neděle 20. července 2014

Letní Itálie na talíři

aneb Trojbarevné trottole s cuketovou omáčkou

Všechny Vás moc zdravím,

poslední dobou se toho děje kolem mě hódně moc, ale musím říct, že samé fajn věci. 
Do naší rodiny vtrhl nový přírůstek a vnesl do jakž takž zavedené rodiny (po nedávných zásadních změnách) svěží a veselý vítr a najednou máme všickí oči navrh hlavy. 
Ano, jak jste mohli vidět na facebooku, je to nová kočička Penny. (Na její příběh se určitě už můžete těšit.)
A tak nějak šlo blogování stranou, bylo třeba uvést nové mimčo do rodiny a věnovat se mu :-)....

Ale jíst se musí a tak jsem o víkendu opět zavítala pro inspiraci do slunné Itálie, když tam nemůžu jako Liz Gilbertová odjet, musí přijet Itálie k nám. 
No a nedávné italské dny v Lídlu k tomu také přispěly a sezóna cuketek, takže není divu, že jsem uvařila to, co Vám dnes ukážu.
Miluju "nudle", ale nejčastěji se u nás baští vřetena alias fusilli a špagety, a tak jsem nemohla odolat zvědavosti,  když jsem viděla v nabídce italských dní v Lídlu barevné těstoviny podivného tvaru i názvu, které jsme ještě v obchodě překřtily s dcerou na "trotly", trotlíky...:-D
No, a cuketky teď stojí pár korun, takže volba, s čím udělat trotlíky, byla jasná.


Trojbarevné trottole s cuketovou omáčkou:

Co potřebujeme? (skoro nic !-)
500 g balík těstovin
2 střední cukety
1 cibule
3-4 stroužky česneku
50 ml smetany
mléko, mouku na zahuštění
oregano, sůl, pepř v mlýnku


Jídlo je extra jednoduché, jak to mám na italské kuchyni ráda a také velice levné, což není v naší domácnosti tak úplně od věci !-)

Takže si připravíme tu trošku ingrediencí:
Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu na menší kostky, česnek nastrouháme/prolisujeme.
Dáme vařit osolenou vodu na těstoviny a čekáme na bod varu a mezitím si osmahneme plátky cibule na oleji (extra panenský olivový), cibulku restuju jen jemně, nikoliv hodně do zlatova či hněda...
Až je cibule dle mých představ, přidám k ní nakrájenou cuketu, osolím a opepřím a rovnou přidám i dvě slišné hrstě oregána.
Jde o to, cuketu dusit tak dlouho, až se rozpadne a vytvoří základ pro omáčku, pouze zelená slupka, které já neloupu, bude tvořit pevné části v omáčce. 
Ideální je dusit cuketu ve vodě z těstovin. Když dáte těstoviny vařit a hned vedle dusíte cuketu - není nic jednoduššího než dolévat vodou přímo z těstovin a i posléze až těstoviny dovaříte a scedíte, použít vodu z těstovin a dolévat do omáčky dle potřeby.
Tuto vychytávku jsem odkoukala od Itala Emanuela a hospodárnost toho se mi líbí, navíc voda už je osolená a chytne trošku škrobu i chuti barevných těstovin. !-)
Až je cuketa dostatečně podušená, tj. celá se rozpadla, tak už jen naliju trochu smetany a zahustím hladkou moukou rozmíchanou v mléce (tyhle věci dělám od oka). Nakonec přidám česnek a chvilku povařím.
Pak smícháme omáčku s trotlíkama v jednom hrnci. Velkém hrnci podotýkám, protože toto je recept pro tříčlennou rodinu na dva dny !-)

A můžeme servírovat! Přeji dobrou chuť!


PS: Tohle jídlo určitě skvěle završí hoblinky parmezánu, což je ta "bohatší" verze - my jsme udělaly tu "chudší" bez sýra, ale nebojte, oběd je sytý až až i tak...:-)

A kdopak přišel na oběd?

Při vedrech, jako jsou v dnešních dnech, k jídlu člověk ocení příjemné osvěžení.
 My jsme objevily cider, který nemá chybu. Můj první cider byl z Lídlu z anglických dní, ale vůbec mě neokouzlil, spíš mi to evokovalo šampus, který já nerada a po jablíčkách, která jsem tam čekala - jakože mošt s bublinkama a kapičkou toho šampusu - ani vidu...
ALE nenechala jsem se odradit, a když jsem viděla v obchodě jiný cider - tento od Plzeňského Prazdroje Kingswood - tak jsem si řekla, ale co už, za zkoušku nic nedám a osvěžení to bude tak jako tak...
Hmmm, ale tenhle cider se povedl, je to dokonalá kombinace moštu z jablíček a těch bublinek, přesně jak jsem si to představovala a úplně na tom je nejlepší ta vůně, která se vám probojuje k nosu, jak nalijete cider do sklenice a pak sedíte u stolu a vůně vás láká :-).
 A krásně vychlazený k těstovinám - no eňoňůňo.
I gurmán Shelly ví, co je dobré...

A nezapomeňte si nechat prázdnou láhev, je z ní dobrá váza - já už mám dvě a třetí Carling na mě čeká v lednici (asi jsem se dala na testování cideru, hehe)....
Stolování s "italskou filozofií" :-D
Dolce Vita!!! Carpe Diem.....!!!

A co Vy vaříte různé těstoviny s cuketou?
 A máte rádi cider - jakou značku?

Krásné letní dny plné dobrého jídla a osvěžujících moků přeje eM!




26 komentářů:

  1. Recept je skvěle načasován, právě objevuju v kuchyni cuketu a další recept na ni je vítán - jednoduchost přípravy ještě víc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, tak to mě moc potěšilo :-)), není nad to v pravou chvíli mít po ruce nějaký recept, kolikrát člověk vymýšlí, co by vařil a nic ho nenapadá :-D...A v tom horku fakt člověk nechce trávit u rozpálené plotny příliš času, že :-) Tak ať chutná!

      Vymazat
    2. Nápodobně, taky nevím, jak naložit s cuketou, takže se mi recept náramně hodí :) To samé platí pro lilek, takže jestli máš nějaké tipy, sem s nimi :D

      Vymazat
    3. No vidíš Annabel a to jsi mě přivedla na myšlenku, kterou jsem už chvíli chtěla zrealizovat a zapomněla na to, jasně recept na lilek mám a ještě jsem ho neprubla, hned se do toho pustím :-D..až teda koupím ten lilek !-)

      Vymazat
  2. Mňáááááám!!! :D
    A Shelly jak pózuje miláček!! :o))
    Ten cider vyzkouším, já teď fičím na bezinkovém pardálovi (díky Mitsuu :D) a teď je v akci za 9,50.. nekup to.. :o))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak jsem musela holt vyrovnat ty Tvoje plněné papriky, že :-))), mám na ně strašnou chuť od té doby!
      Je to slaďouš gurmán a možná je Penny vládkyně nás všech, ale Shelly pořád vládne v kuchyni pevnou tlapkou hehe
      Zlatí a kam na ten Pardál v akci chodíš prosím? To víš, my rodina plná pardálů a nepijeme Pardála? To nejde :-))))a za ten peníz, jéé

      Vymazat
  3. Přesně tenhle recept jsem potřebovala. Dnes jsem sama a už tu mám jen cuketu. Jedu pryč a nakupovat nejdu. Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fakt super Marti! To jsem ráda :-), ideální rychlovka, když člověk nechce vyvařovat a doma toho moc není !-)
      Není zač!!! Užij si nádherný týden!!!

      Vymazat
  4. Super mám hlad a do obědu daleko :D
    Mě bz kombinace cuket a těstovin nenapadla, ale vypadá to super, takže to zkusím :)
    A cider? Úplně top jsem měla ve Francii v Concarneu, nějakou tamější značku a vm, že to byl doux cider. Tz mám ostatně nohem radši než brut .)) Jinak tady mě mile překvapil cider z Marks & Spencer, ale nevím, jestli ho neměli jen na Vánoce... a takový z lidlu, je vážně hodně hodně brut a sladký skoro vůbec, takže mě moc neláká :/ Kingswood mi přišel celkem vodový a mdlý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně Nikolko, cpu se tu brusketama z kauflandu a hladově vyhlížím oběd :-)
      Loni jsem podle tebe cuketky hlavně opíkala jen tak a letos jsem zas chtěla vymyslet něco ještě jiného, u nás taky nejvíc totiž frčí ta cuketa s bramborem, a smažená...s těstovinami je to super taky a nemusí se s tím člověk smažit !-)
      Hm, až budu u Marksů, mrknu.
      Jó to je jasný, když si popíjela origoš cider ve Francii, že ti ty naše tuzemské musí připadat mdlé :-D....no mě překvapilo, že teda cider může být tak brut-ální, no mám se o ciderech ještě hódně co učit, jsem zvědavá na ten třešnový Carling :-)

      Vymazat
    2. Ten třešńový chci taky zkusit, tady v Praze jsou všude na něj reklamy a když jde člověk rozpáleným centrem, tak jen vzdychá nad billboardem té osvěžující skleničky :D Jen nevím, jak někoho napadlo pojmenovat něcio třešňovýho cider, když cider je vzsloveně jen z jablek. Na druhou stranu... naši předci bz se grepovému Staropramenu asi taky divili :D

      Vymazat
    3. Tak to jsme dvě Nikolko co to nechápou :-) zvědavá jsem byla když mi holky říkaly o cideru Carling - Darling, ale pak když řekly že třešńový??? jako jakto? není cider z jablek, třeba jsem myslela, že mají různé přichutě, jako k těm jabkám třešně, ale to je spíš už mišmaš hehe....a prej třešně, toš uvidím, já bych si ho dala klíďo i teď v práci, ale tak ten alkohol že i když je to jen pár procentíček....jó ale grepový Staropramen je nej, už jsem těch piv vyzkoušela hafo, ale ten je nejlepší a ještě jsem objevila doslova za pár kaček grepový Argus v Lídlu - hodně dobrý! kurnik mám žízeň :-D

      Vymazat
    4. Holky, cider je ve své podstatě vždycky z jablek, ale může mít "příchuť"... proto ty třešňové, hruškové, bezinkové a další. To je jako s pivem - základ je vždycky stejný, jen se to jinak dochutí.
      A na ta procentíčka bacha, eM, některé cidery jsou silnější než pivo. U me to pak znamená že si dám dvě pinty a skoro ležím pod stolem :D

      Vymazat
    5. V těch třešních není ani zbla jablka hehe, ale jak jsem psala níže Aje chutnal hodně, pro mě to bylo fajn osvěžení v horku, když jsem přišla z práce a vytáhla to z lednice....ale třeba grepové pivko mám radši no :-), zas moc povyku pro nic mi příjde a za ty prachy :-)
      Tady cider má volume 4%, co jsem měla zatím, takže to může pít i Aja - hehe dám si pozor až narazím na silnější !-)

      Vymazat
  5. Vyzerá to skvele :) Ja by som len miesto múky na zahustenie použila radšej nastrúhaný zemiak:)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Daniel, jasně, určitě tam můžeš šoupnout ten brambor, vím, že se to tak dělá, občas takhle zahušťuju polévky nebo tak, - tady mě to nenapadlo !-)

      Vymazat
  6. Mňam, Ty mi vždycky udeláš takové chutě, až mi teče slina po bradě! :D a ještě k tomu ty krásné fotky a Shelly gurman! Už se těším na malou Penny, až se nám představí :) krásný a úspěšný týden přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lištičko promiň, to víš, já zas slintám u jiných blogů a u Tvého samozřejmě , a to i u kosmetiky hehe...
      Shelly své gurmánství dotáhl ad absurdum, granule mu moc nevoní a Penny se už teď profiluje jako gurmánka a má podobné chutě jako Shelly!!! A představí se brzo !-)
      Tobě taky nádherný týden a úspěch ve všem na co sáhneš! :-*

      Vymazat
  7. dneska idem do toho :) ked som to uvidela moje chutove bunky skoro odpadli :D a ta mačička je užasna sa tu nad nou rozplyvam:333333



    www.sweetlollipopqueen.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, tak to jsem ráda, doufám, že bude chutnat! A kocourek děkuje, to víš je to manekýn a mazel největší :-)

      Vymazat
  8. Marci, opäť krásne fotky ako vždy a cuketááááááááááááááá, ach ako ja zbožňujem tieto letné jedlá! Takúto omáčku som ešte neskúšala, ja si väčšinou iba narýchlo opečiem plátky cukety na oliváči, aby na nich boli hnedé bodky :) a potom ich zmiešam s cestovinami aj s tým olejom a pridám veeeeľa parmezánu - za 10 minút hotový obed :) Inak vôbec mi nechce prísť na rozum, ako sa povie trottola po česky/slovensky, ani prekladač mi to nevie nájsť... je to taká tá hračka, čo sa točí.. keď zadáš do gúglu, nájde ti obrázok :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se tomu říká "káča"... nevím jak u vás :)

      Vymazat
    2. Leničko však víš, adoraci italských jídel máme společnou :-)), no já to takhle dělám často taky jako Ty, hlavně loni jsem pořád jen opékala ve velkém a letos jsem zas chtěla něco zkusit nového - mě to jen tak napadlo ten recept :-)
      Jóó je to káča a přesně ten tvar to má, jsou tak zajímavě zatočené kolem pevného středu, chvíli jsem uvažovala jak tendle tvar taloši probůh vyrábějí ale pak jsem toho rychle nechala a radši to snědla :-)....a je divný, že to překladač nenašel....ani nevím jestli ta káča je spisovný výraz :-)))

      Vymazat
  9. Moje milá eM, srdce mi krvácí nad Tvou ciderovou nevzdělaností, takže si píšu na seznam toho, co Ti musím dovézt :D
    V ČR se dobrý cider (opravdový cider) shání těžko. Na Kingswood jsem narazila v červnu v Praze a moji zmlsanou tlamičku moc neuchvátil. Sladkej jako cecek je... nebo jako Koppaberg. Pokud by se Ti někdy dostal do ruky Thatchers či Symonds (nebo jakýkoli cider ze Somersetu), ozkoušej! Nebudeš litovat :)
    Posílám pusu a pokusím se zas trošku víc zapojit a komentovat, když už se ten živit trochu uklidnil. Dokonce si pohrávám s myšlenkou začít zas trošku blogovat... no, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, ještě že Tě mám Drahá má. No co bychom taky v ČR čekaly, že.....Víš, já pořád vzpomínám na ten pravý mošt který jsme si nechali udělat s jablek, uáááá, k tomu bych nemusela ani bublinky - jinak asi většina ciderů zde bude spíš limča stylem jabková vinea.....No to fakt nevím jestli seženu něco ze Somersetu, možná v Práglu - v naší díře nikoliv. Hele a myslíš že teda u marksů a spencerů by se dalo něco sehnat? Pojedu tam, tak to očíhnu....
      Hehe taková odbornice jako Ty by upadla z toho cideru co jsem včera pila - Carling - třešňový cider -což dle mého je oxymorón ale budiž výrobci jsou kreativní - prostě sytá třešňová limča - Aji hodně chutnala, takže pro ni dobrý...já radši jablka a zatím vede z těch tří ten kingswood nejvíce se podobal cideru....no je sladký právě já ty bruty moc nemusím hihi...
      Héééj, strašně mi tu chybíš, piš piš, chybí mi reporty z drogešky a vůbec Tvůj úžasný psaný projev.
      Tak hlavně ať je líp Zlato - hodně sis teď užila teda....no bylo to náročné celkově to období....
      A děkuju za tipy, jakmile zmerčím kupuju!!!! :-*

      Vymazat
  10. Miluju cuketu, takže ukládám do záložek a vyzkouším ;) Děkujííí :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate