čtvrtek 14. března 2013

Pórková krémová polévka podle eM


Dneska si odpočineme na chvíli od kosmetiky a fujtajblů a něco si uvaříme.

Nevím, jak Vy, ale já miluju polívky. Nepřežila bych bez nich ani podzim-zimu či jaro.
Ráda je vařím na večeři.
K této polívce mě jednou inspiroval pan Pohlreich, když v nějakém pořadu vařil Vichyssoise pórkový krém. To bych ale nebyla já, kdybych se řídila přesně podle něčích receptů. Přizpůsobila jsem si polévku zcela mým chutím, takže už není po vichyssoise ani památky a je zde nejoblíbenější rychlá krémová polévka podle mě. Opravdu není náročná na čas ani přípravu. Náročné recepty totiž u mě moc nenajdete. Neříkám, že nerada vařím, ale nemíním v kuchyni trávit spoustu času.  Přesto si myslím, že se dá i tak velmi chutně navařit - když se to robí s láskou !-)....


Potřebujeme:
1 celý pórek
1 cibule
2 větší brambory (či 4 malé)
2 mrkve
33% smetana (dobře může být i 12%, v nejhorším i mlíko  pro odlehčenou verzi :)
česnek
máslo (nebo slaninka - zimní verze), olivový olej
kmín, pepř, sůl, tymián (provensálské koření)

1) rozehřejeme máslo a olivový olej
   (do zimní verze polívky bych se přimlouvala za tu slaninku – dodá tomu grády)
2) orestujeme do zlatova cibulku
3) přidáme brambory a mrkev – chvilku restujeme
4) zalijeme horkou vodou (vývar nedávám - změní chuť a bujón je zakázaný :) + přidáme kmín,    necháme vařit do změknutí a až po té přidáme nakrájený pórek, to proto, aby se porek úplně    nerozvařil a nezměnil barvu (kousek té nejzelenější vrchní části si pokrájejte na drobné kostičky a odložte na konec)
5) až bude porek uvařený polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka, přidejte smetanu, už nevařte jen prohřívejte a pak přidejte do krému tu odloženou zeleň - nechte jen prohřát, ať pak v polívce pěkně křupe (pokud víte, že to nemáte rádi – nechte si jen čistý krém)
jó - ten česnek tam dejte zároveň se zeleným
6) teď už jen dochuťte tymiánem nebo provensálským kořením, pepřem (přimlouvám se za ten z     mlýnku - směs barevného pepře nebo bílý pepř) a sůl nad zlato 
někdo dává do krémových polévek krutonky  (já nemám ráda, když nasají polívku a jsou rozblemcané, takže je sním vždycky první, aby to nestihly ) – no a proto krutonky nedávám,  dávám k polévce opečený  křupavý toastík



P.S.: Pokud nemáte rádi krémové polévky, nemusíte ji mixovat, i tak v celku chutná skvěle.

Moje polévka chutná čtyřem členům rodiny ze čtyř - a to je co říct. Dokonce chutná i tatínkovi, který občas moje zeleninové polévky nazývá holčičími - tssss :-D
☺☺☺
Dobrou chuť Vám přeje eM!!

5 komentářů:

  1. Wow..looks so very beautiful and yummy! Gorgeous photos and recipe! I too love soups...they are so nourishing..this one looks divine!
    Victoria

    OdpovědětVymazat
  2. Jů, pórková. Vaříme docela často a taky jako modifikaci na původní Vichyssoise. Dávam jen pórek a jeden brambor a mixuju, nedávám mléko, jen na talíř lžičku zakysané smetany. Vyzkouším i tu Tvou s mrkví. Všechno potřebné mám doma, takže brzy:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marci, pórkovou polévkou jsi mi kápla do noty. Mám ji moc ráda - teda já mám ráda snad všechny polévky. Tvůj recept vyzkouším, dělávám ji trochu jinak.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za komentář na mém blogu, hned se stávám členem tvého, protože je mi velmi sympatický. Hlavně tedy nádherně kreslíš a to si nesmím nechat ujít. Tedy kromě toho, že tu máš i skvělé recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martino, moc děkuji za pochvalu a jsem velmi ráda, že se Ti můj blog líbí natolik, abys ho chtěla číst pravidelně.

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate