pátek 26. července 2013

TAG: Tenkrát poprvé aneb Devadesátky a já



Takže dneska bude veskrze vzpomínkový článek na téma moje zkušenosti s kosmetikou jak šel čas...
Na tento tag mě nominovala Margitka - a pěkně mi zavařila :-D. Né, já si vážím každé nominace na tag a tak  nemůžu milou Margitku prostě zklamat (omlouvám se Ti, že mi trvalo tak dlouho to sepsat). Já jen prostě hrozně nerada vzpomínám na devadesátky (ještě pochopíte proč :-)...
Ale když jsem četla Margitčino zpracování tagu, tak jsem se u toho tolik nasmála, protože vtipně popsala všechno to, co jsem zažívala i já, že jsem si řekla - že prostě do toho půjdu.... Mohla bych se pod její tag podepsat, ale protože se ode mě čeká můj pohled na věc, zkusím si zavzpomínat na mou kosmetickou cestu a pokud možno tak, aby to bavilo i mladší ročníky, které vůbec nemají páru o čem mluvím :-D. Kdo totiž nezažije - neuvěří!
Ono je to totiž tak, že já hrozně nerada vzpomínám na devadesátá léta a na dobu, kdy jsem dospívala celkově - a věřte mi, moje mládí určitě nebylo dobou hojnosti - ve smyslu kosmetické či módní nabídky samozřejmě :)....(Nač taky vzpomínat, když každý současný den řeším dilema jakou značku chci, a kterou ještě nemám - jestli Artdeco nebo Revlon :). Nemám ani ráda styl devadesátých let, a když občas zahlédnu nějaký motiv z těch let, který některý z návrhářů propašuje do dnešní moderní módní doby tak "padám"....Jo, je to divné říkat mé 15-tileté dceři, že tohle už jsem nosila já v době, kdy mi bylo zhruba tolik co jí :-D....Úděl nás matek..
seriál Beverly Hills 90210 - na tom jsme ulítávali, jo trapné :-)

Takže mé kosmetické začátky jsou více než chudé ba můžu říct klidně i lehce zoufalé.
Vzhledem k tomu, že mě vychovávala maminka, která byla až na nějaké vyjímky kosmetikou nepolíbená a přes mé veškeré snahy jí tato nevinnost zůstala až do dnešní doby a tedy 60 a něco věku....:)
Ale nebylo to jen mou maminkou - to bych jí křivdila, kosmetická nabídka v běžné drogérii byla opravdu velmi slabá. Závidím všem, které měly možnost nakupovat kosmetiku v Tuzexu (chápej: v obchodě se  zahraničním sortimentem - běžným všude jinde jen ne ve východním bloku - ČSSR konkrétně) za bony (velmi divná měna :).
Já chodila nakupovat do Tuzexu jednou za rok s maminkou, a to pouze do sekce potravin - měla jsem tam vždycky druhé vánoce a obdivovala nádherná balení čokolád a krásnou vůni kávy...Jednou jsem dostala ledovou čokoládu s medvídkem na obalu - no, ale to jsem nějak odbočila....
Takže z dekorativky to byla no-name černá tužka na oči. Oči se prostě podmalovávaly černou tužkou bez ohledu na barvu očí, pleti a na každou příležitost. Ještě byla k dispozici hnědá tužka na obočí...(A kdopak by si nepamatoval dlouho "moderní" vytrhané obočí nahrazené linkou - dodnes nechápu to utrpení, které moje maminka obětovala tomuto kultu, jau).
Řasenku jsem v kouzelném černém neseséru u mamky nikdy nenašla.. (no jo svoje první líčidla jsem kradla jí - a moje dcery mi to teď hojně oplácejí :). Ještě tak rtěnku značky Regina (značka kterážto zažívá svůj comeback) - velmi podivné barvy, která opravdu slušela málokomu - buď červenohnědá nebo perleťově růžová.....
Na pleť se používala pouze modrá Nivea nebo červeno-bílá Maryna...Krémy na ruce většinou vůbec nevoněly a maminka je fasovala v práci - Indulona a spol.?



Kosmetické přípravky běžné péče byly klasické tuhé mýdlo - šeříkové nebo konvalinkové. Dodnes nemám tuhá mýdla ráda, ale ve chvíli, kdy se strhla železná opona a vtrhla k nám značka Fa jsme se nemohly načuchat vůně mýdel  a vynadívat na ty pestrobarevné obaly...(do té doby se taková mýdla nakupovala ve zmíněném Tuzexu a dávala se darem a používala se pouze na provonění prádla ve skříni)...



A jestli si myslíte, že byly sprchové gely - tak na ně, prosím, zapomeňte hned, jo....to až po sameťácké revoluci....(to jsem byla na střední a tak daleko jsem se ještě ve svém vzpomínání nedostala...)
Šampon na vlasy si pamatuji kopřivový (jméno mám na jazyku a né a né si vzpomenout) a naprosto úchvatný byl vynález balzám na vlasy alias kondicioner od Swarzkopf Palette Vital - ten dokázal moje dlouhé neposedné vlasy zkrotit, že byly česatelné...Moc se mi ten cizokrajný název líbil, proto si ho dodnes pamatuji.....

V té době mě hodně bavilo válet se o prázdninách s kamarádkou u vody a smažit se jak řízeček, dodnes když vidím v drogérii opalovací olej Nubian, tak mě zahřeje u srdce - jen nechápu, jak jsme to mohli přežít s SPF 6......
Dnes už se grilovat moc neumím...nebaví mě to :-)


A jak jsem dospívala a pleť odrážela tento jedinečný stav vyvstala nutnost maskovat všechny neduhy. Jediné co bylo k mání byl Dermacol.
A nepleťte se, není to název značky make-upu, ale přímo název přípravku. Prostě dermacol byl divný, naoranžovělý krém v aluminiové tubě. Odstín nikdy nikomu nemohl sednout, takže jsme všechny svorně vypadaly blbě :-)..Ještě si pamatuji na no name oční stíny syté modré barvy, které jsem chvíli nosila :-)....
Situace se samozřejmě začala rapidně zlepšovat (stále míněno ironicky) revolučním průlomem, kdy nás zaplavily značky Fa a Palmolive atd. Ale třeba také Impuls - slavná to značka deospreje, který vlastnila každá žena a dívka - včetně všech dívek ve třídě Obchodní akademie, kde jsem studovala. Já měla oblíbený modro-růžový :)...A řeknu Vám, že když se před poslední hodinou všechny dívky osvěžily touto kolekcí vůní a přišel do třídy náš starý profesor filozofie, tak málem omdlíval a první co nakázal, bylo větrat...:) - jeho filozofické úvahy na téma deosprej si nepřejte slyšet :-).


Zhruba rok po maturitě jsem vylétla z rodného hnízda a navíc do Prahy...V této éře už jsem si "užívala" značek, které hrály v drogériích prim - jako Garnier případně inovovaná Nivea, z dekorativky si vzpomínám pouze na Manhattan, Gabriellu Salvete (která se nedá srovnat se současnou GS), hodně jsem si kupovala výrobky značky Ryor, v té době myslím byly kvalitnější než teď nebo se mi to jen zdá?...
New Kids on The Block - idolové mého patnáctiletého dospívání
- hernajs, Ti chlapi po letech nevypadají špatně :-)

No, a v dnešní době mám někdy silný pocit nutkání zkoupit všechno možné a krásné na stojanech a určeno ke krášlení a péči....Toto nutkání myslím pochází právě z dob, kdy jsem byla tak ochuzena o ten úžasný výběr všeho kosmetického - od levných až po luxusní.
 Ačkoliv lehce opovrhuji třeba značkou Essence,  15-tiletá eM ve mě mi našeptává, že kdybych toto měla k dispozici za těch pár kaček, to by byla nádhera a bylo by opravdu na co vzpomínat. Nu což, vše je relativní. 

Každopádně, občas se mi stává, že když udělám skvělý a velký nákup a upokojím všechny své momentální kosmetické touhy  a potřeby zjistím, že jsem v pohodě a ani mě nebaví procházet se drogérkou, protože prostě "všechno" už mám. No, upřímně - ten pocit mi vydrží jen krátce....- touhy jsou totiž zcela ukojeny jen málokdy a vždy se vynoří nové "potřeby" !-)...


Revoltovat v osmnácti? - jedině s Nirvánou
A jak to dopadne když toužíte dosáhnout nirvány? - u někoho střelbou v garáži...

P.S.:
Stráášně jsem si lámala hlavu s grafickým doprovodem tohoto vzpomínání, protože žádné retro věci teda už nevlastním ba ani moje maminka a fotek z téhle doby je fakt málo -  při hledání různých fotek jsem našla tento úžasný blog Socík Style, kde si můžete prohlédnou veškerou "retro" kosmetiku - přesně tu, kterou jsem používala i já.

Nakonec jsem článek doprovodila obrázky, které dokumentují jak šel čas nejen s kosmetikou, ale i s lidmi a s eM. 
Barbie-Zombie Abbey jsem tentokrát na pomoc nezavolala, ona je totiž už z úplně jiného století a zírala by na mě jako na dinosaura.....:-)


devatenáctiletá eM 

současná eM (sépie mi sluší !-)

A co Vy a Vaše vzpomínky? Vzpomínáte rády a na co...?

26 komentářů:

  1. No jo, Maryna, Nivea.

    Sprej Impulse byl nejlepší ten podle Spice girls, teď nevím jestli se jmenoval takhle po nich nebo jinak.

    Jinak se ségrama jsme hojně nakupovaly laky na nehty a nejlepší byla ta neonová růžová (my jsme jí říkala vyřvaná). A ještě šíleně modré pigmentové rtěnky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, laky na nehty jsem úplně vynechala, nemohla jsem si nic vybavit - ale když jsi napsala vyřvaná, tak jsem doma okamžitě :-). No, mám pocit, že je spousta domácností, kde Maryna a Nivea vládnou dodnes :-)

      Vymazat
    2. Maryna je to nejlepší na rozpraskanou pusu a Indulona to jediný, po čem se mi okamžitě nevyrazí armáda ucpaných pórů, když potřebuju vysušené kůži dopřát hydrataci. :-) Za větší kýč osobně, co do módy, pokládám osmdesátky. (Mimochodem, nešlo by změnit podpisové políčko tak, abych si sem mohla dát, co chci? Jaksi sice mám účet na googlu, ale moc ho nepoužívám, web mám jinde.)

      Vymazat
    3. Ahoj, Marynu se přiznám jsem už doma neměla milion let, ale Niveu modrou klasiku čas od času mám na ruce a Indulonu třeba rakytníkovou taky, ta klasická modrá je na mě moc mastná :-), jsem překvapená, že neucpává póry toho bych se docela bála :-). No osmdesátky jsou pro mě úplná hrůza, to že nemám ráda devadesátky je nic proti tomu,jak nesnáším 80´s a o těch bych teda fakt ani psát nemohla :-).
      Nejsem si přesně jistá, jestli chápu, co myslíš, dole pod komentářem si můžeš vybrat z jakého profilu chceš komentovat, nemusí to být Google, je fakt, že to mám pouze pro registrované uživatele a ne anonymní - v té nabídce by sis nevybrala, když klikneš na šipečku? Když tak klidně napiš vzkaz do formuláře vpravo na boku, když nebudeš chtít vložit komentář. Budu ráda. eM

      Vymazat
  2. Ahoj eM, to je pořádné retro!!! Vyrůstaly jsme ve stejné době, takže mě článek hrozně moc bavil a vzpomínám na totéž co ty. Ledovou čoko s medvídkem z Tuzexu mám pořád v paměti a mám pocit, že už jsem nikdy tak dobrou ledovou čokoládu nejedla. Ikdyž to může být jen zidealizovaná vzpomínka. Maminky máme asi co se týče kosmetiky taky stejné. U mě to držela babička. u té jsem se vždycky namalovala, navoněla a vyparádila, ovšem to ještě jako malá holka.
    Mamka si akorát barvila vlasy, potom jsem ji je barvila já. Barva Igora měla v karbičce tablety, co se daly do horké vody, vyrobilo se nějaké činidlo a do toho pak přišel obsah tuby. Strašný smrad, ty tablety:D
    Šampón si pamatuju Dixi a pak hned po převratu Vidal Sasoon Wash & Go. Který jsem si za těžké prachy doslova vyškemrala a pak přišlo brutální zklamání v podobě úplně rovných vlasů, já chtěla kadeře. Co bych dneska za něj dala.
    Bezva článek, vážně jsem se pobavila a zasmála. Jó, sladkých patnáct! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj tuttobene, protože vím, že jsme stejné ročníky, tak jsem byla hodně zvědavá, jak se Ti bude článek líbit a když čtu Tvůj komentář, tak jsem si zase vzpomněla, co jsem všechno vynechala. Jóó, Dixi, to je přesně ten šampon, na který jsem si nemohla vzpomenout a Vidal Sasoon - to se mi úplně vykouřilo z hlavy!!! No a to barvení, jak jsem to sakra mohla zapomenout!!!!, tak to máme asi fakt identické mamky: protože ta moje ač tmavovlasá se barvila na blond, to si dovedeš ten smrad z tablet představit, - vůbec nechápu, že jsem si na to nevzpomněla, i vlasy smrděly ještě několik dní :-DDD. To dnešní složení přípravků je proti tomu dětská prča..Já bohužel babičku neměla, tak to u nás neměl kdo zastoupit, no teďka si to vynahrazuju bohatě :). Jsem moc ráda, že ses zasmála a zavzpomínala jsi se mnou. Jinak souhlasím s tou ledovou čokoládou, jednou jsem ji koupila už v dobách hojnosti a vůbec to nebylo ono - a přitom spousta vzpomínek je opravdu zidealizovaných. Ale ono to asi fakt bylo tím, že naše chuťové pohárky nebyly cvičené, tak jim to "znělo" jak mana božská. Ještě jsem si vzpomněla jak jsem doma mamce čmajzla z bonboniery datli v čokoládě - ježiš takovou datli už jsem životě neměla....Jó, kde jsou ty doby :)

      Vymazat
    2. Já bych si zas nevzpomněla na polovinu věcí, které jsi jmnenovla Ty:) Paměť je mrška a my už kapku letité, ale jen kapku:D

      Vymazat
    3. Já Ti řeknu, že jsem teda musela setřít hodně letitou vrstvu prachu na mých paměťových závitech, protože na tu dobu fakt nějak nemám potřebu vzpomínat, ale pak když jsem se zamyslela, tak to začalo bublat na povrch....a nakonec jsem se u toho i pobavila :).... s takovým větším odstupem časovým si to už i můžu dovolit se smát :-). Souhlasím - jenom kapičku :-D...bude hůře :)

      Vymazat
  3. Tak předsametovku pamatuju docela krátce, ale na co snad nezapomenu: černé mýdlo FA, které jsem chodila praavidelně do drogerie kupovat našim k Vánoclm, pak taky modrýho dipplomata pro chlapskou část rodiny ;) Pamatuju na pastu s Tomem a Jerrym, jak strašně "voněla" po něčem, co vznikne, když smícháte solvinu, zhnilé jahody a mentol. Jako malinká jsem si hrozně chtěla lakovat nehty a protože jsem se v otm nevyznala a nikdo mi to nevysvětlil, asi dva roky jsem chodila na základu s nehty natíranými stříbřenkou na komín - nikdo mi neřekl, že se tím natírají trubky!! Na světle růžové perleťové rtěnky s pamatuju do dneška - byly hnusně a když trochu zastárly v kabelce, na jejich povrchu se začaly slévat nitky nějaké mastnoty v jiné barvě =D
    V první třídě jsem dostaala první poznámku, jelikož jsem mamče ukradla krabičku s divadelními líčidly a o velké přestávce jsem s nimi stihla pomalovat půlku třídy. Soudružka učitelka z tohho nadšená moc nebyla, řekla, že máme doma bordel a já poprvé ve svém životě musela změnit školu =D jooo a pamatujete na pan vajíčka? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda Mitsuuko, i když pamatuješ krátce, pamatuješ si takové detaily, že jdu teda do kolen !-). Jó pastu s Tomem a Jerrym jsem ještě zažila, ale už jsem nebyla přímo cílová skupina, ale moc se mi líbil obal :-). Tak Ty jsi používala stříbřenku a já zase zlatou barvu, mamka tím opravovala zlatý rám na zdobném zrcadle - teda to byl utrejch :-). Ty rtěnky byly fakt otřes. A vidím, že jsi měla kosmetický talent už na základce a trénovala jsi na vizážistku, taková pokroková holka a úča to nepochopila - no v té době soudružky nebyly moc kamarádské a nedejbože když ses jakkoliv vymykala z průměru....Jé pan Vajíčko, ten mi ale docela chybí :-)

      Vymazat
  4. To je sranda. Vzpomínám si jak jsme mamce tajně chodila na Impuls. Nejvíc se mi líbila paní na takovém vínovočerveném, tak jsem ho na sebe patlala nejčastěji. Že mi z té vůně bylo blbě, to raději nebudu říkat. Pak si vzpomínám, že mamka měla nějaké barvící pěnové tužidlo, které mě hrozně fascinovalo a na tajňačku jsem si vždycky obarvila alespoň pramen. Jenom eM, ta oranžová věc, kterou jsme si maskovaly akné (oh, my bláhové), nemyslíš Aknekolor? Podle mě to byl on, to peklo všech pekel, který na ksichtě řval: Hele koukejte, ona má jebáky :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bol to fakt dermacol značky Dermacol (vtedy sme výraz make-up či foundation nepoznali, proste krycí krém bol dermacol) :) Aknecolor prišiel až omnoho neskôr. Síce sa oranžovosťou od dermacolu neodlišoval, takže to bolo prašť jak uhoď :))

      Vymazat
    2. Ty jo, tak ten ani neznam. Asi jsem moc mlada :D. Ja jsem trapasila az s Aknecolorem :D.

      Vymazat
    3. No nedovedu si představit jaké by to bylo čichnout si dneska k Impulsu - brrr :-) Ani se Ti Evelin nedivím, že Ti z něho bylo blbě....:-) Mě právě ty dvě věci trochu splývají Aknecolor a Dermacol, protože efekt byl stejný - ale já fakt měla tu aluminiovou tubu s Dermacolem - a Margaretka má pravdu sice to byla značka Dermacol, ale byl to všeobecně vžitý název pro make-up :)....
      A holt jsme každopádně trapasily všechny...

      Vymazat
  5. Myslím, že příspěvek je to navýsost dokonalý. Miluju tyhle TAG. A ač jsem mladší (sice narozená před revolucí, ale vychovávaná v porevoluční době) na všechny výrobky z tvého příspěvku si pamatuju, i když v jiné podobě. Impuls babička používala jako voňavku na záchod, ještě před tak 5ti lety, potom došly železné zásoby. Jako malá jsem měla v povinné výbavě malou modrou Niveu a Indulonu. Proto je možná teď nesnáším! Mýdlo v prádle jsem měla ještě nedávno, když jsem byla na střední. Palette byl náš nejpoužívanější balzám na vlasy :D :D Jo a tehdejší eM a soušasná eM jsou prostě nádherné :)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se Ti tento retro článek líbí, byť jsi ty hrůzy už měla spíše z druhé ruky...Pobavila jsi mě neskutečně tím, že babička používala Impuls na záchod - to je hodně výstižné :-DD. Babičky byly hodně známé svými železnými zásobami čehokoliv...U nás vedly jednoznačně zásoby právě těch tuhých mýdel - ty fakt nesnáším :-).....A teda obě eM moc děkují za pochvalu, to snad ani ne, červenám se až za ušima :-)

      Vymazat
  6. Jeee, no vidíš, moja milá, ako si to krásne všetko spísala :) že sa to písalo dobre a bavila si sa? :) Ja som si spočiatku tiež myslela, že si nespomeniem ani na jednu vec, a nakoniec toho bolo toľko :)) Inak - aj tutti bola otagovaná, len si to asi počas dovolenky nevšimla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nakonec jsem si zavzpomínala dobře Margitko, a jsem ráda, že můžeme ještě všechny dohromady zavzpomínat a poskládat ty "specialitky" z dob minulých - je vidět, že nakonec si každá na něco vzpomeneme a dobře se u toho pobavíme - tak to má nakonec být :-)....Ano, ano teď jsi vzpomínám, že i naše tuttifruti byla tagnutá a teď jsem si taky uvědomila, že jsem tu štafetu neposlala dál....Tak snad se ještě některá najde, která si ráda zavzpomíná .-)

      Vymazat
  7. Impuls hodně používala mamka, barva hnědo-cosi. Na Vidal Sasoon jsem taky úplně zapomněla, už ani nevím, jaký byl :) Beverly Hills byla naše modla. A současná eM je mi povědomá - skoro bych dala ruku do ohně za to, že jsem ji někdy někde viděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ten hnědo cosi byla asi fakt nejoblíbenější....Jó Beverly Hills jsem hltala a pak ještě Melrose Place, ale když nebylo v české telce nic, tak jsme sjížděli Poláky - Ti měli mnohem lepší seriály - třeba Dynastii jsem celou zkoukla v polštině :-).....A teď jsi mi teda nasadila brouka do hlavy Soni, že jsem Ti povědomá - hernajs. mediálně ksicht profláklý nemám !-D, tak že bychom se někde potkaly?? Nějaká nápověda :-)?

      Vymazat
    2. Já sama nevím, nestudovala jsi v Brně třeba M-CH na MU?

      Vymazat
    3. Nebo Bi-Ch :)

      Vymazat
    4. Tak já fakt nevím :), v Brně jsem totiž pořádně ani nikdy nebyla - bydlím sice na Moravě, ale na severní...takže spíš Ostrava, ale na U jsem nestudovala - taky jsem se "za mlada" pohybovala asi dva roky v Praze.....Čert ví, ale každopádně mě to i tak potěšilo, bylo by to fajn zjistit, že jsme se někde viděly, svět je totiž neskutečně malý, to už jsem zjistila kolikrát - a ani blogosvět není tak velký, jak se zdá....:-)

      Vymazat
    5. To já zase pocházím z jižní Moravy :) Tak nevím, ale připadá mi, jako bych se s tebou i bavila, ale asi se mi to jen zdá... :)

      Vymazat
    6. Tak to je hezká záhada, leda že bych měla nějakou dvojnici tam na jihu :-)
      No třeba se časem něčeho dobereme..:)

      Vymazat
  8. tak to je super TAG, nějak jsem ho skrze vlastní dovolenkování přehlédla, ale teda směju se náramně a hlavně jakoby jsem si prohlížela poličku moji maminy před lety.... na impuls jsem ji tajně chodila. No, tajně - né, že by mě pak sám odér/vůně neprozradil :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate