úterý 26. července 2016

eM a péče o pleť / I. + DIY odličovací olej

Hezký den moje milé!

Dneska chci povyprávět o své  péči o pleť. To, že v názvu je římská jednička není náhoda, chtěla bych z toho udělat seriál - průběžně svou péči aktualizovat, aby se v rámci běhu času vidělo, co se změnilo, jaké produkty se změnily, co používám a co už ne.
Budou tady ale vždycky věci ověřené v delším časovém horizontu, nic co testuju, zkouším, protože stále hledám a stále nacházím....ale jen některé produkty zůstávají, jsou ověřené, mám je ráda a můžu je pak i s klidným svědomím doporučit.
Budu dělat vždy takový přehled pár produktů, a budete vědět, jestli jsem si ten produkt koupila, nebo jsem ho dostala od PR anebo jestli jsem si ho třeba vyrobila sama.....


Vy, co čtete tenhle blog už dýl, víte, že péče je pro mě důležitá a že si ji vybírám především mezi přírodními produkty, občas udělám zcela vědomě kompromis.
Moje pleť je suchá a citlivá, ve věku 40ti let, takže dost náročná. Nejsem z těch, co si v klidu můžou dát na obličej cokoliv, pomalu seženu minimum péče v běžné drogérii (až na nějaké ty výjimky, které se tady vždycky objeví).
Za tu dobu, co píšu blog a to je bratru už čtyři roky (neuvěřitelné jak to letí!) jsem toho vyzkoušela dost, vypozorovala nuance a signály, které moje pleť vysílá a snad už jsem si vypracovala určitý systém péče, který mi vyhovuje - pouze se mění produkty.

Dnes se tedy podíváme na mou aktuální péči, na mých sedm statečných:

Čištění, čistění, čištění

Víme, alfa omega péče. Moje pleť špatně snáší vodu z vodovodu, takže čím čistím?

Micelární voda Vichy, pleťová levandulová voda od Hádka, a můj DIY odličovací olej nejen na oči.


Micelární voda Vichy, dm drogerie, 200 ml/320 Kč.
O micce Vichy jsem psala podrobněji nedávno ZDE. Mám ji už dva měsíce a znatelně jí ubývá, přece jen za tu cenu je to 200 ml balení a to se slušně rychle spotřebuje.
Mícu používám na odličení makeupu, když přijdu z práce (a nezapomenu, anebo nemám hned jiné povinnosti venku). Chci si prostě sundat make-up, a všechen ten pot a prach a ble... Mojí pleti dělá strašně dobře, když s tím nečekám až na dobu před spaním.
Vichy se mi hodně osvědčila... a teď jsem ve fázi, kdy hledám levnější verzi, ale s dobrým složením. Protože micelární voda je přesně ten kompromis, který jsem udělala - více chemka, kapka přírody...na té kapce přírody trvám.
Třeba jsem se dívala na slavnou opěvovanou Biodermu, páč v drogešce stála hned vedle Vichy a to složení mě opět ujistilo, že tuhle prostě nechci, je to čistá chemie (Stejně jako Garnier a Mixa) nic navíc, asi to funguje..., ale já chci nějakou přidanou hodnotu, Vichy ji má.
Takže uvidíme, jestli tenhle úkol: najít levnější a dobrou mícu zvládnu....Určitě vám dám vědět. Anebo je možné, že nevyzkouším už další mícu, ale třeba čistící mléko. Každopádně Vichy je určitě něco k čemu se můžu kdykoliv vrátit (až ji teda dopotřebuju), protože mi vyhovuje hodně.


Levandulová voda Karel Hádek, eshop, 500 ml/246 Kč
Obal lehce mystifikuje, protože jsem si vodu koupila s kamarádkou na půl a přelila jí do dávkovače od Martiny Gebhardt. Koupila jsem si ještě Citrónovou vodu, ale zatím čeká  na svou chvíli slávy.
Levanduli moje pleť miluje, takže to byla jasná volba, navíc Hádkovy vody mají velice pěkné složení, jak můžete vidět na jejich stránkách, neobsahuje alkohol a obsahuje samé fajn věci.
Miluju ji! Používám na celý obličej i dekolt ráno před nanášením krému a používám večer na dočištění před spaním a taky ji používám v kombinaci se svým odličovacím olejem na oči.
Musím říct, že tahle vodička docela setřela moji nejoblíbenější růžovou vodu Purity Vision, která je taková stálice, ke které se vracím už léta.


DIY odličovací olej na oči/pleť
A přichází na řadu DIY recept na můj odličovací olej na oči, potažmo na celou pleť.
Vyzkoušela jsem různé oleje, dětské oleje, hydrofilní oleje, ale stále to nebylo ono, anebo mi přišlo, že některé odličovací oleje v nabídce jsou zbytečně příliš drahé a to, že mi budou vyhovovat jaksi vyšší cena nezaručuje, kolikrát stačí kouknout na složení...
Jednu dobu jsem si vyráběla svůj odličovací balzám, ale způsob odličování nebyl úplně perfektní, měl krémovou hutnou konzistenci, a tak jsem si řekla, že prostě musím namíchat oleje tak, aby mi vyhovovali.
Nesnáším řídké oleje, které mi umastí oči, já pak prdlajs vidím, všude to teče....Pleť je sice vyčištěná a zároveň ošetřená, ale já chci víc (jsem prostě náročná pizda), chci uživatelsky příjemné odličovadlo.
Vím už za ta léta, které oleje mi vyhovují a tak jsem zkusila udělat primitivní DIYku - smíchat oleje asi umí úplně každý :-D. Ve finále možná ta cena není nízká, ale mám olej přesně na míru jak potřebuji a ve velkém množství, a to se pak vyplatí.
Schválně jsem proto volila hustější oleje, takové které v chladu tuhnou více či méně nebo mají přirozeně hustější konzistenci.
Miluju avokádový olej, kokosový olej je strašně prima na odličování suché pleti - a to jsou moje základní stavební oleje, včetně ricínového oleje, to je top odličovací olej na očička a má taky vazskou konzistenci značka ideál.
K těmto třem, které nikdy nesmí chybět pak míchám, co je zrovna doma, vždycky něco trochu řidšího, třeba kvalitní dětský olej, anebo solitérní oleje jako mandlový, meruňkový apod.....Ještě navíc přidávám vitamín A a E, byť většina olejů obsahuje tyhle vitamíny, ale já potřebuju vííííc. Abych si udělala směsku ještě luxusnější někdy třeba kápnu pár kapek mého olejové séra na pleť - a to je vše.
Pokaždé je ten olej originální, vůbec neřeším poměry jednotlivých olejů a maximálně to můžu vždycky časem akorát vytunit, třeba si hraju s konzistencí a přidávám trochu levandulové vody od Hádka a dělám si takovou pseudoemulzi.
Mám nějaké nové tipy od mé kamarádky alchymistky Mitsuuko, tak asi další dávka zase bude o něco vytuněnější třeba lecithinem. Každopádně tenhle můj domácí olej je top, jinej nechci.
Jak vidíte na fotce, olejíček má takovou divnou nazelenalou barvu :-D, za to může avokádo....
Na tampónek si nastříkám trochu levandulové vody pak jednu dávku odličovacího oleje (miluju dávkovač od Ilcsi, ale může být v jakémkoliv dávkovači, dávkovač je top čistá práce s oleji - MILUJU) a čistím - jeden tampon, jedno oko - podle intenzity nalíčení, řasenka dolů, všecko dolů, oči nejsou umaštěné, pleť není umaštěná a přesto heboučká jako dětská prdelka, je třeba si udržet mládí, že jo :-P
Zkoušeli jste si někdy namíchat něco na míru?
ingredience nakoupíte např. u Hádka na eshopu (viz.výše), na ekokoze anebo nově mi byl doporučen eshop www.kosmetickesuroviny.cz

Péče, péče, péče - třikrát péče!

Než jsem jaksi věkem a časem vypozorovala, čeho si moje pleť žádá, dost jsem válčila s vysušenou pletí, nadmíru citlivou. Teď už to většinu času mám pod kontrolou, nejvíc začne pleť divočit při přechodu na letní období, zimu už mám zmáklou a pak zase chvilku chytám balanc - hlavně dbám na hydrataci a výživu.

Zjistila jsem, že i v létě i v zimě je pro mě ideální tří-fázová péče:
Hydratační sérum, olejové sérum, krém. Jo, zralá pleť už si umí říct o kvalitní stravu.


Okurkový silák, hydratační sérum, info na www.mitsuuko.cz 
Momentálně mám už po druhé tohoto Okurkového siláka od mojí kamarádky alchymistky Mitsuuko a nemůžu si ho vynachválit. Tentokrát mám dokonce vylepšenou recepturu bez glycerinu. Úplně jsem si ho zamilovala pro tu božskou vůni. Já vím, to by asi nemělo být to hlavní, ale určitě je to to první, s čím člověk přijde do styku a ta osvěžující vůně je dokonalá. Nemám ráda velké parfemace u přípravků na pleť, ale tohle není parfém - to je esence svěžesti, přírodní skrz naskrz.
Troufla bych si říct, že to je prostě hyaluronové sérum, obsahuje totiž hyaluron mimo jiné. Nenahrazuje krém v žádném případě. Při aplikaci stahuje pleť, což mi nevadí, když mám pleť o číslo menší :-), když dávám další vrstvu, stahování přestane.
Zkoušela jsem s čím se bude tenhle silák nejvíc kamarádit na mé pleti a ideální je u mě kombinace Silák + olejové sérum + krém případně ještě verze Silák+krém. Pouze dvě séra spolu u mě nefungují  tj. Silák+olejové sérum.
Při téhle plné péči si moje pleť rochní, je hydratovaná a vyživená celý den a zvládá líp i ty šílené přechody z klimatizovaných prostor do venkovních. Což teda mezi náma je fakt záhul, a kolikrát už toho má pleť ke konci šichty dost a začne stávkovat, svědit atd, ale s touto péčí mnohem méně než předtím.



Konopné olejové sérum Smooth, Delibutus, eshop, 30 ml/ 289 Kč
Tohle sérum mi bylo poskytnuto k recenzi už před časem a já jsem hrozně ráda, protože se přiznám, že bych asi sama na něj nikdy nepřišla, anebo po velmi dlouhé době pokusů a omylů a nekonečného hledání......


Je pravdou, že jsem ho nezačala testovat okamžitě, protože jsem ještě chtěla dopoužívat můj Zlatý olej od Loreal, o kterém jsem už psala ZDE . A to mi poskytlo i příležitost porovnat tyhle dva produkty. 
Pravda, pak mi začala pleť strašně divočit při přechodu na léto a já nemohla používat nic nového a teď konečně mám tohle sérum otestované důkladně dva měsíce vkuse a to prosím v létě! 
Já totiž v létě nikdy oleje používat nemohla. Uvidíme, jak se miláček osvědčí v zimě, ale dávám mu hodně šancí.
Je tady totiž jeden zásadní rozdíl, u žádných olejů se mi ještě nestalo, že by mohl nahradit krém. Shodly jsem se na tom dokonce s kamarádkou, která shodou okolností tohle sérum používala taky nezávisle na mně.
Když je hodně horké počasí, stačí mi opravdu jen navlhčit pleť levandulovou vodou od Hádka a dát na něj konopné sérum. Bála jsem se, že už budu v poledne vysušená, ale v pohodě.
Běžně mi stačí i jen kombinace konopného séra a krému. Takže přidávám či ubírám jednotlivé přípravky podle denní či noční potřeby. Přes den někdy nepotřebuju všechny tři naráz, ale na noc si je hezky dám třeba všechny, případně testuju v kombinaci s jinými krémy. Každopádně v péči většinou počítám do tří...


Abych ještě pokračovala v recenzi  a porovnávání. Loreal NutriGold je suchý olej a takto se občas choval i na mé pleti, samotný jsem ho používat nemohla, pouze v kombinaci s něčím, jinak mě po nějaké době začal vysušovat. Je pravdou, že konzistence Lorealího oleje je odlišnější od Delibutus séra  - Smooth je hutnější, není tak řídký a opravdu není suchý, přitom se velice dobře vstřebává a nezanechává pleť umaštěnou, pouze v případě, kdy použiju příliš mnoho produktu, což člověk časem vychytá, že opravdu stačí jen pár kapek a rozetřít hezky. Cenově tohle sérum není nijak závratně drahé a myslím, že v poměru cena/výkon je to luxusní výkon za příjemnou cenu (Nutri Gold stojí 299 Kč/30 ml).


Složení: konopný olej, pupalkový olej, makadamový olej, mandlový olej, bazalkový olej, olej z růžového dřeva, olej z pačuli

Vyzkoušela jsem všechny tři séra, Delibutus totiž má pro každý typ pleti jiné sérum: Toto Smooth mi vyhovovalo nejvíce na mou suchou a náročnou pleť, pak je ještě sérum Clear pro mastnou pleť, které má oranžovější barvu, která se na pleti při roztírání ztratí a má poněkud výraznější vůni než dvě ostatní (celkově mají všechny séra výraznou vůni, ale je to přírodní bylinková vůně, nijak mě osobně neruší, dokonce ani to pačuli :-D) nedokážu posoudit, co by udělalo sérum s mastnou pletí, ale když je možno olejem nahradit krém - kdo ví. 
Třetí sérum je Balance pro smíšenou pleť, mělo by vyrovnávat jaksi ty disbalance mezi mastnějšími částmi a suššími, opět nedokáži posoudit, mám sice T-zonu mastnější, ale kdo nemá že, ve srovnání s jinými jsem opravdu asi celkově sušenka sušenkovitá (pouze ve vypjatých PMS dnech, jsem občas mastnější i já, ale nijak zásadně) a séra mi nevadí ani na T-zoně, nijak mi póry neucpávají.
Séra jsou všechny na pleti velice příjemná a myslím, že pokud máte rády olejové séra, určitě byste si z téhle nabídky vybraly to správné pro vaši pleť. 
Já už nejspíš zůstanu u svého Smooth operátora :-D (narážka na hit z minulého století od zpěvačky Sade Smooth Operator, jestli se někdo chytá :-D) 
Určitě mě tohle testování přesvědčilo, že nakonec nebudu kupovat znovu Nutri Gold Loreal a raději si koupím tohle od Delibutus.
Používáte olejová séra? A jakých značek?


Martina Gebhardt, krém Sheabutter, biooo.cz, 15 ml/268 Kč
Tenhle krémík jsem si koupila v kamenném obchodě v Kotvě, měla jsem ho předtím jen ve vzorečku a chtěla jsem vyzkoušet jaký bude v běžném provozu, tak jsem si zatím vybrala menší balení 15 ml, strašně kjút, ideální na cesty. 
Martinka už tady bude stálým hostem, doufám, že vás to moc neotravuje. Po té, co jsem dostala některé produkty k recenzi, jsem v ní prostě našla ideální značku krémů pro mou náročnou pleť a vím, že se mi peníze investované do ní prostě vrátí - ve spokojenosti mé rozmlsané pleti.
Přírodní high-end v pravém slova smyslu, drahé ingredience, skvělé složení a hlavně mi funguje, tečka. 
Tento krémík je jako všechny jejich krémy spíš hutnější konzistence, ale přesto se skvěle roztírá, nečekejte hutnost indulony :-D není ani tak hutný jako Skin Food od Weleda, je něco "mezi",  má velice jemnou nevtíravou specifickou vůni. Vyživuje a hydratuje velice dobře a přitom mi nijak neucpává póry.

Posledním produktem, který je stálicí a už se tu objevil několikrát je výše zmíněný:


Skin Food, Weleda, eshop, 30 ml/149 Kč
Krém koupíte i v dm drogerii. Je to levnější varianta ke krémům od Martiny Gebhardt, je opravdu hutný a výživný, ideální na zimu. Momentálně ho používám pouze na dekolt. Někomu by mohlo ale vadit, že má dost výraznou bylinkovou vůni, což není vždy žádoucí v produktech na obličej. Přiznám se, že někdy mi to trošku překáží, ale krémík je tak dobrý ochranný a výživný, že mu to vždycky odpustím. Hlavně v zimě mi ta vůně nevadí vůbec, v létě přece jen je všechno tak nějak intenzivnější v teple...Nicméně krém je fajn i na ruce atd.

Možná tady v péči postrádáte produkty v péči na oči. Ne, opravdu je nevynechávám, oči jsou speciální oblast, na kterou používám jiné produkty, byť třeba olejové sérum si občas máznu i pod oči jako přidanou péči. 
O mých oblíbených produktech na oči jsem totiž psala v předešlém článku Kosmetické radosti červen 
- Mitsuuko krém na oči Budíček a růžový fluid na oči Martina Gebhardt.

A to je pro tentokrát z péče vše.
Dejte mi vědět, jestli se vám článek líbil a jestli by vás průběžné články o péči zajímaly.
Děkuji za váš čas!
Vaše eM

Jaké jsou vaše produkty v péči, kolik jich používáte a co nemůžete nikdy vynechat?

























18 komentářů:

  1. Prekvapuje ma tá micelárka Normaderm! Ja som Normaderm skúšala len kedysi dávno, pradávno, keď micelárku ešte nemali a celý rad bol na moju pleť príliš agresívny....a to som majiteľ zmiešanej pleti...iné rady od Vichy sú v pohodke, len konkrétne tento za mňa ee. A dosť som to potom čítala aj na iných blogoch. No a u mňa nuda, stále vyhráva Bioderma:D Trápna som už aj na blogu, lebo sa k tej Bioderme vždy nakoniec vrátim, už roky rokúce, ale mojej pleti akosi najviac vyhovuje, aj keď kukám na to zloženie a hovorím si, ako je to vôbec možné:)) Ale samozrejme skúšam a testujem aj iné značky, to by mi zas zvedavosť nedala! Krásny deň, eM!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo kosmetika je tak individuální záležitost :-D, já jsem fakt citlivka a sušenka a jen tak mi něco nesedí a jsem docela ráda, že jsem se s Vichy trefila, kupovala jsem ji na blind, vyloženě jen podle složení :-D. Na druhou stranu pokud člověku něco vyhovuje a rád se k tomu vrací, proč ne. Taky stejně pořád zkouším a hledám to NEJ !-) Děkuji a krásný den Eli Tobě!!

      Vymazat
    2. Doporučuju micelárku od So Bio - já už nějakou dobu používám měsíčkovou a je super, má i docela hezké složení.

      Vymazat
    3. Ivett díky moc za tip! Určitě se po ní podívám, žila jsem zatím v domnění, že micelárky jsou především doménou chemické drogérie :-DD

      Vymazat
  2. DIY odličovák je nejlepší! Taky si míchám svůj vlastní doma, a to většinou z kombinace riciňáku, Mandlového oleje a občas trochu olivového nebo slunečnicového, na zředění :-) Přijde mi zbytečné utrácet 150 kč a výše za opdličovací olej, který mám doma hotový za 5 minut (a měním v něm éteráky, aby mě neomrzel), se stejnými účinky ;-) A skin food je klasika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo! :-) Teda ne že bych začala DIYky ve velkém, ale tohle mi přijde tak logické, kolikrát vidíš v těch odličovákách slunečnicový olej na prvním místě, že :-D, to si můžu umíchat fakt doma lepší a kvalitnější a střídat, přesně jak píšeš, pak nikdy neomrzí. Já zatím éteráky nedávám, nemám s něma moc zkušenost, co je vhodné na kůži, kromě levandule teda :-) Máš nějaké tipy?

      Vymazat
    2. Levanduli mám hodně ráda, tu si tam dávám, a pro mastnější pleť je vhodný i citrón, který mám teďka. Ale pro tebe asi nic extra. Jinak třeba rozmarýn v jemnňoučké koncentraci neuškodí ;-)

      Vymazat
    3. No jo pro citlivky toho asi moc není, levandule to jistí :-D

      Vymazat
  3. Ten odličovací olej vypadá luxusně :) Já se už léta držím základu z nějakého lehčího oleje (mandlový, hroznový, meruňkový, zrovna teď mám makový), kam přidám pár kapek levandulového éo, tea tree a rakytníkového oleje. Ricinový mě tam nenapadlo přimíchat, neb je hutný, ale asi mu zkusím dát šanci. Oční okolí bude určitě rádo :D Po přečtení článku navíc uvažuji o zakoupení a přidání kokosového, taková ta vazká konsistence mě u olejů dost baví, jen mě nenapadlo si takhle vytunit i odličovák :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda,že jsem mohla zas poskytnout nějaké tunící nápady, no pořád něco vymýšlím, ale jenom s oleji :-) O makovém oleji jsem slyšela, ještě jsem ho nikdy neměla,jednou příjde taky na řadu určitě... Teď jsem se zas vrátila k sezamovému (nádherné voní po oříškách) a testuju ho i samotný i na odlíčení. Pravda je, že mě to tunění právě napadlo proto, že ty oleje jsou dost často řídké a já chtěla něco hutnějšího, ricíňák je vlastně prý i na řasy, tak si myslím, že to může jedině prospět :-)

      Vymazat
  4. Na odličování používám vlhký tamponek, na který nakapu olej, nejčastěji meruňkový, na tohle nedám dopustit:)) A v péči o pleť jsem našla svůj svatý grál... Je jím konopné sérum Balance od Delibutus! :)) Každopádně děkuji za tipy, ráda vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, tak to jsem ráda, že Delibutus Ti taky tolik vyhovuje, jejich séra jsou opravdu úžasné. A taky jsem to tak někdy dělala, když jsem neměla namíchanou žádnou odličovací směsku, stačí nějaký olejíček a ten vlhký tamponek :-) Jsem ráda, že se tipy líbí.

      Vymazat
  5. Jsem asi líná nad tím přemýšlet. Používám buď chrpový Yves Rocher nebo můj oblíbený Mary Kay (bohužel chemka). Zkoušela jsem nějaký olej od Saloos, ale ten mi nevyhovoval. To už je nějakou dobu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem používala Saloosácky hydrofily hodně dlouho, ale iritovalo mě to balení, všude to teklo a i když fungoval, měla jsem pocit,že nevyživuje, jak bych potřebovala. Pokud Ti vyhovují koupené, potažmo chemka je to v pohodě, i já jsem celkově na DIYky hodně líná :-D

      Vymazat
  6. Já používám jen mandlový odličovací krém od Weledy a jsem nadmíru spokojená :) Odličovací oleje jsem zkoušela od Saloosu, ale vůbec mi nesedly. Akorát mě pálily oči a dlouho potom jsem viděla rozmazaně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám hrozně ráda jejich mandlovou řadu, odličovací krém teda neznám, hned nastuduju :-) Jinak máš pravdu, já používala ty Saloosy, a ten obal je přesně z těch, co všude teče a taky jsem měla oči umaštěné a hůř jsem viděla, a to mě vedlo vlastně k tomu, si namíchat ten svůj olejíček .-D

      Vymazat
  7. Odličovací olej vypadá vážně luxusně. Článek je moc hezký a insporativní. Já být vámi, tak si založím eshop s domácí kosmetikou :) Myslím si, že by to mělo velký úspěch. Určitě bych dala důraz na SEO optimalizaci a ono by to šlo hezky samo. Sama jsem si nedávno dělala web na své výrobky. Přeji vám mnoho úspěchů.

    OdpovědětVymazat
  8. Já myslím, že trvá dlouho, než člověk najde kosmetiku, která mu sedne. Já jako atopik jsem skončila s Biodermou Atoderm a jsem spokojená, denní krém používám v zimním období La Roche Posay a v létě ne tak hutný krém, ale spíš jen sérum. Nedávno mi kamarádka doporučila CBD olej, je to od české společnosti a není vůbec špatný, určitě si ho zařadím mezi své oblíbence.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate