pátek 24. října 2014

Podzimní oblíbenci 2

Pěkný podzimní den všem,

dneska si dáme trochu oddychový článek. Už mi jde z těch kosmo-recenzí hlava kolem, tak doufám, že taky uvítáte relax vsuvku před poslední recenzí v sérii. 
Takže dneska opět naprosto aktuální a těžce originální téma :-).
Ono totiž, jak se kvapem blíží ta temnější část podzimu, a oficiálně tomu bude v neděli, kdy začne mnou nenáviděný zimní čas, tak mě tak trochu chytá panika. Moje solární batérie svítí červeně a zas pojedou na úsporný režim, chjo. A budu se každého světelného paprsku chytat, jak tonoucí stébla.



Takže je na čase prostě vytáhnout osvědčené a oblíbené "léky" s antidepresivními účinky. 
Jako fakt nic neberu, (momentálně tak leda rozpustné analgetikum na zub) až se sama někdy divím !-), ale přece jen dávám přednost přírodním lékům (prostě věřím v zázračnou moc vína, ehm) a radějc si dám placebo než produkty farmaceutického koncernu :-D.

Co teda užívám za podpůrné prostředky na podzim?

Žlutou proti depresi. 
O přírodním antidepresivu prozacu alias kurkumě už jsem tady psala, a je třeba ho zas vytáhnout a užívat po kilech - dávkování není omezeno. Maximálně trochu zežloutnete...(néééé...)
Cpu ho všude, dokonce i do buchet pro hezčí barvu, do kuřecí směsi, zeleninové směsi, do čínských nudlí...
Přece jen samotná není tak výrazné chuti jako kořenící směs kari, které dodává svou nezaměnitelnou barvu.



Zahřívací koření fakt zahřeje.
Kurkuma je ale jen vrcholek ledovce (jak trefné...), na podzim celkově sahám často po zahřívacím koření.
Zázvor, hřebíček, skořice, kardamom, pepř, chilli a spol - nejlepší kámoši na podzim. A nejlepší forma, jak užívat co nejvíc tohoto koření pohromadě, je jasně dáta masala. Čajový článek už tady byl včetně receptu na  tento "jogi-tea", jak se mu také jinak říká.....A tento čaj má jednoznačně povzbuzující účinky.



Zázvorový čaj je prostě klasika, stejně jako svařáček s hřebíčkem, s čímž souvisí další položka mého podzimního seznamu na podporu psýchy.

In vino veritas.
Ano, jsem vyznavačka pravdy - na dně sklenice :-). 
Osobně bych toto rčení ještě doplnila o odstín - v červeném víně je pravda, ale to už je věcí vkusu a preferencí....
Samozřejmě všeho s mírou, i tu pravdu je třeba si dávkovat...


Red Wine od Barry M

Dobré italské a Flormar :-)

A s tím souvisí nejoblíbenější barva na podzim, kterou si krášlím nehty, ale hlavně ji používám terapeuticky - jak víme, červená stimuluje. Když chce toreador vyprovokovat bejka taky nepoužívá černou, že jo. 
Takže rudá je barva naše! Aneb 50 odstínů červené až do fialova.....


Catrice Berry Potter, Flormar Pretty, L´Oreal Femme Fatal

Podzimní kvítí a lovy beze zbraní.

Mám tak trochu obsesi na listy, tolik uchvacují moje oko, že se často pro ně zohýbám, když jdu z práce či do práce (chodím parkem).
A periferně si všímám, že touto činností budím pozornost (ani podpatky mi totiž  v této aktivitě nebrání).
Kdo sbírá listy, když už mu není pět? Já. :-)



Když byl čas, ráda jsem listy i kreslila, ale poslední dobou vždycky nějak zůstane u toho, že je jen donesu domů.
Škoda, že tohle podzimní kvítí tak rychle vadne...Jediný způsob jak je "zakonzervovat" v čase, je kreslit  a fotit.
Taky nosím domů různé jiné plody podzimu, abych si jimi třeba pak posléze ozdobila adventní věnec (né že bych teda chtěla myslet na vánoce, ale asi mi pomalu nic jiného nezbyde).

 Nejvíc se ale na podzim těším na procházky s foťákem, to jsou nejhezčí fotky. Ale to je ta hezčí a světlejší část podzimu.....
Jak jsem kolikrát líná brát na  naše kondiční vycházky foťák, tak na podzim ho tahám furt.

Podzimní mlsky.
Jednoznačně ořechy a dýně a nejlíp dohromady.
Oříšková směs z Kauflandu Royal Nuts a nastrouhaná dýně a vykouzlíte za chvíli dýňový chlebíček.
Bohužel byl nedostatek světla i času a než jsem stihla sladký chlebík nafotit už byl v čudu. Ale recept když tak časem dodám...



A vůbec jakýkoliv pokrm z dýně...


Barvy!Barvy! Barvy!



Letošní foto majstrštyk se mi povedl až na podzim. Ani v létě jsem neulovila jediného motýlka. Ale stačilo jít na procházku a narazily jsme po cestě na divokou jabloň, pod kterou bylo plno spadaných a shnilých jablíček a na těch hodovali krásně zbarvení krasavci. To byl teda adrenalin, bylo jich tam tolik! Ale věčně v pohybu.....




Obzvlášť paví oko dost vzdorovalo mému objektivu
 a teda čekat nehnutě až roztáhne křídla byl sportovní výkon - ale stál za to.


No ale celkově na podzim člověk tráví už více času zavřený doma a tak je čas na různou zábavu - filmy, hudba, knihy atd. Momentálně si nejlíp odpočinu u audioknih, páč už mě z civění do monitoru tak bolí oči, že jsem ráda, když je nemusím napínat ani při čtení knih. 
A taky se dá při audioknihách dělat spousta věcí - hlavně takové ty nepopulární aktivity to hned zpříjemní - jako uklízení a domácí práce všeho druhu.
Aktuálně ulítávám na přednesu Jirky Dvořáka (to je ten herec co dabuje i Bonda !-). Má úžasný hlas! A jak je dokázáno, ženy na hlas u mužů hodně reagují. U mě prokazáno, chlap mě dostane na hlas - ňákej skřehot nemá šanci. A Jiří Dvořák by mě ukecal tak, že bych šla za ním do pekla :-)...
Výborné jsou dvě  na sebe navazující detektivky Petera Maye z drsného prostředí Vnějších Hebrid na severu (severozápad) Skotska - Skála a Muž z ostrova Lewis.




Docela dobré je taky audio drama Gone Girl (Zmizelá), které bylo zfilmováno a zrovna běží v kinech, takže třeba jako tip na návštěvu kina !-)



A moje oblíbená kapela Zrní, kterou jsem letos dokonce dvakrát viděla a slyšela na živo, vydala nové album Následuj kojota - takže Ježíšek u mě už byl....(teda Kojot :-)



Tak doufám, že se Vám článek líbil a to je pro dnešek z mých podzimních oblíbenců všechno. Nechám si něco i na příště....!-)
A budu se těšit na Vaše komentáře, čím si zpříjemňujete podzim Vy a jaké máte své oblíbence všeho druhu.

6 komentářů:

  1. Jojo Marci, podzim už je tady, teda spíš bych řekla zima už je asi tady :) Máme nula stupňů, ráno bylo nulou a dneska už sice neprší, zato fučí a fučí.... nevím, jak je za kopečkem, ale tipuji, že podobně! Včera jsem také povolala do zbraně kari koření a svou verzi asijské kuchyně :)) a musím jít vyhrabat zimní oblečky pro J... Minulý víkend ale bylo fakt krásně (vítr tedy taky) a užily jsme si ho s malou venku oba dny, tak jsem ráda, protože dneska se mi tedy nechce vystrčit nos :) A myslela jsem na vás, holky, už jste si zvykly na nový režim - už byste o víkendu někam vyrazily?? Takže doping - hurá na to! Musím přijet na jogi čaj, ten jsem neměla roky.. Červená a její varianty jsou bezva, já mám v těchto dnech víc slabost pro žlutou (a lila - fialovou - magenta?) barvu, a to mě žlutá nikdy moc nebrala. Asi opráším žlutou kabelku, hohó - dobrý nápad - díky! A taky mám pro tebe nápad na post, lakovací - chceš?! Moc zdravím K.

    OdpovědětVymazat
  2. Dostala jsem hroznou chuť na jogi čaj!!:) jdu prohledat spíž,jestli tam mám všechno potřebné koření.a s červenou na nehtech to máme stejně,taky si ji užívám nejvíc na podzim.hezký podzim,Em!

    OdpovědětVymazat
  3. Super článok, hneď som dostala chuť na ten čajík, ale po prečítaní "návodu" naň ma to hneď prešlo ..:P keby mi ho niekto urobil to by bolo niečo :)) asi si radšej po práci skočím do čajovne

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujal mne moučník, prosím dej sem recept. No a samozřejmě se mi moc líbí nehty. V neposlední řadě mne moc zaujala ta audio kniha Zmizelá.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné fotečky Emi! Mě byl bohužel zabaven fotoaparát na dobu neurčitou, a zrovna na tak krásné barevné období, což mě hrozně mrzí. Ale procházky a brouzdání listím si stejně neodpustím, a alespoň mobilem se snažím zachytit tu krásu okolo sebe :-) A recept na dýňový chlebíček mě zajímá, tak šup sem s ním, než mi ta dýně doma shnije ;-)
    Barry M je nádherný. Já jsem už vytáhla vínový Loreal (co to mám za odstín vážně netuším, ale je tomuhle hodně podobný ;-) )

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsi jediná, která se ohýbá a sbírá listy.. Taky to dělám a miluju je. :) Ty barvičky.. Dokonalý. :) A fotky jsou úžasné, chci další! :))
    A já už klidně budu myslet na Vánoce, miluju Vánoce - písničky, světýlka.. Krása!! :)) Dneska už jsem si pohrávala s myšlenkou pustit si nějakej skvělej Christmas song.. Ale tak radši až budu doma sama..:D
    A chlapský hlas je dokonalá záležitost. Taky mvždycky dostane. Jakmile má krásnej hlas, má vyhráno.. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate