sobota 30. března 2013

Pomazánka z cizrny aneb Není to žádný humus


Dnes si dáme nějaké to kuchtění - přece nemůžeme být živy jen z kosmetiky :-D......

Pamatujete si, jak ve filmu Sex ve městě II, zabavili celníci Samanthin kufr plný hormonů a krémů na oddálení stárnutí a přechodu a pak jedla v Abú Dhabí ve velkém hummus? 
Hummus či cizrna nebo římský hrách. 

Už dlouho jsem se na tuto luštěninku chystala. Všeobecně mám luštěniny ráda a doma se snažím všemožně luštěninám napravit reputaci, kterou tak rádi ničí ve školní jídelně. Aby se i moje děti nevyhýbali tomuto druhu stravy jen proto, že ve škole umí jen čočku na kyselo s párkem nebo hrachovou kaši.....A tak, když jsem zase nakupovala v dm drogerii, přikoupila jsem i sklenici cizrny (30 Kč). Nechtěla jsem hned koupit kilo sušené cizrny, protože jsem nevěděla, jestli to vůbec bude chutné - a co pak s tím. 


Moje velká cizrnová premiéra se odbyla v kuchyni při přípravě jednoduchého jídla  - pomazánky. 

Co potřebujeme

1 sklenice (nebo plechovku) cizrny
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce smetany (či vody)
1 pomazánkové máslo
2 stroužky česneku
sůl, pepř


Postup:

Sklenici cizrny (bez láku) nasypeme do mixéru či jiného robota spolu s olejem, smetanou (vodou) a česnekem  a rozmixujeme. Bude to dost tuhá hmota, takže můžete naředit dle potřeby.
Do hmoty přidáme celé pomazánkové máslo, osolíme a opepříme. Brzy budou zase čerstvé bylinky - tak můžete přidat i zelené bylinky jako petrželku nebo pažitku....(Klidně bych si dokázala pro sebe představit trochu chilli nebo to říznout kari - ale to by moje děti nedaly.) Hold při ochucování se meze fantazii nekladou.


Pomazánka je velmi, velmi jednoduchá, jak vidno z postupu. 
A jaká byla úspěšnost luštěninové pomazánky?
☺☺☺☻
Ze čtyř členů rodiny, nechutnala jen jednomu - mé nejmladší dceři (na to, že každé dceři chutná něco jiného už si pomalu začínám zvykat - ach jo :)
Nejvíce ale chutnala mě :). Však taky toho kolagenu potřebuji nejvíc, ne....

Jediné, co by Vám mohlo trochu vadit, je trochu zvláštní chuť "na ocásku", ale bylo to proto, že byla cizrna v láku...nicméně česnek přebyl všechno :)...

Takže Vám doporučuju, pokud máte luštěniny rádi, koupit rovnou sušenou.
Já už ji mám doma a budu s ní dál pracovat....
Chystám další recepty z této zatím trochu přehlížené luštěniny....

Přeji Vám, ať chutná!!


P.S.: Jo, a dětem neříkejte, že se tomu říká hummus - je jedno, že je s dvěma "m" - děti si to přeberou po svém :).




A trocha teorie (argumenty, pro Vaše strávníky, které se vždycky hodí, když vaříte něco nového..:-):

Cizrna - známá též jako římský hrách, patří mezi nejzdravější luštěniny. Pochází ze Středního východu. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu, vypadá jako lískový oříšek bez slupky a je i zhruba takové velikosti. Pěstuje se v Asii, Indii, Mexiku, Argentině, Španělsku nebo Řecku. Kdysi se pěstovala i u nás na Moravě a také na Slovensku.
Cizrna  obsahuje hodně sacharidů,bílkovin i vlákniny. Z minerálních látek obsahuje nejvíce draslíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa a fosforu, zinku. Z vitamínů v ní najdeme zejména vitamin E, karoten a kyselinu listovou. Obsahuje i kyselinu pangamovou neboli vitamín B15, který je vynikajícím antioxidantem. Konzumace cizrny vám může pomoci stimulovat tvorbu kolagenu  (proto ho jedla Samantha :)......a zlepšit stav chrupavek a pojiv, snížit hladinu cholesterolu, příznivě působí na peristaltiku střev, trávení, detoxikaci organizmu, chrání před onemocněním srdce a cév

Zajímavost :)
V roce 1793 byla pražená cizrna používána v Evropě jako náhražky kávy.
Během první světové války byla cizrna  pěstována pro toto použití v některých oblastech Německa. A někde se místo kávy praží dodnes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chickpea

Co Vy a cizrnka, máte vyzkoušeno - vaříte z ní nějaké pokrmy?

3 komentáře:

  1. Ahoj Marcelko, tak na hummus se už dlouho chystám ještě jsem nenašla odvahu vyzkoušet. A jsem ráda, že jsi nám dala vědět, jak na to. Luštěniny jsou u nás doma málo oblíbené, akorát červená čočka, ta může občas(ale jen občas) být. Marcelko, krásné velikonoce!

    OdpovědětVymazat
  2. Cizrnu louskal a chroupal velice rád Sokrates....no naposledy včera u nás byla vyborná (musím se pochválit) fazolová polévka....:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj eM, hummus u nás doma máme rádi zatím jen dospělí, asi kvůli tomu česneku. Naučili jsme se ho jíst v Izraeli a od té doby ho čas od času jíme i doma. Hodně mi chutnala i verze s pečeným lilkem. Co se týče cizrny, kdysi jsem ji kupovala sušenou, ale v rámci zefektivnění přípravy už kupuju jen naloženou, pořádně ji v cedníku propláchnu a bohatě to stačí. Někdy dávám cizrnu do hrstkové polévky nebo jako přílohu k rybě. Ikdyž jako příloha zas funguje jen u mě a u dětí. Jó, je to někdy zapeklité vyhovět všem:)
    Ten zelený talířek vypadá lákavě!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate