pondělí 18. března 2013

Čtete složení? Vol. 4 - Kompaktní pudry aneb příběh ze života

Dnešní článek nebyl v "edičním plánu" - měly být parabeny - ale člověk míní a život mění. A tento příběh je ze života.
Hrozně mě to mrzí, ale dnešní článek nebude opěvný. A musím říct, že jsem si hodně přála, aby byl.
Vlastně jsem si myslela, že o tomto pudru vůbec nebudu psát - že to není třeba...
Je přece v blogosféře známý a oblíbený...

Koupila jsem si totiž nový pudr značky NYC Smooth Skin Pressed Face Powder (jejich laky na nehty jsou skvělé!).
Moc se mi líbil, za skvělou cenu 70 Kč v akci - v pěkném balení se zrcátkem. Používala jsem ho během dne několikrát, kdykoliv byla potřeba přepudrovat nosík či bradu..
Jenže po týdnu intenzivního používání se mi začaly dělat na bradě bolestivé pupínky - né takové ty, co prostě jednou za čas přijdou, vyklubou se a bez následků a jizev odejdou. Ale opravdu zlobivé pupínky.
Říkám si, co zase sakra je - co dělám špatně? Vyházela jsem špatnou kosmetiku, dávám si pozor, co si patlám na pleť. Mám bio krém a BB krém jsem taky prozkoumala. ...Tak PROČ? A jak tak dumám a vytahuji pudřenku, že se v práci upravím - tu mi něco napoví: podívej se na zadní stranu na složení. No samozřejmě tam nic nevidím, protože tam složení uvedené není....

Ale je tam. Když jsem odkryla první vrstvu informační nálepky, objevilo se složení.
A já čtu:
talc (mastek), mica (slída), dimethicone, zinc stearate (stearan zinečnatý), kaolin, cetyl dimethicone, aluminum starch (hlinitá sůl), octenylsuccinate, methylparaben, propylparaben, titanium dioxide (oxid titaničitý), iron oxides (barviva).

Haúúúú, silikony a hned na druhou!!  Zjistila jsem už před časem, že moje pleť reaguje špatně na silikony - především na dimethicone. A tento silikon si našel cestu, jak řádit na moji pleti i přes denní krém a BB krém.
No, moje chyba - opět jsem nebyla ve střehu. 
Takže nejenže se budu dál vrtat ve složení krémů a pečující kosmetiky, ale budu hold muset zkoumat i dekorativní kosmetiku. Ach joooo.

NYC Pudr moje hodnocení (3-3=0):

pěkné balení, cena, odstín
☻☻☻ silikony, parabeny, hlinitá sůl, mastek.....


Takže teď používám pudřenku jako praktické zrcátko a momentálně se nepudruji.



Pokud si další pudr koupím  - bude organický nebo-li opravdu přírodní. 
Dívala jsem se na nabídku takových pudrů:
můžete se třeba podívat zde na kompaktní pudr Lavera
http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=7336
Tyto pudry ale nejsou levné záležitosti - Lavera stoji 386 Kč

anebo LOGONA za 371 Kč.
http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=9110

či SANTE za 387 Kč
http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=6008


Kromě silikonů se ale v pudrech velmi hojně objevuje titanium dioxide - a mastek (talc) a copak že to je za fujtajbl?

Talc neboli mastek -základem pro výrobu většiny běžných lisovaných pudrů, tvářenek či stínů je mastek, což je fujtajbl, který se dostává do těla dýchacími cestami a může vést až k rakovině vaječníků. Problém ale je, že se dosud neobjevily žádné reálné studie dlouhodobého působení na člověka (to platí o všech kontroverzních fujtajblech). Proto pokud je to možné,raději si vyberte pudr, který mastek neobsahuje (pozor, obsahují ho i přírodní pudry)

Titanium dioxide (oxid titaničitý)
je látka, stejně stará jako Země sama. Je to jedna z hlavních padesáti chemikálií vyráběných po celém světě. Je to bílý, neprůhledný a přirozeně se vyskytující nerost nalezený ve dvou hlavních formách: rutil a anatas. Obě formy obsahují čistý oxid titaničitý, který je vázán na nečistoty. Oxid titaničitý je chemicky zpracován - a po odstranění nečistot je k dispozici čistý, bílý pigment. Oxid titaničitý má řadu použití, protože je bez zápachu a savý. Tento minerál lze nalézt v mnoha produktech, od barvy na potraviny po kosmetiku. V kosmetice slouží několika účelům - jako bílý pigment, kalidlo a ochrana proti slunečnímu záření. 
Oxid titaničitý je uveden jako bezpečný pigment bez jakýchkoli známých nežádoucích účinků. Není uveden jako karcinogenní, mutagenní, teratogenní, komedonní, toxický, nebo dráždivý pro kontaktní dermatitidu. Je tedy logické dojít k závěru, že oxid titaničitý není rakovinotvorná látka a je obecně bezpečná pro použití v potravinách a kosmetice.  To však neukončuje diskusi - a spor o bezpečnosti unikátního oxidu titaničitého stále existuje.
Něco jiného je totiž mazat si tento relativně bezpečný fujtajbl na kůži a něco jiného je ho vdechovat. Zde už podle výzkumů na laboratorních krysách došlo k nežádoucím karcinogenním projevům...
Titanium dioxide ale obsahují i uvedené organické pudry, aby byla moje informace kompletní. 

Zdroj: http://www.organicmakeup.ca/ca/titaniumdioxide.asp

Takže, milé moje, prosím Vás, nevdechujte svůj pudr......

Poznámečka na konec:
Doporučuji nekupovat pudr, na kterém není vůbec uvedeno složení (ani jiný kosmetický výrobek určený na pleť)! 
Určitě není vhodný sypký pudr obsahující mastek či titanium dioxide - kvůli nebezpečí pravidelného vdechování. 
A jestli je dobré se něčemu vyhnout v pudrech je to určitě silikon.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s pudry, pozorovaly jste nějaké reakce, nebo jste si je třeba vůbec nespojily s pudrem, jako ze začátku já?
Máte nějaký dobrý bez silikonů?

4 komentáře:

  1. No ty brďo, já jsem s ním spokojená. Je pravda, že ho nepudruju často, ale jen pokud pokud mám za to, že potřebuju víc zmatnit. Ale je taky pravda, že můj boj s pupínky stále zdaleka neskončil. A HA nechci, to by v mím případě sice bylo řešení, ale v jiných směrech opět kontraproduktivní. Jinak točím Meteoritky, ale prosím všechny, nezkoumejte, co v nich je. Mně moc vyhovují a jsou to moje must have, nerada bych se ještě o nich dozvěděla jak mi dělají zle. Protože nedělají :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych taky nechtěla pupínky řešit HA. Brala jsem ji leta a nějak úžasnou pleť jsem teda neměla. Neboj nechci hanět všecky výrobky. To bychom za chvíli nemohly používat nic. Snažím se jen vyplnit to informační vákuum.. Pokud miluješ meteoritky, tak není co řešit :). Taky mě lákají tyhle kuličky pro krásu...

      Vymazat
  2. Tak toto ma teraz vážne dostalo :O Nestalo sa mi ešte niečo také , odteraz si asi budem zloženie viac pozerať aj ja lebo moje občasné problémy s pleťou stále dávam za vinu niečomu inému než kozmetike (nechcem sa jej vzdať :D )

    OdpovědětVymazat
  3. Bourjois má v rámci své organické řady taky pudr, dokonce i s otočným zrcátkem

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate