středa 9. září 2015

Cestovní minimum

Se tady poslední dobou oháním minimalismem, co :-)
A shodli jsme se u minulého článku, že to není kolikrát nijak jednoduché - ten životní minimáč.
Dnešní článek toho bude konkrétním důkazem, ale i důkazem, že se fááákt snažím.
Ale jsem si vědoma, že slovní spojení "cestovní minimum" je v mém případě spíše oxymorón.
Je to zvláštní, ačkoliv nemám problém si sbalit minimum oblečení - prostě namíchám oufity podle počtu dní v éteru a příležitosti, všechno jednoduché, kombinovatelné, žádná paráda, extravagance..., tak s kosmetikou jsem musela krutě vyjednávat.
A poslední balení na cestu mi opět nastavilo zrcadlo, že sice snaha se cení, ale stejně toho furt tahám zbytečně hodně.
Je to možné, že mi ty věcičky samy skáčou do neseséru????

Takhle vypadá u nás standartně každé balení. Jakmile vytáhnu svou krásnou červenou cestovní tašku (mimochodem české provenience od jednoho nadšeného brašnáře), tak se seběhne mladší osazenstvo kočičí smečky a okamžitě se mi Shelly "nakufruje" do tašky....
Tenhle pohled jasně říká: ta taška je moje a já pocestuju - ne Ty! No jo, ale pětikilový kocour by se mi teda pěkně pronesl, i kdybych nechala doma celou kosmetickou i foto výbavu :-))))

Už třičtvrtě roku u mě trvá jakási cestovní horečka, neposedím dlouho doma, potřebuju být "na cestě". Je to otázka psychiky a nastávajících změn, zatím nemusím ani jezdit příliš daleko, ale nutně potřebuju jezdit "za hranice všedních dní". Nabíjí mě to, odreagovávám se, potkávám lidi, sbírám zážitky, lovím fotky do objektivu. A díky tomu, že jsem zlomila svoje okovy, které mě přikovávaly k jednomu člověku a místu, jsem začala uvažovat, co všechno v životě potřebuju a kolik věcí sebou míním tahat.
Jak je to? Omnia mea mecum porto. "Všechen svůj majetek nosím s sebou".
Jestli mám naplnit obsah této pravdy, tak budu muset poněkud vyprázdnit obsah skříní, potažmo cestovních tašek :-D.
Mám cestovní taštičku neustále připravenou v regálku, jen ji chytnout, doplnit aktuálními oblíbenci a potřebami a jet...
Jenže něco takového se musí vypilovat.
Když jedete poprvé, máte pocit, že si sebou musíte vzít celej barák věcí, pak to statečně taháte na bolavém rameni a řeknete si, tak to teda ne....
Podruhé je to lepší, a postupně se věci z tašky vyhazujou, ale zas jiné si tam tajně najdou cestu. (Přece tohle nutně potřebuju..)
Sakra!
Je to jako s naší kočičí smečkou, jedné kočce otevřu dveře, aby mohla ven a druhý kocour chce dovnitř. Bezedné cestovní tašky s minimální váhou ještě někdo nevymyslel, což je dost velký nedostatek v evoluci člověka, takže na to musíme chytře přijít sami.

Pšššt, jsem tady inkognito. A jednou stejně pocestuju až si mě panička nevšimne v nestřeženém okamžiku.

Takže jak je to u  mě s tím minimalismem?
Záleží to samozřejmě na tom, za jakým účelem se cestuje.
Když se jedu dovolenkovat, tak nemám ani chuť se líčit, ale naopak jen tak povlávat v éteru naprosto bezstarostně, no a -
dyť tam budou samí cizí lidí a ti moji mě znají. Většinou to stejně nevydržím a nějaký minimální make-up používám.
Horší to je, když se balím na jednání a potřebuju mít make-up v plné polní, chjo - obsah kosmetické taštičky se ztrojnásobí...
Zjistila jsem ale, že určitou zásadní fintou, jak na sebe vyzrát, je zmenšit kosmetickou taštičku (potažmo i zavazadla). Tu ideální velikost pro mě jsem ale zatím nenašla, asi si ji (tu taštičku) budu muset ušít na míru....
Chá, ale až jednou budu chodit do práce s psaníčkem a nikoliv s obří taškou z Time Out, do které se vlezou dva chleby a dvě flašky vína, tak to bude teprve pokrok ve vývoji mého minimalistického přístupu k životu...Ovšem víno a chleba asi budu potřebovat vždy a v ruce spolu s psaníčkem se budou nosit dost nepohodlně. !-)
Ale nakonec jsem přece jen pobrala trochu rozumu a zásadní krok byl, když jsem svou velkou cestovní kosmetickou "tašku" věnovala své fotovýbavě - objektivům a doplňkům, protože ta se letos velice rozmnožila k mé veliké radosti a bez ní necestuju pochopitelně - a tímto ušetřím jedno zavazadlo - fotobrašnu.

Jó, když ještě působila jako cestovní kosmetická taška, byl to docela nářez, neměla jsem totiž žádný problém ji naplnit.
Čím více místa - tím více věcí = logická přímá úměra...

Tentokrát jdu tedy na dřeň a přísahám sama sobě zde před publikem, že až příště někam pojedu beru fakt jen to nejpotřebnější.
A co to v ideálním případě bude? Zde moje hlavní cestovní "necesity".

Něco málo péče, naprostý minimáč, protože jinak mám péče plný stůl, několik krémů, sér, olejů, očních krémů, blabla. 
Na cesty se tvrdě redukuje: 
Odličovací vlhčené ubrousky+dětský olej Alverde - moje odličovací minimum. Klasika z dm drogerie.
Denní a noční péče v režii Faranu z biooo, moc doporučuju tyhle šikovné cestovní tubičky. Koupíte v doprodeji ZDE
Na cestách tohle prostě stačí, žádné frajeřiny s oleji či očními krémy...či noční "vyhlazovací a výživnou" péčí.
Sprchové krémy Weleda mě prostě dostaly, nemám nějak potřebu už kupovat jiné. Tenhle prťavý cestovní rakytníkový je moc fajn  a příjemně svěže voní. Kupuju v dm drogerii.
A moje milovaná pasta Promise. Co se jí vždycky nasháním, zatím jsem na ni narazila pouze v Kauflandu (velké balení) a cestovní balení mají pouze v Teta drogerii, a když jsem tam objevila i ústní vodu, byla jsem v Promiselandu :-)

No, nebudem si nic nalhávat zredukovat dekorativku není žádná legrace. Zde často ještě přihodím něco, co "hrozně nutně potřebuju".
Ale takové stálice, které naopak nemůžu zminimalizovat jsou tyto.
MAC paint pot Painterly, zbožňuju - jako nude stín na víčka i jako bázi pod jiné stíny, drží, vypadá úžasně, must have, za ty prachy to stojí za to, a vydrží to....
K přirozené béžovce Painterly většinou přibírám nějaký tmavý odstín nad oční víčka, Revlon je můj momentální drahoušek, není úplně dokonale pigmentovaný, ale MAC mu dodá šťávu, a hlavně ten odstín je naprosto super!
A jasně, ke stínu potřebuju štětec, tenhle z dm je můj velice oblíbený, za slušnou cenu dobrá kvalita....
Místo plácání se s linkama beru tužku - oblíbenou hnědou od Rimmel 003 brown, je  tak akorát tvrdá, pevná, ale velice dobře pigmentovaná a zároveň akorát měkká, aby se s ní dala udělat krásná linka.
Co se týče řasenek, měla jsem teď nutkání koupit si a vyzkoušet nějakou jinou, páč moje Missí právě dochází - ale když jsem prošla celou drogešku, tak jsem zjistila, že nabídka řasenek je pro mě velice tristní, ty obludné obaly a pokud je slušný obal, skrývá obludný kartáček za kolikrát obludnou cenu. Jediná, která mě zaujala byla od Bourjois, ale nevím, jestli chci sázet dvě stovky na nejistotu, když mám jistotu za stovku v podobě Milionářské řasenky od Miss Sporty. Nu což.
Z rtěnek, kterých kolikrát tahám po kabelkách dost, jsem vybrala jen tuhle Dermacolí Lip Seduction klikací, protože ji opravdu používám nejraději, místo balzámu, vytáhnu a hydratace trvá na cestách dost slušně dlouho.
Naprostá spokojenost už nějaký ten pátek - odstín 05 - tzn. moje rty ale lepší..
Tak cestovat bez voňky se nedá, že jo. Klíma umí udělat své, pachtění se hromadnými prostředky taky.
Můj nový oblíbenec je světe div se Old Špajz, nedá se nic dělat, pro chlapy se dělaj asi nejlepší deošky. A tahle vlčí voní tak sladce ovocně, že ji podezírám z toho, že pro muže není vůbec určena :-). Skvělá gelová konzistence, žádná vlhkost, žádné nepřípustné pachy. Totální spokojenost a nějakého chlapa z reklamy klidně k tomu přiberu...
Je jasné, co se skrývá v atomizéru a bez čeho se neobejdu - bez parfému z Hermesí rodinky, už nastal opět čas na Un Jardin Sur Le Nil, hmmm trvalá láska...
Samozřejmě, i když mám sebou rtěnku, nějaký balzám mám po ruce (prej po ruce, vždycky ho hledám!!) taky.
Tentokrát jsem si koupila novinku od Balea, na suché rty - já a hydratace a výživa, na to prostě slyším. Bohužel na cestách jsem zjistila, že ačkoliv má Balea hrozně pěkně složení (na Baleu), tak nějak to "nemastí" a nedrží, jak bych potřebovala. Vypadá to, že si tentokrát asi sbalím něco jiného....
Prostě mě nenadchnul, ale ani neurazil. Holt jsem si asi po přečtení - trockene Lippen představovala něco výživnějšího.
A dštím síru na toho, kdo mi zrušil úžasný  balzám na rty v tubičce od Balea s ureou - to byl výrobek na ultra suché rty, vynikající..




Klasika z dm - tělové máslo, znají a používají asi téměř všichni. Tohle malé balení je na cesty jak dělané, na tělo, na ruce.....klidně i na obličej při maximálním minimáči. Nemám mu co vytknout, beru sebou stále, pokud neberu více voňavější tělové mléko od Victoria Secret v malém balení (už se tady určitě taky někde vyskytlo).
A když jsem nafotila dekorativku na cestu, tak jsem si uvědomila podstatnou věc, že tam něco chybí!
Bez bronzeru potažmo tvářenky nevylézám ven, můj minimalismus má určitě hranice - takže jsem přihodila ještě duo Catrice - heboučký kabuki a oblíbený bronzer.

Tak ještě naházet nějaké oblečení, jízdenky, kreditky, fotovýbava, zkontrolovat, jestli není kocour v tašce a tradáááá :-)

Jak jste na tom s balením na cesty Vy? Jak hodně jste schopni zkrouhnout svoji kosme-výbavu atd?
Nebo se o něco takového nepokoušíte? Jací jsou Vaši cestovní oblíbenci?






16 komentářů:

  1. Minimalisticky balit prostě neumím. Těch 15 kg na dovolenou mne stresuje, ale platit teda navíc nebudu! Nejraději proto jezdím autem :-)

    Ty to zvládáš na jedničku! Užívej cest a zase se někdy stav :-)
    Krásný den přeje Elegant 40!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Auto je ideál, to uveze spoustu věcí :-D a člověk nemusí moc dumat, co vyhodit....A děkuju Martinko! Jasně, že se někdy stavím!!! Měj se skvěle.

      Vymazat
  2. Skvelý článok :). Tie malé kremíky na tvár sú super chutné :D:D. Tiež som na dovolenku brala MAC Paint Pot je to must have na cesty :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!!!! :-) Krémíky na obličej právě člověk málokdy má v tom mini balení, páč je to dost individuální a málokterá firma je dělá, tyhle od Faranu jsou moc fajn. A jsi můj člověk bez PaintPotu ani ránu :-), už pomalu vytahuju i podzimní stíny od MAC, ty aspoň prostě drží, ať se člověk hne kamkoliv :-)

      Vymazat
  3. Tak já už jsem svou cestovní výbavu (pro případy že jedu sama na víc jak tři dny) rozšířila o nejmenší kufřík na kolečkách. Obsahově je akorát na nějaká trička a náhradní kalhoty, jednu bundu či něco pro případ nepřízně počasí při návratu, noťas, nabíječky na všechno, knihu a kosmetickou taštičku. Ovšem ta se zas smrskla jen na pleťovku, paletku na obočí, řasenku a rtěnku. Ono pokud jedu na chatu všechno ostatní mám tam, včetně domácího chatového oblečení. Až tedy na tu pleťovku kterou jsem zapoměla koupit. Když jedu na míň tak mi stačí jen taška na noťas. Foťák mám pokaždé v kabelce. Samozřejmě že pokud bych jela jinam musela bych asi řádně přitlačit ale to je v tak minimální míře že to ani zatím nijak neřeším....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten nejmenší kufřík si teď pořídila dcera na cestování na intr a je to šikovná věc, jí by se hodil asi i větší, ale zas by tahala více věcí :-)))) Já zatím tahám tašku na ramenou, je ale příjemně ušitá.
      Závidím Ti Tvůj minimalismus kosmetický.

      Vymazat
  4. Gratuluju k cestování (miluju ho) a k zlomení okovů (je to super). Fotky jsem projela pro jistotu několikrát, ale nenašla jsem žádný makeup nebo aspoň BB. Bez toho bych se neobešla. Jinak toho mnoho nebalím. Někdy až moc máloa pak musím dokupovat

    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Jo jo, není nad zlomení okovů a pocit svobody :-). A pravdu máš velikou!! Šmarjá já zapomněla na make-up, no samozřejmě, že ho sebou většinou tahám nebo nějaké to bíbíčko, hm zapomněla jsem "přibalit" a nafotit, takže další lahvička navíc, já to snad nezredukuju :-))))
      Ono je sice fajn, že vždycky člověk může dokoupit co chybí, ale pak ty "nákupy" stejně musíme tahat :-)))

      Vymazat
  5. Když jsem letos razila na fesťáky nebo na dovču jsem schopná si zabalit mini taštičku, kde skoro mám pár základních věcí. Ale když jedu na služebku, ou jé, to je problém. To mám dva neceséry plné, a zbytek ještě rozmístěný po kufru, to mi prostě nejde (a to ani nemluvím o tom, když jedu zpátky s úlovky z drogérek :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha a přesně, nedej bože, když na cestách nakoupíme plno nových krámů v drogeškách, to už je pak igelitka plná kosmetiky+nutné domácí "potřebnosti"....a pět kilo nadváhy našich zavazadel jen to hvízdne :-)

      Vymazat
  6. Já s balením na cesty taky bojuju. Dekorativku jsem schopná snížit na základ, stejně pak zjišťuju, že se maluju skoro pořád stejně - takový svůj základ, co vím, že vydrží a vypadá přirozeně. A taky nechci nějaké své dražší oblíbence ztratit nebo rozbít. No a z péče hodně využívám cestovní balení Alverde. Minimálně dva neseséry mám ale plné vždycky.
    Letos jsem byla na dvou týdenních dovolených celkem rychle po sobě, tak jsem se z té první poučila, co jsem fakt nepotřebovala, a pak to na tu druhou vyřadila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že třeba nějaké ty krasavce a dražší oblíbence člověk raději nechá doma, než by riskoval jejich poškození na cestách. Ještě že existují ty mini balení, jsem ráda, že je dělá i Alverde nebo jiné přírodní značky. A přesně člověk se při tom cestování trochu poučí, co vyházet případně a naopak bez čeho se neobejde :-)

      Vymazat
  7. Kosmetiku snižuji na mýdlo, šampón, micelárku, minerální make-up, korektor, řasenku, aloe-vera gel a zubní pastu.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsi moc šikovná. Já si toho s sebou brala jen na fesťák tak dvakrát tolik. A pak jsem se tam nemalovala. Ale auto to uveze, no... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe Ananásku díky. No Ti řeknu, že jsem při posledním pouze víkendovém cestování měla pocit, že toho je furt nějak moc, když se to narve do toho neseséru - vůbec se mi totiž taky nechtělo líčit :-)))). To říkám vždycky když se vezu - auto to uveze, no většinou jedu vlakem....:-)

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate