úterý 10. června 2014

Něco sladkého ke kafíčku....

Pěkný letní den Vám přeji,

ono možná by byl na místě spíše recept na zmrzku nebo vychlazenýýý osvěžující nápoj (určitě jednou tady něco takového taky bude), ale kdo by odmítl takhle k večíru nebo na snídani něco sladkého ke kafi - to se vždycky hodí, ne?
Trochu se obávám, jestli se mi to tu časem trošku nezvrtne ve food blog, páč jsem teď zahajila terapii jídlem :-D....
Jídlo mě baví, dělá mi radost, dělá mi radost ho připravovat, páč láska a žaludek jedno jsou, že jo....
A láska k sobě samému, stejně jako k mým dětem, se tak nějak nejlépe manifestuje v pokrmech.
Tuto myšlenku budu rozvíjet ještě dál a jindy, páč už mám nachystaný další food článek....
No chtělo by to jídlo něčím proložit, uvidíme, jestli mě napadne taky něco jiného než myslet furt na jídlo...Každopádně se mi mnohem líp teď fotí jídlo než kosmetika, potažmo kosmetika na mně samé. Mám pocit, že tam se tak nějak esteticky nevyblbnu jako u toho žrádla...:-)
No a navíc jsme si s Enkou na sebe ušily troška bič, o kterém taky jednou uslyšíte - sme v úsporném režimu, co se týče kosmetiky.. No a co jinýho dobrýho kupovat když ne kosmetiku, no přece to žrádylko...

Dneska něco pro sladkomily a příště to bude na slano, abychom pokryly to spektrum chutí.


Tahle buchta, kterou Vám dneska nabízím na menu, teda mizí rychlostí blesku a to i v sestavě třech holek....Shelly vyjímečně buchty nejí !-)...
Takže jsem si řekla, když je to ověřeno mými strávnicemi, že je možné Vám to také předložiti v menu...
O co kráčí? O vanilkovou buchtu s čoko kousky!
Osobně jsem buchtu pekla jako litou buchtu na plech, ale bude výborná i do formiček na muffiny, mňam!
Je jednoduchá velice, upeče to každý, levou zadní a hlavně rychle. Páč mě znáte, vyznávám luxusní krmi, chutnou a hezky vypadající, ale nehodlám svůj čas trávit příliš dlouho v kuchyni, páč mám jiné umělečtější věci na práci, že jo !-)
Tenhle recept, stejně jako některé moje další "vymazlené", vznikl tak, že jsem někde na zahraničním food blogu viděla dobře vypadající "cake", zkoukla jsem ingredience, trošku si to upravila s použitím už mého ověřeného základního receptu, trochu vylepčila určité ingredience....A je to.....
Ale nebojte, stylem Pat a Mat to nebude !-D


Co na vanilkovou buchtu s čoko kousky potřebujeme:

buchta je to hrnková, takže jeden čtvrtlitrový hrnek :-)
3 vejce
1,5 hrnku cukru
1 hrnek kokosového mléka (lze nahradit obyčejným kravičkovým)
1 hrnek oleje
3 lžičky vanilkové esence
1 vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 tabulka čokolády (např. nugátová na vaření)


Postup:
Příprava - předehřejeme troubu, plech vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme a vysypeme (můžeme i kokosem) anebo připravíme košíčky na muffiny....
1) Tři celá vejce ušleháme s cukrem, vanilk. cukrem a vanilk. esencí
2) Přidáme olej a ušleháme
3) Přidáme kokosové mléko, mouku, prášek do pečiva - vše ušleháme..

Když máme ušleháno pěkně do hladka s bublinkami...stačí jen nalít na plech.

Čokoládu nakrájíme na kousky...osobně se přimlouvám za tu nugátovou, buchta s ní je jedinečná...
a těsto čokoládou posypeme...
Pečeme na nejslabším stupni (ta moje plynová trouba, no) cca 50-55 min...
Sladká "prošívaná deka", která pohladí bříško a chuťovým buňkám nezůstane také nic dlužna...

A máme naporcováno....
.....a prostřeno.....Zbývá už jen popřát dobrou chuť!

Jak se Vám tento jednoduchý recept líbí? Pečete něco podobného doma taky?

Krásný den přeje eM!




29 komentářů:

  1. Zrovna peču muffiny s jahodami :) Tvoje buchta vypadá lákavě, já bych tam klidně dala čokolády dvě! :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé Sabi, tak to boduješ teda! muffinky s jahodami musí být eňo ňuňo, to jsem ještě nepekla, určitě vyzkouším, vlastně možná jen místo čokolády dám ty jahody !.)))) a máš pravdu té čokolády by to sneslo i více, kdybychom tu jednu tabulku nesežraly jen tak :-D

      Vymazat
    2. Haha, tak to potom chápu, občas i moje pečení takhle dopadá! :D

      Vymazat
  2. Hm, mňam. Škoda, že se mi v tomhle dusnu nechce péct. Ale buchta musí být výborná. Možná o víkendu něco podobného zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. An ono je fakt horko, v tu neděli se to ještě dalo k večíru tohle upéct, ale teďka je fakt lepší sednou ke zmrzlině :-).....ale určitě zkus až budeš mít náladu a napiš jak chutnala!

      Vymazat
  3. Jsem zadělala právě na lívance :-) Jak tu teď při kynutí hezky voní. Náš kocour je všežravec, takže neodmítne ani buchty. Vlastně jediný co nejí - jsou granule pro psa, jinak zvládne vše!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Á lívance, tak to je dobrota, já je dělám s práškem do pečiva, a ty můžu taky kdykoliv :-) No on Shelly je všežravec ale vybíravec a podezírám ho, že nejmíň mu právě šmakujou kočičí granule :-DD...vždycky obhlídne co mají paničky k jídlu a když nic, tak jde teda rezignovaně na granule do misky....ale buchtu teda fakt nejedl, za to chipsy..to by jedl pořád :)

      Vymazat
  4. Nevydržela bych nesníst tu čokoládu, než bych to hodila do remosky. Hned bych si kousek dala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to víš, že pár tabulek tu padlo za vlast jen tak, tahle limitka je fakt dobrá :-))) a furt tady někdo uždibuje a pak chybí do buchty :-))) ta čokoláda tu buchtu hodí to jiného levelu :-D.....no a resumé je takové, že buchtu jsem upekla k večeru v neděli a dneska právě teď jsou tam dva poslední kousky :-DD, kobylky hadra

      Vymazat
  5. Ahoj Marci,mňam..hned bych si dala. Recept se mi moc zamlouvá :) Akorát v těhle vedrech se mi nechce nic moc péct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alis, moc děkuju, jsem ráda, že se Ti líbí recept, no jo na to pečení fakt teď moc asi nálada není :-D

      Vymazat
  6. To jsem neznala, lité buchty mám zafixované od babičky pokud možno s polevou, že jinak je to suché a nejde to moc do krku. Nicméně uvnitř s tou čokoládou to patrně není špatné, pro milovníky sladkého je vanilka asi fajn, sladké to bude asi značně. :-) Znáš mě, těším se na slaný článek, tady bych sežrala spíš tu čokoládu samotnou. :-D Ale v těhle vedrech teda se přiznám, že taky není chuť skoro na nic, jím dost málo a obdivuju tě, že se ti chce péct. Pokud možno jím cokoli, co je studené, teplé jídlo mě fakt neláká, živím se hodně zeleninou, v aktuálním počasí nemám chuť dokonce ani na sladké ovoce, abych měla alespoň trošku tekutin, spráskala jsem k večeři okurkový salát ze zbytku okurky (přičemž jí "zbylo" asi tak tři čtvrtě). :-)
    Terapii jídlem schvaluju, jsem člověk, co se mu ve stresu stáhne žaludek, takže nejí a při pohledu na jakoukoli potravu se mu dělá až fyzicky špatně. Na VŠ jsem během zkouškového a státnic většinou zhubla vždycky tak dvě až tři kila (a ne, že by mě to těšilo, protože to není zas až tak pěkný pocit, že na vás váš vymazlený šatník fakt plave). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě stejný typ, když jsem ve stresu tak nejím, no na jednu stranu opravdu nemusím až tak dbát na figuru, ale zas taky už nechci aby na mě teď všecko plandalo, a zdravý to není a tělu to nijak nepomůže, že jo, trošku jsem to v sobě právě v tuto dobu musela důsledně zlomit a snažit se jíst aspoň málo a častějc, V horkách taky nemám moc chutě, teda na to sladké asi jo, tady já dávám míň cukru než bylo v původním receptu, ona to ta čokina vyváží, jinak by to asi bylo ještě sladší :-)...no buchtu jsem pekla v neděli, dneska by se mi péct nechtěla čtvrtý den intenzivního léta, a vlastně ani nepotřebuju taky teplé jídlo, jak jsem závislá na polévkách, tak teď to nejde....ale studený těstovinový salát a dokonce vyjímečně přímo z lednice - ideál.....ale ne ideál je ten Tvůj okurkový, ten je úžasně osvěžující v takovém počasu. Já mám pocit, že nejvíc asi potřebuju pít, přesně ani ovoce nekupuju, ale minerálku každý den, páč ani ty čaje mi nejedou, max, tak studený zelený :-)....Neboj já na Tebe myslela a ten slaný článek bude narvaný pěkně :-D...Ale ta čokoláda samotná...jo už jsme pár tabulek tady snědly jen tak !-)

      Vymazat
    2. Když nevíš, kdy ten stres skončí, když to není ohraničený typu pozítří mám zkoušku a pak bude hej, tak je fakt dobrý sníst trošku pod tlakem cokoli, nezdravé, sladké, něco. Je to nebezpečný, odvyknout si jíst.
      Chutě nemám vůbec, tak si nekupuju ovoce, ale jen, co teploty spadnou k trochu příznivějším hodnotám, tak určitě využiju širokou nabídku melounů a výpěstky babiččiny zahrádky. Hlad mám velmi málo, studeným těstovinovým salátem jsem to řešila taky, dneska jsem obědvala tak pofidérně maminčin skvělý katův šleh s kouskem chleba, protože kompletní jídlo s přílohou do sebe nejsem s to nacpat. :-) Ale kafe si zase dám, mám dojem, že bez něj bych nenastartovala i když se dá taky pořešit tak, že si člověk z rozpustného spáchá studenou verzi (a čím více mléka - nebo jiných vylepšení, pro ty, co nehledí na kalorie :-), tím přijatelnější i pro ty, co kafe nemusejí). :-)

      Vymazat
    3. Já už mám kafe jako rituál a to je jediný teplý mok, který prostě mít musím :-)...ale ledová káva to je něco super...třeba holky vyštrachaly recept někde na milkshake, a tohle chtějí, takže až to spácháme, určitě tu bude i něco takového vychlazeného, ale zas....to bude sladké !-)
      Je to tak neohraničený stres je dlouhodobý ničitel, a je třeba se tím nenechat úplně dostat, ale je to těžký, ono to totiž hrozně sedá na zdraví, a já si vyzkoušela opět, že moje slabý místa tím stresem trpí, on každej doktor Ti dnes řekne - příčina může být stres, že...Ale řekla bych, že už i ten můj stres je ohraničen, že jsem za určitou fází, věci a lidi se hnuly a já můžu jít zas dál :-)

      Vymazat
    4. Pravda, že si úplně na kávu se šlehačkou či zmrzlinou nepotrpím, ale recept ocením, třeba mě to chytne. :-)
      Nestresovat se prospěje vždycky každému, ať má jakékoli zdravotní problémy, stres ještě nikomu nepřidal, ale někdy to prostě moc nejde. Jsem ráda, že už vidíš určitý posun, to je dobré znamení. Vývoj a pokrok je super, člověk se posune dál, ač to ještě bolí, tak už se pomalu probíjí k začátku něčeho nového.

      Vymazat
  7. Ha, taky jsem pekla, včera, bylo to v tom vedru něco a nebylo to sladké... tramtadadá... pokořila jsem lasagne :) Už jsou skoro fuč. Místo pana bešamela je máme s madam ricotou :)) Takže poselství je jasné, nezavrhuj lasagne - to, co jsi jedla nebyly lasagne, ale bešamel a těstoviny a nevímcoještě - lasagne jsi vlastně ještě nikdy nejedla a to přijde, ať už doma nebo jinde :)) Napíšu. Pa K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téééda, tak to jsou ty famfáry fakt namístě, gratuluju!!!! Hm, s tou ricotou to bude bomba!....tak bych si prosila recept, prosím :-DDD....Poselství přijato !-), čas lasagní jednou příjde.....pa

      Vymazat
  8. kurník-šopa, nemám doma kokosové mlieko a ja by som to rada urobila s ním, no nič, chvíľku budú musieť moje chute počkať, ale recept si ukladám a určite vyskúšam
    mi tak napadlo, že by bola sranda spraviť takto s čokoládou bublaninu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to kokosové mléko Suzi tomu dodá neskutečný šmrnc a křupavost, dá se sice nahradit, ale s ním je to prostě lepčí :-), když ještě přidáš jednu kysanou smetanu je to ještě vláčnější a defakto je to prostě bublanina, když do toho dáš ovoce anebo muffiny do košíčku...takové univerzální těsto :-DD. jsem ráda, že se recept líbí, dej vědět jestli chutnalo :-)

      Vymazat
    2. no veď to, že to chcem spraviť práve s ním a nie s obyčajným. a možno spravím o pol dávky navyše a bude aj 6 muffinkov :-)

      Vymazat
  9. mňam, eMi, to je něco pro mě, pro čokomaniaka! mamka dělá něco podobného, ale nazývá to řezem margot a strouhá do toho Margotku, taky dobrá věc ;) a tu čokošku musím okouknout, vůbec nevím, že něco podobného existuje a jako nugát ... ježiš, zas mi teče slina po bradě :D ... a jak jsi psala, že se necháváš inspirovat na zahraničních food stránkách, tak já poslední dobou nevařím už jinak, našla jsem si díky tomuto webu: http://foodgawker.com/ strašně moc nových receptů, navíc tam mají úžasně vypadající fotky, takže lahoda i pro oko, akorát někdy tam jsou prostě suroviny, které se u nás dají těžko sehnat nebo je ani neznám, ale vždycky se dají něčím nahradit ;) naposledy jsem dělala nepečený dort s burákovým máslem a to bylo tak mňamózní, že to nejde ani popsat slovy: http://www.crazyforcrust.com/2014/03/no-bake-peanut-butter-twix-pie/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Listicko, ten nepeceny dort s burakovym maslem vyzera uplne famozne. Len tie US/UK ingrediencie mi robia problem. Ako si si ho "prisposobila" na ceske pomery? Velmi by ma to zaujimalo. Milujem arasidove maslo a velmi rada by som tento cake "upiekla" :) Dakujem.

      Vymazat
    2. Lištičko Ty teda válíš a hned inspiruješ, prosím si taky recept dle Tebe u Tebe na blogu na tu burákovou mňamku, šmarjá se řekne peanut butter a slintám, doma není a kdykoliv ho koupím, zmizne za cca 3-4 dny :-)))
      Zahraniční blogy se žrádlem to je pro mě i duševní potrava páč já jsem prostě úchyl na pěkné fotky jídla, a tam se vždycky pokochám a přesně jako Ty, ingredience buď upravím nebo čerpám ze "své" kuchařky a různě to namixuju....Díky za super tipy na nové žrádlo-blogy :-DD

      Vymazat
    3. Jinak Lištičko máš pravdu, i mě to hodně připomíná margot řezy :-D, takže klíďo do toho můžeš nařezat i tu margot, ale zas si myslím, že tam není třeba už cpát to kokosové mléko, ona ta margot tomu dodá tu specifiku sama...prostě různé variace jednoho těsta bych řekla, to je asi to moje tajemství pečení haha :-DD

      Vymazat
    4. jé, já jsem ráda, že vás recept zaujal ;) než ho teda nafotím na blog, tak jenom prozradím, ať můžete kuchtit taky, že sušenky jsem tam dala takové ty klasické kulaté máslové, sýr jsem chtěla dát mascarpone, jenže ho zrovna neměli, tak jsem koupila neochucený Almete v kelímku a to "Cool Whip" jsem našla na netu, že je to nějaká jejich speciální smetana, takže jsem tam švihla smetanu ke šlehání a bylo ;) jako není to zrovna dvakrát levný recept a musí se čekat, až ztuhne (já bych ho sežrala nejradši hned :D), ale jinak fakt vynikajícnost největší!

      Vymazat
  10. Ahoj eM, Tvůj recept mě zaujal, vypadá to s tou čokoládkou opravdu chutně. Tak jsem se hned vydala zakoupit ji, že recept vyzkouším, ale v obchodě jsem ji neobjevila (byla jsem v Albertovi, tak ještě kouknu jinde). Já dělala nedávno s kousky čokolády bábovku - na objednávku synka, reklamoval že jsem ji dlouho nedělala. :-) A tak to se hnedka peče s chutí, když člověk ví, že tím někoho potěší, že. Ale to Tvoje těsto bych mohla vyzkoušet s jahodami, mám jich tady ještě zbytek, který by už chtělo co nejdřív upotřebit. Včera jsem synkovi dělala knedlíky s jahodami, snědl jich 6. :-D
    A zahraničními food blogy viz výše se určitě taky inspiruju!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem Tvůj receptík vyzkoušela, do buchty jsem dala nakonec třešně a byla to velká dobrota. Akorát mi přijde, že jak se do něčeho dá ten vanilkový extrakt, přebije to chuť všeho ostatního - já čekala, že tam budu víc cítit to kokosové mléko. Příště té vanilky zkusím dát asi míň, ta její chuť je přece jen dost výrazná. Ale výborná ta buchta byla moc! A tu čokošku jsem pořád ještě nesehnala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani to mě moc těší, že ses pustila do receptu :-)...s tou vanilkou chce šetřit, ale to kokosové mléko je velice decent, asi nemá takovou sílu jako když tuhle buchtu udělám s kokosem...což je další varianta receptu na tisíc způsobů, zkus třeba tu kokosovou s kokos mlíkem a vynechat tu vanilku úplně, já nemám tak silnou tak musím říct, že mě to nepřebilo tu chuť :-).....A nic si z toho nedělej, tu čokošku už jsem taky nikde neviděla, narazím už na ni vyjímečně a kupuju pak hned několik kusů, ale to je tím, že to je limitka víš.....největší štěstí jsem na ni měla v Hrušce :-DDD
      Jinak s třešněma to musela být dobrota, možná i ony to přebily :-), pak Ti dám vědět, budu to zkoušet s jahodami :-DDD

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate