středa 24. července 2013

Otestováno: Jak eM vybírala opalovací krém až přebrala....

aneb složení asi fakt není všechno :-)(



Dneska si dáme velice aktuální článek a pokud někdo ještě  tápete, jako jsem dlouho tápala já, jaký si vybrat opalovací krém (mléko), tak třeba tohle pro Vás bude užitečné. Zvlášť když třeba máte tendence koupit si přírodní přípravky....Dneska určitě zjistíte, který přípravek je pro mě propadák a který naopak zvítězil ve výběru a koupím si ho v plném balení včetně SPF 50 na obličej, jak mám v plánu.
Až na vzoreček v "pytlíčku" se dají všechny mléka koupit v drogérii - vybírala jsem i podle ceny - nechce se mi za tuto sezónní záležitost moc utrácet, protože balení stejně zůstane poloplné a nikdy ho nejsem schopná spotřebovat před datem expirace.....

Rovnou předesílám, že můj fototyp je mizerný, jsem bledule a opaluji se do barvy vařeného raka, ale zase nejsem ani porcelánová panenka....Nepoužívám úplně nejvyšší SPF - maximálně na obličej. V našich končinách si vystačím i s 20-tkou a nemám žádné problémy, ale protože se letos po hódně dlouhé době chystám k moříčku, tak váhám, protože bych přece jen chtěla trošinku tónovanou (opálenou není  u mě vhodný výraz:) pleť  - tak asi si vezmu k moři tu 30-tku  + to páďo....Já se totiž grilovat stejně neumím a destinaci vybral můj muž právě proto, že ví, že je tam pláž stíněná stromy...takže eM bude stejně vegetit ve stínu...

Letos jsem se rozhodla už předem, že bych chtěla vyzkoušet opalovací krém přírodní - ale nabídka není nijak závratná. Laverou začínaje a Alverde konče...
Každopádně dneska si dáme i srovnávačku: přírodní vs. "ty ostatní". A kdo vyhraje? No, možná budete překvapeni - já teda byla a dost nemile.

A trošku té teorie: jako UV filtr se převážně používá minerál titanium dioxide - jak zjistíte, objevuje se jak v přírodních tak i těch "ostatních" mlécích.
O této složce jste si mohli přečíst už v mém seriálu Čtete složení Vol. 4 o pudrech, ale myslím, že neuškodí, když to zopakuji:

Titanium dioxide (oxid titaničitý)
je látka, stejně stará jako Země sama. Je to jedna z hlavních padesáti chemikálií vyráběných po celém světě. Je to bílý, neprůhledný a přirozeně se vyskytující nerost nalezený ve dvou hlavních formách: rutil a anatas. Obě formy obsahují čistý oxid titaničitý, který je vázán na nečistoty. Oxid titaničitý je chemicky zpracován - a po odstranění nečistot je k dispozici čistý, bílý pigment. Oxid titaničitý má řadu použití, protože je bez zápachu a savý. Tento minerál lze nalézt v mnoha produktech, od barvy na potraviny po kosmetiku. V kosmetice slouží několika účelům - jako bílý pigment, kalidlo a ochrana proti slunečnímu záření. 
Oxid titaničitý je uveden jako bezpečný pigment bez jakýchkoli známých nežádoucích účinků. Není uveden jako karcinogenní, mutagenní, teratogenní, komedonní, toxický, nebo dráždivý pro kontaktní dermatitidu. Je tedy logické dojít k závěru, že oxid titaničitý není rakovinotvorná látka a je obecně bezpečná pro použití v potravinách a kosmetice.  To však neukončuje diskusi - a spor o bezpečnosti unikátního oxidu titaničitého stále existuje.
Něco jiného je totiž mazat si tento relativně bezpečný fujtajbl na kůži a něco jiného je ho vdechovat. Zde už podle výzkumů na laboratorních krysách došlo k nežádoucím karcinogenním projevům...


Na testovaní opalovacích krémů zas nepotřebuji příliš mnoho času, abych zjistila, jestli mi sedí nebo ne - hlavní kritéria (když pominu teda to složení,že) jsou: jak se roztírá, konzistence, vůně a hlavně teda to SPF....a cena...

No, nebudu Vás napínat a představím Vám rovnou svůj propadák mezi opalovacími mléky.

Je to právě přírodní Alverde Sonnen Milch Schisandra SPF 20




Co se týče vůně, s kterou člověk přijde de facto do styku jako první, tak ta je krásná sladká, ale ten zbytek už jen "dře a drhne"...
Konzistence hutná spíše krémová - špatně se roztírá a zanechává bílý film na kůži - nakrémovaná místa jsou velmi zřetelná (viz.foto) a to je něco, co opravdu nemůžu potřebovat. Navíc krém zaleze do všech pórů, vrásek (jako nekvalitní make-up či pudr) a pokud máte jen trochu suchou pleť, vytvoří se Vám šupinky i tam, kde jste je určitě neviděla a neměla...



...rozdíl, který vidíte....

Haúúúú eM vyje na slunce. Co je tohle sakra za opalovák. 

A tak jsem oplakala to přírodní složení:



Ale aby té frustrace nebylo dost, teprve při psaní tohoto článku, když jsem z účtenky potřebovala zjistit přesnou cenu, abych Vám podala i info o ceně jsem zezelenala vztekem - ačkoliv v regále byla cenovka 119 Kč, tak na účtence jsem měla 209 Kč - za tu cenu bych si totiž tohle mlíko "na slepo" nekoupila. Takže poučení plyne následující: není všechno boží, co je přírodní a nenakupujte ve spěchu v obědové pauze, když nemáte čas si při platbě kartou zkontrolovat cenu za jednotlivé položky na účtence.....Vyju znova.

Každopádně pokud jste někdo porcelánová panenka a bělení Vám nevadí, klidně se ozvěte, mléko Vám pošlu..

A hned v závěsu další "přírodnina" vzorek opalovacího mléka pro děti LAVERA SPF 30.

Vzoreček jsem dostala zdarma k nákupu.
Lavera má jemný krémový odstín, konzistence spíše krémová hutnější. Roztírá se ze začátku trochu hůře, ale rozetře se doztracena - kůže je hladká, jemně lesklá, ale při detailním pozorování krém trochu zalézá do vrásek. Po natření je pleť o poloodstín světlejší než přirozená barva (s bělobou Alverde se ale nedá srovnat)


Složení přírodní, vypadá dobře:



Kolik stojí přímo toto mléko se mi nepodařilo zjistit, ale ZDE si můžete prohlédnout nabídku opalovacích přípravků Lavery (jinde na netu byla nabídka mnohem menší) ceny se pohybují kolem  cca 250 - 300 Kč.

Další otestované opalovací mléko je SUN OZON Sonnenmilch SPF 20 - privátní značka drogerie Rossmann.



Zde už jsem postupovala opatrněji a koupila si malé cestovní balení na zkoušku za 20 Kč, plné balení teď koupíte v akci za cca 90 Kč.

Konzistence je spíše "mléková", tedy řidší než v předchozích případech, barva bílá. Kámen úrazu je ale v tom, že krémová a olejová složka přípravku má tendenci se oddělovat, takže vám z lahvičky vytéká mléko a zvlášť olej - olejová loužička je vidna i na fotce. 



Tohle mě osobně dost rozčiluje. Můžete si sice pomoci tím, že lahvičkou zatřesete jako se šejkrem a složky by se měli způsobně spojit, ale to mě neba.
Vůně neutrální, nijak mě nezaujala, přirovnala bych jí k Nivea. Mléko se roztírá velmi dobře a do ztracena, kůže není nijak tónovaná, pěkně hydratuje.

Složení nic extra, na mě docela dóst chemky - člověku se chce říct, asi se to za tu cenu lépe udělat nedá - ale jo dá:


A to nejlepší na konec - pokud jsem na začátku vyla na slunce, teď budu na sluníčku tančit s opalovákem privátní značky drogérie DM SUN DANCE SPF 20.
Koupila jsem si také mini balení za 38 Kč. Plné balení koupíte za 99 Kč, SPF 30 za 129,- a krém SPF 50 za 99 Kč.

Barva mléka je jemně béžová, velmi dobře se roztírá do ztracena, voní mi lépe než Sun Ozone, je jemně parfémovaný (ale není to nic převratného, neoslní :-) ani neurazí).

Složení, ačkoliv chemické mnohem sympatičtější než Ozon - nejsou tam parabeny a ten EDTA a malé množství silikáče Simethicone v druhé polovině seznamu už fakt neřeším....


Takže toto je vítěz, s kterým strávím své dny na sluníčku, potažmo na dovolené u moře, jen to SPF si koupím dle plánu vyšší.
Zde se můžete podívat na nabídku řady Sun dance.

A nakonec mám pro Vás ještě bonbónek a to srovnání dvou balzámů na rty s SPF. Je jasné, že když člověk uvažuje o koupi opalovacích přípravků zamýšlí se i nad koupí balzámu na rty s SPF.
Prolezla jsem všechny drogérie a na to, že je léto v plném proudu mě teda nabídka neuchvátila - navíc všudepřítomná ropa, kterou zrovna na rtech nemusím (kromě rtěnek, tam řeším jiné věci), protože ve finále mi rty vysušuje.
Takže opět každá rada drahá - a to doslova.
Protože mám už léta oblíbený balzám na rty měsíčkový od Alverde zkusila jsem já bláhová koupit si i Alverde balzám na rty s 20 SPF se Schisandrou - jo, už jsem schizoidní :-).



A hádejte - dopadlo to úplně stejně jako s tím opalovákem - FW! (zkratka pro sprostší anglický výraz :-)



Pokud nejste vrcholový sportovec šplhající na Mt. Everest asi efekt toho balzámu neoceníte jako já - bělí! 



Takže máte rty přetřené krásnou bílou "rtěnkou" - rty jsou i celkem příjemně hebké a vyživené, ale zalézá to do vrásek a dělá šupinky, i když tam fakt nebyly.
Efekt za 50 Kč.
Takže odhazuji balzám v dáli....

A poslední pokus: 



Starý dobrý Astrid se povedl, má sice SPF pouze 10, ale už je mi to jedno!!! Je jemný, něžný, nebarví, krásně mastí, má pěkné složení, stojí 40 Kč - to je můj kámoš pro letní dny...



Amen. Domluvila jsem.

Takže můj příběh o vybírání a přebírání jste si mohli přečíst a vyvodit z toho své vlastní závěry. A mě teď ty Vaše závěry zajímají - jaký používáte opalovák, co byste mi doporučili a co ne. Máte někdo zkušenosti s těmito uvedenými? A co balzámky na rty v létě, řešíte?

Přeji Vám krásný pobyt na sluníčku, ničím a nikým nezkalený!!!!
Vaše eM

26 komentářů:

  1. Zabavila som sa:) Pekný článoček ako vždy. A napísaný tak, že každý si z neho vezme to, čo potrebuje. Ja napríklad po prečítaní viem, že by som zainvestovala práve do toho prvého Alverde:D To, že pokožka ostáva biela znamená, že ma zrejme minerálny filter, takže by ma ochránil najlepšie, čo ja, "biela žena", potrebujem:)) Aj keď tá beloba je dosť viditeľná:/ Budem zvedavá ako poslúži Sundance pri mori, nemôžem si vysvetliť prečo,ale vo mne táto značka vzbudzuje nedôveru a netuším prečo, nespomínam si, že by som niečo od nej niekedy mala...inak na balzamy s UV filtrami často na dovolenke zabúdam, ale nikdy mi to neprekážalo. Astridy sú skvelé balzamy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda Eli, že se Ti článek líbil! Já stejně jako ty moc nevěřila těm privátním značkám viz. ta z Rossmana mi to potvrdila, ale ten Sun dance asi prostě dám. Kdybys chtěla Eli to Alverde vyzkoušet, tak mi napiš na mail, já Ti ho klidně pošlu, fakt ho nepoužiju...Astrid je prostě klasika a je vidět, že umí - kupovala jsem od nich i opalováky, ale málokde je tato značka kupodivu vidět - u nás jedině v Tetě a ta tu dlouho u nás nebyla.....Měj se krásně!!!

      Vymazat
    2. Sundance se neboj a mrkni sem http://life.ihned.cz/c1-56492160-test-neutracejte-penize-za-drahe-opalovaci-pripravky-nejlevnejsi-patri-mezi-nejlepsi

      Mně u moře už několikrát posloužil skvěle. :)

      Vymazat
    3. Díky za odkaz ani nevíš jakou mám radost, že jsem se trefila zrovna i svým výběrem do tohohle, byť jsem ten test nečetla :) a jsem ráda, že posloužil dobře i Tobě. Huráá :-)

      Vymazat
    4. Tohtoročnú dovolenku mám už za sebou, ale snáď budem na to pri tej budúcoročnej myslieť a vrhnem sa teda na to Sun dance, za tie peniaze sa asi vyskúšať proste oplatí, keď si to porovnám s tým aké pálky dávam za opaľováky v lekárňach. Za ponuku Alverde ďakujem a keby som nemala otvorené asi 3 aktuálne opaľováky isto súhlasím, ale takto by to nemalo zmysel,lebo by som to nestihla spotrebovať. Nejakú bledulku ale iste potešíš.

      Vymazat
  2. Fajn článek. Jak tak koukám na fotky, budeme na tom podobně - mám fototyp světlé blondýny a skoro se neopaluju. Ale kašlu na to a sahám rovnou po spf 50 a i přes něj už se mi povedlo spálit. SunDance mám ráda pro poměr cena/výkon. Vyhrál tuším i testování v Dtestu.

    Jelikož jsem ozkoušela snad všechny opalováky, které se u nás prodávají, musím bohužel konstatovat, že kromě těch nejdražších bělí ve vyšších ochranných faktorech všechny. Zatím nejlepší byl Anthelios od La Roche, ten měl i s spf 50 vlastnosti jako lehké tělové mléko.

    A k těm balzámům - kup si Love Lips od Dermacolu, mají ochranný faktor 15 a tónujou hezky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda spálit se i přes páďo - docela mě děsíš :-) - né, já už na to taky kašlu, budu se snažit mazat častěji, ať prodloužím ten výkon na co nejdelší při pobytu na sluníčku a pak stejně zalezu někam do stínu....Přesně cena-výkon....!!! Tohle je dost často v nepoměru a mě to nebaví...Jó, lákat mě na Love lips, tak teď už vím, co si za "rtěnku" sebou vezmu - ještě jsem je nezkoušela a furt po nich pokukuju, trošku mě odrazuje ten design, připadá mi jako bych kupovala něco pro svou mladší dceru, ale jo, chápu, že to má být veselé a hravé....Díky moc za tipy!!! Toš budu počítat, že i s 50 tkou budu spíš bělejší :-)

      Vymazat
  3. Tak balzám na rty mám sice od Helle, ale efekt má úplně stejný jako ten od Averde, navíc mně dodává až nafialovělý nádech. Za sebe doporučuju balzám od Baley, má SPF 50, vůbec nebarví a konzistenci bych přirovnala k balzámu od Alterry. Vyhovuje mi po všech stránkách :) A stál asi do padesátikoruny, už nevím přesně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vidím, že nejen Alverde bělí a "tónuje" po Helle jsem se taky dívala už jsem po něm sahala :-). Od Balea si teď vůbec nevybavuju, že bych něco zahlédla, ale asi jsem se blbě dívala, od nich mám moc oblíbený balzám na rty s Ureou na zimu, ten je bezkonkurenční...Díky moc za tip!!

      Vymazat
  4. Pekný článoček eM :) Ja som minulý rok pri mori používala Sundance nejakú detskú 50tku na tvár (bez parfemácie a ešte čohosi) a bola som veľmi milo prekvapená, lebo ma jemne opálilo, ale prvýkrát som nemala červený nos ako starý ochlasta. Inak od detstva mám rada opaľováky Nivea, ich vôňa mi pripomína dovolenku, a Sundance sú celkom dobrou alternatívou. Ale dávam pozor pri čítaní zloženia, niektoré obsahujú sporný nano oxid titaničitý, takže tým sa radšej vyhýbam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Margitko!! Já často používala dětské opalováky, když byly holky menší a asi klidně zase začnu...s tím červeným nosem jsi mě pobavila - mám to stejně a ještě "opálení"pěkně kopíruje tvar brýlí, protože bez těch vůbec na slunce nemůžu, ale nos to vždycky odskákal. I po té Nivee už jsem pokukovala, jak jsem pořád dumala - ale ten Sundance asi za tu cenu bude OK - máš pravdu to nano tam je...zkusím se podívat po něčem, kde nebude...

      Vymazat
  5. Pěkný článek. My používali Avene dětské 50SPF, a tak jsem ho koupila opět, ale bohužel vylepšili složení a nyní smrdí, takže už ho jen já dopoužívám, protože stálo přes 500,-Kč. Jinak docela příjemné je 50SPF dětská od Eucerinu. Dřív jsem používala Anthelios od La Roche, ale pak byl lepší Avene, a asi se k němu vrátím, ale nejdřív ho musím ovonět!

    Jinak já hlavně v létě u moře u bazénu se mažu i voděodolným makeupem (makeup forever korektor) kvůli pigmentovým skvrnám. I kamarádkám naskákaly a už se jich nezbavily, takže určitě pořád klobouk a případně bradu a líce natřít něčím, co vytvoří i fyzickou bariéru. To jediné mi poradila moje známá dermatoložka, že by mohlo na stařecké skvrny fungovat, tedy aby se netvořily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja som tiež používala na líca MU (Shiseido Sun protection SPF foundation), mám panický strach z pigmentových škvŕn (na líci mám jednu malinkú, a ďalšie dúfam nebudú).

      Vymazat
    2. Jé, holky díky moc za tyhle tipy, to by mě nenapadlo, takže bych asi zase zaplakala, protože už si fakt nemůžu namlouvat, že moje kůže nestárne :-). Já mám dost pih, takže mám pocit, že se mezi nimi nějaká ta skvrna ztratí a já ji ani nepoznám, takže tam určitě už nějaká je. Ale každopádně se teda vybavím i nějakým tím make-upem. Jdu se po něčem pídit - nic takového doma nemám..Bez klobouku naštěstí bych na sluníčko vůbec nevylezla.

      Vymazat
  6. Ááá já varovala, že ten alverďák bude šok :D mě prostě doma na zahradu nevadí, ale na veřejnost bych s ním nevylezla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím :-) ale fakt jsem to nečekala až tak - naivně :). Jasně, na zahradu bych to taky neřešila, akorát já musím holt vylézt mezi ty lidi, když jdu na sluníčko...

      Vymazat
  7. já letos absolvovala chorvatsko a protože vím, že se na prvním slunku spálím, tak jsem se vybavila sundance 50 a 30. nemůžu si stěžovat. nespálila sem se, natřela sem se něž sem vylezna ven a ono to drželo i po několikerém koupání. poměr cena/výkon luxusní, v d-testu taky dopadly dobře. takže já si prostě nemůžu stěžovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky nejspíš čeká Chorvatsko, jestli se to podaří - takže jsem moc ráda, že se Ti tahle kombinace osvědčila, a potěšil mě i ten d-test :)

      Vymazat
  8. Letos sem si pořídila z dmka jejích privátní značky opalovák Sundance spf 30, creme gel a ten je super, cena tuším do 100 a je fajn v tom, že má gelovou konzistenci a rychle se zapije do kůže a neudělá smrtku :) Takže pokud stále hledáš, tak doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gel jsem taky viděla, zaujalo mě to. no vidím, že mě stejně čeká dilema, i když aspoň už jen v rámci jedné značky :-). Díky za tip!!!

      Vymazat
  9. Měla jsem na rty Labello (to žluté na sluníčko) a vůbec nebylo špatné - zas tolik nebělilo, hezky zvlhčovalo a nemělo pronikavou vůni). Astrid balzámy mě spíš vysušují a díky aprfemaci škrábou v krku.
    A už náš chemik na střední nám říkal, že oxid titaničitý je svinstvo, takže si pořád dávat na obliček makeupy a krémy s vyšší UV ochranou není nic moc zdravého...
    Se Sundance pro citlivou pleť jsem celkem spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě sháněla žluté Labello, ale tady vůbec není, já tu nabídku obchodů prostě nechápu...u tohohle Astridu jsem ani vůni nezaregistrovala, ale škrábání v krku má často moje dcera....Váhám, že možná koupím ten na citlivou pleť radši...Akorát že ten "titan" je fakt všude. Ale já právě make-upy téměř nepoužívám jen občas BB - nemáš nějaký tip - používáš make-up na sluníčko nebo nějakou tu foundation?

      Vymazat
  10. DMkový mléko mám jak na tak po opalování, jen já si ho koupila ve spreji. Jsem s ním nadmíru spokojená, vydrží v poho jedno dvě hupsnutí do bazénu a následné kroužení po hladině na lehátku. Myslím že na letošní sezónu naprosto vystačí a cena je v poho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže je to jasný, že do toho půjdu, nechce se mi fakt utrácet a všichni poměr výkonu a ceny chválí. Sprej už jsem dlouho neměla, pořád mlíkuju, většinou se mi u těch sprejů nějak kazily ty dávkovače...

      Vymazat
  11. Jak tak koukám přebraly jsme úplně stejně. Alverde( mám spf 30) používám jen na zahradu a i tak se na mě všichni dívají jak na blázna. A vysvětluj pak každému, že jedeš na zelenou a používáš krém s minerálním filtrem. Takže jinak používán Sundance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je trefa Jane, že jsme takhle "přebraly" stejně :-). Máš pravdu v tom Alverde fakt člověk nemůže obhájit, že přece jede na zelenou.... a přitom na zahradě by to mohlo být jedno..
      Tak už i já používám Sundance :-). Měj se moc krásně!!!

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate