středa 13. srpna 2014

Nejen letní citrónová srdeční záležitost

Jéjda, to je hic!
 A pozor, to si nestěžuju, pouze konstatuju. 
Jsem totiž tvor teplomilný, nejspíš s poruchou oběhu s věčně ledovýma nohama a miluju, když si můžu nahřívat svoje stárnoucí kosti a nehalit se do čtyř vrstev oblečení, můžu odhodit svoji "zimní" deku (i když Anča z rána už začíná zas pouštět chládek) a dokonce nemusím mít do postele ani teplé ponožky. Uááá.
Ale tak osvěžit se člověk v horkách musí i tak, že jo. 
A než skončí nejkratší roční období, (taky máte pocit, že léto je strašně krátké?), musím rychle nacpat sem na blog všecky letní příspěvky, které mám nafocené nebo v hlavě než bude zase za chviličku podzim a nebude to aktuální.
I když věčný naivní optimista ve mně mi šeptá, že bude ještě babí léto a zrovna tuto vychytávku upotřebíte celoročně...
Citrón dneska v hlavní roli. Nic světoborného. 
Je jasný, čím se chladí v Africe v horku - citrusama, že jo - narozdíl od nás středoevropanů, kteří sme to nepochopili a chladíme se citrusama v zimě, abychom nahonili vitamín C, jakože prevence proti nemocem.
Ne, pravé období pro citrusy je podle mě léto - ach ten Staropramen Grep, Fernet Citrus, šťáva z limetky, citrónová zmrzlina nebo čerstvá šťava z pomeranče na snídani....
A v zimě se naperu vitamínem C v prášku !-D.

Citronádu zná každý a určitě tento skvělý nápoj v létě popíjíte. 

U nás doma jsme si ho hodně oblíbily,  i moje mladší dcera zmákla jeho sofistikovanou přípravu dle receptu své matky...
Ale co je podstatný fígl, který praktikujeme až letos, to vám chci ozřejmit právě dneska. 
Mimo jiné je to zase tip od mé matky... a tak posílám zase dál :-D.


Potřebujete tak kilčo citrónů a pěkně je vymačkat...
Čistou šťávu z citrónů pak nalijete buď do formiček na led, nebo jako my
do dvou plastových obalů od bonboniér Milka :-D
necháte přes noc zmrznout....
...a místo fialové kravičky máte citrónové ledové srdce, ehm...
Mražená citrónová šťáva vypadá efektně i jako pralinka :-)
A pak už je sranda, dělat si rychlou citronádu každý den,
 když je extra hic, klíďo i dvakrát denně..
Já začínám cukrovým sirupem s mátou:
asi 4 lžičky cukru  (třeba domácího vanilkového třtinového) 
zalejeme cca 200 ml horké vody a přidáme louhovat čerstvou mátu
Pak už jen dolijeme do 1 litru hódně studenou vodou 
a přidáme dvě ledová citrónová srdíčka.


A až příjde podzim a zima, tento fígl určitě nezapomenu, páč se citronek bude hodit do čaje. 
Protože mezi námi ta bio citronová šťáva, kterou jsem kupovala v dm, byla super, ale jak ji jednou otevřete, chce to rychle spotřebovat a přestože jsou "čerstvé" citrony chemicky ošetřené, rychle podléhají  v lednici zkáze..a chemický citronový roztok nechci. 
Prostě toto mi příjde konečně jako nejefektivnější využití citronu a nejtrvanlivější....
A teď mě omluvte, koupila jsem další várku citronů, páč jsme si s mladší dcerou vypěstovaly na citronádě závislost a všecky srdíčka jsme vypotřebovaly. Je třeba udělat další várku....
Aneb naše srdeční záležitost :-*

Jak nakládáte s citróny Vy? Máte svoje fígle na citronádu?

11 komentářů:

  1. To je pecka! Výborný nápad, který doma hned zavedu :)
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda,že se tip hodí, já nad ním jásala hned taky :-D

      Vymazat
  2. citronádové pralinky vypadají neuvěřitelně krásně! Já jsem teda byla zvyklá jen na obyč vodu s vymačkaným citronem, třeba ještě s mátou nebo bylinkami, ale tohle je o několik levelů výš :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! I mě se ty pralinky libí nejvíc a proto si je prostě udělám i když jsou jen čtyři - jen tak pro radost z estetiky :-D..
      Já piju vodu s citronem leta, ale moje dcera potřebuje holt trošku toho cukříčku :-) tak na to léto jí to dopřávám, a hlavně konečně víme, jak ten citron bezpečně skladovat :-)

      Vymazat
  3. Tohle je naprosto dokonalé! Bohužel mám úplně přeplněný mrazák, ale nejen domácí zmrzlinou, ale i domácí krůtou a pštrosem, taky domácím. Takže musím pár dnů počkat a určitě vyzkouším! Já si dělám zázvorovou limonádu s mátou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti díky moc! Jéje domácí zmrzlina, tak to chápu ten nedostatek místa :-) a krůtička i pštros to jsou lahůdky, já právě mám teď mrazák poloprázdný a čeká na sezónní naplnění :-D....Zázvor miluju, ale nejvíc ho právě piju od podzimu do jara :-)

      Vymazat
  4. Takhle skladuju citron celoročně ve formičkách na led :-) Ještě nikdy jsem se neradovala z horka, pokud teplota přesáhne 26°C přestávám existovat, v létě bych provozovala "zimní" spánek. Jednoduše usnout před letními dny a vzbudit se až budou teploty pro mě vhodné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že je to super celoroční záležitost, citrony už jinak skladovat nebudu :-D
      Ono je asi fakt, že ideální je teplota kolem 25 stupňů, ale tím, že mám hodně chladno v práci, teplíčko vyhledávám :-), já to mám takhle se zimou, klidně bych zalehla koncem října a probudila se až v březnu na svoje narozky :-D

      Vymazat
  5. Ja si takto citrónovú šťavu už nejakú tú dobu mrazím, je to skvelé na rôzne nápoje aj do čajíka napríklad :) a mrazím si ešte aj silnú kávu na ľadovú kávičku :)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  6. No to je parádní inspirace, určitě vyzkouším. :-) Mňam mňam, hned bych si velkou sklenici citronády dala....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda! Určitě vyzkoušej, zrovna jak se oteplilo už zase děláme citronády, je to skvělé osvěžení a bude to super i na chladné dny do čaje :-D

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate