pondělí 24. února 2014

Moje první fotokniha "Podzim 2013"

Krásný den při pondělku Vám přeji.

Tak konečně jsem velká fotografka, páč mám svou vlastní knihu fotoknihu :-). 
Samozřejmě tato věta je myšlena jako nadsázka, protože svou fotoknihu si může udělat každý... 
ALE. Ne každý má ambice fotoknihy vytvářet. 
Nezdá se Vám, že v dnešním světě digitální fotografie jaksi upadla tvorba fotoalb? 
Schválně, kolik z Vás si nechává udělat svoje fotografie v labu klasickou chemickou cestou a kolik z Vás si vytváří fotoknihy či fotoalba? Těším se na Vaše odpovědi a doufám, že budu třeba překvapena :-D...a teď Vám napíšu svoji vlastní story s fotoknihou....


Jak víte, jsem fotomaniak. 
Nefotím stylem dokument rodinného života a netvrdím, že fotit může každý. 
No tak jo - fotit může každý, ale jak to vypadá, je věc druhá......!-)
Focení je pro mě seberealizace, miluju to. Fotoaparát vezmu do ruky každý den, a nedávno jsem si intenzivně uvědomila, když jsem si chvíli myslela, že se mi pokazil (byla jsem nemocná a blbě jsem si ho nastavila :-), že bez něho nemůžu žít. Hm...někdo nemůže žít bez mobilu, facebooku, internetu - já bez mého foťáku, mé lásky Olympus PEN E-PL 2...
Fotek mám v počítači milion, všecky jsou utříděné v počítači v chlívečcích dle data, měsíce, roku......je jich plný externí disk....ale co z toho, když přitom množství si je nikdo neprohlíží.
A odtud vzešla moje myšlenka, že bych potřebovala nějakou hmatatelnou podobu mých fotek, nejen jejich digitální verzi.........No a od myšlenky k činům bývá cesta někdy krátká, zvlášť když shodou náhod dostanete v dm drogerii slevovou knížku a v ní 50% slevu na fotoknihu XL. Cože??? Tak to musím mít!!!!!
No, jasně ale na rozdíl od myšlenky, realizace přece jen trvá nějaký čas.
Zde jsou mé myšlenky o této realizaci. 
Myslím, že budou asi zajímavé jen pro ty, co fotí anebo chtějí vyrobit fotoalbum a la fotokniha...takže pokud byste se u čtení nudili - skočte rovnou na obrazovou část :-))


Takže, jak jsem napsala, matroš na fotoknihu by u mě byl, takže je třeba si stáhnout potřebný program na editaci fotoknihy (přesný terminus cewe fotokniha), kterou si pak ve finále můžete vyzvednou v dm drogerii anebo můžete využít jinou laborku a objednat si knihu na dobírku. Program dm drogerie si stáhnete ZDE.
Co dál? Pracovat s programem není tak těžké, ale tutoriální popis ode mě nečekejte, ač jsem zdatný pracant ve fotografickém programu - používám Zoner Photo Studio 15 PRO, tak jinak mi docela trvá než se naučím něco v novém programu.
Jenže já mám doma budoucí grafickou designerku a tu jsem si přivolala a záhy jsme zjistily, že tato spolupráce nás bude moc bavit. Aja se chopila práce v programu (páč pracuje s grafickým tabletem, s Photoshopem atd a jako nová generace na technologiích už vyrůstá) a okamžitě se v jednoduchém editoru fotoknihy zorientovala - mě by to trvalo mnohem dýl....
Nejtěžší úkol bylo pro mě vybrat fotky, které použiju pro fotoknihu. Věděla jsem ihned, že to bude kniha o podzimu, protože focení na podzim, kdy je plno božích barev všude a nádherné měkké světlo, prostě milujú.


No jo, ale zde byla na překážku moje sebekritičnost. Potřebovala jsem vybrat pro knihu cca kolem 26-30 fotek. 
Si řeknete - s přehledem ne......Chyba. Ale díky tomu, že jsem měla při této práci parťáka, tak jsem toto zvládla. Stylem: Dcera mi řekla: "Mami Ty jsi hrozně kritická - vyber tuhle a tuhle...." a já: "néé tuhle ne, tuhle taky ne")....no daly jsme tam všechno, co dcera řekla :-)...
Jó, i při tvorbě fotoknihy se člověk o sobě může něco naučit.
Takže fotky jsme vybraly a nastala ta práce editora, kdy jsme musely fotky naaranžovat tak, aby prohlížení knihy bylo zajímavé a bavilo prohlížejícího, aby se střídaly různé motivy, aby spolu ladily.....atd
Měla jsem to značně ulehčené tím, že jsme nevkládaly žádný text (i když chvíli mě lámalo vložit k fotkám básně páně Skácela :-), nepotřebovaly žádné ozdůbky a blbinky, které by asi použil někdo, kdo vyrábí fotoknihu pro své miminko či rodinné album. Já se pokoušela o tvorbu "uměleckou" - takže styl čistý jak jen to šlo....
Protože při tvorbě fotoknihy máte na výběr z úžasného množství pozadí, tapet, vzorků, můžete fotky rozmisťovat nejrůznějšími způsoby a pak to může opravdu vypadat jako kniha a la scrapbook....

Musím říct, že mě strašně bavilo vymýšlet koncept a hlavně kompozici knihy. Aja byla neocenitelný partner, nikoliv jen pomocník a já doufám, že ji brzy zlanařím k další spolupráci. 
Protože po téhle knize plánuju "vydat knižně" další moje fotky především makro květin, což je moje specialitka a taky by se mi třeba líbil knižní fotodeník kocourka Shellyho :-).
 No, plánů mám dost, tak to abych šla fotit a moc tu nekecala, co :-)

Ještěže je cena fotoknihy docela vyšší, protože bych měla nutkání dělat fotoknihy co chvíli.
Jen tak pro zajímavost - tato fotokniha XL  (30x30 cm), má 26 stránek, knižní pevnou vazbu a vysoký lesk stránek a stojí běžně cca 999 Kč. Jenže když máte kupónek na slevu, může Vás vyjít na super 549 Kč. 
Jasně, není třeba hned vytvářet XL velikosti, můžete si vybrat menší, levnější viz. stránky dm ZDE.
 Ono to totiž bylo i dost ošemetné. Já, která fotí detaily "makro" a nikdy jsem fotoknihu nevytvářela jsem rovnou vytvořila XL knihu. On totiž Vám tenhle formát nic neodpustí. Ale eM se přece velikosti nezalekne, že.


Musím říct, že přes veliké obavy,  jak bude výsledná kniha vypadat na papíře jsem byla příjemně překvapena, 
co překvapená - nadšená!! Ono totiž něco jiného je mít fotky na monitoru a něco jiného mít je "na papíře". Zapomeňte na tisk fotek na tiskárně, to nikdy nebude ono, to mi věřte, mám to vyzkoušeno. 
Navíc, já svoje fotografie také upravuji, používám různé filtry k dosažení určité nálady a tady jsem se děsila nejvíce, jak lab zvládne tyto úpravy. Ale fotky vytvořené takto chemickou cestou opravdu nezklamaly. 
Tak jak se jevily na monitoru vypadaly i na papíře. Uffff!!!! 


Hodně důležité je, především při tvorbě velkoformátových knih, mít co nejvyšší rozlišení fotografií, což program editace knihy umí hlídat (zelený smajlík je dobré rozlišení a žlutý a červený...eee...) Je dobré si to pohlídat. 
Ale stejně se stane, že některé fotografie působí na monitoru bez chyby a při jejich tisku se chyby projeví  - např. šum z nedostatku světla (který by samozřejmě fotograf jako já měl čekat, hm zas ta moje sebekritičnost) anebo nedostatečné zaostření. Ale výsledek  byl stejně skvělý (člověk se prostě musí naučit pochválit !-), protože ze všech cca 30 fotek se projevily pouze na třech fotkách drobné chyby a to ještě při používání extrémního režimu makra s makro předsádkou, což zase běžně asi nikdo moc nepoužívá.


Takže musím zhodnotit, že jsem strašně ráda, že svoje fotky můžu vidět takto zase jinýma očima, posoudit jak fungují mimo digitální svět a mám pocit, že mě to zase posunulo někam dál. A navíc můžu svou tvorbu ukázat "živě" přátelům u kafe a pokecat si nad fotkami :-). Protože přiznejme si, kolik z Vás ukazuje fotky svým přátelům v počítači, to už spíš si ukazujeme fotky v mobilech :-)
A fotokniha je krásný způsob, jak svoje fotky prezentovat a zdaleka ne jen ty rádoby umělecké, ale třeba fotky z krásné dovolené, fotky prvního roku svého dítěte nebo jak jde s dětmi a rodinou čas atd.....
A pak si sami můžete vzít fotoknihu po letech z knihovny sednout si do křesla k čaji a prohlížet si své krásné vzpomínky.....

No, a i když jsem toho zde nakecala už dost, tak se chci s Vámi ještě podělit o konečnou storku, která je s touto fotoknihou spojena a to přímo s tím, jak už jsem si ji vyzvedávala v dm drogerii.


Ono totiž knihu vytvoříte, pak kliknete na tlačítko koupit a už to fičí jako na běžném eshopu, fotky se načtou, zadáte své inciály, provozovnu, kde si chcete knihu vyzvednout, odkliknete, dostanete mail, že je zakázka přijata a následně zhotovena  a pak už jen celé natěšené fičíte do nejbližší drogešky.
No a v té moji už na mě moje knížka čekala, od zaslání mailu, že zakázku odesílají, jsem šla do drogerie za dva dny. Všechno šlo vůbec rychle. Knihu jsem objednala o víkendu, v pondělí byla ve výrobě a v úterý už ji posílali a ve čtvrtek jsem si pro ni utíkala.
No, ale v naší drogerii jsou zvyklí asi jen především na nákup kosmetiky a ne fotoknih. Protože si paní pokladní s natipováním knihy nevěděla rady, což o to natipovat by to i šlo, ale nešlo uplatnit slevový kód. A problém byl na světě. Já trnula, aby mi slevu uplatnili jinak bych musela platit plnou cenu a rovnou přiznávám, že hlavní motivací pro výtvor fotoknihy byla ta fantastická sleva padesát procent. Ufff, paní pokladní s paní šéfovou obvolávaly support oddělení jak se dalo, snažily se ale program jim to nebral...a tak zase volaly zkoušely a nic....A tak to šlo cca 20 min, problém byl někde v matrixu dm drogerie.....Teda jak jsem byla napjatá z očekávání co z mé knihy vyleze, tak tohle moje napětí jen zvyšovalo. Ale já nejsem zlý zákazník, naopak moc dobře takové situace chápu, kdy člověk potřebuje něco rychle v počítači udělat zákazník čeká a systém odporuje. Nakonec se paní dovolala vyšší instance, dostala rady, jak nezvyklou situaci vyřešit, a z toho vyplynulo, že musím platit hotově - há, já která už pomalu hotovost ani nevidí. No, chválabohu, že je moje banka ihned vedle mé drogérie, takže jsem odběhla do bankomatu a doufala, že už bude fotokniha jen má....
No byla!!!! A představte si, dostala jsem dáreček (taštičku plnou věcí: čokoláda Lindt, kosmetická taštička, šátek  a odličovač!) za to, že jsem musela tak dlouho čekat a včetně několika omluv!!!! Téda to byl ale happy end. 
Ale jak říkám, do této drogerie chodím strašně často, vždycky se tam ke mě chovali hezky a proto jsem i já s úsměvem(byť nervózní z výsledku) čekala až paní pokladní situaci vyřeší. Viděla jsem na nich opravdu velikánskou snahu. Věřím tomu, že jinde by se na mě vykašlali s nějakým slevovým kuponem, řekli by mi, nám to systém nebere zaplaťte plnou pálku a jděte. Celý problém totiž byl hlavně s uplatněním slevy. A na dobré věci se trpělivě počkat vyplatí..... 
Řeknu Vám, ještě jsou podniky, kde je radost být zákazníkem!!!!



30 komentářů:

  1. Skvělá práce a krásný výběr, alespoň soudě podle toho co jsi ukázala. No mám taky spousty fotek ale myslím že bych taky měla hodně problém s autocenzurou svých fotek...takže bych asi nevybrala žádnou :-D.Ale je to skvělý nápad a možná se k němu dokopu někdy v budoucnosti i já.....až budou nějaký many nazbyt. Což u mne tedy nehrozí, páč většinou nejsou vůbec žádné....natož nazbyt ;-).....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Vendy!!!! Vidím, že autocenzura nedělá problém jenom mě :-), Ty bys měla materiálu na několik knih stopro, kdybys tápala s výběrem dej vědět !-)....S těmi penězi to je přesně tak, vždycky jsou nutnější věci, za co je dávat, že jo - tak jsem si to nadělila jako dárek k narozeninám :-D.....A je fakt, že takhle svázané v knize, ty fotky vypadají hodně efektně...

      Vymazat
  2. Ach, holka, to je krása.. tak Ti mě napadlo, když už prodávááš své umění na plátnech, co tahle prodávat i souhrny v knihách? Jen o téhle podzimní je mi jasný, že kdybych ji dala mamče k Vánocům, byla by nadšená a do toh ten Skácel, to by jí dostalo. Teda, práva už by byla jiná věc, ale všude se najdou zádrhele, že jo =D Je to krása a moc jsi mě navnadila, abych začala dělat tyto knihy hlavně jako rodinné album taky =) já totiž dostala taky kuponek a sleva a tvuj popisek mě hrozně lákají ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší Míšo Zlatá, že se Ti i tahle "knižní tvorba" líbí. No - zajímavá myšlenka prodávat i knihu, to mě nenapadlo, ovšem kdyby byl zájem tak proč ne :-). Ty mě umíš taky vždycky tak hezky namotivovat :-DD.......No jasně, krást Skácelovy slova už by asi nebylo úplně korekt....:-)
      A jsem ráda, že jsem Tě taky inspirovala v tvorbě knih jako alb, se těším až nějakou Tvoji rodinnou knížku uvidím.....

      Vymazat
    2. Ani nevíš.. inspirace pokračuje, právě jsi mi vnukla nápad, co dát Ondrovi k výročí =D projedu všechny naše fotky a nechám je vyvolat v různých formátech, zarámuju a udělám z nich celou stěnu! ;) díky eMi, tohle bude i dárek pro mě, protože nikde doma společné fotky pořád nemáme =)

      Vymazat
    3. to s tím prodejem knížek mě napadlo taky okamžitě, jak jsem si projela fotky ;) jsou úplně nádherné a atmosféra podzimu z nich přímo dýchá! hned bych si je chtěla prohlídnout všechny a myslím si, že nejsem jediná ;) takže jestli se někdy opravdu rozhodneš pro prodej, tak dej vědět!

      Vymazat
    4. Míšo, tak to mě moc těší, že jsem Tě tak inspirovala, je to vzájemné! Kniha jako dárek je úplně ideální anebo fotky v rámečku - a hned máš jednu stěnu plnou :-))...Jinak já takhle před mnóha lety udělala velké fotoalbum pro mého muže a ten byl z toho úplně dojatý - posbírala jsem všechny jeho fotky z dětství až do dospělosti a udělala mu jeho vlastní album-knihu....no a pak svým dětem, že jo :-)..No aspoň vím na co se zase zaměřit...

      Vymazat
    5. Lištičko, tak to jsi mě teda taky strašně potěšila a dojala, že by se Ti moje kniha líbila. Vůbec by mě nenapadlo, že by ji chtěl někdo třeba pro sebe a ještě koupit, to je pro mě samozřejmě příjemné překvapení a motivace, takže se pokusím něco časem třeba udělat :-). Díky moc!!!

      Vymazat
  3. Téda - to je krása, až jsem z toho dostala chuť též nějakou foto-knihu vytvořit!!!! Já jsem teda zastáncem klasických fotoalb! Na začátku každého roku dělávám výběr "nej" rodinných fotek, které pak na růžky lepím do knihy. Zrovna jsem ve fázi vybírání loňského roku, a těším se, až objednávku odešlu a pyšně si pak pro naše fotečky půjdu. Ale teď jsem teda nalomená tou knihou, krucipísek!!!!! :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci díky moc. Já tvořila fotoalba jednu dobu, ale pak jsem nějak přestala, děti řádně vyrostly a už se moc fotit nechtějí, spíš už samy lítají s foťákem a fotí :-), ale musím říct, že ta myšlenka udělat aspoň jednou za rok takové best of nebo knihu na nějaké téma mě moc láká......Alba jsou super jako taková, ale takhle je to opravdu jako knížka. Třeba moje děti si strašně i teď někdy prohlíží takovou tu klasickou knížku "První rok dítěte", která je předtištěná a dopisujou se tam data a dolepují fotky :-).......No, Ty už brzy budeš mít spoustu materiálu k dokumentování :-)), tak určitě knížku zkus..

      Vymazat
  4. Ahoj Marci, paráda!!!!!!! Nádherné fotky jsi do knihy vybrala!!!! Fotokniha je úžasný nápad. Já si nechávám v DM dělat "klasické fotky". I když v PC mám už pořádný archiv, tak ty "papírové" mají své kouzlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alis, díky, jsem moc ráda, že se líbí. No vidíš, já už klasické fotky nedělala dlouho a máš pravdu mají prostě své kouzlo, takže určitě v tom budu pokračovat :-))

      Vymazat
  5. Je to krása nesmírná. :) Akorát už je za okny opět jaro. :) To budeš muset fotit novou... ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. An děkuju mockrát :-)....No "bohužel" máš pravdu, přišlo mi to trošku takové srandovní dávat sem podzimní knihu, když už netrpělivě vyhlížíme jaro, ale jak píšeš budu muset fotit novou a jaro bych opravdu ráda nafotila taky. Jen člověk vybírá fotky až s odstupem času, tak to je asi nejlepší...takže jo, jdu fotit to jaro :-)

      Vymazat
  6. máme doma jednu, z Londýna :) já mám teď nový foťák, sice to není zrcadlovka, jak jsem původně zamýšlela, ale fotí pěkně, tak uvidím, jestli se mi povede něco vytvořit :) a ten nápad s deníkem Shellyho se mi moc zamlouvá, prohlížet si fotky koček, to je moje :) a Shelly je navíc moc pěkná kočka, teda kocourek :D
    jinak ohledně toho nedopatření v dm, mě se včera stalo něco podobného v Intersparu, k žiletkám jsem měla dostat zdarma sprej na vlasy, bohužel ale, pán, který to měl na starosti očividně nevěděl, která bije a kromě toho také nevěděl, že se má k zákazníkům chovat slušně, takže jsem odcházela rozhořčená a bez laku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Londýna musí vypadat fotokniha krásně :-). Hezké fotky se dají udělat i kompaktem, takže určitě se Ti nějaká kniha povede....já se na kompaktu vyučila :-D
      Že jo - kočičí kniha - mám opravdu velkou chuť to udělat, už bude mít kluk za chvíli jeden rok a je tak fotogenický :-)
      No vidíš, to je přesně to jak píšeš, člověk spíš bohužel častěji narazí na to, že ho odbydou, nebo že personál neví o co běží a ještě se chová nemile - a to je smutné, to by nemělo být, mělo by jim docvaknout, že s takovým přístupem už tam ráda chodit nebudeš...Proto jsem byla docela vyplesklá z toho, jak se pěkně ke mě chovali v našem dm :-D

      Vymazat
  7. Ahoj eM, to nejde nekomentovat .... krása..........................!!!! A tedď taky konečně vím, co to je fotokniha :)) pa K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé Katuš moc Tě zdravím!!! A děkuju za krásný komentář :-))). Jsem ráda, že ses ozvala!

      Vymazat
  8. Héj eMí! Ty moje umělkyně úžasná! No krása to je, co Ti mám povídat :o)) a hele, že bys začala prodejem pomalu vydělávat na tu naši knihovnu? :o))
    Balík s Urtekramem mám zabalený, tak doufej, že se brzy dokopu na poštu! :D
    Krásný den přeju a Ája má pravdu, jsi zbytečně sebekritická.. !o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Héj Enkó, umělkyně zdraví umělkyni!!! :-) Sakryš, že by zde byl nějaký potenciál k prodeji? No, máš pravdu měla bych začít ať máme aspoň na důchod to naše útočiště hotové :-D...
      Jsi Zlatíčko největší, že na mě myslíš...:-)
      Ať se Ti dnes taky super daří...No jo, děti mají vždycky pravdu! hihi

      Vymazat
  9. Krásné fotky jsi vybrala, škoda, že jsi nám jich neukázala více. Já dělala fotoknihu jednou "svatební" a moc mě to nebralo. Fotím hodně a taky hodně vyvolávám, hlavně tedy alba ve kterých ráda listuji a ukazuji je ostatním. Teď už mám připravené rámečky a chystám se na vyvolání fotek do nich, chci je mít po celé zdi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, no nakonec jsem toho nafotila na blog nějak málo, to je pravda...tak příště bude víc :-)
      Musím se opravdu polepšit, co se týče vyvolávání fotek, když tak čtu Tvůj komentář......pravda je, že nemám ani moc fotek na zdi, jen občas děti v rámečcích, na zdech jsou spíše moje obrazy..Ale i fotky mají krásnou citovou výpovědní hodnotu, takže celá zeď s fotek bude určitě vypadat super :-)

      Vymazat
  10. Skvělé :) Nádherná práce, Určitě jsi neprohloupila. Jen k sobě nebuď tak příliš kritická. Fotky mají v sobě nějaké kouzlo a jsou velmi zajímavé. Jestli vážně platí to, že fotit nemůže každý tak ti řeknu, že ty mezi ně nepatříš :) tvé fotky jsem obdivovala už, když jsem uviděla první fotky kocourů. Rozhodně se budu těšit na tvou další tvorbu, snad se bude fotek na blogu objevovat čím dál více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi děkuji za moc milý komentář. S tou sebekritikou to opravdu budu muset nějak zlepšit :-D....Jsem moc ráda, že se Ti moje fotky líbí ať už kočičí nebo jiné.....a bude to pro mě radost sem dávat více fotek, když vím, že potěší :-D

      Vymazat
  11. krásna,milujem jeseň a tie fotky mi lahodia.rada si pozriem pokračovanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já miluju podzim :-), těší mě, že by Tě bavilo i pokračování, sice už bych spíš měla publikovat nějaké ty jarní fotky.... !-)

      Vymazat
  12. Vypadá to kouzelně. Jsi vážně nadaná. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Já teda pravidelně dělám fotkové kalendáře k Vánocům a z každého roku děláme tak 2 alba, protože mamka se chce na něco prý koukat až bude stará =D ale máme normální fotky, ne takovéhle umělecké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mu rozumím, asi bych si měla taky začít dělat nějaká ty alba "na stáří" :-D.....ona potěší každá foto-vzpomínka ani nemusí být umělecká :-D. A je to určitě i prima jako dárek....

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate