čtvrtek 11. dubna 2013

Čtete složení? Vol. 4 - Parabeny škodlivé či ne?

Dnes mám pro Vás slíbené pojednání o parabenech. Včera bylo téma odlehčené, tak dneska to bude zase trochu "na vážno"....Většina z Vás ví nebo slyšela, že parabeny nejsou úplně "košer". Dnes se dozvíte detaily, proč vlastně odmítat nebo neodmítat parabeny. 
Předkládám Vám jeden článek přeložený z internetu a citáty z mé oblíbené knihy Ve rtěnce je olovo.
Bohužel  i v informačním věku je kvalitních informací pomálu. Ráda bych tedy takto přispěla k informovanosti, zároveň s tím, jak vzdělávám sama sebe....Abyste se mohly svobodně rozhodnout na základě solidních informací. Protože těžko se rozhoduje na základě spekulací či stylem - jedna paní povídala. Jestli se už pak rozhodnete parabeny neřešit - nevadí - The Choice´s Yours (volba je Vaše :)
Ke konci citací, napíšu i svou malou úvahu na toto téma. Bohužel je to dnes hodně kecání - tak Vám přeju, ať je pro Vás, co nejstravitelnější. 
A přeju Vám hodně štěstí při rozhodování, jaký výrobek si koupíte. Ať Vás nevede jen cena a hezký obal :)....atd




 Jsou parabeny opravdu tak špatné a nejsou věci, kterým zabraňují (tvorba bakterií a plísní ve vašem výrobku) potenciálně více škodlivé? Co alternativy? Myslíte, že fungují a jsou bezpečnější?
Parabeny jsou konzervanty a jsou neuvěřitelně všudypřítomné, najdete je v kosmetice a ve všech druzích výrobků péče o vlasy. Mezi parabeny patří: methylparaben (který se přirozeně nachází v borůvkách), propylparaben, butylparaben. Méně časté jsou isobutylparaben, isopropylparaben a benzylparaben.
Povyk kolem parabenů začal, když byla v roce 2004 uveřejněná studie, která spojovala parabeny v deodorantech s rakovinou prsu. Vzhledem k tomu, že parabeny dokáží napodobovat lidský estrogen a je známo, že estrogen stimuluje rakovinu. Nicméně American Cancer Society došla k závěru, že neexistuje dostatek vědeckých důkazů o tom, že parabeny zvýšují riziko rakoviny prsu. 
Takže pokud parabeny nejsou vesměs karcinogenní, tak co se nám nelíbí? Alergie na jednotlivé parabeny jsou vzácné, ale je vysoký výskyt zkřížené reakce, takže kombinace parabenů v jednom výrobku zvyšuje pravděpodobnost reakce. Mnoho kosmetických a vlasových přípravků obsahují až čtyři nebo pět parabenů.
Dalším důvodem, aby se zabránilo používat parabeny, je poškození životního prostředí. Dle Environmental Protection Agency: "neustálé zavádění těchto benzoanů (parabeny) do systému odpadních vod a následně pak do  rekreačních vod  je rizikové pro vodní organismy." Takže buďme hodní na ryby a využívejme alternativ, kde je to možné.
A co alternativy? Jsou lepší?
Bohužel, mnoho dalších účinných konzervantů mají bezpečnostní problémy. DMDM hydatoin uvolňuje formaldehyd. Kathon, syntetická konzervační látka byla označena za "hlavní příčinu kosmetické alergie" jak napsal ve své studii nizozemský dermatolog. Benzoát sodný produkuje karcinogeny, když narazí na vitamin C a britská studie ho označila jako DNA degenerativní.
Bezpečné, ale mírné, konzervační prostředky existují a patří mezi ně např.: fenoxyethanol, sorban draselný.
Zdroj:
http://www.truthinaging.com/ingredient-spotlight/what-is-it-preservatives-and-parabens-and-are-they-safe
http://www.truthinaging.com/ingredients/ethylparaben-2

Podle odhadů přicházejí ženy denně do kontaktu s dávkou 50 mg parabenů z kosmetiky, a i když se parabeny mohou v procedurách, jimiž každý den pečujeme o svůj zdravější a krásnější vzhled, vyskytovat leckde, klidně se můžete vsadit, že spousta z toho přídělu pochází z pleťového krému. Pleťový krém je zvláčňující směs nestabilních ingrediencí, jako jsou například oleje, a aby směs vydržela beze změn a oleje se nekazily, je zapotřebí je nějak konzervovat. Parabeny patří do třídy levných chemikálií, které jsou jako konzervanty velmi účinné.
Na seznamu ingrediencí najdeme parabeny obvykle snadno, protože jsou buď uvedeny jako staré dobré parabeny nebo s předponou (etyl-,metyl-,propyl- nebo butyl-). Někdy jsou ale i parabeny uvedeny jako poněkud nevyzpytatelné chemické složky, takže se vyvarujte všech těchto ingrediencí, které nejsou nic než parabeny pod jinými názvy: 4-hydroxy-benzoová kyselina, p-salicylová kyselina, 4-karboxyfenyl, propylester, propyl-4-hydroxybenzoát, kyselina benzoová, 4-hydroxybutyl ester.
Parabeny narušují rovnováhu hormonálního systému, vykazují reprodukční toxicitu, imunotoxicitu, neurotoxicitu a dráždí pokožku..

Zdroj: Ve rtěnce je olovo, Gillian Deaconová


Parabeny jsou hold všude - nedělejte si iluze, že když koupíte výrobek v lékarně, že je vždycky  fujtajbl-free viz. výše moje foto výrobků od dvou různých "doktorů"....
Osobně si myslím, že čeho je moc, toho je příliš. A když je něčeho příliš a všude, může to být  škodlivé.
Nikdo se totiž (až na nějaké vědce, které nikdo nepustí k veřejnému slovu) ohledně fujtajblů nezamýšlí nad dlouhodobým účinkem. Když si dáte na svou kůži několik výrobků, z nichž většina obsahuje parabeny a spoustu dalších fujtajblů - každý den, či několikrát denně, rok za rokem - kde bude Vaše zdraví třeba za 20 let? A pokud paraben umí napodobit estrogen.....? Chápu, že ve dvaceti letech nad tím nikdo nepřemýšlí. Mě samozřejmě není dvacet a můžete si říct, že jsem přecitlivělá. Ani ne, myslím, že tak akorát přiměřeně svým zkušenostem. Je totiž spousta věcí v životě, které nemůžete ovlivnit - geny a nemoce v nich, nehody a náhody, vzduch, který dýcháme. Ale jestli někde máme rozhodovací právo o svém životě i zdraví - měly bychom ho využít. Já volím menší zlo, čím méně parabenů tím lépe.....

Co Vy na to?




11 komentářů:

  1. Ahoj eM, jak to tak čtu, tak parabenům se asi úplně nevyhnem. Nakonec jsem pod tlakem nových informací, doplnila popisek k nočnímu krému Natura Siberica. Ani ten se kyselině benzoové nevyhnul. Ale tak něčím to konzervovat asi musí, pokud to nemá krátkou spotřebu. Jinak to složení vypadá slušně. Ty ho určitě prolustruješ ještě detailněji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom úplně stejně! I já si pod tlakem nových informací dneska ráno přečetla složení mé Natura Sibericy:) - a máš pravdu kyselina benzoová tam je - už jsem to hodila do googlu a píšou, že to je bezpečný konzervant - to víš, že budu hrabat dál :) a konkrétně se už brzy chystám i na tu Sibericu. Těm konzervantům se úplně nevyhnem, to prostě nejde - krémíčky se hold hodně kazí a v lednicích je nikdo neskladuje :-)

      Vymazat
  2. Díky za článek :) Určitě teď budu věci zkoumat víc, ale pravdou je, že nějaká ta chemka je prostě všudypřítomná :( Zrovna včera jsem koukala na krém Dr. Popov (jak máš v obrázku) a nějaký paraben mě tam zarazil - popravdě jsem to ještě víc nezkoumala...

    OdpovědětVymazat
  3. Dokonalý článek! Můžu ho pak odkazovat u sebe, tohle si musí přečíst každý! Tohle téma hodně diskutuju s mou nejlepší kamarádkou, která je v pátáku na farmacii a je spíš zastánce chemie, protože "lepší syntetika prověřená desítkami let, než něco nového neznámého nebo nějaké toxiny způsobené bakteriemi". Souhlasím s ní, ale sama si myslím, že všeho moc škodí, jak sama píšeš, tak 5 parabenů už je zbytečně moc a proto si vybírám výrobky bez nebo s jedním. O skytých parabenech s jinými uměleckými jmény musím něco nastudovat taky. A u mě hraje roli i myšlenka na to nebohé životní prostředí, už tak zdevastované estrogeny, které vyčů... holky beroucí HA, s tím se příroda poprat zatím neumí a další hormonům podobné látky do koloběhu cpát nechci. Tak čtu a pořád je to boj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. An budu moc ráda, když dáš u sebe odkaz na článek - protože o to mi jde, ať co nejvíc lidí, má co nejvíc informací. Musí být hodně zajímavé disputace s Tvou kamarádkou. Já se hold učím samostudiem jak to jde. A máš pravdu je to boj, a čím víc vím, tak musím uznat, že celá ta problematika se nedá jen tak zjednodušit....pak to akorát zas zavání nějakou marketingovou strategií :). A myslím, že brát v potaz ŽP bychom už konečně měli - ať našim dětem tady nezůstane měsíční krajina a sterilizující voda ve vodovodu :-D. S tou HA naprosto souhlasím!!

      Vymazat
  4. Taky se přidávám k zástupu juchavců. Článek je parádní, eM. Takové věci je určitě třeba šířit :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je skvělý článek. Úplně se bojím, co všechno je v MK. Těším se na podobné články. V hotelu v Tokyu měli nádhernou voňavou kosmetiku a já si četla složení a psali bez parabenů a silikonů....už začínám být trošku vzdělanější díky tobě. Děkuji. Tu baleau jsem koupila fialovou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!! Mě už toho jde taky někdy hlava kolem :-). Na MK pracuju, ale jde to ztuha...Jsem ráda, že sis v té Balee vybrala, doufám, že bude vyhovovat.

      Vymazat
  6. Výborný článek! :) určitě budu dávat přednost kosmetice bez parabenů! kéž by vědci vynalezli něco stejně účinného a s méně riziky, zase kosmetiku bez konzervantů bych se bála zkoušet. Je to jako s jídlem :)

    www.lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj MArci, moc pěkně jsi nám to přiblížila!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím, složení čtu vždy a u všeho nejen kosmetiky ale i jídla. Moc děkuji za pěkné shrnutí o parabenech, dozvěděla jsme se věci, které jsem o nich vůbec netušila. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate