čtvrtek 31. ledna 2013

V kině - Nespoutaný Django

                        zdroj: ulozto.cz


Moc ráda chodím do kina – mám ráda tu atmošku. Ačkoliv si dnes můžete všechno stáhnout do mobilu, tabletu, netbooku či notebooku, mám ráda film na velkém plátně s hlasitým suround zvukem, který Vás přenese přímo do filmového dění - kdy už nejste jen divák, už jste spoluhráč.
Už dlouho jsem se v kině tolik nenasmála jako při posledním filmu Quentina Tarantina.
Jo, má ráda jeho ujeté filmy, plné kýče a stylizace, které přetavuje v originální podívanou – všichni víme, že jde o nadsázku – nadsázku nutně potřebujeme a Tarantino nám ji dává ve velké míře.
V dnešní době, kdy je kreativita hollywoodu v krizi a sází se stále více na remaky, oceňuji u Tarantina originální přístup.
Na jeho posledním filmovém počinu jsem byla nedávno v kině s partnerem. 
Ačkoliv jsou věci v našem životě, na kterých se neshodnem – filmy, kino a Tarantino – tam funguje naprostá shoda.
                              zdroj: ulozto.cz

Nespoutaný Django je western. Já tedy westerny nemusím, ale tento byl skvělý. Příběh jedince z utlačované menšiny, který jde proti systému a vyhraje. Vděčné téma – zde je trochu slabina Tarantinova (nemysleli jste si snad, že budu jen chválit). Vsadil na jistotu a na klasické téma. Na druhou stranu chápu, že ho lákalo střihnout si western, jako kluk jich musel určitě vidět spoustu. Línie příběhu je podobná s příběhem předchozího trháku pana T. Hanební pancharti – zde si myslím, pan režisér trochu vykradl sám sebe :). Hanební pancharti byli dokonalí. Smyšlený příběh na pozadí 2. světové války s monstrózním finále, kdy upálil v kině (!) Hitlera a jeho bandu (a všichni jsme si v kině přáli, aby to byla pravda) a židi byli krvelační jako indoši. Dokonalý příběh neznající obdoby :).
No vraťme se k Djangovi.
Velkým kladem tohoto filmu je zábava, prostě T. nás chtěl pobavit a vyšlo to – nezapomenutelná je scéna s Ku Klux Klanem a jejich kápěmi s dírami pro oči. Celé kino se řezalo smíchy.
Skvělé herecké obsazení, samozřejmě Tarantinovi oblíbenci.
Jamie Foxx má charisma a ve své hlavní roli obstál. 
                                                     zdroj: zimbio.com

Vynikající Christopher Waltz, který exceloval poprvé v Panchartech, ale skvěle hrál i v netarantinovském filmu Bůh masakru. Talentovaný herec importovaný z Rakouska.
                                              zdroj: hollywood.com

A Leonardo di Caprio - ten zraje věkem (je stejně starý jako můj partner :) jako mladého floutka jsem ho nesnášela, teď je skvělý a tady ukázal, že si umí dělat legraci i ze sebe. Silně ve své roli konkuruje bláznivému pirátovi Johnny Deppovi, který je už obehrán..
                                                  zdroj: bleskově.cz
A nemůžeme zapomenout na Samuela L. Jacksona v roli loajálního protivného sluhy-otroka pana DiCapria. Teda byla to bravurní jižanská angličtina - nerozumněla jsem mu skoro ani slovo:
                                             zdroj: kultura.idnes.cz

Na filmu je vidět, že si ho herci prostě užívají a režisér si pohrál s každou scénou, kterou dovedl 
ad absurdum a s každým slovem, které hercům vložil do úst. O jeho vlastním hereckém talentu, ale pochybuji :D - ve filmu si totiž chvíli zahrál. Ale bylo to fajn zpestření.
Souhlasím ale s mým známým, že co se týče hudby ve filmu, ač byla typicky Tarantinovská, ta by zasloužila silnější jednotící motiv. Představovala bych si, že úvodní píseň Django přepracuje na hlavní hudební téma, které se bude ve filmu opakovat. Ale u tohohle soundtracku se nudit určitě nebudeme.
Pokud máte rádi Tarantinovu tvorbu tento film nemůžete vynechat - můžeme se ale jen ptát, čím nás překvapí příště a bude to překvapení? Já doufám že ano.



1 komentář:

  1. Ahoj Marcelko, tak jsem dorazila!!!A příště přijdu zas :) Ať se Tvému novému blogu daří a hlavně hodně isnpirace při jeho tvorbě!!!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate