čtvrtek 22. srpna 2013

eM vaří podle Itala: Gratin Di Patate E Zucchine


aneb zapečené brambory s cukínou aneb cukínové orgie :-)




Krásný den Vám přeji!
Dnes se Vám hlásím s novým receptem z mé nepravidelné rubriky eM vaří podle Itala.
Sezóna cuket je v plném proudu a já si letos tuto zeleninku naprosto zamilovala a jsem ráda, že se štědře objevuje v mé bio-bedýnce. Zjišťuji, že nejvíce teď v kuchyni „griluju“ cukínu na pánvičce - jen tak s kořením, všem to strašně chutná a mě to baví. Mám taky moc ráda krémovou cukínovou polévku, ale občas je třeba zabrousit jinam a najít si nějakou prima inspiraci. A já ji našla u pana Ridiho. Itálie to přece nejsou jen pasta a pizza, ale spousta výborného jídla ze zeleninky.
Dnes si tedy uvaříme brambory zapečené s cukínou a olivami – jako přílohu k hlavnímu chodu (ten už nechám na Vás), ovšem brambory jsou tak dobré, že je klidně můžete baštit bez masa, jako já :-)

Přiznám se, že vařím recepty podle Itala od oka dle velikosti mé rodiny, ale přece jen Vám zde nabídnu množství potřebných ingrediencí, aby to byl plnohodnotný recept :-)


Potřebujeme:

600 g oloupaných brambor
300 g cukety
0,5 l plnotučného mléka
2 vejce
40 g černých oliv
2 lžíce panenského oliv. oleje
sůl a pepř

    
Recept je velmi lehký: Brambory si oloupeme a nakrájíme na plátky a dáme je vařit do mléka.
(Manu píše plnotučné mléko, já namíchala polotučné se smetanou :-), mléko jsem si osolila, přidala maličkou špetku kmínu a jeden celý česnek, který jsem po uvaření vytáhla (to už jsou mé vlastní „tunningy")
Když jsou brambory al dente, na zkus – poloměkké, ale ne úplně uvařené, začala jsem je střídavě skládat do zapékací misky- jedna vrstva brambory, pak cuketa (vrstvu cukín jsem ještě zvlášť osolila a opepřila) – posypat hojně černými olivkami a pak znova a tak dále až bude miska plná. Černé olivy prostě z receptu nemůžete vynechat – dodají tomuto jednoduchému jídlu středomořský šmrnc.....
V mléce (nic nepřijde nazmar), ve kterém jsem vařila brambory, a  které se díky škrobu z brambor lehce zahustilo, jsem  rozšlehala vajíčka, přidala ještě nějaké to kořeníčko (můj oblíbený tymián, pepř z mlýnku  a dosolila v případě potřeby) a tímto „krémem“ jsem zalila směs v zapékací misce a pak už jen stačilo na pár chvilek šoupnout do trouby, cca 25-30 min dle typu trouby.
Hodně mě překvapilo, jak jsou brambory vařené v mléce narozdíl o těch vařených  ve vodě jemné a lahodné, určitě nenahrazujte mléko vodou.


Olivy pana císaře Franzka Jósefa jsem si poslední dobou hodně oblíbila,
jela jsem jenom ve španělských, ale tydle jsou velké, kvalitní a mňam
(doporučuju zelené s náplní lososa jako chuťku - né ovšem do tohoto receptu !-)


 Přeji Vám dobrou chuť!


A inspiraci pro své kuchtění nenacházím jen u věhlasných kuchařů, ale i mých milých blogerek – do grilované cukíny jsem se zbláznila po té, co jsem ji zahlédla na jednom talíři u Nikolky z Mademoiselle M blogu. Teď mi stačí ke štěstí jen opečené brambory z trouby, ogrilovaná cuketa a koprový dip z kysané smetany.


Nikolka mi také do komentáře napsala recept na cukínovou polévku, která je úžasná a já ji ještě trochu upravila dle inspirace od další gurmánky Margaretky, která vařila patizónovou polévku ZDE – a vyšla z toho –  moje cukínovo-patizónová polévka s orestovanou cuketkou jako ozdoba + kysaná smetánka.
Dokonce bych řekla, že je lepší než brokolicový krém a silně konkuruje mé oblíbené pórkové..

A jak jsem polévku vařila já?
Osmahla jsem větší cibuli na oliv. oleji, pak k ní přidala 3 brambory nakrájené na kostičky a orestovala spolu, k tomu všemu jsem vrzla 1 celou cukínu a malý patizonek vše nakrájené taky na kostičky, osolila, opepřila  a propašovala můj oblíbený tymián, zalila vodou a nechala vařit, když byla zeleninka měkká přidala jsem česnek chvíli povařila a rozmixovala ponorným mixérem, pak zahustila mlékem a moukou.....A je to :-)


A tak doufám, že jako já se inspiruji všude možně, tak jsem třeba zase Vám pomohla v přemýšlení, co si uvařit dobrého.

Jak jste na tom s cukínou Vy, máte rádi, jste teď ponořeni do cukínové sezóny až po uši, tak jako já? :-) Znáte Italův recept, vaříte-pečete ho taky?

P.S.: A protože si zítra beru volno a strávím celý den se svým mužem (bez dětí !-) přeji Vám už teď krásný pátek a ještě lepší víkend!!!
Vaše eM



32 komentářů:

  1. No výborne eM, akurát sa mi v špajzy leží jedna opustená cuketa a ja som nevedela čo s ňou. Výsledok vyzerá super! Krásne si zajtrajšok uži!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Eli, tak to jsem moc ráda, že Ti přišel recept vhod :-), doufám, že Ti bude chutnat. Díky moc za přání!!! Měj se taky moc hezky!

      Vymazat
  2. To je krása, vypadá to nádherně. Líbí se mi jak si s tím papáníčkem umíš pěkně pohrát. Ve sklepě nám taky leží cukety, takže snad brzy na ni dojde... přeji krásný večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda Hani, že se Ti líbí receptíky, to víš, já si ráda hraju :). Tak určitě cukínky vyzkoušej a doufám, že se Ti nějaký recept trefí do chutě. Tobě krásný večer taky i nadcházející dny!

      Vymazat
  3. hmm, tak už vím, na co čekala v lednici ta jedna velká cuketa :-D zase chválím, vypadá to nádherně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, tak to mě těší, že se Ti líbí - jsem ráda, že Ti inspirace příjde vhod, mám pocit, že cukíny by teďka měly být v každé domacnosti, je jejich vrcholná sezóna :-D...Tak ať Ti cukínka chutná!

      Vymazat
    2. věřím, že bude... Cukínku já můžu snad na každý způsob :)

      Vymazat
  4. Ahoj Marci, naprosto dokonalé cukínové menu!! Mňam. Recept jsem neznala a tak ho ráda vyzkouším a myslím,že nebude potřeba ani příloha :) Moc díky za super typ!






    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó Alis tak to jsem ráda, že jsem zase já mohla inspirovat Tebe, protože Ty mě svými recepty inspiruješ neustále. Moc jsi mě potěšila, že je recept pro Tebe nový a budu ráda, když vyzkoušíš - já jsem k tomu tu přílohu neměla a vůbec mi nechyběla, ale třeba mužům by se člověk takto zavděčit nemusel !-) - i když ten můj tento recept velice chválil :)...Měj se moc krásně!!

      Vymazat
  5. Zdravím eM, opět jsi se mi trefila do noty. Cukeně naprosto podléhám UŽ 3 měsíce a ještě mě neomrzela. Zkoušela jsem z ní udělat všechno možné, naposledy tp byl quiche. Líbí s emi recepty, zapečenou cukteu mám moc ráda, a polévka? Mňam. Taky miluju olivy, naprosto. Cuketové hody přeji :)

    MoC si to užijte, přece jen to není zas tak často :).
    Měj se nádherně
    Ps: Já razím do Říše divů
    Jane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá květinko Jane, jsem ráda, že jsme zase na stejné vlně i s papáním, mě cukína zatím neomrzela a nevěřím, že se to někdy stane, myslím, že to akorát pak přejde pozvolna v dýňovou lásku, což je jen oranžovější cuketa !-)...Řekla bych, že quiche bude hodně podobné, i když znám recept, ještě jsem nepekla...
      Díky za přání, to víš, že je to jednou za uherský rok:-)...Ty se taky měj moc hezky!
      Díky tomu zítřejšímu volnu jsem měla dost prác a neměla moc čas na "chat", ale určitě budu ráda, když si třeba napíšeme mail. Kampak vyrážíš do Říše divů? - pozor na zlou královnu a ať Ti králík ukáže správnou cestu - a hlavně ať se v říši za zrcadlem neztratíš :D. Vždyť víš, že Alenku z říše divů mám doma :). Pa měj se nádherně

      Vymazat
    2. Děkuji :). Dýně? Řeknu to asi takhle: Love forever. Taková dýňová polévka se zázvorem... :3

      To je zatím tajemství, však uvidíš :)
      Dám pozor, slibuji :)
      PS: Jsem na hangoutu :)

      Vymazat
    3. Jó Jane, dýně a zázvor, to je fantastická kombinace, já teď "cpu" zázvor hodně do jídel. Ty jsi normálně gurmánka :-D...Tak já se na Tvoje tajemství těším...jen se teď nějak míjíme, byla jsem dlouho offline...

      Vymazat
  6. Skvělé recepty! Zrovna nám tu leží krásná žlutá cuketa, tak určitě bude přetvořena v jídlo. Zaujala mě hlavně polévka. Já jsem polévková:) Ale hlavně chci zkusit taky Nikolinu verzi... No, cuket bude ještě dost... :)A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! To jsem ráda An, u mě taky jedna žlutá cuketa padla na to "grilování". Já taky miluju polévky strašně moc, určitě ji vyzkoušej je dobrá a jemná, překvapilo mě to, protože jsem měla pocit, že bude nějak bez chuti, ale moc mě to potěšilo, jak je chutná. Cukety ještě budou a pak dýně :).....já letos poprvé konečně vím, jak ty cukety upravit :-D a žádná mi nezbude...Tak ať chutná!

      Vymazat
  7. grilovana cuketa je ina mnamka a ja uz sa strasne tesim na chatu do hor, kde sa este tento rok chystame, tam nam ku grilovanemu masu nemoze chybat:)kremove polievky su moje oblubene, ale cuketovu som este neskusala, musim to napravit, lebo vyzera fakt bozsky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Bashi, já jsem taky hrozně polévková a krémovky u nás dost frčí i u dětí, určitě vyzkoušej. Jéé, já bych grilovala hned (a ještě v horách), k masu grilovaná zeleninka musí být, já to mám strašně ráda, ale griluju jen na pánvi :-)

      Vymazat
  8. Ty máš tak krásné fotky jídel! Moje bašty nejsou vůbec fotogenické, achjo :D

    Taky mě dost zaujala polévka, vyzkouším! :P A zapomněla jsem podat report, dělala jsem papriky s rajčatovou omáčkou podle tebe, akurát jsem čerstvá rajčata vyměnila za konzervu (nechtěly se mi loupat, chichi) a pochutnávala jsem si na ní dva dny, měla jsem plný hrnec a spokojené bříško :)) I přítelovi chutnaly a malej bráška byl přímo nadšenej, nakvartýroval se k nám na oběd, protože (pšt!) takovou máma neumí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám nějak mi tam nesedí shoda přísudku s podmětem, takže přítelovi chutnaly papriky a takovou omáčku máma neumí! ;)

      Vymazat
    2. Ahoj Sabi, jsem ráda,že se Ti líbí fotky papání, zjistila jsem, že mě baví nejen jíst, ale i fotit jídlo :-)...Móóc jsi mě potěšila, že jsi uvařila ty papričky!! Rajčata z konzervy jsou v pohodě, kdybych neměla po ruce taky sáhnu po těhle, i já jsem na loupání líná a kolikrát to tam šoupnu "jen tak"...A je super, že Vám všem chutnalo i bratrovi. Tak to klobouk dolů, že konkuruješ maminčině kuchyni !-)). Doufám, že i cukíny v polévce budou chutnat! Jinak, moc neřeším ty shody přísudku a podmětu - každopádně Ti rozumím :-D. Měj se krásně!!

      Vymazat
  9. Tak cuketky, zvlášť ty mlaďounké tak do dvaceti, třiceti centi jsou lahůdka! Muž mi je kupuje v marketech a já si je dávám ke všemu. Opékané na pánvičce ovšem mají minimální konkurenci. Polévky krémové tak ty přijdou na řadu až v zimě, teď když dělám tak jen lehké vývary. A ten nápad s tím vařit brambory v mléce tak to budu taky muset vyzkoušet...a možná že už dneska, mám ještě něco mletého masa tak asi udělám zapečené brambory s masem. Jinak olivy od pana císaře jsou fakt výborný. Já se hodně naučila jíst černé, zvlášť pak ty vážené v česnekovém oleji s bylinkami a papričkami....ale trvalo mi hodně dlouho než jsem jim přišla na chuť, za to teď bych je pořádala skoro furt.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že máme podobné chutě Vendy :-). Máš pravdu opečené na pánvi jsou nej, zrovna jsem je včera dělala k obědu pro dva a můj muž je vychvaluje do nebes :-). Já taky spíše polévkuju, když je chladno ale polévka mi někdy slouží i jako hlavní chod :-). Jinak zapečené brambory s čímkoliv můžeme doma všichni a maso tomu dodá sytosti, takže určitě je super si recept upravit dle chuti...U nás se ty císařovi olivy nikdy neohřejou, já mám nejraději taky černé, ale ty s tím lososem nebo jinak plněné, no dělají to skvěle a hlavně to nejsou žádné ubohé malé olivečky ale pořádné olivy :-) Tak dobrou chuť k obědu!

      Vymazat
  10. Wow, to vypadá lahodně a je to super jednoduché i pro amatéra jako jsem já :-) Cikunu dělá v létě pořád, ale už mi vyschla fantazie, takže díky za super tip!

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti líbí recept Bello, je to fakt jednoduché až mě to překvapilo :-) a já mám jednoduché recepty ráda..Měla jsem to podobně s tou fantazií :-). Tak ať chutná!

      Vymazat
  11. To je fantastický recept. Ten vyzkouším, protože letos také ujíždím na cuketách. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Marti, jsem ráda, že Tě recept zaujal, tak je vidět, že teď na cukíně ujíždíme všichni :), bodejť je to jednoduché a tahle zelenina roste snad sama :-).
      Tak ať se dílo podaří a chutná!

      Vymazat
  12. aach, to vyzerá fantasticky, určite to vyskúšam, keď sa mi dostane cuketa pod ruku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suzi určitě vyzkoušej, teďka je cukin habaděj, tak snad budeš mít brzy příležitost :-)

      Vymazat
  13. Mňam:-)
    Taky si ted jedu na cuketove vlně:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Pájko! Cuketa je prostě v kurzu :), já na ni teď frčím pomalu obden - prostě cuketové tsunami :-D. Tak ať chutná!

      Vymazat
  14. Ahoj eM, tak dnes sa skúšala tie zemiačky, trochu slabšie som posolila cuketu a dala viac mlieka, čo musím nabudúce vychytať, ale inak super! Všetko to spolu chuťovo ladí a jedli sme ich samé a navyše je to veľmi rýchle. Takže ďakujeme za receptík:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to mám radost Eli, že Tě ten recept nalákal na vyzkoušení! Tak to jsme napoprvé na tom byly stejně, i já jsem cukinu osolila málo :-), to ochucení taky musím ještě vychytat. I můj muž nemusel k tomu přílohu a jedl je jen tak a moc si pochvaloval. Tak jsem moc ráda, že chutnalo. Měj se moc hezky!!

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate