úterý 16. září 2014

Sezónní variace: Lilek v kuchyni

Zdravím a vítám Vás opět ve své kuchyni,

tentokrát si posvítíme na pana Lilka a bude to vyloženě speciál o pokrmech, ve kterých se tento chutný krasavec (a možná poněkud nedoceněný) objevuje.
Inspiraci na jídla s lilkem jsem ponejvíce čerpala opět v italské kuchyni, protože tam umí s touto zeleninou zacházet velice chutně a s fantazií.
Tak se podíváme, jaké recepty zaujaly mě, jak jsem si je přetvořila pro sebe a doufám, že se budou líbit i Vám.....


Než začnu představovat jednotlivé recepty (budou celkem čtyři), tak by bylo dobré napsat  tip, který je pro všechny recepty s lilkem shodný. Je dobré totiž nechat před jakoukoliv úpravou lilek tzv. vyplakat.
Třeba u přípravy cibule pláčem vesměs my, tentokrát bude plakat zelenina.
Tím vyplakáním myslím, že lilek nakrájíme na kolečka a posolíme a necháme, aby na povrch vystoupala voda, kterou pak papírovými utěrkami vysajeme anebo rovnou vyždímáme v ruce :-D.



A tady máme první recept: 

Zeleninový špíz s lilkem a slaninou



Tento recept mě hodně baví, ostatně jako všechny zde, je velice rychlý a jednoduchý na přípravu, takže recepty v klidu zvládne i pracující máma. 
Určitě tuhle nevšední pestrou večeři strávníci ocení.

Potřebujete:
špejle, lilek, cherry rajčata, červenou papriku cibuli, česnek a slaninu
Ale volba zeleninové kombinace je čistě na Vás.

Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky, česnek na plátky a cibuli na čtvrtiny.
Já si udělala improvizovaný gril z obdélníkových zapekacích misek, do kterých pěkně kape přebytečná šťáva a dá se na nich také špejlemi otáčet, aby se propekly z obou stran. Jim sem také přizpůsobila i velikost špejlí (stačila rovná polovina špejle).



Když jsem napíchala všechny ty dobroty na špejli, připravené špízy jsem posolila solí z mlýnku a okořenila provensálským kořením a malinko pokapala olejem.



Upečené špízky jsou velice šťavnaté, o to se postará právě lilek a cherry rajčátka a slanina tomu dodá ten říz.
Ale pokud chcete, můžete zvolit čistě zeleninovou kombinaci a třeba si udělat takové "ratatouille na špejli", 
které je vhodné jako příloha k masu. Viz. další recept níže právě na ratatouille.



Ale klidně můžete špízky jíst jen s pečivem k večeři nebo s jinou přílohou, třeba bramborovou kaší....




Ratatouille 

Kdo viděl krásnou kreslenou pohádku z dílny Pixar ví, že ratatouille je známý francouzký pokrm a umí ho uvařit i gurmánské krysičky jako Remi...a chutná i Egoistům.:-)
No, mezi námi, ono je to vlastně takové francouzské lečo, co si budem namlouvat. 
Narozdíl od našeho leča v něm ale nesmí chybět právě lilek a cuketa.

Takže budeme potřebovat:
lilek, cuketu, papriky, cibuli, česnek a rajčata (já dávám do ratatouille rajčat málo, proto vidíte na fotce jenom jedno, někdo dává i rajčata v plechovce, ale to mi  v sezóně příjde jako svatokrádež :-).



Příprava je ultra jednoduchá. Nakrajíme opět všechnu zeleninu na kousky, i cibuli doporučuji nakrájet na hrubé plátky. Na oleji začneme smažit nejdříve lilek s cibulí, přidáme papriku, pak rajče a nakonec cuketu, která potřebuje toho dušení nejméně. Všechno pěkně podusíme, ochutíme solí, pepřem, provensálským kořením a česnekem (já i maličko doslazuji cukrem) a můžeme podávat. 
Dá se jíst samostatně s pečivem, a je výborný jako příloha.



Pomazánka a omáčka z lilku v jednom

Tento recept jsem si taky ihned oblíbila pro jeho jednoduchost a zároveň pro dvojí využití.
Můžete ho udělat pouze z lilku, já pro výraznější chuť ještě přidávám červenou papriku, protože prostě papriky miluju. Ale kdo je z nějakého důvodu nemůže či nemá rád, stačí je vynechat.¨
Určitě nevynechejte cibuli a česnek.


Ingredience opět nakrájíme  na kousky a šoupneme do zapékací misky, posolíme, opepříme a zakapeme olejem. Toť vše. Vše ostatní za nás udělá trouba a pak mixér.....


Jakmile je zelenina pěkně propečená, přidáme do ní tři lžíce másla, aby dostala jemnou konzistenci
a zároveň tužší, aby se dala mazat na pečivo.



A rozmixujeme na krém. 
Krém můžeme tedy používat jako pomazánku. Na opečeném pečivu je asi nejlepší, můžete také posypat sýrem, jestli chcete. Anebo můžete krém použít jako omáčku na těstoviny.
Tak to mám moc ráda já. Dám si krém do sklenice a pak jen ubírám domácí polotovar a dávám na špagety nebo jiné těstoviny. Ultra rychlé a výborné jídlo.




A poslední recept, který na nás čeká a lilek v něm nechybí je

Snack s lilkem, mozarellou a rajčetem

Já vůbec mám ráda cokoliv na listovém těstě, takže nemůže chybět ani ve variacích na lilek, pěkně poslanu.
Dneska uzobávám k psaní tohoto článku právě tento snack a nemůžu si ho vynachválit. Je vhodný i jako rychlé pohoštění pro hosty, třeba k vínku.

Potřebujete:
listové těsto, nejlépe pro nás zaměstnané matky už předpřipravené např. z Lidlu
pár koleček lilku
1 mozarellu
2-3 rajčata podle velikosti




Na listové těsto položíme nejdříve lilek, pokud máte nějaký maličký, můžete pokládat rovnou úhledná kolečka,
u mě to tak nevyšlo všude. Pak mozarellu a na to rajče. 
Po pečení jsem zjistila, že rajčátko poněkud sklouzlo v troubě ze sýru, tak možná přehodit pořadí ingrediencí na listové těsto-lilek-rajče-mozarella bude praktičtější, i když to už nebude vypadat tak hezky barevně :-). 
Jak vidíte Shelly dohlížel na přípravu velice pozorně.



Okraje listového těsta maličko přeložíme, připravené snacky posolíme a posypeme sušenou bazalkou, tou určitě nešetříme. Pokud máte i čerstvou můžete po upečení ozdobit hotové snacky, pro hezčí výtvarný dojem - jak víme, jíme i očima !-).
A dáme do trouby, pečeme na střední plamen cca 15-20 min., ale raději občas troubu zkontrolujme, tenké plátky z listového těsta mají tendenci se připalovat, pokud pečeme příliš zprudka.



A máme upečeno. 




Doufám, že se Vám recepty budou líbit a třeba nějaký vyzkoušíte. Určitě dejte vědět.
A přeji Vám dobrou chuť!!!!

A na jaký způsob máte nejraději lilek Vy?

30 komentářů:

  1. mňam, snack vypadá krásně! já dělám takové lilkové "lasagne", zapečené s mozzarelou a rajčaty (http://www.apetitonline.cz/recepty/6200-zapeceny-lilek-s-mozarellou-a-parmezanem.html). vypadá to teda divně, protože to moc nedrží tvar a rozkydne se to, ale je to vynikající! dokonce jsem dávala recept i kolegyním a taky moc chutnalo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podobný recept jsem právě viděla někde v časopise možná to byl právě Apetit, jenže mě odradila ta forma, ono to vypadá krásně na fotce, ale to zpracování je trošku rébus, jak píšeš, že to vypadá divně a rozkydne se to :-D, ale chutnat to musí báječně :-D, tak jsem nakonec udělala tu verzi s listovým těstem jako "podkladem" :-D

      Vymazat
  2. Já mám zkrátka nejraději lilek připravený jako baba ghanoush, ale jinak si ho dám klidně i jen tak. Skvělá věc to je! Myslím, že vyzkouším tu pomazánku/omáčku, ta by u nás mohla mít úspěch! (A dostala jsem chuť na listové těsto, achjo... :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak já babu neznám :-) teda slyšela jsem o tom receptu, ale zatím jsem to neprubla. A na listové těsto já dostanu chuť kdykoliv, je návykové :-D

      Vymazat
  3. Ten snack vypadá skvěle, a Shelly na jeho přípravu dokonale dohlíží :-) Lilek můžu jakkoliv, nejraději jej zapékám společně s cuketou a dýní, plus těstoviny a sojové maso nebo sýr :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, Shelly musí být u všeho :-) ale musí způsobně sedět na židli, jinak ho ženu :-D.........lilek se krásně hodí do té trojičky cuketa a dýně, už dumám co zas o víkendu uvařím a těstoviny můžu prostě pořád :-D

      Vymazat
  4. Emí, co mi to kurňa děláš? Já ještě neobědvala!! =D Vypadá to úžasně, ještě přidat speciál o cuketě a máš mé oblíbené druhy zeleniny z krku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-O Ty jsi ještě neobědvala? To už k nám mluví duch Mitsuuko, neee? :D

      Vymazat
    2. No právě - ale na ducha jsem velmi veselá a milá a nemám ráda strašení, takže se nemusíte bát =D (po pravdě - moje drahá matinka mi o víkendu dovezla zase něco už hotového do mikrovlnky - nějaké thajské nudle s arašídovou omáčkou a pud sebezáchovy ve mně zavelel, že nebudu srab a přece to bez ochutnání nevyhodím. No, nakonec jsme ochutnala, vyhodila a jsem bez oběda =D

      Vymazat
    3. To je fakt, na ducha jsi veselá :D Jsme rádi, že jsi přežila skrytý atak Tvé matinky, a rozhodla se roaději pro půst než záhubu :D

      Vymazat
    4. Já taky a všem radím - od polotovaru Thai nudlí ruce pryč! Doma jsem se dojedla chlebem se sýrem a jaká to byla ňamka =D

      Vymazat
    5. Tak Zlato tady je ta cuketa, ta už tu byla, i když ne ve formě speciálu, taky ji mám moc ráda, a teď hlavně ty dýně :-)
      Doufám, že už jsi aspoň snídala, ale jak Tě znám snídáš až na oběd :-D
      Hele ty polotovary thajské a spol očumuju vždycky v Lídlu a ani jednou jsem se neodvážila je koupit, já si raději koupím samotné nudle a pak do nich zamíchám co dům dal anebo uvařím kuřecí polívku a do toho narvu ty čínské nudle a je to kvalitní ne-čínská polívka hehe...........No není nad chleba s máslem nebo se sýrem, já včera v rámci léčby sežrala několik topinek s česnekem a bohatě mi to ke chuťovému štěstí stačí (ehm, ale obědvala jsem ruské vejce to se zas přiznám jako k prasárně :-)))

      Vymazat
    6. samo jsem zapomněla připojit ten odkaz na cuketu jéžiš já mám úplně vysmrkaný mozek :-D
      http://emeverydaylife.blogspot.cz/search/label/cuketa
      musela jsem začít tady pomalu ty recepty třídit páč tu sama hledám vlastní recepty, když chci něco vařit nebo péct :-D

      Vymazat
    7. Jooo, tak těch se právě vyvaruj - ta piksla od mamči - vypadá to jako z těch amerických filmů, jak si přinesou vždycky čínu v těch krásných krabičkách - tak to nekupuj, je to právě z Lídlu a je to fakt eeee, i když, někomu by to možná chutnalo, na mě je tam až moc koření, mm ráda nasládlou chuť rýžových nudlí, ale tady fakt zrníčka kari drhla mezi zuby.. a jdu louskat cuketu ;)

      Vymazat
  5. Tak rozhodně musím zkusit ty špízy. Při čtení až hlady šilhám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. špízky vyzkoušej určitě, dcera si je taky pochvalovala k večeři :-D...já takhle šilhala při studiu italských food blogů :-)

      Vymazat
  6. Super skvělá inspirace, Em! Z uvedeného dělám jen Ratatuj (se mi teď nechce zjišťovat jak se to správně píše:), určitě zkusím ty snacky - to je vždycky super na párty. A moc mě zaujala ta pomazánka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ratatuj je ratatuj - i já musela nastudovat správný přepis a je to na mě složité :-). Přesně snacky jsou super jako občerstvení pro hosty ideál a určitě zkus pomazánku, je zajímavá :-D

      Vymazat
  7. Vypadají všechny moc lákavě,ale za mne, lilek tedy moc nemusím. Raději ho vyměním za cuketu. Tu mám raději. Jinak se omlouvám že se ozývám v komentech až teď ale nějak mi to nevychází . Tvoje příspěvky jsou skvělé a musím na ně mít čas a náladu a nějak ani jedno ani druhé není. Ještě spíš asi víc chybí ta nálada. Pořád musím řešit vztahové krize dcery, teď se navíc ze vztahu a samostatného bydlení vyvázal a vrátil domů i syn takže zase přibude práce navíc. A mě už tohle všechno nějak ubíjí. Nemám už na to energii ani chuť něco řešit zvlášť když je to pořád dokola .....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy z mé odpovědi značně opožděné je vidět, že taky nemám vůbec energii, poslední dobou mám starostí více než je zdrávo a snažím se to nějak vyřešit, omezit, změnit. Věřím, že i Tebe Tvé starosti pěkně vysávají a pak už člověk nemá sílu na nějaké své zábavy. Držím pěsti ať si Tvé velké děti své věci vyřeší samy a ty máš svůj zasloužený klídek :-D....
      Moc děkuju za pochvalu, dyť já mám Tvůj blog taky ráda, hlavně mě baví fotky a koukat, ale člověk už často nesebere sílu a čas konverzovat...

      Vymazat
  8. Nejvíc mě zaujala ta lilková pasta, tu určitě zkusím! Já už asi dva roky "dělám" babu (a teď nevím, jak se to správně píše) chanúš, ale buď nemám lilek nebo tahini. Tyto suroviny mívám zcela běžně, tak jen šup pro ten lilek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o té "babě" už ledacos slyšela a budu muset se tomu receptu také podívat na zoubek, tahle pasta je taková nenáročná, dělá se sama a je pravda, že tahini člověk musí prostě jít koupit do specializované prodejny, doma už jsem ji neměla dlouho pouze ve sladké formě :-). Lilku je naštěstí teď všude dost i paprik...

      Vymazat
  9. och, mňam, mňam, ďakujem za tipy, určite min. tri varianty vyskúšam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suzi to jsem ráda! Určitě napiš, co ti chutnalo nejvíce! :-*

      Vymazat
  10. Udělala jsem si tu pomazánku, v mém podání tedy omáčku na těstoviny, mňamka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že chutnala - já ji mám taky raději na těstovinách tu pomazánku !-D

      Vymazat
  11. miluju lilek, objevila jsem jeho kouzlo teprve letos, dost pozdě, ze :) a koukam, ze Shelik je gurman :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Medu, tak to jsme dvě, i já jsem lilek dost přehlížela a koukám, že je to super chutná zelenina :-D. Shelík je gurmán a tak trošku popelnice v jednom :-D

      Vymazat
  12. Tvoje recepty mě zaujmou vždycky, ach jo kdyby mi to tak mohlo vyskočit z obrazovky přímo na talíř. :-D Tu pomazánku/omáčku určitě zkusím, no a ty mňamky z listového těsta musí být úžasné, to bych si dala hned. I špízky! A na Tvojí misce to panu lilku moc sluší! :-) Měj se hezky eM, příjemný víkend přeju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc potěší Jani! Jé, kéž bych tak mohla taky vařit z blogu - jednou uvařit a pak by to už skákalo na talíř, pan bloger má teda ještě rezervy :-D......No listové těsto já můžu v jakékoliv formě, zrovna budu péct mini párečkové na pohoštění, asi to fotnu - jestli nebude moc tma nebo se to dřív nezblajzne, obojí je velice reálné.....Śpízky hodně překvapily, moc často je nedělám, takže chuťka!........A máš opravdu všímavé očičko a umělecky založené, děkuji za pochválení mé kompo misky s lilkem :-D...Měj se moc krásně Jani a hlavně co nejméně bacilů při přechodu na ten podzim!!! :-*

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate