středa 2. července 2014

eM´s Home

Pěkný den Vám přeji,

dneska se hlásím s novou nepravidelnou rubrikou. 
Na tomto blogu probírám snad všechno možné a jediné, co zatím zůstalo nevyřčeno a už jsem se na to chystala dlouho, byla rubrika jakože "home dekor". Do své kuchyně vás nechávám nakukovat docela často, tak je čas nakouknout i do ostatních koutů mého domova.
Zas nemám  v oboru bytový dekor nějaké velké ambice, ale moje výtvarné cítění jaksi nenechá na pokoji nic a všechno, i svůj domov, jaksi vnímám skrz tento pohled. Zaujme mě zajímavá hra světla a stínů, kompozice náhodně či záměrně vytvořená, působení barev....
A říkám si, že bydlí každý, takže toto téma určitě není nikomu cizí. 
Ráda bych vás tedy čas od času pozvala k sobě domů. 
Nepůjde o nějaké virtuální prohlídky mého bytu, ale spíš o výtvarné fragmenty, útržky...takový fotodeník mého domova, ale určitě i zde nebudou chybět nějaké tipy na kreativní tvoření.
Jde o to, že já sama odjakživa ráda nakukuju lidem do jejich domovů, nejdřív skrz časopisy o bydlení (moje sbírka časopisu Domov už je téměř neskladná...) a teď skrz home-dekor blogy. 
Za tu dobu jsem si ujasnila jednu věc: miluju bohémský a eklektický styl. 
Nic mi neříkají trendy a styly či programy v televizi stylem: náš designer navrhne váš byt...., pro někoho, kdo nemá absolutně představivost, toto jistě může být velmi dobrá věc, ale pro hyperaktivního kreativce těžko. 
Designové doplňky si nekupuju, ale vytvářím si je sama, když mám chuť. Nic mi neříká interiér, ve kterém je slyšet pouze řeč peněz, ale když nějaký domov vypráví příběh duše svého obyvatele, potom mám velkou chuť naslouchat......
Těžko posoudit zevnitř, co bude vykládat můj domov o mně, ale jedno vím jistě, cítím se v něm dobře a bezpečně. Momentálně prošel velkými změnami, stejně jako můj život. Věci jsou stále ve vývoji, některé mají své místo stálé, některé teprve své místo hledají, některé jsem vyhodila a některé přibudou...
Život mého domova je především utvářen jeho obyvateli, v tomto případě mnou, dvěma dětmi  a dvěma kocourky.....
Dnes se zaměřím na takové základní fragmenty mého bydlení. 
Alfou a omegou mého bydlení jsou květiny, umělecká díla a kočky :-D.....

Ať se Vám tu líbí!

Starý rám po pratetě a váza s pivoňkami vytváří spolu zajímavou kompozici...a do toho hra světel...

  Letos se mi podařilo rozmnožit a především přes zimu udržet na živu své oblíbené muškáty 
a ony mi to teď oplácejí bohatými květy..

Že by eM jako Mičurin? :-D
Na lodžii poprvé pěstuju rajčátka,  velice se jim tam líbí, huráááá.
Dva keříčky obsypané bio plody...

V létě jsem nadšená z množství polního kvítí, kterým nás paní příroda zásobuje,
umí barvy nakombinovat tak, že výtvarník už nemá žádnou práci :-)
aneb posezení v ateliéru s banánovým milkshakem...

 Polní kvítí a autorská keramická miska, ještě z dob, kdy jsem fušovala do keramiky...
 Když přinesem kvítí domů, je jasný, že Shelly ho podrobí důkladné kontrole čichové a často i chuťové,
že by se z něho stával vegetarián?
 Největší radost je naplnit kvítím všecky vázy doma...
A krásný výpěstek orchideje obtěžkaný květy. A už vyhání další stonek!

A když květy orchideje opadají, využiju je jako dekoraci....
Jak jsem vám už ukazovala v článku o terapii jídlem ZDE

Moje nová abstrakce, květinka od dcery a krásné světlo..

Vlastnoruční dekorace nad mým pracovním stolem


Shellyho zajímá vše, co se hýbe..
momentálně hypnotizuje houpající se hvězdnou dekoraci
nad stolem v mém ateliéru
Při stěhování a uklízení se byt hemžil krabicemi,
 tuto starou krabici od bot určenou k vyhození  mi kocourci nedovolili vyhodit..
udělali si z ní pelíšek - zjevně jsem ji dokonale ergonomicky umístila !-D

Fotit interiér? Je jasné, že to přiláká zvědavé obyvatele....

Tak a to je z mého domova pro dnešek vše. 
Příště nakoukneme třeba na můj nový kosmetický stolek  (mmch. úplná novinka v mém bytě)
A také na můj noční stolek v ložnici...atd. 
Že by stolky v hlavní roli?

Jaké jsou určující prvky ve Vašem interiéru? 
Jaký vyznáváte styl?
Budu ráda, když mi napíšete, jak se Vám u nás na návštěvě líbilo?

22 komentářů:

  1. Tak jako já se z tebe fakt picnu, koukám, že jako fakt úžasná mísa a pod tím si přečtu, že prej "fušovala" do keramiky... Ty vole, jako, co ty děláš někde v kanclu, můžeš mi to vysvětlit???? :-)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Si mě rozesmála! :-D....No tak ptám se na to samé každej den v tom kanclu !-))......No a jsem fakt ráda, že se mísa líbí, pač jsem na ni fakt pyšná, jedna z mála co se dochovala a co se mi líbí a jestli se jednou rozbije budu ji lepit !-)
      A děkuju za fakt vtipný kompliment Reni!!!!

      Vymazat
  2. Nádherné kytičky. Ta keramicka mistička vypadá vážně dobře, šikula. Všudy přitomní kočičáci jsou taky skvělí. Jen docela hledím, že jsou tak ukáznění, a všechny ty kytičky Ti nepřevracejí vzhůru nohama, dobře to máš vycvičené. Já jsem v bydlení ve fázi funkční. Tzn: mám postel, komoru, židli a stůl a dekoraci teprve postupně dovybavuji. Ale bacha, už mi visí jeden obrázek z Paříže (kýčovityý, ale Paříž je Paříž :)). Vázičky už se mi taky doma množí (prázdné lahve od zajímavých limonád ze zahraničí ale i retro lahev od kofoly :)). Těšíme se na další pokračování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ježiš Klárí díky za inspiraci! Já blbec dneska vyhodila do skla pěknou flašku od cideru! až příjdu dom okamžitě ji vytáhnu, fakt nevím na co sem myslela! :-DDD.....Váziček není nikdy dost!
      No já Ti nevím s tou jejich ukázněností, naštěstí květináč rozbili spolu zatím jen jeden (klepu), ale Shelly vytahuje kytky z váz, takže stejně nakonec skončí někde nedekorativně mimo jeho dosah....no a tu v aťasu jsem tam nechala po focení, tak jsem zvědavá, jestli až příjdu domů tam bude, nebo budu mít na stolku kaluž a kytky v trapu...jó nic moc praktického dekorovat byt s kocourama :-).....
      A hlavní je ten základ, to je super, že máš to podstatné, pak se vyřádíš na "hračičkách". A co - jestli miluješ Paříž není co řešit !-)) A děkuju, v tom případě já se těším taky!!! měj se skvěle!!!!!

      Vymazat
  3. Ako sa len dobre pozerá na tie fotky! No a tie muškáty, nádhernéé, také farby som ešte ani nevidela, úžasné sú úplne!!! Mačacie osadenstvo samozrejme zvedavééé, všetko musia vedieť, na všetkom sa zúčastniť :-D Aj mne práve kvitnú 3 orchidey, aj muškáty samozrejme, ale také krásne odtiene ani náhodou. Ja mám cyklaménové, červené, biele, ružové, bordové. Tvoje sú naozaj krásne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé Juli moc děkuju, taková milá návštěva vždycky moc potěší. opravdu se Ti líbí ty moje muškáty? A já si myslela, že mám ty nejobyčejnější hihi...Ale tu naoranžovělou kdysi vyhrála Aja na soutěži, tak se o ni staráme a množíme úspěšně, já mám stejně nejradši klasické červené....ovšem do kompozice sehnat bílou nebo růžovou hm hm...a cyklámenová je boží...no asi si budu muset rozšířit sbírku časem hihi...no maniak na kytky....Je vidět, že u Tebe se všemu daří dobře - lidem, kytkám i zvířátkům! :-*

      Vymazat
    2. :-* :-* :-* A u Teba sa tiež darí, všetko kvitne, rozkvéétáá v Tvojej spoločnosti!

      Vymazat
    3. Jéééé Zlatíčko moje děkuju, Ty jsi prostě zlaté srdce! :-***

      Vymazat
  4. Macík v krabici je teda strašně roztomilej :-) Náš kocour by po všem, co by se mu houpalo nad hlavou skočil, takže krásná dekorace z hvězdiček by skončila rozbitá. Svým upřeným pohledem a častými výskoky zapříčinil přestěhování vlaštovek z pozice nad dveřmi chlívku do pozice střed stropu. Ty vlaštovky na stejném místě hnízdily přes 20 let.
    Ráda nakukuju k někomu domů - takže díky za možnost k návštěvě, máš to doma moc hezké:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iví děkuju za pochvalu, že jo - já taky ráda šmíruju :-DDD
      Macík v té krabici spí fakt často a dost se o ni s Shellym hádali a prali :-), dokonce tam ráno svítí sluníčko a on se v ní sluní :-).....No Shelly se kupodivu chová ukázněně jakž takž na mém stole a ty hvězdičky ho tak nedráždí jako hmyz, který věčně nahání nebo ptáčci za okny, furt je špízuje a věř tomu, že by taky způsobil stěhování vlaštovek :-)

      Vymazat
  5. Krásné květiny, všechno. To se to dekoruje, když si člověk většinu těch krásných věcí vytvoří sám.. (Hlavně ta mísa je překrásná!) No, zkrátka by se mi to asi všechno líbilo... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. An moc děkuju!!!! No to víš styl urob si sám !-) Mám radost, že miska se tak líbí a že jsem Tě aspoň takto mohla pozvat na návštěvu :-D

      Vymazat
  6. Tvá bydlecí filozofie je mi velmi blízká.Taky miluju domovy s duší,byť ne tak dokonalé..Studené katalogové interiéry i když do puntíku sladěné,nejsou nic pro mě...A ta keramická miska??WAU!Jsi děsně šikovná!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, tak to jsem ráda, že máme podobné smýšlení :-). Přesně ty chladné interiéry mi taky nic neříkají :-)
      Ó, a děkuji za krásný kompliment! Jsem ráda, že má miska úspěch a přitom jsem ji dělala cca před deseti lety, ježiš ten čas letí :-)))

      Vymazat
  7. Sis, co ti mám povídat, je to nádhera!! Interiér, kytky, fotky... no a kluci teprve :o)) Macík v krabici mě úplně dojal a vypadá úplně jak na tom Ájině obrázku.. (u nás večer straší...)
    No, těším se, až to všechno zkontroluju osobně!!! :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sis dííííky, no nemůžeme se Tvé inspekce dočkat!!!!! J,j je vidět, že Aja čerpá náměty ze života hihi, u nás večer straší...hlavně kluci kočičí :-)))....já myslím, že Ti krabičák Macík určitě předvede naživo jak tam vegetí, pokud ti nezalehne polštář !-D, včera dostal do krabice novou podestýlku, ať nemá tvrdou podložku - to víš staroušek a jeho kyčle :-)

      Vymazat
  8. krása :) super rubrika, tu hodně vítám :) ten zrzavý kocourek to je taky britka? je vážně úžasný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo tak to jsem moc ráda :-). Zrzek Macík je briťák jak poleno "odrůda Garfield", vyřídím mu Tvůj kompliment...:-D děkujeme!

      Vymazat
  9. Květiny bohužel doma nemám, protože je pěstovat zaprvé neumím a zadruhé je nemám kam dávat (všechno okousatelné je třeba před králíkem schovat do bezpečné výše). Vlastním pouze orchideu, tu jsem před časem dostala darem, opadala mi a od té doby tvrdošíjně odmítá rozkvést a mě to nebaví a mám chuť se jí zbavit. :-) Můj sen je mít zařízený být v tónech šedé (od bílé po černou), takový ten ultra moderní strohý styl ve vysokém lesku. Ale vím, že asi nic takového mít nikdy nebudu, protože bych musela v takovém bytě žít sama, rozhodně ne za přítomnosti dětí či domácích mazlíčků, jinak by mě nad údržbou patrně vzal ďas. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když je králíček zahradníkem to je jasný, že moc kytek nevypěstuješ :-). Já pěstovala kytky od mala, starala jsem se o ně i mamce, takže u mě je to tak nějak přirozeně odjakživa, prosakuje to do tvorby atd....Orchideje jsou citlivky, pomalu aby si s něma člověk povídal (což občas teda dělám :-D) aby vykvetly, potřebujou světlo a vlhko - ale pokud Tě to neba, klidně ji daruj někomu, třeba ji někdo ke kvetení přiměje :-), já takhle dala orchidej kámošce a málem ji uhynula ale prej manžel ji vypiplal :-D
      Mě se třeba líbí severský strohý styl, ale u cizích, sama jsem se smířila s tím, že v tom žít neumím - s dětma, kočkama, všema těma barvama...a černá je na údržbu strašná, to si vyzkoušela má kamarádka, chtěla moderní interiér - červená,černá - koupila si i černé talíře a ty snad nikdy nevypadají čistě...a do toho dítě - no můj "eklektický nenaleštěný každý kocour jiná ves" styl v tomto ohledu splňuje minimum na údržbu...protože jak píšeš z toho by vzal ďas aj mě :-DD Člověk nakonec některé věci obdivuje jen na fotkách a žije v něčem co se prostě přizpůsobí životu...:-)

      Vymazat
    2. Když kytky jsou pro mě něco, s čím je moc málo legrace na tu práci. :-) Problém bude asi to vlhko, tady je neskutečně suchý vzduch a té kytce se tu prostě nedaří, ačkoli ji pravidelně rosím. Kdyby ji tak někdo ke kvetení přiměl a já se mohla jen kochat. Kvetoucí se mi docela líbí, nejradši mám lilie. Ale ráda je dostávám spíš řezané, květináčovou si nemám odvahu koupit, nejspíš bych to s ní taky neuměla.
      To mně taky, šedá či bílá doplněná černou nebo nějakou zářivou primární barvou, třeba tou červenou. Jenom tu údržbu si umím představit už napřed. Taková katalogová domácnost to je tak garsonka pro singles, maximálně bezdětný pár, protože udržovat takhle byt tři plus jedna s dětmi a zvířaty, nedělám nic jiného než běhám s hadrem v ruce, to je mi jasné. Už teď tím, že mám zvíře, si uvědomuju, že ve spoustě ohledů musejí moje estetické nároky praktičnosti ustoupit, pokud nechci být otrok uklízení (což nechci, protože mám i zajímavější věci na práci než drbat byt, aby to nevypadalo jak v chlívku).

      Vymazat
    3. :-D To spíš já mám opačný problém s kytkama, nejradějc bych měla v bytě džungli a když letním kytky na naši i tak dost velké panelákové lodžii, není tam volného místečka :-).....no je fakt, že sranda s nima není, jako třeba s kocourkama, já je beru jako součást "zdravého" bio-pole, nebo spíš bio-bytu..nějak mi jejich přítomnost dělá dobře, už jen to je zalívat, jakoby oživovaly ten panel :-D...S tím vlhkem to může souviset také, já ty svoje rosím spíš nepravidelně - v létě problém není, ale v zimě je sucho hodně a přesto právě na podzim kvetou nechápu je :-), možná jsou na správné světové straně nebo co :-)
      Co se týče takových těch okrasných jako jsou amaryly, lílie atd, tak do toho už se taky nepouštím, stačí mi méně nároční jedinci, protože to pak akorát člověka frustruje, že to nekvete....měla jsem třeba krásnou gardenii a něco mi ji sežralo a to byla snad jediná kytka, která kvetla sama, třeba miluju azalky, ale ty nemaj rády právě byty, ony musí zazimovat při určité teplotě a to není kde...Řezané kytky ale miluju stejně a kupuju si je sama !-)
      S tou údržbou vyznáváme stejnou filozofii :-). U mě je to ještě podpořené tou tvorbou, to si pak rychle spočítám: budu ztrácet čas úklidem, pucováním nábytku nebo radějc namaluju obraz, který někomu udělá radost a mě udělá radost ho tvořit? - tady jsou priority jasný - i tak má člověk hodně povinností v životě, a aby si je ještě nabíral dobrovolně...Lidi co rádi uklízí a furt něco pucujou až s jakousi obsesí pro čistotu prostě nechápu a když přijdu do takového vyleštěného bytu, jsem akorát nervózní :-)) a když příjdou takovýhle lidi ke mě...no radši nemyslet, co si myslí !-)...mnohem radši mám kamarádky, které nehledí jestli jsem zrovna leštila sporák a chápou že mám doma mazlíčky a děti a je jim u mě dobře, protože se snažíme o útulnou a přátelskou atmošku nikoliv o nemocniční čistotu :-)

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate