o litr lehčí :o)
Tak jsem se rozhodla, že vyřeším tenhle problém jednou provždy. Vyrobím ho!

Zde originál:




Po přečtení složení toho rossmanního peelingu jsem propadla tvůrčí pýše, že tohle zvládnu vyrobit levou zadní. Prostě vynechám složky o kterých nevím, co to je, tím pádem mi zbyde sůl a olej a rázem je výroba asi tak složitá, jako nasypat vločky do misky a zalít mlékem :o) ha! Všem vytřu zrak!
Jdeme na to!

Potřebujeme: sůl, olej a vhodnou pixlu.

Zde hlavní hrdinové: koupelová sůl z DM, pixla Ikea a slunečnicový olej ze sámošky



Složení koupelové soli:


Složení Rossmann peelingu se mi nepodařilo vyfotit, proto vypsáno ručně:
maris sal, ethylhexyl stearate, caprylic/capric triglyceride, prunus amygdalus dulcis oil, heliantus annuus seed oil, parfum, porphyra umbilicalis powder, tocopherol, butylphenyl methylpropional, limonene, linalool, aqua, CI 42051

První složka je sůl, v obou věcech je parfum, jakýsi linalool a CI něco, což je barvivo, takže je fuk, že je jiné, heliantus olej přidám..

Návod: nasypte sůl do pixly.


Makro detail.. ó, jaká krása :o)


Zalijte olejem. Promíchejte. Hotovo :o))



Po smíchání jedovatě růžové soli s olejem mě napadlo, jestli to nebude přílišný koncentrát, přece jen se ten pytlík má rozpustit ve vaně a ta má.. ehm.. o něco větší objem než pixla Ikea :o)) hmm, tak to trochu zředíme. Vemte pytlík kuchyňské soli a přisypejte. Přiměřeně... :o)



Promíchejte. Hotovo :D

Výsledek ve srovnání s inspirací:




Dobré, ne? Vypadá to (až na barvu) úplně stejně a ta vůně růžové verze je přímo omamná .o)

Test ve sprše - růžová versus modrý:

Růžová je o něco míň mastná, asi absence stearátů a trigliceridů.. nebo něčeho.. :o)
Růžová mnohem líp voní, modrý totiž voní jako pánská voňavka a ta vůně se na kůži drží až moc.
Starou kůži obrušují stejně, docela drsně. Nic pro citlivky.
Růžová trochu štípe. Trochu dost! Au!! Asi je to fakt koncentrát :D (taky milujete film U mě dobrý?)

Poučení pro příště: nesnažit se nacpat do malé pixly něco, co je obarveno a oparfémováno v koncentraci pro vanu. Jemnější a levnější verzi vytvoříme třeba.. z cukru krystal :o)
Pro vůni  kápnu nějaký éterický olej, třeba mandarinku nebo pomeranč.
Bez barvy Vitacitu se asi obejdu.
Jestli to vyzkouším, slibuju, že dám vědět, jak to dopadlo :o))

P.S. máte-li na ruce spáleninu od pekáče jako já, důrazně doporučuji se tomuhle místu vyhnout. Pochopila jsem, proč byli lidé mučeni sypáním soli do ran.. fakt to bolí :o)

Pokud se rozhodnete použít Balea sůl k účelu koupacímu, netřeba se bát. Neštípe, nežere, hezky voní, účel plní. Jen nerozumím té části návodu, která velí vyhnout se kontaktu se sliznicí..



Teda nevím jak vy, ale já si tu svou do vanu beru.. :D nějaký nápad? :D

Čím odíráte starou kůži vy? Rády experimentujete? Máte rády koncentráty čehokoliv? A pamatujete Vitacit?

Krásný den všem!
E.Q.

51 komentářů:

  1. Enka něco Ti řeknu, Ty jsi fakt fantastická, nikdy bych nečekala, že se tak královsky pobavím u DIY receptu na domácí kosmetiku. Prej vitacit - růžovej a modrej!!!!!! Madam, já prostě padám! Hele, můžu příště od Tebe vysomrovat trošku té růžovky na ochutnání?
    Já si dělám teda ultra nudný peeling proti Tobě - právě z toho cukru a oleje (no tak jsem sušenkovatější, tak asi proto), ale chyběla mi tam nějaká krásná vůně....bingo, už vím, jak na to.
    Díky za to, že jsi mi proslunila ráno a rozesmálas mě. Takového parťáka mi seslalo samo blogo-nebe :-)...
    Zbytek chvalozpěvů soukromě !-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo jsem si vzpomněla ještě (jak mám tu hlavu na maděru..) že tyhle hrátky by šly snad dělat i s tou koupelovou solí Alverde, co jsem od Tebe dostala, ne? ta voní božsky, budu o ní psát :-)))....ale už není, už jsem ji zkonzumovala, takže půjdu doplnit zásoby, i když mám doma asi třistapadesát různých solí do koupele...., aspoň vím, co teď s něma :-))) jupíííí...ale tu Alverde chci zas!!!! Díky :-D

      Vymazat
    2. Ó, děkuji má milá za slova chvály :o) vidíš, vlastně se tak dají spotřebovat zásoby různých solí! S Alverde to půjde určitě a možná bude i jemnější a ne tak štiplavá jako ta Balea.. s tou fakt opatrně..
      Krásné odpoledne Zlatí a doufám, že Tě bolehlav moc netrápí..

      Vymazat
  2. No perfektní :D Tohle by mě nenapadlo, udělat z koupelovky peeling. Challenge accepted!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárí - u mě též accepted!-)

      Vymazat
    2. Hodně štěstí dámy, ale radím opatrnost.. té koupelové soli spíš míň a zředit čistou solí nebo tím cukrem.. ten koncentrát je fakt štiplavý.. :o))

      Vymazat
    3. štěstí přeje odvážným !-) - nejprve to zkusíme na neviditelná místa pro ostatní....začíná být jaro sukně se zkracujou všecko se odhaluje - toš to vidím jen na ten zadek :-DDD a naředím to zas jo :-)

      Vymazat
  3. Achjo, tak já si ho taky vyrobím, no... :( :D Stejně už mám doma dva měsíce koupenej voňavej olej na vlastní peeling, tak mi nic víc nezbyde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj Sabi, třeba zjistíš, že ten vyráběný doma je stejně nej !-)...já už to takhle s několika věcma zjistila :-)...ale u toho kupovaného se mi líbí to balení, asi pojedu do IKEA na dózy :-)

      Vymazat
    2. Sabi, to ty jsi mě inspirovala :o) a vidíš, suroviny máš, tak s chutí do toho a těším se na článek! :o)

      Vymazat
    3. Seženu si piksličku a jdu na to! :)

      Vymazat
  4. já ten peeling sháním a nikde jsem ho neviděla! že by už nebyl? jinak ty DM soli (sole?) jsou výborné, musím zase nějaké nakoupit do zásoby :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě Sabča psala, že ho neměli ve dvou Rossmannech..
      DM soli miluju a ta Alverde se mi zná ještě lepší, až dojde růžový vitacit, zkusím to s ní.. :o)

      Vymazat
    2. Mě se Alverde zdá taky lepčí !-DDDD

      Vymazat
  5. Koukám v bloggeru: Enka Quanium v... Cože, Enka už má vlastní blog? A teď koukám, že za tím je eM´s Everyday Life :D Ale jste mi to podařená dvojka, skvěle sehraná :))
    Já si dřív dělala peeling ze zrnkový kávy a kokosáku, ale kokosák došel a další jsme nekupovala. Tak jedu nudně v mořský soli z Atlantiku a oliváči, což není tak krásně barevný jako tyhle vitacity :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, to jsou mystifikace co :-), eMka a Enka na jednom blogu - ale určitě sehranější než Pat a Mat !-D....
      Přesně, já taky nudně jedu bez barev a teprve Enka mi otevřela oči, o jakou barevnou krásu přicházím..ovšem Tvoje umělecky namíchané koupelové soli si šetřím na extra příležitosti !-)...
      Kokosák už mám pořád v lednici, jak jsem se pořád bála vůně kokosu v kosmetice, pořád jsem se mu vyhýbala až ho jednou koupila a fajn :-)...no vidíš a zkombinovat oblíbené pochutiny jako kafe a kokosák mě nenapadlo - jednoduchá řešení bývají často nejlepší :-) ještě mě teď napadl kokosák přímo se strouhaným kokosem, ale jestli už by to nebylo moc dekadentní :-D.....ale barevně vitacit vede!

      Vymazat
    2. :D překvapení, co? No, eM mě prostě dokáže skvěle inspirovat a motivovat :o) a tak já ráda občas vypomůžu, když si potřebuje odpočinout..
      Kokosák s kafem to je nápad! To určitě vyzkouším, ale barevně to nebude taková sranda :o))
      A eMí, ten strouhaný kokos je dekadentní, ale to nám přece nemůže vůbec vadit! :o)) trocha dekadence pravé dámě nemůže uškodit! :o))

      Vymazat
    3. Prý umělecky namíchané :D Dyť jsem to míchala jak Scotta :D
      Tak strouhaný kokos jo?? Nj, jenže to je pak dost možný, že bych ten peeling sežrala, ani bych nedošla do koupelny :D
      A jo, s tím kafem je to trochu prasárnička, v koupelně to pak vypadá jak po nájezdu ropáků ;)

      Vymazat
    4. Hele jestli Ty seš Scotta, tak lepšího a hezčího jsem fakt neviděla :-D....No jo ten kokos hrozí sežráním, to asi neklapne....a nesnáším mytí vany....takže ani to kafe...ach jo v mé vaně bude zas "čistá nuda" !-D

      Vymazat
  6. :-DDD parada! Pravdaze zase som sa dobre zasmiala! Akoze nerozumies, ze sa mas vyhnut slizniciam? Ved to je uplne jasne, co keby nejaku uzivatelku napadlo, ze ma prilis drsnu ... ? Ze by mozno partnera potesilo, keby ju dobre vypilingovala? Mozno sa niekomu zda aj to, ze ma privela odumretych buniek v ustach, v nose, ktovie :-D Ano, so solou je to tak, to si pamatam, odkedy som si pridavala sol do samponu, ze je to dobre na moje neustale sa vracajuce lupiny. Ale pomohlo to, no hlava ma stipala, az strach. Ja mam tiez stale chut si doma nieco pripravit, ale stale rozmyslam, aka bude trvanlivost, kym dostanem alergiu, alebo to splesnivie. Ja mam rada aj peelingy s pomletymi zrnieckami, len ako by som asi tak najemno pomlela marhulove kostky? Este snad hroznove, ci jablkove semienka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíš Juli, použít peeling na sliznice, tak to by snad napadlo jen pravého masochistu! :o))) ale ona je to primárně koupelová sůl, vyrobit z ní peeling byl můj nápad, protože jsem chtěla růžový :o)) jen nechápu, jak to výrobce myslel, když si dám sůl do vany a pak se v tom koupu, jak zabráním, abych si nekoupala i... rozumíme si :D
      A na obličej jsou dobrý peelingový materiál rozmixované ovesné vločky a mandle! Ovšem na tělo potřebuju něco drsnějšího :o)

      Vymazat
    2. Presne tak :-D ako sa pri kúpeli vyhnúť tomu, aby sa to nedostalo aj .... hmmm... tam. Uzavriem to tak, že ktovie, kto robil ten preklad popisu na produkte, pár krát, keď mi niečo nedávalo zmysel, som sa už poriadne zasmiala po prečítaní pôvodného popisu v angličtine, alebo francúzštine, uvažujúc, ako prekladateľ došiel k takému dementnému prekladu. Ono to tak potom vyzerá, keď napríklad popisy kozmetiky robí chlap a popisy, návody strojov žena. Česť výnimkám, ktoré sa vyznajú :-)

      Vymazat
    3. Děvčata zde opět narážíme na slovní vynalézavost výrobců, to snad není dne, kdy by člověk neobjevil nějakou "perlu" :-)) a schválně jsem čučela a tuhle hlášku o sliznicích mám ještě na dalších dvou solích jiného druhu (ostatní jsem radši nečekovala páč by to vypadalo, že mám asi fakt jako problém s těma sliznicema, když to furt kupuju hehe)
      Jinak Julčo Tvůj koment mě fakt rozesmál! díky za to moje milá :-))
      A zas víš co, když si vyrobíš tuhle sůl i kdybys měla nějaké alergie, tak ona vydrží, ta je konzervovaná sama sebou, ta se snad nedá zkazit ne !-) a když tak daruješ v krásné pixle nějaké kámošce, co třeba by ráda trošku podrážděné sliznice hehe..a pak uvidíš, co na ten dárek řekne její muž...Ha, teda takové chlupaté myšlenky při obyčejném vitacitu - holky musíte uznat, že zas díky výrobci se skvěle pobavíme ne? co kdybychom začaly shánět různé super hlášky na výrobcích? :-DDD sranda musí být (i když mě bolí hlava:-)

      Vymazat
    4. My sme ale skazené, dvojzmyselné dievčatá :-DDD No jasne, urobme si malú zbierku šialených hlášok. Začínam! Na holiacom strojčeku bol popis: Len na vnútorné použitie! Čo dodať, asi som ho mala prehltnúť, či prípadne strčiť si ho do zadku :-)

      Vymazat
    5. Juli, myslím, že si to můžem dovolit - a jsme zkažené tak hezky a navíc výrobci nás v tom podporujou!!! :-)...a mezi námi dvojsmysly mám strašně ráda :-))).....
      Kurňa ale Ty jsi nasadila strašně vysokou laťku! Co se tomu proboha vyrovná...hned po příchodu domů jdu číst do koupelny :-DDD.
      Holící strojek jen na vnútorné použitie???? Tak asi možná varování pro nějaké nevyrovnané holky, co si oblibujou maso nebo sado !-)))..anebo byl hezky tvarovaný??? a třeba i růžový? aby se nespletl s víš čím :-D...takovej dva v jednom!!!
      Ježiš to budou diskuze hahaha

      Vymazat
    6. Marcelka to bol taký ten úzky, na baterky, čo vyzerá ako pero, taký na cesty, niektorí chlapi si tým zastrihávajú aj fúziky. No a tento ergonomický tvar by napríklad s olivovým olejom dobre kĺzal dolu tráviacou sústavou :-D

      Vymazat
    7. Zlato, tak to vysvětluje všecko - ergo-tvar a na cesty....jéé :-) to by byla mňamka dobře stravitelná :-D

      Vymazat
    8. Žíš Juli, obávám se, že jsi vítěz! :D pochybuju, že tohle někdo přebije :o))) boží!!!

      Vymazat
    9. :-D Zásluhy má pán prekladateľ :-DDD Ale tak čakám každopádne aj na vaše perly, treba to spísať :-)

      Vymazat
    10. Zlato, perlu nemám, ale při sprchování včera večer inspirována Tebou jsem si četla nápisy na sprcháčích ve slovenštině :-)) a četla jsem "uspokojujúca vóňa" - nebo tak nějak :-D a já furt uvažovala ve sprše jak mě ta vůně má uspokojit !-D....až pak jsem pochopila, že je to "upokojujúca vóňa"....a tak jsem se upokojila a šla spát :-DDD

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Jasně že pamatuju vitacit. Jako smrádě se soplem u nosu jsem prolítala celé odpoledne venku se sáčkem vitacitu a se stejně postiženými jsme si ho sypali do ušmudlaných dlaní a lízali, až se jazyky červenaly, oranžověly .... Ty kráso, jsem se až dojala!
    A teď zpět do současnosti. Člověče ty to máš vyšpekulované. Já jedu maximálně v třtinovém cukru s olivovým olejem, ale hned mám chuť vyrobit si koupelnový vitacit. Kvůli barevné pixle, to je jasné a občas taky popílinguju, aby se neřeklo. Enko díky a bloguj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tutto není nad to si takhle zavzpomínat co - díky Ence můžem, já byla přesně taky takové smrádě...jéžiš a dlaň plná vitacitu olizovaná, jééé to bylo něco... a vůbec nikdo neřešil kolik je v tem éček a hnusu nebo jestli to dráždí sliznici či obsahuje alergeny :-D....si pamatuju ještě ten zelený prášek kiwi, o jéé...
      Jinak já taky jedu v úplně obyč ingrediencích, ale svého času byl pro mě Tvůj peeling velký objev - cukr+olej - dodnes používám..ale tak furt je co vylepšovat ne...a pixly mám taky ráda :-))). Jo, Enko bloguj! :-D

      Vymazat
    2. Budu, slibuju! :o) a to jsem přesně myslela, jak jsme z ušmudlaných pacek lízali kila Vitacitu a jak jsme si to užívali! Úplně vidím ta zákoutí, kam jsme se uchylovali s tím pytlíkem růžových krystalků a jeli jak feťáci :o))

      Vymazat
    3. Já to taky úplně vidím před sebou, jak si naškudlili korunku a šli si koupit celý sáček...jo feťáci hadra a ty jedovatý barvy byly úplně boží, pro někoho kdo žil v šedi totality !-)

      Vymazat
    4. Dievčatá a pamätáte sa, ako sa za totality dali nájsť mince na zemi? Ako deti sme večne našli korunu, dve a šup hneď do Jednoty ;-) alebo na kolotoč.

      Vymazat
    5. To si teda pamatuju!!! čím to je Zlatí, že teď už člověk ani mince na zemi nenajde? Lidi sou lakomí a na druhou stranu, za kačku snad už dneska není ani žvejka, ne? Dnešní děcka jsou zvyklé už na papírovky s vyšší hodnotou...:-)
      Jééé to byl objev, korunka nebo dvě...to byl čupr nákup, já měla ráda jahodový nanuk, i ledňáček ušel nebo Pedro..prostě za kačku si člověk mohl dobře vybrat co si koupí - to ani za Euro člověk tak nenakoupí ne? :-DDD

      Vymazat
    6. V dnešnej dobe si už asi každý dáva väčší pozor na peniaze, aj na všetko :-) Ale tie krásne časy, to detstvo už naše deti nezažili, nezažijú, malo to svoje čaro, dnes už radšej nikto decko nepustí ani za bránu, z obavy, aby ho niekto niekam nezatiahol, čo ešte niečo horšie. Keď si predstavím, ako sme my celé dni behali celá banda, od 4 rokov vyššie po celom okolí a rodičia sa nikdy nebáli.

      Vymazat
    7. Máš pravdu Zlatá, já děti začala pouštět samotné ven až byly školou povinné a není to tak dlouho :-D.....ta nevinnost a naivita, kterou jsme měli my a dovolovala ji asi i ta doba - ta už se nevrátí......nás doma nebylo celý den - nikdo neřešil, kde jsme a jestli dodržujeme pitný režim :-)

      Vymazat
  9. páni! tak patlat si na kůži koupelovou sůl by mě nenapadlo ani ve snu :D už když jsem to četla, tak jsem si říkala, že to bude vážně povedenej peeling, se kterým si nejspíš odpeelinguješ několik vrstev kůže :D ale pobavila jsem se! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baruš to je nás více :-))....ale mě to fakt inspirovalo a dneska si chci zkusit udělat nějakou light verzi...ale na celufujtitýdu..a to zas nemusí být až tak lajt jako cukr+olej, že !-D...jsem zvědavá estli to nebude spíš chemický peeling, ale zas stehna nikde neukazuju, tak to stojí za průbu :-))

      Vymazat
    2. Jo, já občas mívám nápady k nezaplacení :o)) a jak jsem psala, žere to, ale tak je jaro, je třeba odrbat starou kůži.. kdyby to tak ještě žralo sádlo z pozadí... :o)))

      Vymazat
    3. Enka má super nápady :-))....hele Zlato já to prubnu....., kurňa! vymysli něco na to pozadí !-D - věřím, že toto na celufuj zabere stopro - ta se tak lekne a už se nikdy nevrátí haha (není nad super sebeklam!)

      Vymazat
    4. tak jestli to žere i celulitídu, tak do toho jdu snad taky :D

      Vymazat
  10. Já jsem minimalista, na barvičky a aromata mě u peelingu neužije, hlavní je, aby to obrušovalo a mazalo :D Takže doma popadnu cukr a olej (naposled jsem míchala avokádový s konopným) a hurá do díla! Mám ráda i peeling z lógru, ale vzhledem ke stupni zaprasení všeho okolo jsem raději přešla na lehce rozpustný cukr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem členka klubu povrchních pizd a barvičky mám ráda :D ale ten cukrový je v plánu! A asi i to kafe.. jako dítě jsem milovala matlat se blátem, tak třeba se mi to bude líbit i teď :D

      Vymazat
    2. V tom případě tě kafe bude bavit! :D

      Vymazat
    3. Já jsem taky v klubu - vůně a barvy jo....ale naprosto mě nebaví uklízet zaprasenou vanu a bohužel to je často nevýhoda všech DIYek....a to mě mrzí :-) u mé též to jistí sůl a cukr, které bezpečně spláchnu...i s tou barvou si to ale promyslím ještě, protože i zde hrozí nadstandartní úklid :-D.....Takže kafe si dám k zákusku a ne ve vaně :-D

      Enka: Zlato, já si to takhle užila s černouškem od Lushe - naprosto úchvatná a dekadentní zábava, určitě se ti to líbit bude, pač seš stejně hravá...ale jak jsem psala víš, páč už nejsem malá a musím po sobě uklízet - této zábavě se vyhnu :-D.....a už vím, co Ti koupím ty moje solná královno :-DDDD

      Vymazat
  11. já jsem se vždycky chtěla zeptat, proč nemá Enka svůj blog, když umí tak skvěle a vtipně psát, ale neměla jsem kde :D a teď jsem ráda, že to vím - páč spojení eM a En je lepšejší než obě zvlášť, to jste mi taky mohly říct hned! :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Enka byla líná zakládat si svůj blog, tak se pozvolna a nenápadně vetřela k eM :o))) a Liští, to že už jsem tu ofiko adoptovaná, to je novinka, my to právě řekly tímhle článkem :o)))

      Vymazat
  12. Jenom díky tomu, že jsem děsně líná peeling kupuju. :-) Ale je to rozmazlenost, protože stejně mám v té pixličce to, co bych si mohla umíchat i doma: cukr, olej a jako bonus vůničky a barvičky. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate