středa 19. listopadu 2014

Variace na nejlepší bábovku a dýňový chlebíček

Pěkný den přeji,

nevím, jak u Vás, ale u mě se úbytek světla vůkol projevuje zvýšeným apetitem.
 Oj oj, naštěstí plavková sezóna v nedohlednu. Ne že bych to někdy dramaticky řešila !-)
Na temné období je stejně nejlepší něco teploučkého a sladkého z trouby, ne.
Pro mě je dnešní článek příběhem o vzkříšení dezertu zvaného bábovka, fakt jako retro záležitost. 
Protože bábovku jsem nepekla, nekecám, tak asi 17 let. Neměla jsem ráda ten složitý proces a vůbec všecky bábovky, co jsem kdy jedla byly tak suché, až se mi příčily v hrdle, že jsem jaksi motivaci péct bábovku vůbec neměla.
A kdo myslíte, že obrátil můj odpor v pozitivní vztah k bábovce natolik, že o receptu budu psát? 
Jasně, Enka! 
Když popisovala, jak se zavděčila zmlsaným jazýčkům svou bábovkou, tak jsem zavětřila...a poprosila ji o recept, že to teda po těch sto letech zkusím. 
No a výsledkem jsou dnešní hrátky s bábovkou.
Bábovka měla velký úspěch a chutnala moc i mně a to je co říct, dokonce jsem vylizovala těsto z mísy a to teda fakt už nedělám tak od osmi let :-D. Klíčem k této dobrotě jsou prostě ty správné ingredience a poměry a hlavně (!) žádná extra pracnost - šlehat bílky mě donutíte jen kvůli tiramisu a pak možná někdy vyjímečně...
Takže s klidem tento recept posílám dál a hned přidám i nějaké variace na tento opravdu jedinečný recept.
Co Vy, pečete tuhle "retro" záležitost? Máte své osvědčené recepty? Jaké? :-))


Vláčná bábovka

Co potřebujeme:

1 hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
4 vejce
1 smetanu ke šlehání
3/4 hrnku oleje
2 lžíce amaretta (rumu či whisky)
2 lžíce kakaa
šťáva z jednoho citronu
vanilkový cukr
kypřící prášek
špetka soli
+ forma na bábovku, olej a mouku na vymaštění a vysypání (případně silikonovou formu)


Postup:
Ze všeho nejdřív předehřejeme troubu podle vašich zvyklostí a druhu trouby.
1) Cukr ušleháme spolu s vejci do pěny, až nám pěkně vyskakujou bublinky. 
2) Přidáme šlehačku a zase šleháme, po té přidáme olej, šťávu z citronu, vanilkový cukr, špetku soli a amaretto (podle mě je amaretto úplně nejlepší, zanechá strašně příjemnou vůni a příchuť a nijak se neomezuju na ty dvě lžíce, klíďo toho tam šoupnu více - však alkohol vyprchá !-).
3) Nakonec přisypeme prosátou mouku (jak jsem na to lepl, zde opravdu prosívám) a kypřící prášek.
4) Těsto rozdělíme na menší či větší poloviny a do jedné části přisypeme kakao. 
Vždyť, co máme na bábovkách nejraději - přece ten dvoubarevný vzorek.
5) Do vymazané vysypané formy (u mě zcela jistě retro plechová forma, silikonová se neosvědčila, nějak jsem nedokázala dostat z ní bábovku v jednom nepoškozeném kuse) střídavě lejeme kakaové a světlé těsto, můžeme nakonec trochu promíchat vidličkou a pak po upečení koukat, jaký vzorek jsme vytvořili....
6) Bábovku pečeme opět v závislosti na druhu trouby cca 45 minut.


Bábovka je opravdu velmi krásně vláčná a jemné chutě a vůně, a chutná všem.




Samozřejmě na kvalitní zpracování bábovky dohlížel vrchní šéfkuchař Shelly.

Dobrou chuť!


Mramorovaná litá buchta
Samozřejmě se nemusíme omezovat jen na bábovkovou formu, ne každý ji doma vlastní, já ji teda zdědila - 
takže je to vlastně "rodinný plech", ale hódně dlouho jsem ji neměla.
Kdo má rád lité buchty, může prostě udělat bábovku na plech. Jde přece o ten dvoubarevný vzorek a podstatou jsou ingredience, na té "formě" až tak nezáleží. Do této buchty jsem k původnímu receptu výše přidala jako variaci navíc hrneček ořechů....




A jako poslední mám pro vás podzimní variaci této bábovky a to dýňový chlebíček.
Dýně na podzim prostě miluju a ještě jsem z ní nepekla nic sladkého a hrozně mě to lákalo. Recept na dýňový chlebíček jsem našla na zahraničním blogu, a když jsem koukala na recept, hodně ten základ připomínal právě tuhle bábovku, samozřejmě s ingrediencemi navíc...


Dýňový chlebíček je tedy podzimně převlečený recept uvedený výše s tím, že do bábovky jsem dala hrneček nastrouhané dýně hokaido (myslím, že by byla fajn i máslová) 


a hrneček namletých ořechů - ideální jsou myslím vlašské nebo pekanové. Já nakonec zvolila směs ořechů z Kauflandu (viz. obrázek) a byly výborné.


U dýňové chlebíčku je taky důležité použité koření - vlastně to ve finále tím aromatem připomíná perník, ale záleží jen na vás jaké koření použijete - já zvolila lžičku skořice, zázvoru a roztlučený (v hmoždíři) hřebíček a badyán.....
Dobrá věcička je také citronový cukr, moc příjemně aromatizovaný.


Do vymazané a vysypané formy jsem (předtím než jsem nalila těsto) nasypala nahrubo nastrouhané oříšky....


Bohužel díky nedostatku světla a rychlosti konzumace jsem nestihla zachytit výsledný krásně dooranžova zabarvený dezert.
A finta k servírování: pokud neprozradíte, že v "bábovce" je dýně, nepozná to ani zarytý nepřítel dýně :-).
Vyzkoušeno na spolužácích mých dcer. Nejdřív jim buchta hrozně chutnala, a když zjistili, že je tam dýně, tak se až pak ošívali. :-D 
Jak známo dýně nemá žádnou výraznou chuť a koření v buchtě je naopak výrazné velice. 
A když upečete chlebíček v bábovkové formě, tak máte prostě bábovku v podzimním kabátku...

Tak doufám, že Vám také bude chutnat. 
Pečete dýňový chlebíček a bábovku třeba na jiný způsob?
Příjemné podzimní mlsání.
eM

11 komentářů:

  1. Tiká mi oko, slintám si do hrnku a stihla jsem už dvakrát prolustrovat špajz a ledničku a dotáhnout si k počítači mlsky :-D ježiš takové články nemůžu vůbec číst, jinak budu mít do jara dva metráky :-D
    Jinak co se bábovky týče, mám za sebou jen jeden barevný pokus. Nedopadl valně... :-)) ale litou buchtu docela zvládám. Nebo já jí teda říkám hrnková. Je to asi to samé, že jo?
    A ten chlebíček mě láká tuze moc, protože dýni zbožňuju jak v polévce, tak zavařenou! :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo na mě tyhle články působí stejně, pokud je nepíšu sama, ale jiní a někdy vyloženě jen jako odpočinek civím na fotky žrádla, asi chápu, proč se tomu říká foodporn :-DDD.....A samozřejmě mě pak chytne hlad a chuť.
      Troška těch zásob myslím na zimu neuškodí, kdyby náhodou byla hodně krutá :-) a na jaře budem chroupat jen mrkev :-D a pít zelený čaj. Hrnkové buchty mám nejraději, protože hrozně nerada vytahuju váhu a něco vážím - velká dřina !-), to jsem ochotná dělat jedině kvůli vánočnímu cukroví, na které hrnkové recepty nemám. Chjo to mi připomíná, že budou vánoce.
      Pokud máš dýni ráda určitě zkus ten chlebík, klidně na plech....A teď si půjdu k rannímu čaji slintat já k Tobě. Díky za sladkou odplatu :-D

      Vymazat
  2. Hmm eMi taková lákačka na večer. Hned bych si dala bábovku s teplým čajem :-) Na obalení nervů ideálka! Brzy mi má dorazit dýně z mé rodné hroudy, tak děkuji za tip, určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárí to by bylo ideál, že pěkně na večír k čajíčku. No ne vždycky u nás je taky něco k mání vzhledem k rychlosti konzumace, ale prostě ta tma té žravosti nějak napomáhá nebo co :-D.....Tak pak dej vědět jak dopadl dýňofest a jestli ti buchta chutnala. Já dneska budu strouhat dýni ještě do mrazáku na omáčku, páč jsem ji rozpůlila a půlku upekla se zeleninkou - paprikou a cibulí. Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Bábovku děláme podobně, ale nesmí být dvoubarevná....Já vím nepochopitelné.

    Z dýně zase jen A pouze polévku. Ovšem mně se recepty líbí !

    OdpovědětVymazat
  4. Nepeču, neumím to, nejsem schopná se to naučit, nikdy jsem nepochopila, co znamená "středně vyhřátá trouba", jak má být velký "hrnek mouky" a že by se zralost mohla dát vyzkoušet špejlí považuju za pověru z klobouku kouzelníka Pokustóna. A obdivuju každého, kdo je schopný vytvořit něco, co se dá sníst a když se to dá dokonce vyfotit, tak hallelujah!
    Za tu dobu, co odmítám péct, si rodina celkem odvykla, ovšem teď, když jsme byla doma s nemocným Žabou, jsem se nechala přesvědčit ke dvěma pokusům. V prvním případě šlo o štrůdl (poprvé v tomto manželství) z kupovaného listového těsta, kolem kterého bylo tolik keců (moc hrozinek, málo jablek, nepovajíčkovaný), že byl taky poslední v tomto manželství. Rozmazáva to ještě u tety, která je sice hodná, ale supluje tchyni, takže došlo i na intimní dotazy jako skořice, cukr (nesladíme), blbá technologie zatočení a jak se může pocukrovat vanilkovým cukrem, když je to krystal (taky tam nemusel být žádný, vůbec nechápu, jak se tohle k nám domů dostalo, asi jsem to sebrala někomu u pokladny), takže to chvíli vypadalo, že to bude nejen poslední štrůdl, ale i poslední návštěva u tetotchyně v tomto manželství.
    Podruhé jsem pekla perník s jablky, náhodný recept z internetu, zlomyslná autorka zapomněla na mlíko, takže jsem přirozenou inteligencí došla k tomu, že když se těsto sype, tak z toho buchta nebude, čili jsem dolívala, dosypávala, přistrouhávala jabka, mlátila vajíčka, topila med, škrábala vanilku...takže to ve finále vyšlo na dva velkoryse vysoké nadýchané perníky, dekorované ornamenty z mandlí, jablek, maku a slunečnice jako fěrtoška moravské selky (to mi de, jsem estét a absolvent LŠU). První den "jéé", druhý den "já si kousnu a vezmu si jogurt." Máme plný mrazák perníku, jestli někdo v příštím roce cekne, že nepeču, tak se s tím dá i rozbít hlava.
    Jestli tady budete ještě ukazovat nějaké vánoční dovednosti, tak přidám recept na linecká kolečka z těsta z okýnka u Kabáta, který mne proslavil napříč firmou tak, že se i po mně jmenují "Romaniny linecké šiše". (Tetička o nich neví).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele Romčo máš mé pochopení i sympatie, že nepečeš, nemysli si - já umím líp fotit jak péct :-D. Třeba s nějakým hračičkováním mě neužije, zdobení a tak, prostě ať to chutná a je toho dost, nějak nedokážu moc plýtvat časem a umem na umělecká díla v kuchyni, když se to hned sežere :-).....a pak je to umění až prezentovat dílo na těch fotkách, že.
      No ale celkově je rodina nevděčná, tak ty se tak obětuješ a uděláš štrudl a je z toho celorodinné konzilium. Tety, matky, tchýně jsou prostě vždycky nejchytřejší holt, já zásadně nedávám ochutnávat svá díla matce, vždycky si na tom něco najde, je tam moc cukru, nebo jsem něco přesolila, jéžiš...anebo jsem to připálila, ne fakt to není připálené, prostě trouba jen peče líp zespoda :-) atd.... Vykašlat se na to, koupit štrúdl pocukrovat ho a vydávat za vlastní výrobek, jak jsem to viděla v nějakém filmu.
      Štrůdl mám hrozně ráda, ale bytostně nesnáším strouhání jablek, páč trpí manikúra, jako povrchní pizda se nezapře ani v kuchyni, že. tak jsem jabka začla krájet na maličké kostičky :-)...a listové těsto zásadně kupuji, nejlépe už to předválené v pečícím papíru z Lídlu, rozdíl fakt nikdo nepozná, ale musíš holt móc pocukrovat :-)))...
      No a proto mám svoje recepty, které si syslím a hýčkám, které prošly léty testů a nesnáším ty náhodné recepty z netu, jako občas zkouším nové věci v nějakém záchvatu kuchyňské kreativity, ale fakt málo, jsem konzerva, páč ani ty úžasně naaranžované recepty v Apetitu nejsou kolikrát normálně proveditelné, takže jsem ve střehu.....a recepty musí projít lustrací lehké proveditelnosti.
      Ale neboj, tahle bábovka je lepší než štrůdl - zamícháš naleješ upečeš - hrnek čtvrtlitrový, já mám jeden se sobíkama, který používám furt :-D....Troubu zapnu a hned ji dám na nejslabší stupeň, mezitím se vyhřeje a pak už neřeším nic :-) Jó, špejli občas použiju, ale spíš na těsto makám :-)
      Ale zas je asi lepší koupit v dobré pekárně pečivo a máš klid !-)))...
      Haha vraždit zamraženými výrobky už mě taky párkrát napadlo :-D
      No a za chvíli tady máme vánoce a cukroví, ani se mi na to nechce myslet, ale děti to budou vyžadovat - každopádně jak říká Enka nejlepší vánoční cukroví je bramborový salát :-))))....neboj těch vánočních dovedností tu moc nebude, jen pár a recept klíďo přidej!!!! dobře se mi Tvůj koment četl jako samostatný článek u tebe na blogu :-DDD

      Vymazat
    2. Jo aha! Hrnek se sobama, to kdyby tam napsali, tak je to jasné!

      Vymazat
  5. Héééj, nedělej chutě :D kurňa, hned bych si dala, ale teď jsem tak hřešila, že přecházím na zeleninový mód.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za tu bábovku ale můžeš Ty, je Ti to jasné :-DDD. Jaká zelenina, dyť jsi vrcholově sportovala ne !-))))....Ale zas já zeleninku ráda, však víš..... a hřešit se občas musí, co by z toho života jinak člověk měl, kurde! :-*

      Vymazat
  6. No vypadají všechny velmi chutně, já jsem tedy s dýně nepekla sladkého ještě nic, víc jsem využívala na buchtu cukety. Ale přemýšlela jsem v dýňové sezóně že něco ukutím, ale nakone jsem to prošvihla. No podívám se jestli třeba nějakou ještě někde nekoupím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate