středa 17. prosince 2014

Sladké a hřejivé...

Pěkný den Vám přeji,

dneska mám vyloženě náladu vzdorovat všemu shonu kolem a sednout si s nohama na stole a popíjet něco hřejivého a slaďoučkého, co upokojí nervy i mysl.
Už několikrát jsem vsadila kartu na horkou čokoládu a vždycky měla skvělý úspěch - jak u dětí, tak dospělých. Nejspíš také neodoláte horké čokoládě a zajímalo by mě, jestli si ji děláte doma a jak.
Já měla dlouho osvědčený recept, který jsem letos obohatila  o lžičku jedné přísady a najednou z toho byl ještě větší hit. 
Nechala jsem si totiž pohodlně až do emailové schránky posílat recepty a vychytávky jedné skvělé kuchařky jménem Florentýna, na jejíž recepty můžete kouknout ZDE. Člověk tak čtením mailů vzpomene na některé polozapomenuté recepty a ještě se pobaví Florentinými postřehy.  Ale inspiraci na tuhle Florentýnku jsem zase vyčetla v Lese, takže taková fajn tichá pošta inspirace....

Dneska si tedy uvaříme horkou čokoládu a podmínkou je, udělat si chviličku klidu a dát si nohy na stůl !-)


Horká čokoláda

Potřebujeme:
200 g čokolády čím čokoládovější tím lepší
250 ml mléka
1 lžíčka solamylu (škrobové moučky)
skořice, kardamom, chilli
30% smetana
Dávka je zhruba na tři malé kávové šálky (z IKEA !-)

Tentokrát jsem použila čokoládu na vaření z Lidlu a je výborná, asi to ví víc lidí, páč teď už byla u nás naprosto vyprodaná, a já ostrouhala, když jsem ji chtěla koupit na vánoční pečení..


Kousky čokolády nalámeme a ohříváme ve vodní lázni, dokud se neroztopí i ten poslední čtvereček, pak přidáme teplé mléko a mícháme metličkou, přidáme lžičku škrobu a okořeníme - skořicí a kardamomem, pro dospělé chilli. 
Čokoláda je díky škrobu opravdu hutná, moje děti totiž mají rády tu "pudingovou", kterou servírují v restauracích (takže byly nadšené, že ji mají i doma). Ale škrobu dejte opravdu jen v tomto poměru, abyste neměli příliš "škrobovou" chuť. 
Chuť téhle čokolády je intenzivní a pokud ji uděláte dětem rovnou na snídani, budou vás (chvíli) oslavovat s nadšením. Je to pořádná dávka hřejivé energie. Někdo možná koření nerad, ale já už si nedovedu čokoládu představit bez skořice a kardamomu, asi jsem zhýčkaná z dáty masaly. A v zimě je jednoznačně vynikající koření chilli. Chilli používám až na finální posyp čokolády jen pro dospělé a je to opravdu mňamka.
A hlavně je to ultra rychlé a jednoduché, takže to zvládnou i děti samy...
Čokoládu si můžete přizdobit šlehačkou nebo tím, co máte rádi. Já tentokrát použila obyčejnou nešlehanou 
30% smetanu, která vytvořila na čokoládě zajímavé tvary, takže k mlsání přibylo i "věštění z čokolády" - hádání, co jaký tvar představuje. Pustili jsme si fantazii na špacír, nejen chutě. Schválně, co tam vidíte Vy.

Třeba mně se vykouzlil na čokoládě tygřík....

Starší dceři se objevil lev, její sluneční znamení, takže byla nadšená...

A té mladší smetana vykouzlila medvídka....

A naše Amy, která je taktéž sladká a hřejivá :-),
čokoládu očichala..... 
a řekla si, že se raději napije vody ze sklenice,
sakryš, jen je ta sklenice nějaká úzká !-)

 Shelly tentokrát naše čokoládové orgie ignoroval
a raději se válel v pelechu, prej si počká až budeme péct cukroví :-)

A čím sladkým se zahříváte v zimním čase vy? 
Máte svůj speciální postup na horkou čokoládu?

Krásné sladké a hřejivé dny Vám přejeme!

30 komentářů:

  1. eMka ja som podobnú čokošku robila minulý rok....a teda dala som si pár lyžičiek a jednoducho sme ju vyliali:) bolo to nad naše sily ju dopiť do dna....bola výborná, to áno....ja som ju robila dokonca zo 70% čokolády, takže nebola ani presladená....len jednoducho bolo toho veľa..bola príliš čokoládová:D....čiže snáď ju ešte niekedy budem robiť, ale jedine tak, že množstvo pre 2 ľudí rozdelím minimálne štyrom a doplním to ešte kopcom šľahačky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha Elinko, tak možná tady zrovna platí, že čím čokoládovější čokoláda tak to není úplně vončo, ona ta z Lídlu je cca 55% a myslím, že to stačí akorát, naposledy jsem jenom pro děti a návštěvu dělala z nugátové limitky na vaření a bylo to taky fajn. No ale přiznám se, že já tu čokoládu jedla na etapy, děti ji zfutrovaly hned, ale já si ji ještě nechala na potom :-)

      Vymazat
  2. Skvělé, mám co o víkendu zkoušet. :)
    Kočičáci jsou taky skvělá zahřívací věc, u nás v tomhle vedou ušáci. Jak termoregulují pouze ušima, tak když lítají a potom si lehnou, mají je krásně teploučké. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám An že bude chutnat, u nás je to taky víkendová záležitost, byť bych zrovna teďka potřebovala,aby to byla denní praxe :-)))...Jéééé, teploučká ušíčka, to musí být roztomilé!!!!!!

      Vymazat
  3. Kočičáci jsou super :-) Škoda že mi čokoládu nikdo neudělá ... tu mám jen suchej chleba, budu se muset hecnout přes víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo my ji taky děláme jen přes víkend, kdy pomalu snídáme ve dvanáct, přes týden se mi to ještě nepodařilo, bohužel spíš tady máme taky jen ten suchý chleba a něco na to, páč prostě není ten čas - ale víkend to zase jistí !-))))

      Vymazat
  4. Jee Amynka je sladká! Hned bych si čokoládu dala, mňam :-) Já si doma čokoládu nedělám (chyba), vlastně si ji ani nikde nedávám (chyba), ale možná se přes zimu překonám a uvařím si ji ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt Klárí, že když jsem někde venku spíš si dám kafe než čokoládu, to je holt doména mých dětí, ale určo ji doma zkus je to fakt kalorická bomba, pak to chce jít na nějakou svižnou procházku - tak to děláme my :-))) Jó Amy je ještě sladší než ta čokina :-)

      Vymazat
  5. Mňááááám!!!! Čokošku na vaření mám, takže je mi jasné, co zítra snídám! :o)) A kočičáci jsou k sežrání stejně jako ta čokololáda.. :o)) hele a já viděla medvídka už tom tvém hrnku.. asi chápeš proč, žejo :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Sis podej pak report jaká byla snídaňová čokoška!!!! A je mi úplně jasný, že vidíš medvídky, kam se podíváš !-)))))

      Vymazat
  6. Zrovna před pár dny jsem neodolala a udělala si čokoládu pozdě večer sama jen pro sebe...a moc jsem si to užila :-))) To čili tam příště dám, to zní dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko tak to je luxus udělat si pozdě večer čokošku pro sebe, tak se to má dělat :-DDD. To chilli tomu dodá jen pikantnost a moc nepálí, mně to tak chutná hodně. Já se někdy pozdě večer zmůžu akorát na horké mlíko s máslem, medem, skořicí a kardamomem, ale taky hodně dobré to je :-)

      Vymazat
  7. Emko, to je zas super inspirace. Letos jsem zkoušela recept na mayskou čokoládu ze stránek Apetitu, dělala jsem k tomu takový rozvar z chilli papričky, který se pak dávkoval dle chuti a byla teda výborná, takže tento recept můžu doporučit :) jinak my letos jedeme v teplých moštech s rumem a je to pecka, mošt zahřeju se skořicí, hřebíčkem a badyánem a potom jen do hrnečku naleju panáka rumu a zaleju moštem a to si teda lebedíme ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťko tak to jsem ráda, díky! :-) A já zas děkuji za připomenutí moštu!!! Já tohle dělala asi před dvěma lety, jenže průšvih je, že já ty recepty většinou zapomenu! Dělala jsem i verzi pro holky bez alkoholu, takový nealkosvařáček a pochvalovaly si - to musím hned na svátky zase udělat! Díky a krásnou sváteční pohodičku! :-*

      Vymazat
  8. uhm, takže dopisujem na zoznam dnešného nákupu aj solamyl. Dnes večer som akurát chcela variť čokoládu, takže mi príspevok a pre mňa nový recept prišiel celkom vhod :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda Suzi, že jsem se zrovna takhle trefila do Tvých plánů :-D Doufám, že bude chutnat! :-*

      Vymazat
  9. Jé, děkuji za tip, co nabídnout předvánočním návštěvám. Čokoládu jako nápoj doma téměř neděláme a to je škoda. Zahušťující fígl samo vyzkouším!
    eMi, měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tutto, to jsem ráda,že sladký tip příjde vhod, určitě vyzkoušejte domácí nemá chybu, já už čokoládu taky nabízím hlavně dětským návštěvám :-D Užijte si krásně svátky!

      Vymazat
  10. Mňáám drahá, to je dobrota :) určite vyskúšame... k vanilkovým rohlíčkom, ktoré sú už takmer zjedené, takže musím piecť novú dávku :)) maj sa krásne Marci :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Margi Zlatá děkujůůů, určitě vyzkoušejte...:-) No, my jsme právě proto začaly péct hodně pozdě, aby se to všechno brzo nesnědlo, těžko bychom odolávaly !-)....Užij si s rodinkou překrásné vánoce!!!!!! :-*

      Vymazat
  11. Díky za tip, to musím vyzkoušet, už teď se mi sbíhají sliny :)
    Krásné fotky!
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko moc děkuji, to jsem ráda! Určitě ta čokoláda stojí za vyzkoušení obzvlášť během svátků !-)

      Vymazat
  12. Páni, tak ta horká čokoláda působí opravdu skvostně, hned bych si ji dala ♥ :-)
    Glamour and beauty

    OdpovědětVymazat
  13. eM, ty smetanové obrazce jsou naprosto parádní! Dovolím se u tebe taky trochu inspirovat, až budu příště vařit horkou čokoládu. A moc děkuju za všechna ta milá slova o E-mailovém klubu Kuchařky pro dceru, jsem ráda, že ti moje e-maily přináší tolik radosti. Flo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Florentýnko moc děkuji, to mám radost, že se líbí a že i já jsem mohla přinést trošku inspirace. Ono dobrých receptů není nikdy dost a obzvlášť jsou mému kuchařskému srdci blízcí lidé, kteří vaří srdcem jako Ty a dokážou nás věčně upracované mámy inspirovat, když už nevíme, co vařit :-) a ještě to vtipně a ze života glosovat!
      Tak ať nám pořád chutná !-)))

      Vymazat
  14. Tak už vím, kde je zakopaný pes, ve škrobu. Možná by šel dát i pudingový prášek? :) A Amy, áááá, takovou přesně chci, škoda že náš pes nenávidí kočky, achjo. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že ten pudingový prášek by byl možná ještě lepší, určitě to zkus, a hodně mě ten nápad zaujal takže to zkusím příště taky :-)...Je skvělé jak tady ty recepty společně apgrejdujem :-)
      Jo, málokterý pes umí hospodařit s kočkou jako Čapkovi pejsek a kočička, přála bych Ti takovou Amy, je tak sladká, pořád bychom ji muchlaly :-D

      Vymazat
  15. Horká čokoláda se šlehačkou, to je panečku kalorická bomba :-D . Také si ji ale občas neodpustím :-D . I když pracuji v čokoládovně, tak občas na čokoládu dostanu chuť :-) . Práce s čokoládou mě baví. Máme různé stroje , které jsme si nakoupili z Cesk, takže tvoříme figurky, polevy, atd. :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate