pátek 11. října 2013

TOP filmy podle eM

Zdravím Vás všechny,

je pátek, tak jsem se rozhodla udělat nějaký pohodový článek s tipy na nějaké to pokoukání, když Vás to nebude lákat ven. 
Jsem si stěžovala nedávno, že chci psát o filmech, ale není moc o čem, co se týče novinek a někteří z Vás jste mě žádali o mé tipy na filmy.
Tak jsem se konečně odhodlala sepsat takový svůj seznam TOP filmů. 
Spousta výborných filmů v seznamu chybí - to by to musel být žebříček top padesát :-), takže předpokládám, že tímto zahajuji takový nepravidelný mini seriál...

 Tohle jsou moje nejoblíbenější filmy, které jsem viděla každý jeden minimálně dvakrát (jakože u té dvojky jsem zůstala málokdy :-). 
Jsou to filmy, po kterých sáhám z různých důvodů, většinou mám prostě na ně tu vhodnou náladu, vím, že mě nezklamou, když zrovna nefrčí žádné uspokojivé novinky v kině nebo mi seriály připadají příliš "rozsekané" a potřebuji zajímavý a hezký plynulý příběh...
Mám zde v nabídce jak filmy, které si pouštím pro pohodu, když je venku hnusně nebo se cítím špatně, filmy vyloženě pro zasmání, ale i dramata k zamyšlení, filmy barevné, s krásnými exteriéry, se skvělými herci, filmy inspirativní, vážné i odpočinkové...prostě filmová všehochuť toho nejlepšího podle eM.

Jsem moc zvědavá, co na ten výběr řeknete a jestli třeba zjistíte, že máme podobný vkus na filmy nebo třeba naprosto odlišný. Napište mi.

Nechci Vám prozrazovat o co ve filmech jde, abych Vás neochudila o pointu, takže Vám tady nebudu vypisovat děje filmů, ale spíš svoje pocity - tak abyste nebyli otrávení :-). Přidávám odkazy na čsfd u každého filmu, kde si můžete přečíst, o čem film je i kdo jsou hlavní protagonisti filmu...
(jenom, prosím Vás, nečtěte rádoby recenze na čsfd pod obsahem filmu, většinou se nic kloudného nedovíte, vždycky je lepší film zkouknout a udělat si názor sám..)



VOLVER
V mé filmotéce nemůžou chybět filmy pana Almódovara. 
Přiznám se, že jsem vůči němu až nekritická, ale zase musím uznat, že některé filmy mě chytly více a některé méně. Snažila jsem se vyhrabat i jeho staré filmy a shlédnout, co se dalo. 
Já prostě ten jeho cit pro úlet a lidské slabosti miluju - navíc má překrásně barevné filmy - všimli jste si toho někdy?
Když musím vybrat jen jeden jeho film, je to trochu těžké, ale Volver je prostě moje srdeční záležitost. 
Do tohoto filmu jsem si o Penelope Cruz myslela, že je to krásná baba, ale na její herectví jsem měla jen neurčitý názor.
Volverem tu kletbu u mě zlomila a uchvátila mě a od té doby nepustila :-)... takže se nedivte, že tady bude hned několik filmů s ní v hlavní roli...
Když hraje ve svém rodném jazyce je úžasná, ten temperament se může naplno projevit a španělština je úžasně emotivní jazyk :-)...
http://www.csfd.cz/film/220915-volver/





Melancholia Larse von Triera. Co na to říct? Je to prostě Trier. Jeden z jeho nejlepších filmů katastrofický, psychologický, realistický...žádná selanka. Trier nám ale tohle menu podkresluje krásnou hudbou a jeho typickým obrazovým rukopisem....
Na tento film musíte mít náladu, ale pokud ho zhlédnete, je možné, že se Vám stane, že necháte jet titulky s hudbou ještě dlouho, protože ve Vás vyvolá silné emoce.
Jak jsem nemusela vůbec herečku Kirsten Dunst, tak tady byla skvělá, jedinečná, stejně jako její filmová sestra - herecké obsazení prostě perfektní..
Ale třeba po shlédnutí tohoto filmu jsem se podívala na Antikrista a nelíbil se mi. I to je Trier, vzbuzuje dost často protichůdné pocity, rád šokuje a provokuje, ale to mě baví :-)

http://www.csfd.cz/film/268533-melancholia/




Frida
Museli jste čekat aspoň jeden film o malíři :-), nacpala bych jich tady více, ale chápu, že to není každého parketa....
A kdo by neznal malířku Frídu Kahlo, skvěle ztělesněnou herečkou Salmou Hayek.
Tento film mapuje velmi povedeně pestrý Fridin život a hlavně vztah, který její život ovlivňoval nejvíce. Skvělá a opět krásná barevná podívaná.






Hanebný pancharti
Quentin Tarantino je další ikonický režisér, jehož filmy v mé filmotéce nemůžou chybět. Váhala jsem jestli vybrat Pulp Fiction nebo Pancharty, ale zvítězil novější snímek, který mě svým smyšleným příběhem, retro válečnou atmoškou, totální nadsázkou dostal bez debat. Zadostiučinění při závěrečné scéně v hořícím kině bylo skvělou iluzí - kéž by to byla pravda...Brad Pitt, ten hezounek, zde byl nepřekonatelný :-)




Bílý Oleandr
Asi jste si všimli, že tady jsou častěji filmy, které mají datum výroby poněkud starší, ale přesto nejsou pro pamětníky :-).
 Film Bílý Oleandr z roku. 2002 je skvělá sonda do duše dospívající dívky a umělkyně, která je nucena trávit své dospívání putováním po pěstounských rodinách. Příběh místy krutý, ale přesto nějakým způsobem vyzní pozitivně...
Hlavní hrdinka své dospívání přežila :-).
Knihu si stojí za to přečíst, je samozřejmě lepší než film, ale film je dle předlohy vytvořen velmi dobře....všichni, kdo měli "divné" dospívání, se zde můžou najít a je jedno, kolik jim zrovna je..
Podle knihy Janet Fitch Bílý oleandr.




Vicky Cristina Barcelona
A máme tady Pana režiséra Woodyho Allena. U něho nemůžu zmínit jen jeden film, ale zase přiznávám, že už mě ta jeho romantická produkce posledních let moc nebaví...
Vicky Cristina Barcelona byl jeden z posledních filmů, který se mi líbil moc (hodně dobrý je taky Užij si, co to jde - tím vzdal Woody hold sám sobě, je to ve stylu jeho starých dobrých ukecaných filmů).

V tomto filmu je základním kamenem myšlenka:
 Ženy často nevědí, co chtějí, ale vědí, co nechtějí :-)).
 Proti tomu nemám námitek :-)
Film z prosluněné Barcelony s barevnými stavbami pana Gaudího, šarmantní Javier Bardem a opět Penelope Cruze a oblíbenkyně Woodyho Scarlett ve vztahovém trojúhelníčku (on to asi bude čtverec :-) -  mě pokaždé pobaví.
Asi chápete, že to je ten z filmů, který si pouštím, když na mě leze podzim...ano, minulý týden jsem ho viděla znovu. 




Poster k filmu 
      Sólokapr

Sólokapr
Woody a Scarlett po druhé. Docela mě mrzí, že tahle ztřeštěná komedie dost zapadla a s kýmkoliv se bavím, ten ji nezná....Bláznivou detektivku, kde Woody hraje trhlého kouzelníka, si pouštím, když potřebuji hodně rozesmát...
Stačí se mi na Woodyho jen podívat a už mi cukají koutky...






Match Point
Woody do třetice. Tentokrát pěkně na vážno. Scarlett opět nechybí. Nechybí ani uhrančivý Ir z Tudorovců Jonathan Rhys-Meyers...
Film o hře osudu, o ambicích dostat se do high společnosti z té okrajové přes vztahy....Skvělá záležitost, zde se pan režisér překonal...



Poster k filmu 
      Hodiny

Hodiny
Už jsem zde jednou zmiňovala, že kniha Hodiny je má velmi oblíbená a s filmem to není jinak. Osudy tří žen protnuté v jeden den, jedna z nich slavná autorka knihy Paní Dallowayová Virginie Wolfová...


Poster k filmu 
      L. A. - Přísně tajné
L.A. Přísně tajné
A nějaké to retro. Nejlepší detektivní retro film, co jsem kdy viděla, nepředčila ho ani Černá Dahlia, o novém Gangster Squad ani nemluvím. Spousta vynikajících herců se tady objevila - Guy Pearce, Russell Crowe, Kevin Spacy.... Kim Basingerová v roli na tělo. Skvěle vypointovaný příběh o korupci na policii a o tom, že nikdy nevíte, kdo je ten zlý a ten dobrý, protože nic není jen černé nebo bílé....



Poster k filmu 
      Po svatbě

Po svatbě
Trochu švédského vztahového dramatu nesmí taky chybět. Viděla jsem 3 filmy této režisérky a tento se mi zalíbil nejvíce a tak si ho čas od času dám. Protože je to svým způsobem originální příběh a Madsi  Mikkelsenovi neodolám nikdy.




Poster k filmu 
      Umírající zvíře

Umírající zvíře
Komorní drama o vztahu stárnoucího profesora (Ben Kingsley) a mladé studentky (Penelope Cruz) aneb starého psa novým kouskům nenaučíš?
A kdo že to tady vlastně umírá?
Film natočený podle stejnojmenné knihy Phillipa Rotha, která zatím čeká v mém wishlistu. Film je natolik dobrý, že si chci přečíst i knihu....



Poster k filmu 
      Dobrý ročník

A pohodička na konec :-)
Co se stane, když si Ridley Scott a jeho velký Gladiátor Russell Crowe udělají výlet do Francie?
Film Dobrý ročník. Pohodička, kterou si zjevně užíval jak režisér tak i Russel a přenesli svou skvělou náladu i na plátno. Tento film si dávám zhruba dvakrát do roka, v dobách nejchmurnějších jako je listopad či únor :-). Film je plný slunce, vína a lásky a tak to má být, když si chcete odpočinout a dny jsou tmavé a krátké.
A nic mi nenamítejte o kvalitě příběhu, neberu. Dramat máme dost vlastních i těch kvalitních filmových. Tohle je odpočinková záležitost. Doporučuji otevřít si k filmu dobré vínko, stejně budete muset vstanout od filmu a pro to víno dojít, jak Vás to bude lákat :-)).


A to je z mé oblíbené filmotéky pro dnešek všechno.
Jaké filmy tady zmíněné jste viděli?
Které filmy Vás baví a jsou Vaše top?
Vítám jakýkoliv tip na dobrý film :-)

Krásný víkend nejen filmový Vám přeje eM!!!

61 komentářů:

  1. Marcelko díky za tip, určitě se na neco mrknu, priznam, ze jsem z tvého seznamu nic nevidela. Muj tip: Vykoupeni z veznice Shawshank (nevim jestli jsem napsala spravne nazev) pokud jsi nevidela. Posílám pohlazení kočičákům a přeji fajn vikend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, tak třeba se Ti něco zalíbí i z tohoto seznamu :-). Jé Shawshank - tak to je zas TOP film mého muže, viděl ho už asi sedmkrát a já s ním cca 2-3x ?-). Souhlasím, výborný film!! Vidíš a chybí tady....Užij si taky moc hezký víkend s Baruškou a pac a pusu :-))

      Vymazat
  2. Viděla jsem jen Hodiny a L.A....

    Tak mám alespoň nyní seznam filmů, které bych chtěla vidět. Díky za něj!

    Já tyhle seznamy nějak neumím nebo se mi nechce dávat dohromady, protože so myslím, že můj výběr by nebyl dost intelektuální a hlavně pro ostatní blogerky nezajímavý. Třeba Total Recall?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že Tě třeba něco zaujalo. No taky mi to trvalo ten seznam udělat a kompletní prostě není, ale nemysli si, taky jsem si říkala, jestli to bude někoho zajímat a zas to jako intelektuální filmy moc nevnímám - je to fakt hodně individuální :-). No Total Recall už je klasika a myslíš ten původní nebo teď co udělali ten remake...? Tak ten jsem neviděla ani jeden, jinak se přiznávám, že všechny ostatní filmy se Swarzeneggerem ano :-))
      U LA přísně tajné zbožňuju ty outfity, jak chodili oblíkaní chlapy, dvouřadé obleky, kabáty a KLOBOUKY, se kochám vždycky :)

      Vymazat
    2. Samozřejmě ten původní. Ten nový za nic nestojí. Já jsem nemyslela, že ty tvoje jsou intelektuální. Výběr se mi prostě líbí, takový ženský.

      Vymazat
    3. Tak původní jsem neviděla, ale vím o čem běží a to je prostě klasika - na to se nesahá, poslední dobou ty remaky všechny stojí za nic a je vidět, že se vykrádá starší kinematografie a nikdo neumí vymyslet aspoň nový pohled, jen se to okopčí s moderními herci a exteriéry :-)..Tak to jsem ráda - ono to je takové ženské :-)

      Vymazat
  3. Tak Dobrý ročník je pohodový film, jinak většinu z nich jsem neviděla, až na Match Point a ten ve mě zanechal tak silný pocit odporu nad hlavním hrdinou, že už ho víckrát nechci vidět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že hlavní hrdina Match Pointu je slizký úhoř :-) a já ho fakt v tom filmu nemám ráda, ale prostě mi připadá, že ten film je skvěle vystavěný a dost poukazuje právě na to, co je člověk schopen udělat, aby se vyšvihl - že zaprodá klíďo i svoje svědomí - bohužel častý jev víc než bychom chtěli. Ale chápu Tě, že to není na časté koukání, někdy jednou stačí....:-)

      Vymazat
  4. No to je úplně přesný! Nachlup... Ještě bych prosila 21 gramů a V zajetí rychlosti s Hopkinsem. A jeden úlet - Con Air.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší!! :-) 21 gramů určitě bude v pokračování - vynikající film :-)..V zajetí rychlosti jsem neviděla, takže určitě zkusím....a úlet Con Air proč ne..možná bych spíš dala Skálu, ale to jsou fakt klasiky svého žánru se skvělým obsazením :-)

      Vymazat
    2. Skála je dobrá, ale já jsem hrozný grammar nazi, takže to je pro mě lahůdka (ptají se tam, jestli to ví generál Attorney, má to být general attorney jako funkce, takže státní návladní a podobný vychytávky)... a ještě mám jeden úlet, čtu si závěrečný titulky, celý, takže mám ráda ty pomalý.

      Vymazat
    3. S tím s Tebou souhlasím, že překlady a titulky, to je fakt někdy prča. Nové filmy většinou sleduju jen v originálním znění a u titulků se někdy bavím, a nemám moc ráda dabing, ale u starých filmů většinou už je jen dabing. Docela dobrý je to sledovat i u seriálů, třeba mě pobavilo jak v Gray´s Anatomy přeložili c-section jako sekce C místo císařský řez, to jsem padala z gauče :-) a u bing bangu ani nemluvím, ale uznávám ten je dost specifický chvílema :-). Ty fakt čteš celé titulky? To já jen když studuju obsazení, nebo chci vědět, kdo dělal hudbu :-). Ale třeba ráda sedím v kině, když jedou titulky a nechávám ještě doznít ten film...ale všickí už se derou ven, tak je to na nic a je po požitku...

      Vymazat
    4. No nečtu je celý, to nestihnu, ale ráda bych. Úplně doběla jsem z TV, kde to smrskávají do čtverečku v rohu, nebo tam fouknou na pár řádek český znění a šmytec. Ani nevím, co tam hledám, většinou zajímavý jména, kdo měl kolik asistentů, hledám český jména... Taky tam bejvaj různý vtípky, nebo přezdívky a tak. Jak jsem to teď napsala, tak si připadám jako pěknej magor, ale co už :-)

      Vymazat
    5. Ale tak titulky ve čtverečku mě taky štvou, i když je nečtu tak důkladně, ale třeba když chci vědět jméno herce a nemůžu, tak to mě rozčílí...A představ si, že když mám nějakou náladu, tak i já sleduju český jména a že jich tam občas je...vtípky? to nevím, já to snad začnu číst pořádně...:-) Mě třeba bavilo, když po titulcích ještě byl nějaký "doslov" z toho filmu...nebo pohádky....Buď v klidu tohle je docela neškodná úchylka :-))

      Vymazat
  5. Koukám, že spoustu zajímavých filmů jsem ještě neviděla. Děkuji za tipy na neotřelé filmy. Z tvého výčtu jsem zatím viděla jen Hodiny, Hanebné pancharty, Fridu a Dobrý ročník a po jejich shlédnutí jsem byla s filmy spokojená, myslím, že i ty ostatní mě zaujmou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se Ti mé tipy líbí :-)...Tak to si troufám tvrdit, že pokud jsi viděla tyhle čtyři filmy, že by sis mohla z některých dalších vybrat :-)

      Vymazat
  6. Marcelko, koukám, že máme podobný vkus. Všechny 3 filmy od W.A., které jsi jmenovala jsou mé oblíbené a, ano, znám i Sólokapra a zbožňuji ho! Almodovar a jeho vizuální filmy to je moje, akorát ten Volver, ten mě nějak nechytnul. Hrozně mě štvalo, že je Penelope o tolik krásnější než všichni ostatní a nikdo to neřešil :D. Až budu mít filmovou náladu (to už se tááák dlouho nestalo, nevím, co se mnou je), tak mám v plánu konečně ty pancharty, Melancholii a Bílý oleandr.Dobrý ročník jsem četla, netoužím ho vidět a Hodiny si dám zase někdy znovu, až budu mít náladu na silný zážitek. Jooo, více takových filmových pátků!!! Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó tak to mě těší Evelí :-)...Znáš Sólokapra? Perfektní!!! Tak Volver Tě nebral? Já jsem Ti čoveče v tom filmu tu krásu Penelope moc nevnímala a nějak si neumím vysvětlit jak to, asi tím, že to celé bylo tak barevné, a tak moje pozornost byla rozptýlená :-). Mě se moc líbila i ta její matka a strašně mě bavily ty její kámošky, právě že vypadaly úplně obyč - tak byly skvělé taky, ne-li lepší :-) - zas ňákou hvězdu tam asi prdnout musel...A Penelope u něho začínala,no - ještě s Toníkem Banderasů..Tak to jsem ráda, že jen já nemám filmovou krizi...Dobrý ročník je knížka? A dobrá? To asi pro mě je lepší ta vizuální záležitost v prosluněné Francii :-)...Jsem moc ráda, že se Ti filmový pátek líbí, určitě zas někdy spískám další!! Já děkuji!!

      Vymazat
  7. Ahoj, docela se shodneme, takže máš dobrý vkus. :D Dám ti tip, chceš? Včera jsem se dívala na "His girl Friday" z roku 1940 a na to, že to je Hollywood 40. let je to pecka. Mrkni kdyžtak na ČSFD. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno ahoj, ty jo, tak to mě těší, že mám dobrý vkus :-D....Tipů není nikdy dost, zvlášť v této současné "jalové" době čím dál častěji sahám po starých filmech, ale v roce 1940 jsem asi fakt ještě nebyla naposledy cca v r. 1975 ze studijních důvodů na srovnávačce Velkého Gatsbyho...Tip beru a zkusím to teda někde sehnat, případně online. Uvidím, poslední dobou s tím nemám vůbec štěstí, jak se všichni tomu "pirátství" brání :-))..

      Vymazat
    2. Dá se to "koupit" na uloz.to ale ode me to nemáš. :D

      Vymazat
    3. díky za tip, neboj, svoje Zdroje držím v tajnosti !-D

      Vymazat
  8. Cca z 90% můj seznam :-) Zbylých deset je Lynch :-) Akorát moc nemusím Triera, naposledy jsem viděla Tanec v temnotách (jestli mám správně název) a přijde mi, že to emocionální vydírání diváka je za hranicí, nelíbí se mi to. Pak už jsem od něj neviděla nic, možná se vrtnul trochu jinam, nevím... A Match Point se mi strašně nelíbil, ale trochu z podobného důvodu jako ten Trier. na mě to je moc prostě. Z "novýho" Woodyho se mi hodně líbila právě Vicky, Christina, barcelona, ale prostě jsem ho tam už neviděla (ani fyzicky ani pocitově) a to mi je líto, raděj sjíždím furt dokola jeho starý filmy a blbnu i děti a pětiletý syn se neustále dožaduje "toho legračního pána, co chce být zloděj a nejde mu to! (Darebáčci) nebo "toho pána, jak nevidí, protože se zlobí" (Hollywood ending aneb základy psychosomatiky pro začátečníky :-) ). A ještě Monty Pythons bych si prosila :-) A tedy Hair - moje nej srdcovka ever.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, tak to mě fakt těší :-))
      Jó ten Lynch, ten tu chybí, ale já myslím, že se jednou do seznamu propracuje. Já ale milovala od něho nejvíce Twin Peaks...Naposledy jsem viděla Zběsilost v srdci a to mi spíš přišlo srandovní než Lynchovský, jo a taky Mullholand Drive byl fajn....je fakt, že bych si to potřebovala trošku oživit...Tanec v temnotách mě nelákal ke shlédnutí, mám pocit, že vůbec ta Melancholia byl jeho nejlepší film...
      Máš pravdu v těch nových filmech Woody vůbec už není "cítit"...on je cítit ještě právě v tom Užij si co to jde, ale tam ho hraje někdo jiný...tam byl viditelný ten návrat k sobě...Teda to je dobrý, že Tvoje děti mají takový filmový základ, spousta nezná nic než animáky Pixar :-))..Monthy Pythons se přiznám jdou mimo mě, nikdy jsem neviděla, takže díky za tip. A Hair to je KLASIKA všech klasik, asi nejlepší muzikál a to muzikály nemusím :-)

      Vymazat
  9. Celkom dosť som toho nevidela, takže mám aspoň tipy:)

    OdpovědětVymazat
  10. Viděla jsem Sólokapra a Vicky Cristina Barcelona, já mám Woodyho moc ráda a tohle jsou hodně povedený filmy. :) Souhlasím, že na něj stačí kouknout a už cukají koutky. :D To samý u jeho povídek, ty nemají chybu. :)
    Pak jsem viděla Melancholii a strašně moc na mě zapůsobila. Ještě den po zhlédnutí jsem na ten film musela myslet. Bílý Oleandr jsem taky viděla kdysi a líbilo se mi. Jinak mám oblíbených filmů pramálo, přiznám se, že sleduju spíš výjimečně, ale za sebe bych zmínila ještě film Rain Man a pak ač si to protiřečí, tak vždy po dočtení nějaký Kingovky sjíždím filmy co se podle něj natočili a třeba jak zmiňovala Hanka ten Útěk z věznice Shawshank, tak určitě doporučuju i knižní verzi. Jo a Zelená míle, tu mám taky moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že ten Sólokapr není zas tak opomíjený, jak se mi zdálo :-)...
      S Melancholií jsem měla to samé, já fakt seděla nehnutě u těch titulků dokud nedojely....a druhý den jsem pořád dumala....po druhé když to člověk zkoukne, tak si všímá různých nuancí v těch vztazích a super...
      Shawshank u nás prostě frčí intenzivně, knihu jsem nečetla, ale mám ji jako audio knihu a bylo to moc fajn :-)...A Zelená míle je skvělý film, ale paradoxně co toho ve filmech snesu, tak tenhle film nějak citově nedokážu snést, strašně mě to dojímá a pokaždý brečím a vůbec to nemůžu dokoukat do toho smutného konce....
      Já vůbec nesnáším filmy, kde se něco stane dětem, to je fakt oblast, kterou blbě snáším...

      Vymazat
  11. Ahoj, eM!
    Moc hezký výběr filmů. :)
    Viděla jsem Fridu (skvělý film, nemám co říct víc), Inglourious basterds (miluju smysl pro humor pana Tarantina, aneb smrt Hitlera v kině jsem opravdu nečekala), Bílý oleandr (Děkuju za připomenutí, chtěla jsem si přečíst knihu a zapomněla na to!), Hodiny (Víc se mi ale stejně líbila kniha, něco film zkrátka nevystihne), L.A Confidential (Sice jsem to vlastně čekala celou dobu, ale je to moc příjemný film se skvělými hereckými výkony!), Po svatbě (Hlavně proto, že muž se nějak zaujal do severských filmů s Mikkelsenem, tenhle je skvělý, ale asi se mi stejně víc líbil film Adamova jablka, protože je hrozně neobvyklý...).
    Ostatní jsem neviděla, tak děkuju za tipy, těch na dobré filmy není nikdy dost. :)
    Ještě jsem chtěla zmínit, že jsem viděla od Triera naposledy právě Antikrista a od té doby nemám nejmenší chuť na jakýkoliv jeho další film, ještě dnes je mi z něj tak nějak morálně divně. Na Melancholii se tedy chystám už od uvedení, ale pořád jsem se neodhodlala. :)
    A teď už budu s dlouhým komentářem raději končit, filmy mě baví a mohla bych o nich žvanit hodiny. :))
    Krásný den. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. An to je skvělé, já bych o filmech mohla žvanit taky pořád :-)
      Jsem ráda, že se Ti můj top list líbí..Adamova jablka jsem neviděla, nějak už mě od režisérky Bier nelákalo něco shlédnout, i když evropský potažmo severský film mám moc ráda.....a nejsem u nich zdaleka tak kritická jako ke tvorbě hollywoodu :-). Možná ještě doplním vzdělání...
      S Antikristem se shodneme, dodnes z toho mám taky blbý pocit a zhádala jsem se s kámošem, s kterým se shodneme na Melancholii, ale na Antikristu prostě ne. Jako matka nejsem schopná něco takového vůbec pojmout, podle mě to byl prachsprostý horor, navíc nesnáším spojení erotiky a násilí a tu pornografii si mohl Trier odpustit taky .-D..
      Oproti tomu Melancholie je velmi pěkný psychologický film i výtvarně moc dobře udělaný, ale má to silné emoce. No nedivím se Ti, vidět nejdřív Antikrista tak taky váhám :) Takže když budeš kdykoliv chtít pokecat o filmech přijď :-)...Měj se moc hezky!

      Vymazat
  12. Ahoj eM,

    děkuju za připomenutí Triera, na toho jsem měla zálusk pár měsíců zpátky a zapomněla jsem na něj, tak Melancholií začnu. Z tvého výběru mě jinak zaujal Match Point, ten připisuju na svůj chci-vidět seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sabi, tak to se rádo stalo :-), jsem zvědavá, co na něho řekneš - jak na Triera tak Match-Point. Škoda já momentálně žádný chci-vidět seznam moc nemám, no pár položek tam je - chci vidět Argo a Hon s Mikkelsenem :-)

      Vymazat
    2. Já mám seznam docela dlouhý, protože na filmy moc nemám čas a když už na něco koukám, tak je to film, který jsem viděla stokrát a něco dalšího u něj dělám, jsem v tomhle hrozná...

      Vymazat
    3. Já kdysi měla seznam dlouhý jak hrom a teď taky nějak raději přešlapuju u těch osvědčených :-), ale asi si ho zase začnu psát ať mě to trochu motivuje..

      Vymazat
  13. Haha, tak jsem si říkala, že tenhle článek nic pro mě, nejsem totiž vůbec filmová... A ejhle, stejně mi to nedalo: :)
    Já jsem hrozná citlivka a hned tak něco nesnesu. Takže třeba takového Triera prostě vím, že si nikdy nepustím, protože nejsem sebevrah. A přijde mi, že čím jsem starší, tím je to horší...
    Woodyho miluju, Sólokapra jsem viděla (je boží) a můj nejoblíbenější film od něj je Láska a smrt. A pak asi Půlnoc v Paříži.
    Já jsem asi vadná, ale jsem docela ujetá na westerny. :D A jeden z nejlepších, jaký jsem kdy viděla, je Vlak do Yumy, a to nejen proto, že miluju Russela. Zato Dobrý ročník fakt nějak nemůžu - ačkoli jsme oba s přítelem velcí frankofilové a vínomilci, shodli jsme se, že tenhle film už si asi znovu nepustíme. Přišla nám to hrozná slátanina. :D
    No a můj nejoblíbenější film ever? Tenkrát na západě. A nesmějte se mi, za chvíli ho budu umět nazpaměť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já jsem fakt ráda, že jsi přesto nakoukla a něco sis pro sebe našla :-D
      Chápu, já toho zase ve filmech snesu docela dost :-)
      Láska a smrt? Musím nastudovat...Jsem ráda, že jsi další do party, kdo zná Sólokapra. Půlnoc v Paříži jsem viděla, ale jo ten byl celkem dobrý (určitě lepší než ten z Říma) - líbilo se mi tam to cestování časem....ale zas že bych ho musela vidět znova to ne.
      Ty jo, tak to já westerny právě nemusím, ale přece se shodneme. Přesto že westerny nemusím Vlak do Yumy miluju, hrajou tam mí oblíbenci Bale Batman a Crowe, je to skvělý film, taky jsem viděla několikrát...bude v dalším díle :-) No a další western, který se mi líbil byl od Tarantina Django - ten byl boží :) Jinak se přiznám bez mučení, že Tenkrát na západě jsem viděla až letos a vůbec jsem nevěděla, že ta slavná hudba pana Moriconeho je z tohohle filmu, asi tak mám ráda westerny :-)....Ale vůbec se nesměju, každý máme svoje "úchylky", my doma z mužem citujeme Big Bang a házíme po sobě hlášky v angličtině :-), on jich ale umí hodně..

      Vymazat
    2. No ano, ta hudba! Ta hudba, ta je na tom filmu snad to úplně nejlepší. Je to až děsivě promakané, to prolínání hudby a jednotlivých postav...!
      No vidíš, a přitom já jsem na Řím slyšela jsen samé velepozitivní ohlasy. Jo a Barcelonu jsem neviděla, mám ji na seznamu. ;)
      Lásku a smrt fakt doporučuju, je to neskonale absurdní záležitost, ale já u toho vždycky úplně odpadám.
      Ano, vidím to na víkend s Woodym, přítel bude mít radost, neb málokdy se nechám zlákat ke sledování filmu, zatímco on zvládá klidně 3 za noc. Takže jsi mě vlastně nakonec tímhle článkem báječně naladila... :)

      Vymazat
    3. Tak to tento článek splnil svůj smysl :-)).
      Závidím Ti víkend s Woodym - můj muž mou lásku k Woodymu nesdílí, ale zase k filmům jo, takže ještě nevím, u čeho skončíme :-)
      Ještě jsem se Tě chtěla zeptat ohledně těch westernů, co jsi říkala na film Opravdová kuráž - můj muž ten film miluje a viděl ho asi pětkrát :-)

      Hudba je v Tenkrát na západě fantastická - ikonická to nepopírám a zkusím nastudovat i ty charaktery postav - jednou :-)
      Pro mě byl Řím kýč, a kdyby tam nebyl ten Řím, tak to nedokoukám, navíc jsem absolutně postrádala pointu :-)
      A absurdity miluju, takže zkusím ten film vyhrabat, snad ho někde seženu..
      Tak si užij ten krásný víkend!!! :-)

      Vymazat
    4. Opravdová kuráž, chvíli mi trvalo, než mi došlo, co to je, mám v hlavě anglický název. :) Můj chlap ho taky miluje, ale mně to zas tak úplně neokouzlilo. Jako film určitě dobrej, ale není to nic, co bych si šla pustit znovu. Nicméně ještě můžu doporučit Big Country (zase nevím česky, asi Velká země? :D), taky výborná věc, Gregory Peck v hlavní roli... :) No a klasika Pravé poledne - já jsem fakt děsnej staromilec. :D
      Jo a totální kýč byl právě pro mě ten Dobrý ročník...
      No a jestli máš ráda absurdní filmy, tak to je Láska a smrt naprosto geniální volba, dej pak vědět, až to skoukneš! ;)
      Krásný víkend i Tobě!

      Vymazat
    5. Jasně True Grit, no vidíš a já si nemohla vzpomenout na ani jeden název a tak jsem tu volala na kolegu :-))....Mě tam připadal strašně směšnej Matt Damon jako kowboj, to není herec pro westerny :-), Jinak jsem to viděla jen jednou a stačí..
      Jasně Dobrý ročník je kýč jak bič o tom žádná, já to fakt beru, že si ti dva chlapi vyjeli na dovolenou a s kameramanem tam udělali při degustaci vína film, ale mě tam strašně hřeje to slunko..a pak Russell..baví mě na něho čučet :-)...Díky!

      Vymazat
    6. Jo, tak to jo, to já si na něj pokoukám taky ráda, téměř za každých okolností. :) Ale právě zrovna v tomhle filmu mi přijde takovej nějakej celej směšnej... :D
      Jo a k tomu mě teda napadá ještě Master and Commander - vidělas? Ten taky můžu. A na Russela se tam dá koukat docela hezky. :)))

      Vymazat
    7. Jéé já vidím, že ten můj seriál bude hodně dlouhý :-) Master and Commander je náš rodinný film, ten milujou i moje holky :-). Máš pravdu, s tím culíkem tam a houslemi :-), jako Gladiátor to není, ale ten film je jeden z nej...ale já ho mohla moc i v Čisté duši...prostě Russell je Russell :)

      Vymazat
    8. Tak to jsme se zase krásně shodly... :)))

      Vymazat
  14. S Melancholií to mám úplně stejně, viděla jsem ji jako první a Antikrist mě potom nezaujal. A Matchpoint, to je i moje srdcovka.
    Děkuju za inspiraci, co neznám, doplním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, myslím, že kdo viděl Antikrista už možná k té Melancholii kolikrát nedošel a to je škoda...No a těší mě, že se někomu konečně ten Match Point taky líbí :-))
      Těšilo mě.

      Vymazat
  15. Viděla jsem cca půlku a z té mám vyloženě ráda Match Point :) Po svatbě mám už delší dobu v plánu, ale vždycky to nějak odložím, když dojde na zkouknutí, tkž díky za připomenutí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Match Point není Allenovský, ale podle mě je prostě skvělý :-)...
      Rádo se stalo - Po svatbě stojí za podívání :-)

      Vymazat
  16. Já mám hrozně ráda Almódovara. Viděli jsme od něj s manželem jen asi 3 filmy, ale všechny mi připadaly hrozně zvláštní, sledovala jsem od začátku až do konce. Akorát to bylo v období našeho seznámení a tak si říkám, že bychom si od něj zase měli něco pustit a zavzpomínat... Takže díky za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni rádo se stalo, určitě to může být moc hezké vzpomínání :-). Jeho filmy jsou opravdu zvláštní, vybočují dost z normálu i vztahových klišé i ty jeho staré nejsou vůbec špatné, já viděla naposled jeho slavný film Ženy na pokraji nervového zhroucení a pobavila jsem se hodně :-)...ale třeba jeho poslední Kůže kterou nosím s Banderasem to byla fakt síla....ale zase se mi to líbilo :-), zase vymyslel něco originálního, což už je snad nemyslitelné v dnešní době :-)

      Vymazat
  17. Marci, veľmi zaujímavý výber, aj keď pár kúskov som nevidela (napr. ten Biely oleander, to mi vôbec nič nehovorí) a priznám sa, že Fridu som nezvládla do konca, ale to je môj problém, nemám rada mužatky :D Ja mám veľmi rada staré filmy, milujem Audrey a môj najobľúbenejší film sú Prázdniny v Ríme a na druhom mieste Jak ukrást Venuši. Inak nie som veľmi filmová, skôr seriálová.Filmy sú proste na mňa príliš krátke, chcela by som vedieť, čo bolo ďalej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé Margitko, tak to já si musím právě s Audrey doplnit vzdělání už tak dlouho chci vidět klasiku Snídaně u Tiffanyho a Prázdniny v Římě taky :-), hned si dělám poznámku :-)...No právě, já poslední dobou vždycky skončím u seriálů...

      Vymazat
  18. Fridu a Tarantina podepisuju :o) Woodyho já moc nemusím (ale můj muž ho miluje), ostatní doženu za dlouhých zimních večerů. Díky za tipy :o)
    Přiznávám se, že jsem poněkud nenáročný divák, nejlíp se mi relaxuje u prostinkých komedií typu Pravá blondýnka. A taky docela můžu některé katastrofické filmy. A Skála dobrá, i s generálem Attorneyem :o)
    A cokoliv, v čem hraje Keanu Reeves :o))
    A taky scifi mám ráda, třeba Stargate, to je moje :o)
    Z dramatických filmů miluju K 19 Stroj na smrt, to je film, ze kterého mě mrazí, doporučuju..
    U Twin Peaks jsem se vždycky hrozně bála, musela jsem na to koukat při rozsvícených světlech, ta scéna, jak Bob vylézá zpoza gauče, brrr.. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě něco zaujalo Enko....souhlasím, že když potřebuju vyloženě vypnout tak si pustím klíďo kýč jak bič :-)) Jo, Keanu a ty jeho smutné oči....Moc se mi líbil V lepší pozdě nežli později a třeba mě dostal jako násilnický manžel v Téměř dokonalý zločin - on takový beránek a taková role :-), ovšem krásný byl v Matrixu :-) a Dům u jezera se Sandrou Bullock, jo to je ten hezký kýč...Třeba sci-fi sleduju vyjímečně ale 12 opic miluju :-)...Jo přesně Twin Peaks leda při rozvícených světlech a pak jsem se bála jít i na záchod, ale stálo to za to :-D

      Vymazat
  19. Ahoj eM, pár styčných bodů bychom našly:D Něco jsem vůbec neviděla. bílém oleandru vím, vedu v patrnosti, ale nějak na něj zatím za posledních 10let :DD nedošlo.
    Mně se ještě za poslední pětiletku hodně líbil Gran Torino. Ten, pokud si ho ještě neviděla (ale o tom pochybuju) doporučuju všemi deseti! Krásný a třeba filmový víkend:) U nás se ponese v duchu bruslení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá tuttobene, já jsem velmi ráda, že nějaký ten styčný bod se u nás vždycky najde :-)...Já se dostala k Bílému Oleandru až před čtyřmi lety, takže o data výroby mi to taky trvalo celkem dost dlouho :-))...
      No vidím tady dost zásadní styčný bod a to že miluju Clinta Eastwooda jako režiséra, takže je možné že příští filmový seriál bude jen o něm :-), souhlasím Gran Torino bylo skvělé, drsné ale skvělé, nevím jak to ten Clint dělá, že je tak dobrý herec i režisér :-)...Myslím, že nakonec o víkendu skončím u nekonečného seriálu Big Bang a navíc nebude kapacita. Jé bruslení, tak si to krásně užijte!!! Já nestála na bruslích už pár desítek let :-)) ovšem pokud myslíš in-line tak na těch vůbec nikdy :-)

      Vymazat
  20. Film Frida je jeden z mých nejoblíbenějších!:) zbožňuji tu hudbu a a barevné kostýmy!♥ jednu dobu jsem si ho musela pouštět pořád dokola!:)

    www.lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla období, kdy jsem si ho pouštěla často :-) hudba je opravdu skvělá! vůbec ta atmosféra, je moc dobře udělaný :-)

      Vymazat
  21. mám moc ráda tyto příspěvky s doporučením! vidím, že máme podobný vkus na filmy, takže jsem si jich hodně vypsala a ráda je skouknu ;) viděla jsem jen Fridu, Bílý Oleandr a Dobrý ročník ... každý z nich má něco do sebe, ale nejvíce myšlenek ve mě zanechal Bílý Oleandr, vůbec jsem nevěděla, že je podle knihy, tu musím mít! Michelle Pfeiffer je v tom filmu úžasná! ... co mě tak v rychlosti napadá za oblíbený film je třeba Klub rváčů, Sedm nebo třeba Requiem za sen ... všeobecně mě baví spíš psychologická dramata, kolikrát je mi vytýkáno, že si u "mých" filmů nikdo neoddychne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší Lištičko, že se Ti moje tipy líbí. Oleandr neměl chybu, taky jsem se nad ním napřemýšlela a kniha je výborná, měla jsem ji půjčenou, ale strašně ráda bych ji taky měla doma :-)....Jé Klub rváčů na ten já úplně zapomněla - výborný, jeden z nejlepších filmů s Bradem :-), Sedm byl hodně drsný, ale taky perfektní a Requiem za sen jsem chtěla vždycky vidět a teda teď vůbec nevím, proč jsem ho neviděla, tak budu muset napravit - díky za tip Tobě :-). No já jsem taky právě na ty "depky", ale občas to musím střídat, všeobecně snesu dost dramatu ve filmech :-))

      Vymazat
  22. No, já jsem tak trochu filmový ignorant, se musím přiznat. Ale Sólokapra jsem viděla a nemá chybu teda, díky za připomenutí, musím se na něj zase někdy podívat :-) A Match Point taky super, ten bych hnedka zkoukla znovu. Mně občas něco doporučí moje ségra třeba (zrovna ty Pancharty například, na ty bych se už konečně měla podívat) a když mě film zaujme, tak si pak říkám, proč nekoukám na filmy častěji, ale pak si na to ten čas a klid stejně zas neudělám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani tak to zase nebudeš takový ignorant, když jsi viděla Sólokapra i Match Point !-)), jsem ráda, že jsem mohla připomenout, asi si to taky někdy brzo zopakuju, když o tom tady tak píšeme...Pancharti jsou skvělá zábava, až budeš mít volnou chvíli a třeba se Ti nebude nic chtít jiného dělat, zkus to...Chápu, že jsi vytížená a udělat si filmový večer není jen tak a raději ho třeba strávíš jinak...:-)) eM

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate