pondělí 15. dubna 2013

Jarní rituály (detox) aneb Pozdrav slunci

Milé moje,

doufám, že jste si užily nádherný jarní víkend, byť s aprílovými přeprškami. Já o víkendu byla offline, abych vyvenčila mé po zimě líné tělo a také těla mých zlenivělých teenagerek a abych konečně vyzkoušela svoji novou předsádku na foťáčku v terénu. Materiálu je hodně (fotky budou), ale čas nějak není...
Dnes teda přicházím s absolutně jarním tématem, jehož příprava mi také zabrala dost času...
Doufám, že se Vám bude líbit:
Myslím, že každá máme na jaře nějaké svoje rituály spojené s péčí o pleť a  tělo. Souvisí to se změnou období a potřebou udělat si jarní úklid nejen v domácnosti, ale i v sobě. Moc se mi líbil článek o jarním detoxu od tuttobene. Líbilo se mi, že do svých očistných rituálů zapojila jak pleť, tak pitnou kůru i potravinový doplněk na očistu střev - protože všechny tyto věci se dokáží propojit a velmi pomoct...
Nemusíte ani svým rituálům říkat detox, nějak prostě ta potřeba příjde sama, pokud dostatečně posloucháme své tělo.
Většina z Vás už s jarní očistou, detoxem či rituály začala. Já jsem v tomto letos trochu opožděná. Je to totiž moje první zima po operaci a předlouhé rekonvalescenci a moje tělo mi to dává "sežrat" celou zimu. Cítím se neustále unavená, jakmile kolem mě proletí nějaký bacil či vir, hned se mě chytne....Takže musím hodně odpočívat až lenošit. Což pro mě není vůbec typické, ale co nadělám...Proto jsem čekala se svými očistnými rituály až na teplejší dny. Abych svoje tělo v chladnu nezatěžovala ještě nějakou očistou.....A proto se také snažím tyhle rituály zakomponovat do svého života opatrně a umírněně. Žádné šoky, skoky, diety a spol., ale přesto pozvolna měním skladbu jídelníčku - více zeleniny a zeleného, více vlákniny - vločky, luštěninky.... pitný režim, koupele a cvičení...
Dnes Vám tedy předložím takový dlóóuhý seznam rituálů, které různě kombinuji. Samozřejmě ne všechny najednou. Tak třeba si z toho vyberete i něco pro sebe. Hlavní je, aby Vás to bavilo :-)

Zelenina ve stravě


V zimě moc čerstvé syrové zeleniny nekoupíte. Tedy v supermarketech jí je plno, ale je zdravější jíst sezónní zeleninku, no a té v zimě moc není. A tak se vždycky těším na jaro a na plno zeleného na talíři. Navíc syrová zelenina v zimě ochlazuje a tak si své oblíbené zeleninové saláty nedělám - maximálně zelný s mrkví k masu :).....Ale jaro to je prostě zeleň. Špenátek, polníček, rukola nebo aspoň ledový salát - stačí mi ke štěstí namíchat tuhle travičku s olivovým olejem, solí a pepřem, případně chilli, dodat pár oliv,cibuli, česnek - případně vylepšit kozím sýrem nebo balkánským sýrem. Kombinací je vééliké množství.....

Vláknina a zdravé snídaně



Vláknina nám hodně může pomoct vyčistit střeva od různých toxinů, které vyčerpávají tělo a zároveň můžou nepříznivě ovlivňovat i stav pleti. Ale ani s tou by se to nemělo zase moc přehánět. Celozrné pečivo je fajn - nejlépe doma pečený chleba mňam...Ale bezva je namíchat si doma vlastní směsi s vločkami, ovocem čerstvým i sušeným a jogurtem. Sama mám třeba moc ráda jáhly, pšeničné vločky a ovesné vločky (viz. obrázek nahoře)


(domácí müsli - opražené vločky s třtinovým cukrem, 
sušené meruňky, slunečnicová semínka a mandle)

Můžete si taky udělat i své vlastní müsli z upražených ovesných či pšeničných vloček přidat oříšky podle vlastní chuti a sušené ovoce. Vyrábím doma takové müsli svým holkám i sobě - základ máme všichni stejný - opražené ovesné vločky na pánvi s třtinovým cukrem, který hezky zkaramelizuje a způsobí, že jsou vločky krásně křupavé a sladké - a pak přidám co, kdo má rád - brusinky, sušené švestky a meruňky - oříšky anebo pokud je alergie na oříšky, tak semínka - slunečnicová a sezamová.....A pak už směsku jen přidávám do snídaní s bílým jogurtem, ovocem, cornflaky... atd.




Jestli se chcete inspirovat a zaslintat si u krásných zdravých snídaňových fotek koukněte ke Katie - já už jsem to udělala.....:)

Pitný režim

Bylinky a směsi

Asi nejznámější a nejčastěji užívanou detox bylinkou je kopřiva. Já osobně ji mám moc ráda a míchám si ji i do směsí na čištění krve a pleti....Ale někomu kopřiva nemusí vůbec chutnat. Já osobně ráda střídám několik směsí čajů - protože prostě nejsem schopná vypít za den 2- 3 litry stejného čaje..

Výborná chutná směs na čistění pleti s kopřivou (proti dlouhodobému svědění, akné, vyrážkám....)
100 g listů lesního jahodníku
30 g přesličky
20 g. kopřivy
(chuť můžete upravit malým přídavkem tymiánu)
2 čajové lžičky směsi na hrníček spaříte a necháte 20 min vyluhovat

Směs pro čištění krve, výplach ledvin - pro zdravou pleť
30 g listu břízy
20 g fenykl semena
20 g meduňky
10 g šípků
10 g černý bez květ
10 g violka trojbarevná
Tuhle směs momentálně piju já jako svůj detox-čaj (směs si míchám trochu "intuitivně", nevážím - zhruba: 1 malá lžička = 3 g).
Ke směsím můžete přistupovat určitě kreativně a některé složky, které nemáte rádi nahradit jinými. Já třeba meduňku, i když ji mám moc ráda, nahradila mátou - prostě nějak intuitivně jsem tam chtěla mít mátu :).....
Všechny tyhle bylinky jsou běžně k dostání...ve specializovaných obchodech...
A když se Vám nechce míchat s vlastními směskami, je spousta vhodných čajových směsí, které můžete popíjet. Já mám všeobecně ráda čaje Gřešíka. Jeho čajové směsi jsou vyvážené a v rámci možností chutné.

Například jaterní - velmi vhodný na jaro 
zásadní bylinka pro játra je ostropestřec (bohužel já mám asi na něj alergii či co, protože pokaždé, když ho vypiju, tak mě svědí v krku - a to potravinové alergie vůbec nemám - buď to tak má být anebo prostě alergie -  z toho důvodu, ho moc nepiju, ale je to nejchutnější jaterní čaj - vyzkoušela jsem i jiné značky a brrr...:)



Nebo čistící čaj s červenou řepou




Syrovátkový nápoj

Můj velmi oblíbený čistící nápoj je ze syrovátky. Samozřejmě ne každému bude chutnat, ale mě vyhovuje. Moc mi připomíná sušené mléko v prášku, které bylo k dostání, když jsem byla malá (možná si pamatujete:), a toto je jen lehce kyselkavé. Stačí dát 4-5 lžiček do horké vody a nápoj je hotový. Koupíte běžně v prášku..



Je také dobré sledovat orgánové hodiny (které jsem pro Vás nakreslila a můžete si je vytisknout), abyste popíjením čaje ve správnou dobu podpořily správné orgány, na které chcete svou očistu či pitný režim zaměřit. A vůbec celou detoxikaci.....
Např. Pro mě je ideální čas, když příjdu z práce domů, protože od 17 hod do 19 hod je čas, kdy intenzívně pracují ledviny - takže si navařím čaje a syrovátku a jedu :). Možná na to třeba nevěříte, ale mě tyhle věci dávají velký smysl...




Pleť - pravidelný peeling

Tohle téma si myslím zaslouží speciální článek, protože pro Vás chystám recenzi Natura Sibericy peelingu už brzo a nějaké ty tipy na domácí peeling....


Tělo - Koupele

(oficiálního maskota tohoto blogu Abbey 
jsem z tématu nemohla vynechat :-D)

Jeden z mých oblíbených způsobů jak očistit tělo a zároveň zrelaxovat mysl je teplá koupel.... 
Detoxikovat tělo pomocí koupele je praxe, která se používá již od starověku. Hippokrates  často používal lázně jako terapii, nazval ji "balneoterapie". Tato technika zahrnuje ponoření těla v detoxikační lázni obsahující složky, které vytáhnout toxiny z kůží. Kůže je největší tělesný orgán. Je to velká obousměrná "houba", kterou lze použít k absorpci živin, ale také k vyhnání toxinů.
Ale pozor: Detoxikační lázně nejsou pro každého, nedoporučují se těm, kdo  mají oběhové problémy, problémy se srdcem nebo vysoký krevní tlak. 
Akt koupání v teplé vodě je jednoduchý detoxikační prostředek, i když se nepřidají žádné další složky do vody v lázni. Tento proces obvykle přiměje tělo se potit a pot je jedním z nejlepších forem detoxikace. (Viz. wellnessy a jejich sauny atd. - můj obsáhlý článek ZDE). Prostý akt tření těla žínkou pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky a otevřít cestu eliminaci toxinů v kůži. Buďte velmi opatrní s teplotou. Koupání v teplé, ale ne příliš teplé vodě je doporučeno. Pokud si všimnete zvýšení srdeční frekvence nebo začnete pociťovat závratě okamžitě koupel ukončete..Může se Vám to stát, když máte nízký tlak (jako já). Nedoporučuji ani mít v nevětratelné (panelákové) koupelně při koupeli svíčku - sežere Vám hodně kyslíku a může Vám být spíše zle než dobře. Ale náladičku si určitě můžete udělat pár kapkami esenciálního oleje, který máte v oblibě - já třeba miluju lemongrass. A hlavně nezapomeňte pít - nejlépe čistou vodu před, během a po koupeli, protože by mohlo dojít k dehydrataci kvůli množství potu ztraceném během detoxikační koupele. Pitná voda také pomáhá tělu eliminovat toxiny.
Pokud použijete kupovanou koupelnovou sůl či jinou koupelnovou směs, tak ji přidejte do vany, zatímco voda teče a vana obsahuje jednu třetiny vody. Přidáním směsi do lázně může být vana velmi kluzká -tak buďte velmi opatrní při vstupu a výstupu z vany během detoxikační koupele. Všeobecně je doporučeno namáčení v detoxikační lázni po dobu cca 20-30 minut.

Bylinky, které můžete použít na koupel a které prospívají kůži:
divizna (já nejvíce používám diviznu do směsí proti kašli pro moje "ukašlané" děti, ale divizna pomáhá i na svědění kůže atd.)
kopřiva (k té snad není třeba nic dodávat, je výborná i na vlasy)
heřmánek
přeslička
oves setý (můžete použít i klasické ovesné vločky)
meduňka (pomáhá při nespavosti, má uklidňující účinky)
bříza bělokorá

Můžete taky na detoxikační koupel použít sůl z mrtvého moře či běžnou kuchyňskou sůl (cca 300 - 500 g na koupel) anebo sůl himalajskou jako já (dózičku koupíte za cca 149 Kč)


Anebo si můžete koupit speciální koupelové soli a směsi 
....tato vyfocená voní velmi jemně, je bez parabenů a stojí cca 40 Kč


Tělo i duch :) - Cvičení

Snažím se pravidelně cvičit, ale až se mě jaro zeptá, co jsem dělala v zimě, musím upřímně odpovědět, že jsem cvičení zanedbávala....
Mám nějaké svoje oblíbené cviky a ty točím - problémové partie atd. však to znáte.
Ale velmi jsem si oblíbila některé cviky z hathajógy. Zvlášť také vhodné pro udržení určité pružnosti, kterážto se samozřejmě snižuje s přibývajícím věkem. Jakmile mě začně bolet v zádech či za krkem vím, že jsem to zanedbala. Pokud cvičím pravidelně, záda mě nebolí (krk je bohužel jiná kategorie stižená operací...).
Nejoblíbenější je sestavička Pozdrav slunci. Určitě znáte asi všichni.
Ono totiž vyhradit si čas, kdy jste cca 2 hodiny po jídle, mít ještě energii se hýbat po všech denních povinnostech, najít klidné prostorné místo v bytě, kde nebudete rušení, je docela náročné....aspoň u mě ano.
Ale když se to podaří, tak je to opravdu blahodárné....Zatím nejčastěji cvičím ráno na lačno - stačí 1 sestavička a už se cítím pružnější k vykonávání svých povinnosti :)
Pozdrav slunci je plynulá sestava pohybů, které se pak v opačném sledu opakují. Je to spojené s dýcháním, jak všechno cvičení a jóga vůbec. Když si to natrénujete, tak máte odcvičeno za pět minut a hned se cítíte lépe. (Nekecám, cvičím už nějaké 3 roky pravidelně). Já osobně si k tomu přidám i nějaký ten specializovaný cvik z jógy a stačí mi to. Nepotřebuju dělat všechny cviky - některé jsou spíše pro akrobaty a bohužel některé cviky už po operaci ani dělat nemůžu...I ve cvičení si vybírám z každého něco.....
Pokud byste měli zájem o detailnější informace o pozdravu slunci napište a já se k němu vrátím...:)

Pozn.: Upozorňuji Vás, že obrazová část je retro, protože jsem ji ofotila z mé milované knihy - skvost mezi knihami o józe (rodinný poklad:), která má rok vydání  v r. 1968 -
André Van Lysebeth Jóga

Jak se to má cvičit správně :-)




A jak se to nemá cvičit :-(



 Tak doufám, že jsem Vás svým "detoxem" moc neintoxikovala :) a že si třeba něco z toho vyberete i pro sebe. A jaké rituály pro jaro máte Vy? Co papáte, co cvičíte, jaké terapie používáte? Co se Vám dlouhodobě osvědčilo?

11 komentářů:

  1. Ahoj Marci, zrovna jsi mi moc kápla do noty,protože se na to chystám. Jen čekám na to, až kapku povylezou kopřivy a kopřivovy čaj na očistu je taky moc dobrý. Jinak dýchací cviky na rozproudění enrgie v těle, taky nejsou k zahození. Takže moc děkujiza všechny informace!

    OdpovědětVymazat
  2. Bezvadný článek. Měla bych zase pít ty čaje! Díky za recepty.

    OdpovědětVymazat
  3. To jsem zhltla jedním dechem, články máš do detailu promakané a udělala jsi mi radost i přítomností mé oblíbené panenky. Já tak nějak detoxikuji průběžně, játra denně (ostropestřec mariánský), protože beru léky a je třeba se pojistit proti tvrdnutí jatérek už zamlada a bylinky pijeme taky pořád. Teším se na čerstvé kopřivy. A děkuji za cviky, hned dneska je zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se Ti ten vyčerpávající článek líbil i panenka. Já hold nevím, co s tím ostropestřecem mám, že mě tak svědí :) Je fakt, že na játra je prostě jedinečný, zvlášť, když se hold musí brát nějaké ty léky....Jinak bylinky jsou u mě taky na denním programu, akorát v každou roční dobu trošku jiné.

      Vymazat
  4. Tak já mám hlavně teď detox prací na zahradě....jinak stále ten redukční jídelníček a piju pu-erh...zelenina a ovoce je samozřejmé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový detox na zahradě je skvělý - na čerstvém vzduchu -ale ani s prací se to nesmí přehánět :-D. Pu-erh je výborný - zvlášť i při redukční dietě. Až mě omrzí tyhle směsi půjdu zase do něho, hodně mi pomáhá na trávení. Mám oblíbený sypaný s kombuchou a broskví, ten nemá chybu anebo jen prostě ochucený citrónem, samotný čistý už mi tak moc nejede :)

      Vymazat
  5. Fakt parádní článek.
    Moc nejsem na hladovky nebo ovocné / zeleninové očisty, takže jenom piju kopřivový čaj a užívám Chlorellu. Pokouším se teď navýšit množství zeleniny ve stravě. Snahy o alespoň dočasné vynechání sladkostí úspěšně troskotají.
    Asi před třemi týdny jsem začla opět, ostatně jako každé jaro, běhat.
    Do sauny chodím spíše přes zimu, nyní už ne.
    Ještě mě k detoxikaci napadají masáže, také podporují vylučování škodlivých látek z těla, navíc dělají dobře i duši. Nicméně masáž jsem si nedopřála už hooodně dlouho.
    Za dva týdny vyrážím na dovolenou a slibuju si od toho především detoxakaci hlavy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel ani já nejsem schopná vynechat sladkosti z mého jídelníčku - tímto směrem se teda můj detox neubírá :-). Sice ty vločky a ovoce trošku uberou chutě,ale jinak bych bez pořádného cukru asi ten den nezvládla (možná spíš psychicky než fyzicky:). Masáže jsou výborné, máš pravdu, že fungují. Já už dlouho na žádné nebyla a teď se chystám na sérii rehabilitací a vyloženě se na to těším..Tak ať se dovolená vydaří - a především detoxikace hlavy - to je základ!!! :)

      Vymazat
  6. Teda eM, tys to vzala od podlahy! Z každého zákoutí živtosprávy kousek, super. všechno je mi blízké. A orgánové hodiny, no ty si musím hned vytisknout!!! Díky:)
    Můj jarní detox-intox už znáš. Jóga se mi líbí, jsem trochu lenoch, ale budu se muset dokopat, alespoň k tomu rannímu protáhnutí. Vcelku pravidelně jsem chodila na powerjógu a strašně mi to sedělo, průšvih je jakmile začnou být děti nemocné a zajetý režim jde do kytek, však to znáš. Navíc za pár týdnu se bude můj rozvrh otřásat v základech a času budu mít o hodně méně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto chápu, ani já nejsem prostě schopna pravidelně cvičit - proto tahle pětiminutová sestavička :) vždycky mi do toho většinou spíš někdo než něco vleze :). Paradoxně nejlepší to je v ateliéru mimo domov - tam si i v klidu zacvičím....Copak, copak se chystají za změny v Tvém harmonogramu? - jestli chceš napiš mi do mailu. Každopádně držím pěsti, ať se vše vydaří!!

      Vymazat
  7. Hezky clanek, rada si takove čtu:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate