středa 7. září 2016

Óda na měsíčkovou mast - Update po třech letech


Hezký den!

Jsou věci, které se dají ověřit jen časem. Když jsem se dívala, kdy jsem napsala svůj první článek o měsíčkové masti, zjistila jsem, že to bylo na začátku mého blogování před třemi a půl roky ZDE.

No, zdá se, že můj blog je tady už dost dlouho, aby byl vidět určitý vývoj, ale zároveň i to, že některé věci fungují stále a ráda se k nim vracím - a to mě vlastně na tom baví.
Koukáme spíš po novinkách (já nejsem výjimkou), na trh přichází nové věci každým dnem.
Nové, ale jsou vždycky lepší? Některé bezesporu ano, třeba vývoj na poli kosmetickém za tu dobu, kdy poptávka po přírodních kvalitních produktech nastavila bohatší nabídku, je určitě znát. Ale možná je teď stále těžší vybírat, protože nabídka je sice obrovská, ale poměr kvalitních ingrediencí, výkonu a ceny je třeba neustále porovnávat.
A já ráda hledám a zkouším nové věci, ale když nastane průšvih sahám po osvědčených metodách.
Takže dneska to bude update na měsíčkovou mast, pro mě jednoznačně must have produkt z kategorie SOS.


Když jsem si přečetla svůj článek psaný před třemi lety, byla jsem příjemně překvapena (zní to asi divně od autorky, ale je to tak), že si za ním prostě stále můžu stát i po všech těch produktech a letech zkoušení a blogování.
Jediné, co bych možná zmírnila, je to intenzivní šťourání se v potenciálně dráždivých ingrediencích, kdy dráždit může opravdu úplně všechno, pokud jste třeba lidé s atopickým ekzémem (mám doma, vím o čem mluvím), jenže běžného člověka se to netýká a častokrát ani někoho s citlivou pletí jako jsem já. Na druhou stranu v té době, kdy jsem první článek psala, si lidi nedávali pozor na nic a já díky tomu sepsala celou ságu článků o chemii v kosmetice, kterou jistě znáte...

Jediné co se změnilo dnes je forma, kterou chci recenzovat  - není totiž jedna měsíčková mast, je jich tolik, kolik je výrobců.
Před třemi lety jsem recenzovala měsíčkovou mast značky Aromatica z lékarny. Tentokrát jsem si zašla pro měsíčkovou mast k lokální bylinkářce, která převážně prodává čaje a k tomu nějaké ty přírodní produkty. Nabídla mi taky několik měsíčkových mastí, ale já neomylně sáhla po téhle od Valdemara Grešíka, protože mám moc ráda jeho skvěle vyvážené čaje a je mi tahle česká značka sympatická a přitom nemá zdaleka tak agresivní PR jako jiné značky.
Samozřejmě podmínka byla, že musí obsahovat opět vepřové sádlo.
Úplně původně jsem totiž před lety poprvé kupovala měsíčkovou mast kvůli velké pooperační jizvě a lékař mi zdůrazňoval, že musí být právě s vepřovým sádlem, aby podpořila ve velkém hojení jizvy (což se také stalo).
Doufám, že mě tady zas neprokleje, po tomto prohlášení, nějaký netolerantní (chce se mi napsat fanatický) vegan či bojovník za práva zvířat.
Za tu dobu, jsem si totiž zkoušela vyrobit i vlastní měsíčkovou mast z přírodních olejů, bambuckého másla atd, ale jednoznačně musím konstatovat, že účinky vepřového sádla jsou lepší. No však, jsme sami taky pěkní živočichové, ne? Tak proč by nám mělo být živočišno cizí, to je totiž důvod, proč živočišné věci na nás asi fungují líp (dobře ten norkový olej je více kontroverzní než takové prasátko, které spousta z nás jí dost často, ale nechci tady zabřednout, či samu sebe obhajovat, proč používám tyhle věci, nebo proč jím vepřovou šunku.....)
Tohle se asi změnilo nejvíc za tu dobu, rozšířilo se množství veganů, vegetariánů a vybíráme si, co jíme a přírodní produkty rozlišujeme i podle toho, jestli jsou pro-vegan.
Každý ať papá a maže se tím, co je jeho srdci milejší....Dnešní téma je prostě jasné - měsíček lékařský a jeho úžasné protizánětlivé a hojivé účinky, které jsou vpravovány do kůže na nosiči živočišného původu. Tečka. Teda ne tečka, tímto začíná recenze, po poněkud rozvláčném úvodu, ale na to už jste asi u mě zvyklí, co :-).


Měsíčková mast, Valdemar Grešík, koupíte i na jejich e-shopu, 64 Kč
Složení: nesolené vepřové sádlo (adeps suillus), včelí vosk (cera flava), vakuově zahuštěný extrakt z květu měsíčku lékařského (alkohol denat., voda) calendula officinalis extract, levandulová silice (lavandula angustifolia oil), vitamín E, betakaroten
Vůbec nemám co dodat ke složení, prostě se mi líbí a funguje to.
A jak jsem psala, vždycky se to osvědčí, když je průšvih. Můj poslední průšvih se konal poslední dva dny po sobě, takže aktuální velice. Zjistila jsem jako vždycky, když se prudce ochladí, že moje citlivka pleť to prostě špatně snáší, řekla bych, že rok od roku hůř.
Nejdřív jsem z podrážděné pokožky chtěla obvinit chudáka nový make-up (taky spíš staronový - aneb návraty), ale druhý den mi bylo jasné, odkud vítr a chlad vane (chce se mi napsat z Ruska, ale už té kontroverze je dneska dost).
Příčina reakce byla prostě očividná, kdy jsem  v půlce pracovní doby šla na pochůzky a začala mě svědit pleť a vrátila jsem se z venku s červenými fleky, fakt krásně vypadajícími a svítícími i přes make-up, doma tomu říkáme svěďáci. No naštěstí mám trochu měsíčkové masti ukrojeno v mini piksličce jako pohotovostní mastičku v kanclu. Takže jsem namazala a doufala, že nebudu muset někam hned na jednání. Naštěstí to fakt rychle zabralo. Díky díky!
Mast je samozřejmě mastnější, ale v tuhle chvíli prostě tyhle věci neřeším. Když mast nabírám, musím ji maličko zahřát teplem prstů, je tužší konzistence, ale nic tragického - u masti se tohle čeká, není to krém.
Jak jsem psala výše, největší práci a efekt jsem zaznamenala při hojení pooperační jizvy a kdykoliv mám podrážděnou kůži z produktů či vnějších vlivů anebo jánevímzčeho. Použiju mastičku klidně plošně a třeba i na noc, dokud se pleť neuklidní. Za ta léta prostě můžu jen doporučit.
Mast má nádhernou žluťoučkou barvu díky betakarotenu a voní velice jemně po měsíčku a levanduli - nejlepší bylinná dvojka na kůži ever.


Určitě máte i vy svoje SOS pomocníky, kteří vás zachraňují v nahnutých dobách.
Budu moc ráda, když se podělíte o své tipy. Máte třeba mezi nimi i měsíčkovou mast?

Hezký den bez podráždění Vám přeje eM :-*




13 komentářů:

  1. To někdo kupuje? Měsíčková mast ze sádla je na domácí výrobu ta nejjednodušší. Tak samozřejmě, musí být po ruce záhon měsíčku... Pak stačí jen "vytopit" čerstvé sádlo (má každá opravdová masna), narvat to měsíčkem dle libosti, přihřát a přecedit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě je tohle velice jednoduché na výrobu, já dokonce zkoušela vyrábět i ze sádla doma, když jsem měla ještě ty záhony k dispozici a občas sádlo u nás škvařil můj ex, ale ona ta mast je pak fakt dost cítit po sádle :-D, což se teda dá zvládnout - nicméně já teď musím koupit i ten měsíček i to sádlo a doma mi to už nikdo nejí... a tak je pro mě vlastně jednodušší koupit jen tu hotovou mast :-)

      Vymazat
  2. To teda koukám. O sádle v kosmetice jsem nikdy nečetla a ni jsem nevěděla, že takhle dobře funguje na jizvy. Já mám doma jako zachránce měsíčkovou mast Weleda. Za normálních okolností je příliš mastná, ale když se něco semele, je to super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to sádlo asi přímo do kosmetické běžné péče nepatří, tak možná o něm nikdo nepíše, že. Je to spíš asi v té kategorii léčivých produktů, přesto jsem o tom taky slyšela až od svého lékaře (možná naše babičky o tom ještě slyšely). Na jizvy je fakt top perfektní. Právě vesměs je to hodně mastné a neposkytuje to žádnou hydrataci extra, ale jak píšeš, když je průšvih tak na přeléčení krátkodobě je to super !-)

      Vymazat
  3. Milá eM, na začátek musím napsat, že jsem strašně ráda, že se jsi zase začala psát a objevují se tu nové články....chyběla jsi mi :-)
    Já koupila na jaře velké balení Měsíčkové masti od Dr. Popova a byla jsem taky zvědavá. Složení je fajn: vepřové sádlo, včelí vosk, měsíček, tymián, kostival, zlatobýl, květ černého bezu, jerlín japonský, parfém (směs přírodních silic) a výsledky taky!
    Používám hlavně na křečové žíly, suchou kůži a nejvíc mi mast pomohla při letním spálení od sluníčka. Takže já se přidávám do klubu fandů :-)...jen tato mast byla opravdu docela cítit tím sádlem - Grešík ne?
    Hezké babí léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc moc děkuju za krásná slova! Moc mě potěšily opravdu, jsem ráda, že se někomu moje psaní tak líbí, je to pro mě zase motivace snažit se víc :-* a být tady pro své milé věrné čtenářky! Ano Dr. Popov dělá taky hodně různé mastičky, já myslím jednou od něj měla tea tree. Je fakt, že třeba i u domácí masti to sádlo fakt je cítit hodně, třeba Grešíka mám hodně ráda, že má ty svoje produkty tak nějak vymazlené, včetně těch čajů, že jsou i chutné ty bylinky :-D a tahle mastička voní pouze jemně po bylinkách, sádlo tam necítím. A vidíš, na spáleniny používám nejvíc aloe, ale určitě i tahle mast musí být super, vlastně na všechny možné trable to člověk může použít. Píšou i na tom kelímku, že je na křečové žíly, ty sice nemám, ale ráda slyším, že to funguje i na ně :-)
      Přeji taky krásné babí léto, snad nám vydrží dlouho!!!

      Vymazat
  4. Zrovna k měsíčkové jsem se zatím nedostala, buď si jedu svoje olejové mixy a nebo střídám s krémy, páč na mojí zběsilou pleť si hutnější věci netroufám. Ale asi v zimě zkusím :) Jinak od Grešíka hrozně ráda beru čaje a nebo i jednodruhově bylinky, které si pak přimíchávám do čajů i masek :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ali! Tak to Ti věřím a chápu, že na hutné věci si netroufáš, no já jsem sušenka a moje dcery atopici, tak můžeme mastit jak chceme, ale taky to není vše, ta hydratace je přesto nutná. Oleje a jejich mixy úplně miluju, ty používám každý den. A Grešíkovy čaje jsou top, když si mám vybrat od různých značek sahám po jeho směsích, třeba i některé, které nejsou úplně "chutné" umí on namíchat velice vyváženě, že se do toho nemusím nutit a naopak je piju ráda :-) Měj taky krásné dny!!!

      Vymazat
  5. Moc pěkný, podrobný článek :) Můj SOS pomocník je jasný - rakytníkový balzám od Saloosu. Jako jediný mi dokáže zklidnit atopický ekzém a nejen to. Je prostě úžasný a už bych se bez něj opravdu neobešla! :)

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marti! Jé, tak to ten rakytník zkusím pro svou dceru, ta má atopický ekzém, pravda na ni nějak ten měsíček moc neúčinkuje, je to hrozně individuální co zabere a u nás doma je to těžce kus od kusu a u každého něco jiného. Děkuju moc za tip!

      Vymazat
    2. Není vůbec zač, snad malé zabere :) Ještě je fajn i čisté bambucké máslo, ale ten rakytník se líp roztírá a přijde mi i více hojivý :)

      Vymazat
  6. Oni jsou ti čuníci k nám genově velmi blízko.. proto to tak dobře funguje... vepřové sádlo je lidskému sádlu velmi podobné :o) a hernajs, jaktože jsem ji ještě nevyzkoušela? Na M. Gebhardt mě nenalákáš, za ty prachy se mi experimentovat nechce, ale tohle potřebuju! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě,někdo asi z lékařů nebo na rehabkách mi to taky tak podobně vysvětloval :-),máme holt prasátkový genom :-D. Určitě zkus Drahoušku na nožku nebo tak, jako u Tebe to na pleť asi fungovat nebude, je to mastný jako "prase" :-D, ale na drobné ranky a jizvy !-). No jo Martina je drahá já vím, čoveče, ta moje sušenka je dost rozežraná, bohužel žere i víc peněz s věkem, achjo

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate