sobota 14. června 2014

Terapie jídlem aneb Jíst meditovat milovat podle eM

Krásný den Vám přeji,

asi jste si všimli, že články jaksi už postrádají svou pravidelnost. Holt v mém každodenním životě se teď změnilo mnohé, tudíž i na blogu se to ňák odrazit musí. Kapacitky je prostě méně, ale přesto bych nerada zanedbávala blog a své čtenáře nejmilejší.


Kdybych mohla jako Liz Gilbertová odjet léčit svůj životabol do Itálie, věřte, že bych to s chutí udělala....

Jó, Italové umí jíst, i žít. Italskou kuchyni mám strašně ráda hlavně pro její jednoduchost, páč i na talíři je krása v jednoduchosti :-D....
No ale do Thálie mě ject nehrozí, itálii doma už také nemám !-), ale na tom talíři prostě bejt musí. Ale zas abychom nenadržovali jenom Talošům, jak uvidíte, šmejdím různě po receptech...od každého si něco vemu a smíchám to podle vlastní chuti.



Proč je vlastně v  nadpise zmíněn slavný bestseller Jíst meditovat milovat? Páč Liz a její kniha je moje inspirace. Našla jsem tam spoustu věcí pro sebe a její terapie prostě funguje :-D...
Shlédla jsem film podle knižní předlohy několikráte, ale zdaleka nedosahuje kvality knihy, je to prostě romantický film, kde jaksi hluboké myšlenky Liz nenašly obrazové uplatnění..., ale přesto je film prostě milý, vizuálně atraktivní a také "rychlý", knihu za dvě hoďky nepřečtěte...Plánuji číst knihu znovu pěkně detailně, ale hlavně plánuju si utvořit vlastní systém.
Liz to viděla následovně: jíst-meditovat-milovat....eM si to přeložila nějak takto: Jíst-cvičit-malovat :-D

A dneska to bude o tom jíííííst. Spousta žrádýlka a třeba i inspirace pro Vás.



Už nějakou dobu jsem chtěla do kuchyně tabuli, na kterou bych mohla psát denní menu, páč se mi stávalo častokrát, že se mě děti a každé zvlášť ptaly: mami a co bude k jídlu?....a mě přišlo praktické a zároveň i veselé psát menu na tabuli, ať si každý přečte, co se dneska bude podávat.
A pak jsem si vzpomněla, že moje dítka, když byla malá, měly takovou tu velkou tabuli na stojanu na malování  a začala uvažovat, kam se poděla....naštěstí se poděla pouze o pár pater níž, do sklepa...tak ji stačilo oprášit, umýt, zavěsit na zeď a už je to u nás jak ve stylové rodinné restauraci s denní nabídkou :-)


jednoduchá večeře a dokonce o dvou chodech, no nemíváme to moc často, ale občas se zadaří,
 v chladnějších dnech se spíše přikláním k té polévce a v teplejších k tomu salátku...
stačí orestovat směs zeleninky, co dům dal a smíchat nejlépe s barevnými "nudlemi"
ona ta pestrobarevnost taky podporuje chutě a dobrý pocit !-)
- zde jsem orestovala mrkvičku na proužky, cuketu, papriku a cibuli na větší kousky


Přiznám se, že ryby moc nevyhledávám, nejradši mám rybu ve formě tuňákové pomazánky a uzeného lososa...co jsem byla těhotná se svou druhou dcerou, nějak mi nepřirostla k srdci (tehdy ani k žaludku) vůně pečené ryby...navíc nabídka ryb, stylem více vody než ryby, mě taky moc neláká, v obchodech o čerstvou rybu člověk moc nezakopne, ale najdou se i vyjímky....
No a co bych pro své dětičky neudělala, že. Ony narozdíl ode mě ryby mají moc rády a to je dobře...Dnes byl na menu hejk ulovený (nikoliv mnou) a myslím, že se povedl, hlavně že ho ocenily děti, rybí příchuť jsem zneutralizovala hódně kořením, gyros, tymián, sůl, pepř...
Ale já si stejně nejvíce užila tu grilovanou zeleninku: brambory, paprika,cibule, cuketa...a dííííp s koprem a česnekem....:-)


Jestli něco máme oblíbené a často připravujeme, páč je to rychle a dá se to kombinovat na tisíc způsobů stylem, co dům dal, tak je to omeleta....
Dneska vám ukážu hned několik variant tohoto našeho oblíbeného jídla, především k večeři....


jednoduchá s paprikou, olivami a hódně cibule (ta prostě musí být všude !-)
- úspěšně osmažená omeleta předpokládá nejslabší plamen a pěkně pozvolna nechat bílkovinu srazit, aby nebyla na dně připečená...pěkně polehoučku, pomaloučku...kořeníčko dle chuti

opečené pečivo k omeletce musí být, třeba opečená bagetka na másle....(nebo Ramě),
prostě namažeme bagetky Ramou a opečeme...
Když příjdu utahaná z práce a mám hlad, tak oceňuju nekomplikovanou přípravu,
takže kouknu do lednice a vejce jsou tam vždycky a pak už posbírám, co tam je dál, třeba:
brokolice (nevařím ji), salám...a háálda čerstvé cibule po osmažení 
a jako pečivo topinka s česnekem, uáááá (ale tak návštěvu už nečekám, tak co !-D)
omeletky se dají různě výtvarně pojmout, třeba s kolečky salámu a pórkem a petrželkou...
anebo s trojúhelníčky plátkového sýra a medvědím česnekem.... 

A pokud je více času, dá se omeleta vytvořit i jako rychlý oběd či večeře, v tom případě sahám po španělském receptu:

Španělská omeleta s bramborami

Tohle jídlo opravdu není náročné na suroviny,je třeba mít jen brambory a vejce a pak záleží na fantazii - nějakou zeleninku, salám, sýr podle toho, co najdete doma...
Brambory se předvaří s česnekem a solí, pak se dají na vymaštěný pekáček a posypou třeba pórkem a cibulí...
to je základ, který se pak přelije vaječnou hmotou
 vajíčková hmota cca z 5-ti vajec, koření a sůl
....přidá se např. salámek, posype se petrželí a ultra jednoduché jídlo je na světě,
to celé se dá do trouby a pomalu peče až je omeleta hezky opečená  a bílkovina sražená i na povrchu...
cca 20 min
může se přidat ještě kousek sýra a pak už se jen podává....dip z kysané smetany nesmí chybět...
Dobrou chuť!

Ale nebojte, nejíme jen vaječné omelety a někdy se mi vařit nechce vůbec ani ta omeleta...
stačí opečený toast a třeba pomazánka s cizrny, na kterou najdete recept ZDE
hodně zdravé a chutné, tuhle pomazánku jsem "vařila" ze suché cizrny
a pak jednoduchý salátek: rukola, sůl, pepř a zas ta cibule, propánajána dyť v tomhle článku je ta cibule fakt všude :-)

A aby terapie jídlem fungovala, je třeba i pěkně stolovat...
někdy stačí málo, opadané květy orchidejí v malých kalíšcích (svícen, nebo miska na dip)

A jak se sluší a patří tento "žrací" článek uzavřeme pěkně dezertem...
Lívance s marmeládou a kysanou smetanou, bílou kávou a dobrou četbou..
to snad mluví samo za sebe.
recept na lívance s kypřícím práškem jsem okoukala u tutto tu a je supééér...
takovou luxusní snídaní se zavděčíte všem, ale nejvíce dětem :-D


Tak snad se Vám tu dnes dobře jedlo a stolovalo a já běžím chystat pozdní oběd..
dneska bude špenátek a barevné nudle :-D

A jaká rychlá jídla vaříte k večeři Vy, co taková omeleta?

Pěkný víkend se spoustou chuťových zážitků přeje eM

23 komentářů:

  1. Moje milá eM, co se týče díla Jíst, meditovat a milovat, viděla jsem už několikrát film, ale knihu jsem nečetla a koukám, že jsem udělala chybu a lecos mi uniklo! Děkuji za připomenutí, musím to doladit. :)
    A ty si s holkama doma pěkně pochutnáváš. I já zastávám heslo, že je třeba, aby jídlo lahodilo i očím, a proto u nás doma zásadně prosazuji barevné těstoviny (a když mi je maminka nechce koupit, nebo je u nás nemají, přivezu si je z Plzně :P). Polívková teda vůbec nejsem (když už, tak krémové), ale na salátky (zeleninové, ovocné, těstovinové) to mě užije. :)
    Skvělé omeletové variace" Když se nikomu nechce vařit u nás, na hrubo nastrouháme brambory, okořeníme, klepneme do nich jedno dvě vajíčka a podle chuti si každý přidá co má rád, já si do toho většinou přidám nastrouhanou nějakou zeleninu (čínské zelí, květák, brokolici, mrkev.. Co jen chci), ostatní hodí kousek salámu, když mám chuť, přidám i nastrouhaný sýr a to celé dám osmažit na pánvičku ve formě omelety a to si pak jen mlaskám! :)
    Krásný zbytek víkendu, zlatíčko. :)*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Domi, knížku určitě přečti je stokrát lepčí než film, co se týče těch myšlenek :-D
      No, poslední dobou mám fakt pocit, že se moje tvorba omezila na kuchyni :-), ale pořád jednoduše a rychle...holky taky vždycky už od mala chtěly barevné těstoviny :-D
      Jó a to už jsem slyšela taky s těmi nastrouhanými brambory, to musí být taky super rychlomňamka, a pak že fastfood nemůže být dobrý, výživný a potažmo i zdravý :-D....
      Užij si taky krásné volno Domi! Papá

      Vymazat
  2. V průběhu článku jsem si musela udělat ty topinky :-) Vaječné omelety s posypem sýra navrch nám dělala vždycky babička k večeři, když jsme u ní bývali na prázdninách. Měla hrozně vzteklýho kohouta, takže při sbírání vajec jsem si užili nějaký ten adrenalin :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé to je super, tyhle topinky prostě milujeme a měli jsme je i teď na večeři k zeleninovému salátu :-D
      Jó, babičky uměly různý dobroty a o kohoutovi mi ani nemluv, když jsme žili na statku u tchána, měli jsme tam takovou mrchu kohouta a ve chvíli kdy jsem se zapomněla a otočila se k němu zády už mi chtěl skočit na záda anebo jinak atakoval.....to byl adrenalin teda:-)

      Vymazat
  3. Tak ty omeletky bych si nechala líbit, vypadají báječně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkují, jsou ultra jednoduché :-D

      Vymazat
    2. Určitě si vajíčka taky udělám na tenhle způsob. Já je sice s cibulí a klidně i další zeleninou taky dělám, ale spíš ve stylu míchaných vajíček, ne takto vcelku :-)

      Vymazat
  4. Skvělé nápady! Ihned do záložek! Milá eM, přiznám se, že mi tvé články chybí a je mi líto, že to tak nyní máš. Sice si nedovedu představit, jak to máš...a ani vlastně napsat, jak to myslím.

    No prostě jsi skvělá a těším se, až budeš zase psát víc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé Martinko moje milá, děkuju za krásná slova! Mě taky mrzí, že ani nestíhám pořádně komentovat u svých oblíbeňkyň ani psát články, ale doufám, že už se to brzy všecko utřepe, zvyknu si, zavedu režim...zatím pořád něco stěhuju, všude binec a spousta takových těch drobných starostí, co zaberou nakonec celý den...
      Ty jsi skvělá a moc děkuju, i já se zas těším až to zvládnu i tady lépe. Užij si krásný víkend Marti!!!!!

      Vymazat
  5. Jé, mňam, hned bych si něco dala! :) Všechno vypadá krásně. My dnes premiérovali burgr z červené řepy a bylo to lepší než leckterý masový utrápený bohoušek. :))
    A ryby jsou moc dobré, je dobře, že si dáváte! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda An, tak to je super premiéra, burgr z řepy to musí být bomba, i když si to neumím vlastně představit, jak se to dělá...ale obecně mám taky radějc zeleninku, než unaveného bohouška :-DDDD......většinou jsem třeba dělala zeleninové karbanátky z květáku a tak, a asi to zas budu muset oprášit....No ty ryby !-), jsou zdravé já vím, a tak se je snažím připravit tak ať chutnají všem, i mně :-D

      Vymazat
  6. Sis, teda Ty mi děláš chutě!!! Zrovna jsem se vrátila z dlouhé procházky (včetně tří Hoegardenů) a ani nevíš, jaký mám hlad.. :o))) asi si udělám omeletku.. :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi a kdopak to tu začal na blogu s omeletkami, že? :-D...prostě v jednoduchosti je krása :-)..No my se vrátily z procházky kde jsme zmokly jak slípky durch, takže doma teplé kakao a čaj to jistil..:-) hezky Sis - procházka a Hoegardeny, tak to má být pohodový víkend..tak ať chutná a užívej!!!! :-DD

      Vymazat
    2. Krásný víkend i Tobě má milá :o) dělej všechno, co bych dělala já.. :D

      Vymazat
  7. Krásny článok, chutné recepty :) a tie kvietky v poháriku sú super nápad

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší že se kytičky líbí i recepty. Děkuji :-D

      Vymazat
  8. ty si ma tým jedlom zase zabila :-D tie omelety, to aj u nás takto fičí, tiež si robíme takéto, teda ja, lebo ja ju ževraj viem najlepšie :-D (polovička zase škvarelinku/praženicu/neviem ako sa to povie u vás :-D). keď bol kedysi dávnejšie u nás na prázdninách bratranec z Moravy, tak že on spraví niečo dobré, že to strašne má rád a chce sa podeliť (hrozne rád varil) a pozrimeže, o niekoľko rokov sa dozvedám, že sa to volá španielska omeleta :-) ale vďaka za tip, skúsim omeletu nabudúce aj s tým opečeným chlebíkom, či bagetou. u nás sa stal hitom croque monsieur trochu upravený, budem dávať aj na blog. a je jedno, či na raňajky alebo rýchlu večeru, zasýti to dosť aj večer. a máme dosť kôpru, takže často zarábam "pomazánku" maslo, syr, mletá paprika, mleté korenie, trochu kečupu, trochu horčice, posekaný kôpor a jarná cibuľka. aspoň to nie je také obyč ako maslo, či syr :-) cestoviny tiež patria do tých rýchlych večerí. so smotanou, bez nej, zapečené...
    čo sa týka Jedz, modli sa a miluj, tak keď som knižku čítala, vtedy prepukla u mňa láska k talianskej kuchyni, začala som robiť cestoviny a špagety na rôzne spôsoby a snáď raz ochutnám aj takú tú pravú. inak je to fakt skvelá kniha, kúpila som si po nej od autorky aj Presvedčenie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty názvy jsou skvělé, člověk opravdu někdy přemýšlí, jak se to jídlo jmenuje - třeba praženici znám, ale škvarelinku ne :-) u nás se říká smaženice anebo také vaječina :-))))
      No a omeleta s brambory jaky má španělský název, že :-D....á francouzského mesijé krok znám, spíš teda dělám rychlejší verzi chleba ve vajíčku, ale cokoliv takového mám moc ráda...takže inspirace není nikdy dost...
      Na večeři jsou tyhle jídla ideální, trochu teplého do břicha a sytého...
      Jéjé a kopr mám teď čerstvý, tak ho cpu všude :-D....dip, pomazánka, kamkoliv.
      Knížka je skvělá, to jsem ráda, že se shodneme, ve mě jenom tu lásku i itálii, kterou zas u mě probudilo vaření s Italem, jen potvrdilo. Vím, že je i druhý díl, tak se musím po něm juknout :-)

      Vymazat
  9. Omeletu radši k obědu, večer mi bývá po vajíčkách už trochu těžko. :-) Maximálně smaženka/vaječný řízek (je sranda, jak se u vajíčkových pokrmů liší krajové názvy, občas tápu, co mí kamarádi a známí ze vzdálenějších koutů republiky vlastně myslí), ale to si pak dám menší porci nebo vajíčko natvrdo na chleba a hořčici (aneb typická svačina, kterou jsme si jako děti nosily do školy po Velikonocích :-D). Znám tu variantu s bramborami, když nám doma zbudou brambory, tak je hodit prostě na pánev a přidat tam to vejce, ale přiznám se, že mně to moc nechutná, protože brambory mám nejradši klasicky pouze vařené nebo ještě tak jednou za čas hranolky připravené v troubě.
    Zeleninové saláty, případně grilovaná zelenina a la co dům dal vedou. Teď jsem pro sebe objevila červenou řepu, chystám se jak na salát, tak na pomazánku. (Aneb když to koupíte původně pro králíčka a pak mu to chodíte užírat. :-D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, ono to opravdu těžké ke trávení být může, já ale totiž už mám žaludek navyklý, že nejím velké obědy přes týden, ale spíš jím až večer, tak mi to nevadí. k obědu většinou salát nebo toast, když se hodně najím spíš mám problém po obědě, že u toho počítače málem usínám a večer už mám více klidu na trávení :-DD
      S těmi krajovými názvy to je opravdu sranda,protože někdy se vlastně nedomluvíme a mluvíme o tom samém, ale každý to nazývá jinak. Třeba mi doma říkáme smaženka něčemu, čemu se říká i chleba ve vajíčku :-), prostě namočené pečivo do vejce a osmažené a pak různě nazdobené zeleninou, nezbytnou cibulí, kečupem atd. Tohle doma děti k večeři milují a je to fajn způsob, jak zpracovat trošku starší pečivo :-DD
      Na červenou řepu se stále chystám na nějaké ty experimenty, ale pořád nějak není čas nebo co :-), hodně mě zajímá právě do salátů nebo to carpaccio atak. No ono to bude tím, že nemáme králíčka, tak mě to nikdy nenapadně koupit :-), ale jestli něco milujem z červené řepy tak právě boršč, a to je vyloženě u nás hlavní jídlo nacpané vším možným :-D, ale typicky zimní jídlo...řepu za studena musím prostě někdy zkusit

      Vymazat
    2. To je zvyk, já zas nemůžu snídat, protože ráno mám prostě pomalý start a nenadělám s tím nic. :-) Myslím, že vajíčka k snídani by mě zabila. :-D
      Už jsem slyšela verzi "topinka ve vajíčku" (což je ten chleba omočený ve vajíčku, s cibulí nebo s okurkou a já teda s hořicí, jsem se nějak překečupovala za časů, kdy jsem tohle dochucovadlo praktikovala hojně a skoro ke všemu :-) a taky zažila spor na téma "bramborová plácka.... aha, ty myslíš bramborák!" :-)
      Jo, člověk vymýšlí, čím tomu zvířeti přilepšit a pak mu to nedá a když už to doma je, ochutná taky. Jinak tě spoustu věcí určitě nenapadne koupit, protože honem nevíš, co s tím, jak to využít. Takhle jsem se naučila jíst řapíkatý celer. :-)
      Hm, tak polévková obecně moc nejsem, musím říct. :-)

      Vymazat
  10. Ahoj eM, jídlo mě u Tebe vždycky baví. Líbí se mi i ta tabule, to je pěkný nápad. Omelety mám ráda moc, i v komentářích zmiňované chleby ve vajíčku, ty miluju od dětství. :-) Na co bych teď ale měla chuť největší, je ta rybička s grilovanou zeleninou, vypadá báječně. Já jsem si dnes koupila žluté cukety, které jsem nikdy předtím neměla, znala jsem jen klasické zelené, a moc jsem si pochutnala - nakrájela jsem je na hranolky a jen tak podusila, posolila a maličko ochutila sojovou omáčkou a jaká to byla dobrota! :-) Že by mezi nimi a těmi zelenými ale byl nějaký závratný rozdíl, to ani ne. A se synkem jsme si dnes pochutnali na šťavnatém červeném melounu, mňam, a taky výborné třešně máme z chaloupky.
    Pokud jde o název Tvého článku - o existenci filmu vím, ale dosud jsem neviděla, knížku jsem nečetla. Ale píšu si a napravím to, knížky bývají vždycky lepší. Jak říkáš - ty myšlenky do filmu promítnout nejdou a právě ty mě v knížkách baví nejvíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé Jani to jsem ráda, protože právě připravuju další žrací článek, je to se mnou teď fakt hrozný, ale nemám kapacitu psát a už vůbec ne o kosmetice...jídlo je vděčnější, i na foceni a tak :-D....
      Cuketky miluju, chystám se na ně, na nějaké nové recepty, ale můžu Ti říct, že takto jak si je upravila mě uspokojí dokonale :-), to úplně stačí, je to hrozně rychlý a i levný jídlo a prostě zeleninu miluju......Jó meloun, ten miluju od dětství taky, vidíš, ještě jsem letos neměla.....
      Film doporučuju, je takový pohodový odpočinkový, jak budeš unavená po celodenním starání a štrachání, tak super relax s krásnými exteriéry a papáním....ale k zamyšlení je víc ta kniha, Liz je moudrá a přece jen je to terapie po rozchodu a to je jaksi nosné téma, že :-DD.....Myslím, že z obojího se dá načerpat, ale pokaždé něco jiného :-)

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate