pondělí 10. března 2014

Na obědě u eM: Houbové risoto s černými olivami

Hezký den Vám přeji,

a hned při pondělku Vás chci pozvat na oběd :-).
Jak víte, italská kuchyně mi přirostla k srdci více než jiné a když jsem se podívala do svého receptáře, tak jsem tam našla spoustu italsky laděných receptů a spoustu těstovin - dnes tedy taky po italsku, ale tentokrát bez "pasty".....Aneb jak také připravit houby, aby chutnaly i dětem !-)

Recept jsem si vymazlila časem, protože houbové risoto mě hodně baví a finální recept vypadá nějak takto:

Houbové risoto s černými olivami 

Co potřebujeme:
500 g rýže Arborio
houby cca 10 kousků (žampiony nebo jaké máte k dispozici)
paprika - kapie 3 kousky
1 a 1/5 cibule
4 stroužky česneku
sklenici černých oliv
pórek (zelená nať)
olivový olej nebo kombinace oliv. olej. + máslo
1,7 l vody či vývaru

Prosím, berte na vědomí, že toto množství surovin je cca na oběd pro čtyřčlennou rodinu (na dva dny :-D),
takže pokud si vaříte jen pro sebe nebo pro menší počet lidí, je třeba dělit množství.......jinak budete mít "kotel" risota jako já, ale u mě to byl účel....,abych pak mohla vyrazit fotit a nemusela vařit druhý den znovu !-D...



použité koření: tymián, houbové koření, kmín mletý, pepř bílý, sůl 



Celková příprava jídla trvá cca 50 minut, nejdéle trvá příprava surovin, tj. všechno to krájení atd., pak už to všecko sviští a jídlo je hotovo rychle....


Nejdřív tedy nakrájím cibuli a osmahnu ji na oleji pěkně do zlatova, k ní šoupnu na větší kousky (aby bylo do čeho kousnout !-) houby a pěkně dusím...
Už zde do hub dávám koření tj. kmín, houbové koření a tymián...
Po té do houbové směsi přidám nakrájenou papriku a dál chvíli dusím.

Pak je čas na rýži, můžete použít i jiný druh nebo klidně i českou, ale jen speciální rýže na risoto nebude příliš tvrdá, suchá a sypká, ale pěkně mazlavá a měkká :-). Já mám zkušenost právě s Arborio a používám ji pokaždé...jak vidíte je kulatějšího zrna..



Chvíli restuji celou směs i s rýží a pak přidávám postupně vodu a dusím rýži do změknutí, na toto množství rýže mi vyšla plná konvice vody, což je 1,7 l....

Když už je rýže al dente, tak přidám do směsi nakrájenou zelenou nať pórku a nastrouhaný česnek, ještě chvílinku podusím, ale opravdu jen chvíli, aby se pórek nerozpadl . Nemám totiž ráda, když se ze všech surovin stane rozvařená homogenní hmota - proto ten postup a větší kousky zeleniny....

Jako úplně poslední přidávám do směsi černé olivy, které jsem nakrájela na půlky. Pak je čas odstavit risoto z ohně, olivy už nedusím....jen dosolím, případně dopepřím či dochutím výše zmíněným kořením a je možno podávat.



Samozřejmě risoto je ideální pěkně posypat sýrem parmezánem. Bohužel můj hlavní nákupčí parmezán nedonesl, tak jsme se spokojili s "obyč" sýrem. Upřímně, pro mě to bylo tak syté, že já si nakonec ani sýr nedala...:-)



Tak ať Vám chutná!!!!!!

Takto, prosím, dohlíží na zpracování pokrmu a použití kvalitních surovin náš Shelly,
toto je jeho oblíbené observační místo a poloha.
Bere tento úkol velice vážně  a seriózně, jak je patrno i z jeho pohledu !-).

----

Dobrou chuť Vám přeje i Shelly a všichni spokojení strávníci u nás doma!!! :-)

----

A co Vy, jak vaříte oblíbené risoto a jakou "náplň" máte nejraději? Jakou používáte rýži?

Krásný a gurmánský celý týden Vám přeje eM!

39 komentářů:

  1. Jéé Shelly je tak krásný! Když si odmyslím ty houby, vypadá to skvěle (to je čistě můj interní problém, že jsem frfňa :)) Přiznávám se, že miluju nejvíc tuhle rýži a další "krátkozrnné". Občas při záchvatu zdravého jezení si koupím natural, ale jsem pak toho lituju, jelikož se mi nechce vůbec jíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně si Klárí houby odmysli a nahraď něčím jiným :-), ale jsem ráda, že Ti Shelly vynahradil ty houby !-D...Tak to máme podobné s tou rýží, čím více ji vařím, tím více mi chutná a obyč mě tolik neba :-)

      Vymazat
  2. To vypadá opravdu výborně, já vařím spíš jen klasické se sušenými hříbky. :) Ale tahle varianta zní skutečně výborně, to by se mohlo líbit a chutnat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji An, tak já doufam, že jestli jednou vyzkoušíš, tak chutnat bude, u nás moc sušených hříbků doma není :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Marci,risoto mám moc ráda! Musím přiznat, že s olivami jsem ho ještě nezkoušela! Takže díky za typ!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis jsem moc ráda, že jsem mohla inspirovat takovou zkušenost kuchařinku!!! :-D

      Vymazat
  4. Pořád sbírám odvahu zkusit tu mazlavou rýži na pravé risoto. Ta konzistence ve mně ovšem budí lehkou nedůvěru. :-) Tu klasicky sypkou miluju a mohla bych ji i samotnou a suchou. České směsi rýže a zelenina s čímkoli prostě říkám zelenina s rýží, ne risoto. :-)
    Dlouho jsem osobně houby nejedla, teď už mi nevadí a musím říct, že žampiony už i vyloženě vyhledávám, jsou ideální do těhle různých zeleninových směsí na rýži, těstoviny nebo jen tak na salát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono pravé rizoto má být jako omáčka, že jo, takže já jsem pořád někde mezi :-), ale mazlavku mám ráda, můžeš si tu míru mazlavosti regulovat, kolik dáš vody - určitě se neboj :-)..ale jasně, pokud miluješ suchou tak to jo, třeba já tu suchou miluju taky,ale k masu se šťávou, když jsem naposledy jedla suché jakože "risoto" v restaurace málem jsem se udusila :-) vůbec jsem to nemohla po několika soustech polknout :-))....Takhle to s houbama dlouho měly moje děti, ony nesnášely houby, ale já je párkrát připravila okořenila a zlomily jsme kletbu :-D. Děti právě dost odrazuje školní kuchyně a pak mají předsudky :-D a já to musím doma napravovat !-)

      Vymazat
    2. Já rýži v takovémhle skupenství miluju a maminka nechápe, že si naložím plný talíř rýže, kapku omáčky a půlku rýže pak doslova sežeru jen tak, nasucho. :-D Když jsem chodila na základku a střední já, ve školní jídelně se prakticky nedalo stravovat, protože všechno, ať bylo na talíři co bylo, vypadalo a chutnalo tak nějak stejně... v lepším případě nijak, nedosolené, neochuceně, v tom horším osmažené a plovoucí v litru tuku... Když nechceš smažené nebo sladké, tak v těhle velkovývařovnách skorem pojdeš hlady. Soukromé gastrotraumátko: Ještě několik let jsem pak z mletého masa jedla jen sekanou, než mě přesvědčili, že holandský řízek i čevabčiči není nevábná napůl studená hrouda masa udělaná z bůhvíčeho. :-) A to jsem držtička, které nevadí koprovka, tatarák, syrová vejce v Tiramisu, špenát, játra, ani dršťková polévka. (Vnitřnosti a nevábný nedochucený špenátový protlak jsou taky populární strašák dětí ve školní jídelně. :-D)

      Vymazat
    3. No teď mají holky aspoň na výběr ze dvou jídel, ale kolikrát ani tak není co vybrat a já si říkám, jestli nakonec nechodí domů spíš hladové :-).....Když jsem jim řekla naši hlášku o UHO omáčce okamžitě se to ujalo a mají ji dost často. Tak aspoň já se snažím doma trochu vařit "kulturně" :-).
      No ale mleté maso to je traumátko celkově, muj muž z oboru by si nikdy nedal mleté maso jiné než to, co si doma umele a namíchá !-), kolik mě stálo úsilí dotáhnout ho do restaurace na tatarák, který zbožňuju, nakonec ho začal dělat doma, jupíí :-)...Třeba sekaná mě fakt neba, ale když muž udělá čevabčiči, tak to je něco, no a sehnat dobrý holandský řízek to je taky um....A všechno, co jsi vyjmenovala jakože jsi držtička, já mám ráda moc taky !-)))...z vnitřností se mi dělá ale blivno ze vzpomínky na plíčka na smetaně ze školní jídelny, ale to se snad už ani nevaří, ne?....doufám:-D.........No a to bylo u nás divu, že špenátová polévka může být krásně zelená, že a ne to nahnědlé ve škole, to už jsem jednou zmínila i ve článku, kde jsem právě dávala recept na špenátovku viz: http://emeverydaylife.blogspot.cz/2013/05/nejen-jarni-spenatova-polevka-by-em.html
      a zjistila jsem, že školní jídelna byla traumátkem snad pro všechny z nás :-)

      Vymazat
    4. Jistě, že tyhle věci jsou nejlepší domácí, když zaprvé víš, co si tam dáš ohledně masa a když si to dochutíš celkově podle svého. (Já třeba miluju rajskou a samozřejmě, že každý ji dělá jinak, každý je jinak zvyklý a spoustě z nás chutná nejvíc taková ta "od maminky", kterou si pamatuje z dětství. :-)
      Tak on ani špenátový protlak není špatný, akorát se to prostě musí ochutit, protože samotný je to trochu o ničem. Nejsem zase úplně gastronazi uznávající jen čerstvý. :-) Dá se z něj udělat prima náplň do spousty věcí (slaný závin, palačinky). Akorát nechápu, proč si někdo myslí, že když je možný děti školou povinný ládovat na tuku plovoucíma věcma a soustavně jim servírovat omáčky a knedlíky, tak se otráví po trošce cibule nebo česneku a ta jídla prostě nemají chuť. Děťátka si pak dojdou do školního bufetu ke svačině koupit přesolené brambůrky vycpané glutamátem a jinými zvýrazňovači chuti...
      Plíčky se pořád dělají, ještě když jsem byla na střední. :-) Tehdy jsem si to nikdy nezkusila dát, nebudilo to ve mně důvěru, ale dneska už vůči jídlu moc předsudky nemám, traumata ze školní jídelny jsem překonala, tak bych do toho nejspíš i šla. Vnitřnosti mi nevadí, játra restovaná miluju a bloku vůči játrové omáčce jsem se zbavila taky (ve škole byla problém spíš ta omáčka, než ta játra, protože veškeré omáčky tam prostě populární UHO bez chuti a zápachu). :-)
      Já nevím, jak teď, jak jaká škola a jak ve kterém kraji, ale osobně bych ze školní jídelny odcházela hladová asi dost často, protože mi to nedalo, když se o tom takhle bavíme a nalistovala jsem si online jídelníček školy, kam jsem chodila. A jako no... tristní. (A to předpokládejme, že nebudu frfňa, zapomenu na zdravou výživu a akceptuju neustálé smažené a omáčky.) Kuře s vegetou? Prosím? Dochucovadla tvrdě sabotuju, vždyť je v tom v první řadě kopec soli a když to někam člověk dá, tak se ten pokrm nedá jíst, jak je přesolený. Až si budu chtít něco osolit, osolím si to solí, která je k tomu určená a příčetně. Sýr nebo řízek s chlebem? To je nouzovka, když není čas nebo chuť vařit a spíš je to slušná večeře, pokud zbude od oběda, nikoli pořádný oběd.

      Vymazat
    5. No já když otevřu akta – školní jídelna tak se akorát vzteknu :-)
      Jako školství už neposuzuju na to nemám nervy, ale dvě věci mě točí hodně, to že se přetěžujou děti dvacetikilovýma aktovkama, v dnešní virtuální době, když nemají žákovskou ale školu online, ale je velký problém jim udělat prostě skříňky ve škole....a pak jim učitelé řeknou,že si to dělají sami, že všecko tahají (ale nedej bože, když jim chybí jeden sešit je kravál) – to je ze života !-)
      No a školní jídelna je téma na disertaci. Chápu jedno, že ve velkých kotlích asi gastronomii neudělají, ale ať se furt neohánějí výživou a normama, protože o výživě se fakt mluvit nedá. Jedou podle norem starých jak lidstvo samo....Ono by to šlo dělat líp, chutněji, ale muselo by se chtít něco změnit.
      Problém je pak vůbec, když děti mají diety, viz alergie a spol, třeba jako moje mladší - to je pak fakt prča sledovat ty jídeláky a vybírat „menší zlo“....
      No a ten největší paradox je, a to jsi napsala perfektně, že děcka „hladoví“ po chuti, tak jdou do bufetu a koupí si brambůrky. Jako aspoň v naší škole zažila ředitelka rozum a zakázala prodej brambůrků ale to problém neřeší.
      Žasnu, že už děti do školy nenosí běžnou svačinu – dostanou peníze a nakoupí si. To já peču občas v neděli buchtu aby holky měli do školy....
      No a úplný vrchol tohoto je,že po škole jsou automaty na přeslazené „kafe“ kde děcka o přestávce stojí fronty, a automaty na mlsky...To si troufám říct, že vyloženě nemorální....vydělávat takto....
      Jako na střední to beru, děti jsou větší dospělejší a stejně už mají svoje návyky, ale prvňáček nebo holka ve vývinu, tu výživu potřebujou,a pak po těch rychlých cukrech v hodinách akorát spí :-)
      Prostě já ten systém nesnáším a bohužel to začíná ve školce, kdy tam jsou v „pravidlech výživy“ ještě důslednější stylem, že děti musí mléko každý den a vůbec je nezajímá, že dítě prostě mléko nepije jako moje dcera, která pila mateřské mléko a pak už nic (mluvíme o teplém mléce nebo teplém kakau), no tak se jim tam párkrát pozvracela, já udělala bengál a „jakože teda jo“....(ona do teď pije jen ovesné nebo rýžové mléko !-)
      Teď řeším, jak se bude stravovat dcera až bude na intru, ona má z domu dobré návyky, jsou zvyklé od malička na zeleninu atd, takže nejspíš svěřím stravování do jejich rukou, případně ji budu bombardovat „krabičkama“ z domu :-), ale institut oběda asi nezrušíme, teplé jídlo je potřeba, ale teda bezmoc to je fakt někdy úchvatná..
      Tak vidíš, jak jsem se vytočila, už bych tu disertačku rovnou mohla napsat !-)))
      Jo a játra mi nevadí v žádné podobě, kromě řízku z játry, to mě nutili jíst jako dítě a bylo to tak suché jak podešev, že se mi to příčilo v krku, ale musím uznat,že játru holky jakžtakž chválí i v jídelně, to není ta „pravá UHO“ :-)))
      Játrové crostini, mňam, domácí játrovka mňám (ježiš, já snad půjdu koupit játru!)
      A třeba vnitřnosti, mě příjde, že teď nejsou nějak in nebo co, třeba u nás se dělal i vývar a bylo tam srdíčko a tak, že.....ale ty plíčka eeee. Obdivuji tvou odvahu, je fakt vidět, že nejsi až tak vybíravá, pro Tebe musí být radost vařit určitě :-D

      Vymazat
    6. No on je základ v rodině. Rodiče to neřeší a dítě si dojde na svačinu pro brambůrky, protože dostalo místo namazanýho chleba peníze a zapije to Colou z automatu. Já chápu, že za cenu školního oběda to teda není a nebude Alcron. Slušnou omáčku pod určitou sumu neuvaříš, pokud na tom budeš za každou cenu škudlit, zůstane ti nedochucená UHO s flaxou. A uvaří ve škole třeba luštěniny? Asi ne, děti by jim to nejedly, nejsou na to zvyklé. Sice by to bylo chutné a bylo by toho za pár korun hromady, ale děti z domova nejsou zvyklé pořádně jíst. A pak se s tím sveze i dítě, které je doma na určitou stravovací kulturu naučené, protože ve školní jídelně dostává ta ošizená jídla, neochucené omáčky a spol. A stejně aby se pak dojídalo jinde a nakonec radši vezme ještě za vděk nějakýma brambůrkama nebo jinou hotovkou, protože jak říkáš, nakonec mu to chutná alespoň nějak.
      Je to všechno ke všemu, rodič na to nedbá, škola má trochu svázané ruce, není vůle to změnit, není vůle vyházet alespoň ty automaty (i když školák si to klidně koupí v sámošce ráno cestou do školy, no). Myslím si, že snad ani na střední škole by mimochodem nemusely být, na co. Brambůrky, Cola nebo i kafe, netřeba v tom děti podporovat (a to sama piju kafe od střední školy, ale to jsme si vypořádali především doma, kdy rodiče dovolili, začala jsem ho pít totiž na nízký tlak).
      Já chápu, že se malé děti občas zasekávají a že kdyby to bylo na nich, tak jedí jen čokoládu. A že to zodpovědný dospělý korigovat musí. Nicméně nutit malé dítě za každou cenu dojídat je zvěrstvo (ještě já jsem zažila sezení u stolečku, protože to prostě dojíš a dokud není prázdný talíř, hrát si nepůjdeš), člověk nemá vždycky ve stejnou dobu stejný hlad, však hlady nezemře, když občas nebude obědvat i malé dítě má pud sebezáchovy. A taky tohle nucení do jídla, ke kterému to dítě má fakt bytostný odpor nemá ve školce co dělat. Usměrnit dítě jistě, ale nechat to dojít do takového extrému ani náhodou. Každý z nás (i ti minimálně vybíraví) máme pár jídel, které nepozřeme a žaludek by se nám zvedl, kdyby nás někdo přinutil.

      Vymazat
    7. Jasně, člověk nemůže kritizovat školní jídelny, pokud doma ten základ není. Troufám si říct, že mám svědomí v tomto čisté a mé rozhorčení právě plyne z toho, že moje domácí snahy pak narušujou tyhle nešvary a jak pak holky vypadají, když nosí z domu chleba a nenesou si peníze na sváču a nechodí do bufetu, aspoň ta mladší pak nezapadá do okolí a trápí ji to, že....Starší je v poho už je otrkaná :-)...Já jim ale nechci pořád vnucovat svoje, svačiny si už dělají samy podle toho, na co mají chuť a s odhadem kolik toho sní (taky to někdy neodhadnou) a třeba peníze jim dám, když jdou do škole po kroužku a potřebujou sváču, ať si koupí na co mají chuť, stejně je to něco sladkého :-)
      Luštěniny je moje téma :-) já je strašně miluju a dyť je to maso chudých se říká ne :-), tak přesně - by toho mohlo být kotel,ale zase problém je ta úprava - luštěniny mají právě nejhorší pověst zničenou jídelnou i školkou a pak koukaly děti nedůvěřivě, když viděly, že chystám luštěniny....jenže pochopily, že prostě u nás se i tohle obyč jídlo vaří chutně s nějakým nápadem, určitě nedostanou hrachovou kaši, ale třeba fazole s volím okem - obyč, ale hezky na protlaku..a dobře okořeněné (bylinkama a tak) mňam, jednoduché výživné jídlo....stejně luštěninové polévky, ty já miluju a na večeři jsou ideální, no já si dělám chutě :-))
      Když nad tím člověk prostě hloub uvažuje je to začarovaný kruh, ale dá se rozseknou tím, že všichni budou mít chuť po změně, ale hlavně se musí dobře vařit doma, jo jsme matky zaměstnané unavené, ale to není omluva odbýt děti jen tak, oni pak jdou ven a nemají srovnání oni prostě neví, že se dá jíst líp.....
      Třeba je teď velký trend u mladší ve třídě, že si kluci nosí na sváču ty čínské nudlové polívky, jak je to jen nudle a glutamát a představ si, že si to zalívali "horkou" vodou z kohoutku na záchodě :-), no nakonec to třídní zakázal, pač tam všichni kluci o přestávce "vařili" :-)....
      S tím kafem, jako pokud máš nízký tlak, tak to já mám odjakživa, já třeba i dost omdlívala, já na to piju spíš černý čaj mám pocit, že má tak nějak rovnovážnější účinek, ale každý to máme jinak, třeba mě po kafi tlak vyletí a pak se propadne a zas se mi chce spát....ale piju ho :-) Jenže právě ty děti ani neví, proč to kafe pijou a pochybuju, že pravé kafe jim chutná :-), a kafe v automatu je přeslazená hnědá voda že jo, návyková právě tím množstvím cukru a ne kofeinu...
      No já měla třeba dost krutou výchovu v tomdle, mě prostě i doma nechali hodinu sedět nad jídlem, které jsem nemohla dojíst, proto jsem na takové chování alergická a u nás se nic takového doma neděje, tomu dítěti to úplní zničí vztah k jídlu, se divím, že jsem nebyla anorektička :-)), takže chápeš, že když jsem přišla do školky a viděla své dítě brečet nad nedojezeným talířem hnusné brokolice s vajíčkem, a ředitelka tam důležitě stála, tak jsem jí dala najevo své opovržení, no rády mě neměly haha....

      Vymazat
    8. To samozřejmě chápu taky, že rodiče se kolikrát i fakt snaží, ale pro puberťáka prostě není dost cool namazaný chleba od maminky, který vyhodí nebo donese domů a víc ho okouzlí brambůrky v barevným obalu.
      Ale většina má špatně položené základy. Rodiče zaprvé nemají čas a pokud si ho nejsou ochotni udělat, tak v nich navíc musí nutně převládnout dojem, že najíst se zdravě, chutně a rozmanitě je drahý. Což na cenu prostě lidi koukají. Pravda to není, drahé to být nemusí, ale čas to zabere, to jo. Protože to chce přemýšlet a dopředu plánovat, co budu jíst.
      A o pár let později to těm náctiletým holkám začne taky docházet, začnou se chtít líbit, začnou řešit, co jí a jestli náhodou nejsou moc tlusté a na sundání dvou kil půjdou úplně blbě: brutálním redukčním jídelníčkem. Nikdo je nenaučil se stravovat normálně. Víceménně až jako dospělý se člověk naučí ocenit tu nakrabičkovanou svačinu z domova místo bagety, která je nezdravá a stejně je po ní za hodinu hlad. :-)
      S těmi čínskými polívkami jsi mě docela šokovala. To jsem vždycky vnímala jako nouzovku pro situaci, že člověk tráví čas někde mimo civilizaci, nemůže si uvařit, nejbližší obchod je kilometry daleko a navíc se s sebou nedá vzít nic slušnějšího, protože to nejde nikde uchovat. Zaprvé to není extra dobrý (přesolený, to nemůže normálně konzumovat člověk, který nemá ještě naprosto otupělou chuť), zadruhý je to nezdravý (glutamát, sůl) a za třetí je to z výživovýho hlediska jen voda a nudle z bílý mouky, to nezasytí pořádně ani mě, jak to můžou jíst náctiletí kluci ve vývinu, ti většinou, s prominutím, žerou jak prokopnutí.
      Za každou cenu dojídání zadělá dítěti buď na totální odpor k jídlu a zásek vůči určitým druhům potravin, který ale nejsou špatný, jen by je stačilo jinak upravit nebo ochutit a těm poslušnějším, ochotnějším opravdu konzumovat kdeco, na obezitu, protože to je přesně to, že plný talíř, je toho hodně a co na tom, že nám tam plave v hektolitru UHO kus flaxy... Hlavněže je toho ta hromada, jinak se z toho nenajíme. Porce jak pro dřevorubce my, navyklí sedět u počítačů a všude jezdit autem, už dávno nepotřebujem.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam.. italské risoto:) nejčastěji si ho dělám se slaninou a sušenými hříbky, kvůli němu a kroupovému kubovi tahám zlatíka celé léto do lesa, protože dokud není pořádná zásoba sušených hřibků, jsem hysterka:)
    jsi mě nalákala:) tento týden asi uvařím, asi zkusím tvoje ingredience, vypadá to dobře a kočička je úplně sladká

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, slaninku taky dávám, ale teď nějak nebyla doma a já se přiznám na ni vůbec nevzpomněla, no příště - teď to bylo vyloženě "vegáč".......no já mám jediné štěstí, že nepoznám houby, jinak bychom se otrávili, ale jak mi je někdo donese, tak je miluju, ty voňavoučké z lesa....:-)..Tak snad bude chutnat.......No jo náš kočičí slaďouš a otesánek v jednom !-D

      Vymazat
  7. Štěstí, že jsem zrovna po jídle :o) vypadá to úžasně, hned bych si dala :o)
    A ten Sheldorkův pohled.. a čumáček.. a ušíčka.. a pacičky.. a kožíšek.. k zulíbání!! :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi prostě chytrá holka a blogy nečteš nalačno hihi..A děkuji madam Tvá pochvala mě velice hřeje...!!!
      Ovšem je mi jasné, že Sheldor mému jídlu značně konkuruje !-)...je holt k sežrání :-D, což je teda skvělá slovní hříčka u článku s jídlem, že :-). Sheldorek děkuje a posílá pusinku....a těší se zítra do peřin !-D

      Vymazat
    2. Přesně tak, je k sežrání ten pan slaďouš! :o) vyřiď mu, že se do těch peřin moc těším! :D
      Jdu fotit Férence, snad bude spolupracovat..

      Vymazat
  8. Risoto mám moc ráda, musím zase koupit Arborio a nějaké uvařit. Bez hub, ty přítel nejí, ale zato s kupou Gran Moravie (strašně mi chutná) a asi lanýžovým olejem a šalotkou. Možná přihodím kousek kuřecího, uvidím:) Shelly dobře kontroluje, to Černá to jistí z pozice na špajzu naproti linky:) Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Arborio fakt nejradši a třeba i nasladko, jenže můj muž kupuje většinou českou, tak musím jasně specifikovat zadání !-)....Já ten parmezán tak chtěla, ale nebyl mi zakoupen, no co si sama nekoupím to nemám, že :-)))
      My máme ještě úžasně situované škrabadlo, bo se nikde jinde nevlezlo, tak je vedle linky, všechny kočky špionovaly tam, ale Sheldor má pocit, že takhle má lepší výhled :-)) a je blíž dění......Téda a lanýžový olej jsem nikdy nezkoušela a šalotku můžu taky hodně...

      Vymazat
  9. Ahoj eM, no to vypadá nádherně, ani se nedivím, pod Shellyho dohledem ani nemůže jinak! Já mám riziko (tak tomu u nás doma říkáme) na tento způsob hodně ráda, ale jsem jediná, odstatní tuto lepkavou fromu neradi.
    Krásný a gurmánský týden i Tobě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó moc děkuji tutto za pochvalu! Od takové gurmánky zvlášť potěší, no jo bez Shellyho dohledu si fakt nenamažem ani chleba !-).....Riziko je boží :-D, naštěstí nikomu doma tato lepkavá verze nevadí, i když muž dělá úplně jiné rizoto :-)

      Vymazat
  10. Jaaa už asi rpestanem čítať blogy pred spaním, pretože po tomto príspevku som neskutočne hladnáááá!!!:))

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to znám, to je nejlepší doba na čtení, ale určitě né na vaření, mám to stejně !-D a ještě ideální je to číst před obědem
      :-D

      Vymazat
  11. Hned bych si dala. Mám hrozný hlad! Určitě si toto uvařím, úplně jsi mne nalákala. Prima recept!
    Taky nejraději vařím na dva dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že Tě risoto nalákalo, to mám radost. Taky mám ráda nejlépe jednoduchá jídla a na dva dny !-D

      Vymazat
  12. Neměla bych pořád číst recepty, pak mám chuť na Houbové risoto s olivami a houbami a vůbec mě neuspokojí rohlík s medem, co jsem měla v plánu si dát k večeři. Recept se už tiskne a zakládá se do složky receptů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, ale ve finále, když přemýšlím, co vařit o víkendu mě nic nenapadne !-)....Moc mě potěšilo, že receptík putuje do složky, tak doufám, že bude chutnat..asi si taky půjdu prohlížet časopisy s jídlem a dostanu při tom hlad !-)

      Vymazat
  13. mňaaam!♥ tak tohle je přesně něco pro mě!:) miluji risoto a už jsem potřebovala vyzkoušet nějakou novou verzi!:) obvykle k rýži přidávám papriku a podušenou mrkev s hráškem a také to není špatné:)

    www.Lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda Peti, že jsem se Ti trefila do chuti :-), jasně tohle jídlo se dá dělat na x-způsobů jen člověka někdy nenapadnou a inspirace je bezva...:-D

      Vymazat
  14. Já teda nevařím, ale tohle vypadá tak úžasně, že to budu muset udělat... (nebo řeknu mamince :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně řekni mamince, hlavně že máš komu, já co si neuvařím nemám hihi, né manžel vaří taky, ale jinak !-D
      Jsem ráda,že se Ti pokrm líbí :-)

      Vymazat
  15. dobre, že som mala zase nejaké resty na Bloglovine, akurát som premýšľala, čo dnes nakúpiť, čo budem zajtra variť :-D takže to bude toto rizoto, opäť vďaka za inšpiráciu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suzi resty na Bloglovinu já mám pořád :-), ale jsem ráda, že Ti zrovna teď přišel recept vhod, já to často taky uvítám takovou inspiraci, protože mi už fakt někdy docházejí nápady, co pořád vyvařovat :-). Doufám, že bude chutnat!!! bylo mi potěšením :-)

      Vymazat
    2. takéto nečakané inšpirácie sú super, tiež mi už ide na nervy, že máme stále to isté (aspoň mám taký pocit) :-) som to nakoniec odložila a nakúpila až dnes, takže zajtra idem na to :-)

      Vymazat
  16. přesně, my doma taky "točíme" pořád dokola několik nejoblíbenějších jídel a hlavně těstoviny, tak už jsem se naštvala, viděla v obchodě houbičky a dostala na ně takovou chuť a už to šlo samo :-). teď už ale zase na rychlovku vařím ty těstoviny - prostě zvyk no....anebo včera holky byly nadšené z mého záchvatu inspirace, protože jsem jim k večeři udělala omeletu a naházela tam spoustu papriky a čerstvou brokolici a trošku salámu :-)))....ale to se fakt stává málokdy....:-)...nedávno jsem našla i na zahraničním blogu nějaký super sladký recept, ale abych ho dřív nezapomněla, ono to chce kout dokud je to žhavé :-D hned jít nakoupit a včas uvařit či upéct :-D... Tak ať Ti jde zítra vaření od ruky :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate