úterý 23. dubna 2013

Čtete složení? Vol. 5 - glycerin, alkohol, isopropyl myristate


Dneska bych s Vámi chtěla proprat asi nejčastější složky v kosmetických přípravcích. Tyto látky jsou také častým předmětem diskuzí a kontroverzí...Často jsou tyto složky součástí krémů na ruce,  i na pleť. A tak mi to dlouho vrtalo hlavou a chtěla jsem se dozvědět detaily - proč, a jak a nač to funguje...Nerada bych totiž vytrhávala z kontextu jednotlivé složky krémů a plivala na ně. A taky nechci říkat, že je něco nedobré, aniž bych si neověřila, jestli to tak opravdu je.... zašátrala jsem na mých oblíbených stránkách a předkládám Vám zde nějaké citace.
Stačilo mi totiž nastudovat pár článků, abych zjistila, že dost často závisí na kombinaci a množství použitých ingrediencí ve výrobku. Je to naprosto úžasná alchymie, která musí fungovat samozřejmě pro podporu pleti a ne proti ní.....Bohužel často se děje spíše to, že nám některé pečující přípravky "přidělají vrásky" a odlehčí peněženku, než aby nám pomohly....

A Abbey Vám dnes bude dělat společnici při tomto trochu náročném čtení :)...


(výrobky na obrázku obsahují glycerin...)

Glycerol


Označuje se také jako glycerol nebo glycerin, je přítomen ve všech přírodních lipidech (tuky), ať už v živočišných nebo rostlinných. Lze ho odvodit z přírodních látek, hydrolýzou tuků a kvašením cukrů. Může být také synteticky vyrobený. Ať už přírodní nebo syntetický, glycerin je zvlhčovadlo a velmi hydroskopický, což znamená, že snadno absorbuje vodu z jiných zdrojů. Glycerin funguje na základě schopnosti získat vodu z okolí a ze spodních vrstev kůže (dermis),  a zvyšuje množství vody v povrchových vrstvách kůže. Dalším aspektem výhod glycerinu je, že se jedná o složku identickou s kůží, což znamená, že tato látka se přirozeně vyskytuje v kůži. V tomto ohledu, že je jedním z mnoha látek na kůži, které pomáhají udržovat vnější bariéru a zabránit vysušení.
Stabilizátory vlhkosti, jako jsou glycerin ale vždy vzbuzují otázku, zda odebírají či ne odebírají příliš mnoho vody z pokožky. Čistý glycerin (100% koncentrace) není  na kůži užitečný a může ve skutečnosti vysušovat, a způsobovat puchýře, pokud je ponechán na kůži příliš dlouho. Takže hlavní nevýhodou všech zvlhčovadel (včetně glycerinu), pokud jsou použity v čisté formě, je, že  mohou zvýšit ztrátu vody získáváním vody ze spodních vrstev kůže (dermis), do povrchových vrstev pokožky (epidermis) - kde se voda může snadno vypařit do životního prostředí. To nepomůže suché pokožce, a když na to přijde, jakémukoliv typu pleti. Z tohoto důvodu jsou glycerin a zvlhčující látky obecně vždy v kombinaci s jinými látkami pro zjemnění pokožky. Glycerin v kombinaci s jinými změkčovadly a/nebo oleji je základním kamenem většiny hydratačních krémů. (Zdroj: Skin Therapy Letter , únor 2005, str. 1-8)
A co produkty, které  vychvalují  vysokou úroveň glycerinu? Neexistuje žádný výzkum, který by dokazoval, že  vyšší množství glycerinu má nějaký větší přínos pro kůži. Výzkum ukazuje, že  kombinace přísad včetně glycerinu, dimethiconu, vazelíny, antixoxidantů, mastné kyseliny, lecitinu jsou vynikající pomocníci pro pleť k vyléčení a omezení dermatitidy, a k obnově normální ochranné funkce, pokud jsou použity průběžně (Zdroje Clinical Experimenty v dermatologii , leden 2007, strany 88-90, American Journal of Clinical Dermatology , duben 2003, strany 771-788, Journal of Molecular Medicine , únor 2008, strany 221-231, British Journal of Dermatology , červenec 2008, str. 23 - 34, kůže farmakologie a fyziologie , leden 2008, str. 39-45).
 Při správném dávkování glycerin posiluje přirozenou ochranu kůže vyplněním oblasti známé jako mezibuněčná hmota, a tím, že přitahuje správné množství vody k udržení správného prostředí pleti. K dispozici je také výzkum, který naznačuje, že přítomnost glycerinu v mezibuněčných vrstvách pomáhá jiným kožním lipidům dělat svou práci lépe.
(Zdroj: American Journal of kontaktní dermatitidy , září 2000, strany 165-169, a Acta Dermato-Venereologica , listopad 1999, 418 stran -421)
http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/glycerin

------
Takže co z toho plyne? 
Pokud jste našly nějaký dokonale namíchaný krém viz výše - včetně silikonu a pomáhá Vám, tak není nikde přikázáno, abyste ho přestaly používat jen proto, že obsahuje jeden silikon, a  protože spousta lidí říká, že silikony jsou špatné (včetně mě :-D). Já osobně narazila  na špatně formulovaný krém s mnoha silikony, který mi udělal na pleti pěknou paseku, proto jsem zaujatá.... 
Ale jak chcete takový vhodný krém poznat? - tím, že se naučíte číst složení a také číst mezi řádky takového složení....Ale řeknu Vám, nic jednoduchého to není...

Pokud se ale chcete vyhnout glycerinu, tak nejlepší alternativou jsou pěstící olejíčky, které krém dobře nahradí - třeba Saloos atd....
                             (všechny výrobky na obrázku obsahují alkohol)                                           

Alkohol

Termín "alkohol" se týká skupiny organických sloučenin, které mají širokou škálu forem a použití v kosmetických přípravcích. Existují dobré a špatné alkoholy, jak vysvětlím níže.
Pokud jsou tuky a oleje chemicky redukovány, stává se z nich skupina méně hustých alkoholů zvané mastné alkoholy, které mohou mít změkčující vlastnosti, nebo se mohou stát detergentními čistícími prostředky. V některých příznivých formách, se stávají glycoly, které jsou používány jako zvlhčující prostředky, které pomáhají dodat ingredience do kůže.
Pokud mají alkoholy nízké molekulové hmotnosti,  mohou být vysušující a dráždivé. Alkoholy, kterých bychom se měli obávat při používání k ošetřování pokožky jsou ethanol, denaturovaný alkohol, ethyl alkohol, methanol, benzyl alkohol (pokud jsou uvedeny mezi hlavními složkami), isopropyl alkohol, a SD alkohol, které mohou velmi vysušovat a dráždit kůži až tak, že jsou schopni generovat poškození volnými radikály a narušovat ochrannou bariéru pleti.
Ve skutečnosti je velké množství výzkumů, který dokládají, že  alkohol způsobuje poškození volnými radikály v kůži i při nízkých úrovních. Malé množství alkoholu na kožních buňkách v prostředí laboratoře (asi 3%, ale mějte na paměti - produkty péče o pokožku obsahují částky v rozmezí od 5% do 60% nebo více) zapřičinilo v průběhu dvou dní vzrůst úmrtí buněk o 26%. Také ničí látky v buňkách, které snižují zánět a brání před volnými radikály, tento proces skutečně způsobuje větší poškození volnými radikály. A pokud by to nebylo dost zlé, vystavení buněk alkoholu způsobuje autodestrukci buněk! Výzkum také ukázal, že tyto destruktivní účinky a účinky na stárnutí kožní buňky zvýšilo delší používání alkoholu, kdy zhoršení nastávalo již druhý den, a to při pouhé 3% koncentraci (Zdroj: Journal of Investigative Dermatology , srpen 2009, Stránky 20-24; " Péče o pleť, zevnitř ven a venku v "Tufts Daily, 1. dubna 2002; alkohol , Volume 26, Issue 3, duben 2002, str. 179-190; eMedicine časopisu , 08.5.2002, Ročník 3, číslo 5, www.emedicine.com; Kritické recenze v klinické laboratorní vědy , duben 2001, str. 109-166; cutis , únor 2001, str. 25-27, kontaktní dermatitida , leden 1996, str. 12-16, a http :/ / pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-4/277-284.htm).
Když se tyto látky objevují v horní části seznamu složek jsou problémem pro všechny typy pleti, jsou-li na konci seznamu složek, není koncentrace dostatečně vysoká, aby se považovala za příčinu problémů kůže.
Ti s mastnou pletí by se měli vyvarovat velkého množství problematických druhů alkoholu jak je uvedeno výše. Tyto druhy alkoholu se objevují v mnoha produktech zaměřených na mastnou nebo akné náchylné kůže. Problém? Kromě dalších škodlivých účinků alkoholu, může lokální aplikace stimulovat nervová zakončení v kůži, což způsobuje zánět,  který podpoří nadměrnou produkci mazu v pórech. (Prameny: Archiv dermatologického výzkumu, červenec 2008, strany 311-316, dermatologie, leden 2003, str. 17-23, a lékařské elektronové mikroskopie, březen 2001, strany 29-40). 
Zpočátku bude Vaše pokožka méně mastná díky odmašťovací akci alkoholu, ale v krátké době se mastnota vrátí, a často horší než dříve.

                                                                       (výrobky s isopropyl myristate)

Isopropyl Myristate 
- jak víte, už jsem jednou vzpomínala, a to když jsem sepsala seznam komedonních složek, takže dneska se na něho podíváme trošku blíž.
Isopropyl myristát naleznete v mnoha běžných kosmetických přípravcích a je obecně považován za bezpečný pro spotřebitelské použití. Přes jeho popularitu u výrobců, byly hlášeny některé nežádoucí účinky.
Isopropyl myristát se používá jako zahušťovadlo a pro své hydratační účinky v běžných kosmetických výrobcích.
Je to syntetický olej, který snižuje pocit mastnoty a zároveň pomáhá v absorbci. Odborná porota pro kosmetické přísady analyzovala vědecké údaje a zjistila, že Isopropyl myristát je bezpečný pro použití v kosmetických přípravcích. Výzkum ukazuje, že je malá pravděpodobnost podráždění kůže, ucpaných pórů či zánětlivého akné. Ale konsensus mezi kožními odborníky zní, že Isopropyl myristát je obecně bezpečný pro spotřebitele se zdravou a normální kůží. Někteří říkají, že mastné a husté krémy je lepší používat v zimě a tak zabránit ztrátě vlhkosti. Současně ale někteří dermatologové říkají, že by výrobky s obsahem této složky neměli používat lidé s akné a malé děti mladší čtyř let.
Závěr je: Lidé s citlivou pokožkou, se sklonem k podráždění by se měli vyvarovat použití pleťových kosmetických výrobků s touto složkou.

Tak nevím, jak Vy, ale já jsem zase o něco chytřejší, ale někdy mám spíše pocit, že čím víc vím, tím toho vím méně :-D. 
Byl to moudrý muž ten Sokrates, když vyslovil svou nesmrtelnou hlášku: Vím, že nic nevím...:-).


Co Vy řešíte obsah glycerinu či alkoholu v přípravku?

Krásný den bez fujtajblů přeje eM a Abbey!





19 komentářů:

  1. velmi užitečný článek, ale mám pocit, že čím více se zabývám složením, tak tím více se dostávám do fáze, že vlastně nemám co používat, kromě přírodních olejů (které mi zrovna 2x nesedí) .....

    Brr.. je hrozně těžké najít ideální přípravek....

    OdpovědětVymazat
  2. Já to cítím velmi podobně, kdybychom to vzali ad absurdum, tak bychom si nemohly koupit snad nic - mě třeba olejíčky nevadí, ale je pravda, že každému tohle nesedne...pravda, pravda..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ráno použít olej nemohu, na noc to snad i zvládám, ale ráno pod make-up bohužel.... :(

      Vymazat
    2. No vidíš a já taky olejíček používala především místo nočního krému a zrovna dneska :) jsem to prubla i přes den - sice ne pod make-up, ale pod BB krém - tam to jde celkem slušně, ale s make-upem se asi oleje fakt moc nekamarádí..možná nějaký hydratační, ale to jsem nezkoušela...Ale myslím, že ten glycerin jako takový nemusí být v krémech zlý, pokud jsou tam nějaké ty olejíčky. Ideální by asi byl základ třeba bambucké máslo a oleje, jen jestli by to zase nebylo moc mastné - musím vyzkoušet :)

      Vymazat
  3. Je to věda najít vhodný krém. Mě glycerin vysušuje, on totiž vodu přitahuje jak magnet, ale vytahuje ji prý (říkali nám to na nějaké přednášce) i z hlubších vrstev pokožky. Zatím jsem to tolik nestudovala z vědeckého hlediska, článek o glycerinu apod mám sice naplánovaný, al je to ted utopie, nashromáždilo se mi moc povinností, co nepočkají. Snažím se najít krém, kde je glycerin vyvážen jinými složkami a docela dobře mi to funguje u krémů Korres. Bez glycerinu dneska není skoro nic, škoda. Bylo by fajn si moct vybrat.

    A abych byla taky pozitivní - opět vyčerpávající článek, zatím jsme ho jen projela očima a začetla se na pár místech, ale mám ho daný v oblíbených. A fotky dokonalé (a vidělas, že už nejsi sama, kdo využívá Abbey?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem přispěla zase něčím..Je to tak, píšu i o tom, že glycerin bohužel vytahuje vodu. Ty už jsi hodně znalá - Tebe člověk nemusí poučovat :-D....
      Musím říct,že doma nemám ani jeden krém bez glycerinu. Jo, vyladěný krém to je fakt umění...
      A co to slyším, někde existuje už kopie Abbey? - tak to mi, prosím, hned nabonzuj kde :-), já ještě nic nezmerčila..

      Vymazat
    2. Ale, víš toho mnohem víc. :-) A na rozdíl ode mě to předáváš ostatním, já jsem bohužel nějaká hrozně anti-blogová, ve volné chvíli mezi tisíci povinnostmi radši sednu na kolo nebo se houpu v síti. A na blogování nezbývá, a to jsem byla docela rozjetá. Ted každého odkazuji k Tobě.

      http://littlebigpresent.blogspot.cz/2013/04/garnier-bebe.html tady, snad to je Abbey

      Vymazat
    3. Řeknu Ti, že v zimě to blogování šlo úplně jinak - když bylo tak hnusně, tak byl člověk doma a psal, ale teď jak je tak krásně, tak se Ti nedivím, že jdeš radši na kolo - já jsem taky radši venku - takže teď blogování prostě zůstane až na večer až je tma a klid :-D a mám permanentní pocit, že to prostě nestíhám..
      Jo, v těch monster zombínách se tak nevyznám, ale vypada fakt jako Abbey (musela bych se zeptat dcery :). To by nám ještě chybělo, aby zombíny zaplavily blogosvět !-D

      Vymazat
  4. výborný článek! :) vůbec jsem nevěděla, že glycerin tahá vodu z hlubších vrstev pokožky nahoru! člověk by měl vědět, co si kupuje. čím vzdělanější budou zákazníci, tím více budou muset výrobci dbát na složení produktů. mám ráda přírodní kosmetiku a věřím, že i chemie je potřeba kvůli konzervaci, vyšší účinnosti atd. ale právě rovnováha mezi těmito stranami je důležitá :)

    www.lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i já jsem jednoznačně pro rovnováhu - jenže ona se špatně hledá jak v životě, tak i v krémech, ale nesmíme to vzdát a jak píšeš, je třeba vyvinout poptávku směrem k lepšímu....:)

      Vymazat
  5. Ahoj eM, ten poslední odstavec přesně vypovídá o mně. Čím víc toho vím, tím je to zapeklitější a orientuje se mi hůř. Nezbývá než zapojit selský rozum, alkohol, i mirystát ... akceptovat jen na konci seznamu použitých surovin a držet si palce, že se papulka nebude moc ošívat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono asi je opravdu málo lidí, co tomu fakt rozumí a dokážou si ty kombinace a složky srovnat v hlavě...Ale máš pravdu, selský rozum zmůže hodně :).Tak nějak všeho s mírou a jak píšeš v přední línii jen ty fajn věci...

      Vymazat
  6. Sladká nevědomost ;-) bezvadný článek, ale nejsem si jistá, zda chci všechno vědět. Když se dozvím, že můj oblíbený přípravek obsahuje fujtajbl, tak pak určitě ho tak začnu vnímat, ale co budu hledat jiného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. J,j - je to tak, člověk už má hold to vnímání přípravku potom posunuté, ale já to nechci hrotit ad absurdum, pokud nevidím, že by mi přípravek vyloženě dělal zle, tak ani já nejsem na něho zlá :)...to hledání je dost náročné. Zjišťuju, že jsem věčný hledač, ale spíš mi to pomáhá v tom, lépe vnímat svoji pleť a její potřeby, přemýšlet, co ji třeba vadí nebo naopak, co ji prospívá..Ty mě asi nebudeš mít ráda, až začnu kuchat MK :)

      Vymazat
  7. Ahoj Marci, jsem moc ráda za tenhle článek. Od té doby, co k Tobě chodím,tak se tu pokaždé dozvím něco nového a v drogerce strávím daleko víc času, protože čtu etikety a vzpomínám na Tvoje rady o fujtajblech. Marci, užívej si krásných jarních dnů a těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dokladny clanok, fakt klobuk dolu pred tvojou dokladnostou a pripravenostou :) vidim to na tie olejceky, to je tiez kapitola sama o sebe, niektore totiz po case vysusuju...

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate