středa 15. ledna 2014

Čtete složení? Vol.7 - Prospěšné složky

Moji milí čtenáři,

tento článek mám v hlavě už tak dlouho až to pěkné není a špatné svědomí, 
že článek nejsem schopná sepsat už mě pěkně trápilo. 
Takže jak jinak začít nový rok než plněním restů...

Pamatujete si ještě na můj seriál o fujtajblech v kosmetice? 

Kde jsme probírali, co by v péči o pleť být nemělo?
Dneska to chci trochu otočit.  
A protože je to článek číslo sedm - měla by to být šťastná sedmička 
a téma bude pozitivní :-)
Protože pořád se řeší, co v kosmetice být nemá - dokonce i kosmetické firmy už svou marketingovou strategii založili na tom, že na obalech informují o tom, co ve výrobku není.....jako paraben free, oil free....však to znáte sami.
Toto mi osobně připadá na hlavu... 
A Enka by mi to potvrdila :-), že furt opakuju:
nekoukejte na to, co ve výrobcích "není", ale na to, co tam je!!!!



Myslím, že jsme si všichni za tu dobu trošku "utřepali" svoje hodnoty, 
co bychom ve výrobcích nechtěli a co jsme naopak schopni tolerovat. 
Jenže není to teď tak trochu jako ve filmu Vicky Cristina Barcelona, kde mistr Woody Allen moudře tvrdí, že ženy ví, co nechtějí, ale neví, co chtějí? :-D
Jestli to někdy byla pravda, teď už to nebude, protože Vám zde sepíšu pro zdraví pleti nejprospěšnější ingredience, které byste ve svých výrobcích minout neměli. 
Samozřejmě je spousta spousta prospěšných složek, každému vyhovuje něco jiného i z těchto a já tentokrát budu psát o těch NEJ, mezi které patří především antioxidanty....
Takže takové VIP celebrity mezi ingrediencemi,....když už bychom to chtěli zbilancovat.. 
A zvlášť pokud váš rodný list (stejně jako ten můj) naznačuje, že už Vám není ani dvacet...ani.....ani....budou tyhle ingredience pro Vás mňam :-).
Abych to upřesnila - tydle ingredience jsou jistě prospěšné pro všechny bez vyjímky, ale pro starší ročníky (tím myslím 35+ a výše) už spíš nutnost...

Vrhneme se na to. 

Informace jsem čerpala z článku na zahraničních stránkách
 Paula´s choice, které ráda navštěvuju, když mi není něco jasné ohledně ingrediencí.

Hned na začátku Paula moudře praví, že neexistuje jedna jediná nejlepší ingredience, která Vaši pleť zachrání a pokud to nějaký výrobek či firma tvrdí - jako, že si i rádi na název toho "výmyslu" 

dají  registrační značku (slavné ® či "trade mark") není to až taková pravda, ale spíše jen fikaný marketingový tah. 
Většina takovýchto přípravků především anti-age krémů funguje pouze "opticky" to znamená, že vrásky nezmizí, "jen nejsou vidět", protože jsou vyplněné silikonem či jiným plnidlem (syntetickým). 
Ale my přece nechceme jen tento prvoplánový optický efekt - 
chceme mít pleť opravdu zdravou, ne? 
Jasně vrásky nevyzmizíkujem, ale zdravá pleť je vždycky krásná pleť.
To mi nikdo nevymluví.

Takže zde V.I.P. ingredience prospěšné pro zdraví pleti a kůže všeobecně.

.....Samé "jedlé" věci:



Retinol alias Vitamín A

Retinol je termín používaný pro celou molekulu vitamínu A. 

Při aplikaci na kůži je retinol výhodná komunikační složka a antioxidant. Jednoduše řečeno, pomáhá tvořit zdravější a lepší kožní buňky a zvyšuje množství látek podporující "tvorbu kůže".
Bylo prokázáno, že retinol zvyšuje produkci kolagenu v pokožce a obsah glykosaminoglykanu, což má za následek pevnější kůži, lepší texturu a lepší bariérové funkce. I když to není jediná složka, kterou je třeba hledat v anti-age produktech, určitě si zaslouží velkou pozornost každého, kdo chce udržet pleť ve skvělé formě i napříč léty.
 V přípravcích péče o pokožku ho najdete ve formě: retinol, retinolpalmitát (retinol palmitate) a retinylaldehyde. 
V produktech péče o pokožku pouze na předpis od lékaře se může objevit ve formě kyseliny retinové (tretinoin).



Vitamín C


Kdo by neznal vitamín C, vitamín, který užíváme vnitřně snad všichni. 
On je totiž jeden z nejlépe prozkoumaných a prospěšných vitamínů, který můžete použít lokálně. 
Bylo prokázáno, že zvýšení produkce kolagenu (včetně dermálního kolagenu, který je významný pro snížení vrásek) snižuje výskyt kožních zbarvení (různé pigmentové skvrny atd), posiluje bariérovou reakci pokožky, zlepšuje proces regenerace kůže, snižuje zánět a pomáhá pleti lépe odolávat slunečnímu záření, ať už je chráněna proti slunečnímu záření (krémy s SPF) nebo ne.
Vitamín C se vyskytuje v mnoha formách - nejběžnější je kyselina askorbová (ascorbic acid).
Jiné formy vitamínu C jsou magnesium ascorbyl phosphate, 
L-ascorbic acid, tetrahexyldecyl askorbylpalmitát, ascorbyl glucosamine, a ascorbyl tetraisopalmitate.



Vitamín E

Vitamín E (technický název tokoferol/tocopherol) je považován za superstar antioxidantů. Tento v tuku rozpustný vitamín je k dispozici v různých formách s osmi biologicky aktivními složkami, 
jako je alfa-tokoferol a beta tokoferol nebo v kombinaci v ingrediencích zvaných tokotrienoly. Jednoduše řečeno, vitamín E ve všech jeho formách funguje několika různými způsoby jako ochrana buněčné membrány před poškozením oxidací a zabraňuje ničení kolagenu. Funguje také silně v součinnosti s vitamínem C.
Vitamín E můžete na etiketě najít jako tokoferol acetát (tocopheryl acetate), tokoferol linoleát (tocopheryl linoleate), tokotrienoly (tocotrienols), alfa-tokoferol a tokoferol sukcinát (tocopheryl succinate).

Niacinamide 

Niacinamide známý také jako nikotinamid, je aktivní složka vitamínu B3. Při lokální aplikaci se ukázalo, že niacinamide zvyšuje hladinů ceramidů a volných mastných kyselin v pokožce, chrání pokožku před ztrátou vody a stimuluje mikrocirkulaci v dermis (škára). 
Roste také pověst o jeho schopnosti řešit kožní zbarvení
(často v součinnosti s jinými osvědčenými činidly pro zesvětlení kůže, jako jsou vitamín C a glukosamin) a redukovat akné.
Rozhodně patří na top-list skvělých ingrediencí v péči o pokožku, 
bez ohledu na to, na co se v péči soustředíte.



Zelený a bílý čaj

Ať už pijete zelený nebo bílý čaj, oba obsahují vynikající antioxidanty z rostliny Camellia sinensis (čajovník čínský) a oba si zaslouží vaši pozornost. Existují čtyři hlavní antioxidační složky zeleného a bílého čaje, z nichž je Epigallocatechin 3-gallate (EGCG) nejhojněji vyskytující se a biologicky nejaktivnější.
Zelený čaj se v kosmetice vyskytuje více než bílý čaj, ale oba docela dobře snižují zánět, budují kolagen a snižují poškození buněk tím, že brání škodlivým účinkům slunečního záření. EGCG vyskytující se v kosmetice je pravděpodobně hodně stabilní způsob jak poskytnout pleti antioxidační užitek.

Resveratrol

Jako každý antioxidant, resveratrol má neuvěřitelný ochranný přínos pro kůži. V přírodě se vyskytuje v potravinách jako jsou hrozny, ořechy, ovoce a červené víno. Při lokální aplikaci chrání resveratrol před poškozením sluncem, zlepšuje syntézu kolagenu a redukuje poškození buněk. Je stabilní a silný antioxidant a stojí za to najít si vhodný produkt pro péči o pokožku, který ho obsahuje. 



Hroznová jádra (Grape Seed)

Bylo prokázáno, že hroznová semínka jsou účinný antioxidant, který výrazně snižuje poškození volnými radikály. Kombinace s dalšími antioxidanty výrazně zvyšuje jeho účinnost. Byly zjištěny také jeho schopnost hojit rány. Bez ohledu na typ hroznů má antioxidační potenciál. Pro boj s vráskami je to jedna z nejlepších ingrediencí. 

Tip: Běžně ho můžete najít v přípravcích ve formě oleje z hroznových jader a dá se koupit i samostatně a čistý např. u Karla Hadka ZDE
(Já osobně nebudu váhat a při nejbližší příležitosti si ho koupím.)




Kurkuminoidy (Curcuminoids)

Kurkuminoidy jsou různé sloučeniny odvozené od koření kurkuma, které většina z vás zná. Kurkuma je hlavní složkou kari koření, koření používané k ochucování mnoha druhů potravin. Kurkuminoidy jsou hlavními aktivními složkami kurkumy. Kurkumin je jedna z těchto složek a je známý pod chemickým názvem jako diferuloylmethane. Kurkumin má silné protizánětlivé účinky, a to jak interně, tak externě (aplikací na kůži). Má také protinádorové účinky. Kurkuminoidy mají silné antioxidační schopnosti a dokáží potlačit nadměrnou produkci melaninu během slunečního záření. Kurkuminoidy jsou považovány za bezpečné pro používání na kůži. Získaly status VIP celebrity mezi anti-age ingrediencemi pro své schopnost řešit více faktorů (zánět, podráždění, poškození sluncem), které způsobují stárnutí pleti a snižují schopnost seberegenerace kůže.


Sójové isoflavony/extrakt (genistein)

Sója a její složky podstoupily velké množství výzkumů, které ukazují, že jsou to silné antioxidanty a složky prospěšné kůži. Studie ukazují, že tyto deriváty tlumí poškození životního prostředí, snižují podráždění, zlepšují strukturu pokožky, budují kolagen a bojují proti poškození sluncem. Genistein (součást sóji) zlepšuje elasticitu pokožky, posiluje dermis pokožky a zabraňuje poškození DNA. 
K dispozici je také výzkum, který ukazuje, že zlepšuje vzhled jizev.


Granátové jablko (Pomegranate)

Granátové jablko a jeho extrakty mají antioxidační vlastnosti. Lokální aplikace přípravků obsahujících granátové jablko může zlepšit vzhled vrásek tím, že omezuje zánět a předchází dalším škodám.


Ceramidy

Ceramidy tvoří asi 20% mezibuněčné hmoty pokožky, je to "lepidlo", které drží buňky pohromadě, pomáhá pleti udržet její vzhled a chrání ji. Když je matrice kůže, také jinak nazývána vnější bariéra kůže, narušena ať už slunečním zářením, suchým prostředím nebo dráždivými výrobky péče o pleť, ceramidy toto narušení snižují. Doplnění obsahu ceramidů v pokožce je účinný způsob, jak chránit pokožku a pomáhat ji vypadat mladší.

Linolové/Linolenové kyseliny/Fosfolipidy

Tyto mastné kyseliny doplňují mezibuněčnou hmotu a chrání její vzhled. Kromě toho, všechny z nich fungují jako složky komunikující s buňkami, které "říkají" buňkám jak správně a zdravě fungovat. Pomáhají také snížit zánět.


-------

Tak nějak doufám, že tento článek byl pro vás užitečný stejně jako je užitečný pro mě a dozvěděli jste se něco potřebného a zajímavého. 
Určitě teď zase o něco více víme, co chceme, ne? !-D
Já se určitě  na tyto složky zaměřím a budu sledovat jejich eventuelní obsah v produktech, které si budu chtít koupit.  Samozřejmě, pokud najdu nějaký "fajnový" produkt, určitě se o něm zde dočtete.

A co Vy sledujete obsah antioxidantů či jiných prospěšných složek  v přípravcích anebo se spíše zaměřujete na ty fujtajbly?
Máte nějaký oblíbený produkt, který obsahuje výše uvedené složky (ve větším množství či v kombinaci)?

27 komentářů:

  1. Parádní článek, děkuju! Já se přiznám, že toho negativismu ohledně všeho už mám taky dost, člověk pořád jenom slyší, jak je všechno škodlivý a nebezpečný, aby se pak skoro bál vystrčit nos z baráku :-) Já ještě doplním ke kurkumě, že působí antidepresivně a jsou prý výzkumy, který prokázaly, že působí stejně jako Prozac, samozřejmě bez vedlejších účinků. Ale to mě momentálně - díkybohu :-) - netrápí, tak ji zkusím dneska vrazit do pleťové masky, doufám, že to dopadne dobře, přece jen dost barví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju Reni, tak to jsem ráda, že jsme dvě, co už toho negativismu mají dost. A zas myslím, že těch článků o škodlivostech jsem napsala až dost a je třeba to otočit opačným směrem :-)....A docela bych to viděla i na nějaké pokračování a shrnutí, ať furt jen nepíšu o tom, co je fuj :-). Ty jo kurkuma ala Prozac!!!!!!! Fantazie!!! Já ji teď cpu v zimě úplně podvědomě do jídla, i s dýní a tak, takže kuře na kari to jistí v dalším levelu :-). Prosím dej vědět, jak to dopadne, když přidáš kurkumu do masky, jako špetku bych zkusila taky, docela jsem na to zvědavá - ale je fakt, že teda barví to dost intenzivně, jako mám nažloutlou pleť že jo, ale potom už bych mohla vypadat jak nemocná žloutenkou :-D.....Jsem moc ráda za Tvou pozitivní reakci!!!!

      Vymazat
    2. Hele, tak je to cajk :-) Svoji obvyklou DIY masku (kvasnice a zelený čaj) jsem vytunila půl lžičkou kurkumy a šlo to dolů v pohodě. Akorá jsem to po smytí ještě setřela micelárkou a tamponek byl tedy zářivě žlutý :-) Ale já mám tedy žluto/olivový podtón pleti, nevím, jak by vypadala nějaká sněhurka...

      Vymazat
    3. Pomooc, zmizol mi komentár :((( A už sa mi to nechce písať odznova, tak len dodám, že úžasný článok Marci a že ťa milujem, nie ako soľ, ale ako antioxidanty :))
      Inak kurkuma je okrem iného aj veľmi silné prírodné antibiotikum, a vraj kurkumín v mlieku svoje účinky stisícnásobuje. Neviem, čo je na tom pravdy, ale vraj teplé mlieko s kurkumou je naozaj skvelý liek. A tiež si ju dávam do pleťovej masky s manuka medom, síce potom vyzerám ako po žltačke, ale našťastie sa to dá zmyť :))

      Vymazat
    4. Margi, ten bloger je ale potvora, mazat komentáře od mé nejmilejší Margi!!! Strašně moc díky za krásný komentář. Láska je vzájemná to mi věř a myslím, že to víš :-D..Dyť já se u Tebe na antioxidanty taky hodně inspirovala a fascinují mě :-)...Vidím, že opravdu je ta kurkuma velký poklad, a je mi jasné, že když všichni dáváte kurkumu do masky, že musím taky :-D

      Vymazat
    5. Reni díky moc za čerstvé info, no já jsem trošku nažloutlá, sněhule nejsem, tak to prubnu ať je doma veselo a když je to takový poklad, tak každý týden povinně jídlo s kurkumou :-D

      Vymazat
  2. Skvělý článek! Musím se naučit číst to složení. U jídla to dělám, ale u kosmetiky to ještě neumím. Děkuji za informace! Já se těším na ten produkt, protože to, co jsi zatím doporučila, je super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!!! Já se Marti taky pořád učím číst :-), neustálým opakováním se to zlepšuje, jen se děsím toho, až mi bude slábnout zrak !-D.....Opět jsem velice potěšena, určitě produkty budou, mám nějaké v merku, tak uvidíme, co z toho "vyleze" :-)

      Vymazat
  3. No, to je krása číst pozitivní článek, děkuji :). Dozvěděla jsem se zajímavé věci, ze zázraků Tebou zmíněných mám olej Granátové jablko od Saloos, je moc fajn, kosmetiky s granátovým jablkem se asi budu držet :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky Pájo, to mě těší :-), pozitivity není nikdy dost. Já mám taky oblíbené věci s granátovým jablkem, i jejich hydrofilní odličovač :-), myslím, že určitě neprohloupíme, když se jich budeme držet dál :-)

      Vymazat
  4. och toto by som si mala odlozit do penazenky a mat zo sebou ked nakupujem :)


    Pozyvam na Nobilis Tilia giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad, asi si to taky napíšu minimálně do mobilu, abych to nezapomněla :-)

      Vymazat
  5. Marcelka, zasa jeden z tvojich kvalitne prepracovaných, vymakanych clankov. Je to pravda, ja som uz tiez viac krat pisala na blogu, ze ma to irituje, ako sa len stale upozornuje, co vsetko je v kozmetike zle a skodlive. Nie ze by mi bolo vsetko jedno, to ani nahodou, ale snazim sa nacuvat svojej pleti a vlasom a tie mi nasepkavaju, ze mnohe prirodne zlozky im nesedia, naopak, niektore synteticke ingrediencie mi nerobia nic a splnia, co slubuju. V podstate si myslim, ze omnoho vacsim problémom je ten sajrajt, co mnohi ludia jedia a teda davaju svojmu telu zvnutra. A mozno prave to je mnohokrát dôvodom problemov s pletou a zdravim, nez to, cim sa natierame zvonka. Ale znova podotykam, aj v kozmetike sa snazim najst taku zlatu strednu cestu a opakujem, treba pocuvat a sledovat vlastne telo, plet, vela nam prezradia...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Julinko Tvůj komentář mě velice pohladil po duši a potěšil. Ty jsi moudrá holka a je mi jasné, že svou pleť potažmo tělo posloucháš, protože to je opravdu nejdůležitější. Kde kdo chce házet všecko do škatulek a zjednodušovat tuhle "problematiku", ale proč se nutit do přírodních věcí, kdy Ti prostě nesedí naopak dobře naformulovaný chemický krém, může udělat spoustu užitku. Však já se hned u Tebe inspirovala na hyaluron z drogešky a těším se až ho vyzkouším :-))

      Vymazat
  6. Ahoj, bezva nákop zase - máš úplnou pravdu, já čtu složení, ale abych věděla, co tam nechci a pak už nemám moc sílu přemýšlet, jestli tam je i to pro mě prospěšné! Tak to připomínáš v pravý čas. Hlavně oceňuji, že sis s tím dala práci - poshánět informace atd.. Hýkám nadšením, kopíruju si to na plochu, ať to mám po ruce. Poznámka: až na to neuvidíš, použiješ lupu - hahaha. Hlas už mám, nachlazení skoro pryč - všechno ti písnu v mailu. Drž se K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahój Katuš, jsem ráda, že žiješ!!!! :-D a že už jsi ty bacily vypakovala z domu :-). No právě, já už taky měla pocit, že furt hledám ty negativa až jsem ztratila sílu hledat, co by vlastně pleť potřebovala. Moc děkuju za pochvalu opravdu!! Hodně to potěší, když to moje hrabání informací má fajn odezvu a lidi to ocení -dyť já si to taky píšu, a hned se na to zaměřím :-)). Papá

      Vymazat
  7. Musím se přiznat, že u kosmetiky řeším v poslední době složení hodně. Hned jak vidím vpředu na etiketě, že to něco neobsahuje automaticky se dívám dozadu co tam je. :) Skvělé zhrnutí, teď jsem objednala z iherb tonikum a krém s vitaminy C, A a E a zelený čaj k pití. Tak jsem zvědavá jaké budou reálné účinky a jdu si najít tvé přechozí příspěvky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že článek byl prospěšný a že Tě složení jako takové začalo zajímat. Tak věřím, že objednávka těch vitamínových dobrot nezklame a čajík bude chutnat :-)....Díky za přízeň, snad se budou i minulé články líbit.

      Vymazat
  8. Potvrzuji! :o)
    Teda eM, klobouk dolů, dala sis fakt práci! Jó, vzdělávat se člověk musí.. a to pozitivní čtení pohladilo po duši :o)
    Kurkumu přisypu do pleťové masky, cítím potřebu svou bledě žlutou pleť trochu přibarvit :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za potvrzení :-D
      A děkuji za pochvalu!!!! :-D Jsem ráda, že Tě baví se se mnou učit hihi......a trocha toho pozitiva je nutná fakt. Tak já už taky nebudu vůbec váhat, vidím, že kurkuma je poklad nad poklady se nemůžem těm Indům divit, že ji všude cpou....a trocha zdravé barvy neuškodí hihi :-)

      Vymazat
  9. To je bomba, jakou ty si dáš s takovými články práci! Děkuju, že to děláš za nás a že my tak můžeme přijít k hotovému a podívat se, jestli je to či ono opravdu tak dobré, jak tvrdí výrobce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabinko moc děkuji za pochvalu. Jsem strašně ráda, že tu je tolik milých lidiček, co tu moji "prácičku" ocení a příjde jim fajn a užitečná...Zahřeje to na srdci a je to motivace do dalšího šmejdění po dobrých informacích :-)

      Vymazat
  10. Nečtu, testuju na vlastní ksichtík. :-D Ono to jinak nejde. Spíš si pak dodatečně přečtu, cože to v tom je, když to tak hezky dělá to, co má. (Třeba zrovna takhle s tím vitamínem A. Sice si možná výrobci myslí, že antiage produkty bych měla používat už od dvacátých narozenin, já tenhle názor teda nesdílím, myslím, že zatím mám fakt čas, ale vitamín A rozhodně ano. Alespoň jsem si tak nějak vydedukovala, že to bude asi tím vitamínem, nic báječnějšího, než je obyčejný Infadolan, na hojení kůže neznám. (Když si někdo s oblibou nípe pupínky a urputně škrábe suché svědící šupínky ve vlasech...) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já čtu, ale stejně to člověk musí vyzkoušet na vlastní kůži, aby věděl, co mu dělá dobře a co ne, a kolikrát když si něco přečtu a myslím si, že to musí být super, tak opak je pravdou, jakže i to "čtení" je fakt relativní :-D.....Máš pravdu já si teprvá nedávno přečetla, potom, co jsme tady spolu mudrovali o tom Infadolanu, jaké je jeho složení a nestačila jsem zírat, že tam je to áčko - on je opravdu nedostižný.....Vůbec bych právě nedoporučovala používat anti-age od dvaceti, jasně výrobci si chtějí posichrovat svoje odběratelky už od jejich mládí, že....je to na hlavu. Na druhou stranu spousta anti-age věcí, se jenom tak tváří a efekt nula, spíš bohužel vráskám pomáhají a to je taky odvrácená strana. Jak to tak vidím, jak jdu "věkem", tak si myslím, že takový solidní věk začít malinko preventivně s anti-age je 33 let - takže máš fůru času :-DD.....Jenže najít správný anti-age, který bude nadupaný těmi dobrými věcmi....no to je taky těžké...Ale zas vitamíny a antioxidanty není radno podceňovat, protože nejsou jen pro starý, že jo !-), pomáhají hojit s stavět nové buňky a třeba i aknozní pleť tu výživu a regeneraci potřebuje ve vhodné formě...ale důležité je, co Tobě vyhovuje a to Ty víš :-)...

      Vymazat
    2. Určitě, ono to funguje na stejném principu. Nejen starší pleť potřebuje obnovit, aby neměla vrásky. Taky ta mladší přece potřebuje zhojit a to nejen, má-li zrovna pupínky v podobě nějakých otevřených ranek a stroupků. Přece jen na ni denně zkoušíme všechno možné i nemožné, bojujeme s pupínky a antiakné věci umí být slušné driáky a leckdy naše péče moc nesedne a kůže si zaslouží citlivé zacházení. Tak to jsi mě potěšila! Už jsem si začala připadat jako vysoce nezodpovědný tvor, když, ledva mi minulo prvních -cet, nezačínám panikařit a nakupovat protivráskovou péči. :-D Taky si myslím, že do třicítky je času dost, ale nevím, jestli jsem nezodpovědná nebo jen nezblbnutá. :-D Stejně jsou to geny... no, tvé dcerky asi mají o starost méně, antiage věci nebudou muset řešit dlouho, jestli budou po mamince. :-)

      Vymazat
  11. :-) nadmernej tvorbe melaninu by som sa nebranila, je to ochranna bariera pokozky pred slnecnzm ziarenim :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hehe, musela jsem si ten článek znovu přečíst, abych věděla, co jsem to tehdy psala :-D Vesměs je to převzatý text. Sakryš musím více googlit a dovzdělat se...Děkuji za poznámku!

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate