čtvrtek 18. dubna 2013

Vymazlený perník s čokoládou by eM + domácí vanilkový cukr 100% bio :-)

Dneska mám zase pro Vás nějaké to papání z rubriky Kuchtění. Tentokrát něco sladkého ke kafíčku..
To, co perník dělá perníkem je alchymie použitého koření. Ale taky je potřeba mít to správné těsto.
Na obojím jsem pracovala hodně dlouho než jsem perníkový dezert vymazlila do této podoby. Vyzkoušela jsem spoustu receptů na perník a většina z nich byla dost suchá. Já chtěla opravdu vláčný dezertík - nejen obyč perník. A tak jsem nakonec použila recept na těsto na jinou litou buchty a huráá povedlo se....Koření často používám kupované, namíchané předem, ale někdy mě chytne hravá a sama si míchám...jenže kupovanému koření ještě vždycky něco chybělo a tak jsem do perníku pro větší šmrnc začala dávat mletý zázvor a orientální koření kardamom a citrónovou kůru... Důkazem mého snažení je, že tento perník vždycky zmizí z plechu rychlostí blesku.
Navíc, není to žádná věda, jednoduchý recept, hrníčková metoda, ale výsledek je skvělý.

Vymazlený perník s čokoládou by eM

Potřebujete:

3 vejce
2 hrnky cukru
1 hrnek mléka
1 hrnek oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku ořechů
1 balíček prášku do pečiva
   - nedoporučuju používat kypřící prášek do perníku - není to vůbec ono a zlobí to
   - ideální je prdopeč z dm drogešky
2 polévkové lžíce kakaa
1 polévková lžíce povidel či marmelády (jakékoliv)
koření do perníku (kupované) + 1 lžička mletého zázvoru + 1 lžička kardamomu + 1/2 lžičky citronové kůry - nebo doma namíchané koření: anýz, badyán, hřebíček, skořice + zázvor, kardamom, citr. kůra

na polevu:
200 g hořké čokolády + mléko (od oka :)
Postup:
Vejce utřeme (pěkně po elektricku s metlami :) s cukrem do hladka, pak  přidáme olej a zamícháme, potom přidáme další ingredience - mléko, prosátou mouku, prášek do pečiva, kakao, povidla a koření. Vše zamícháme a nalejeme na vymazaný a mouku či kokosem vysypaný plech (či pečícím papírem vystlaný) plech. Pečeme zvolna cca 45 minut. Vytáhneme z trouby necháme jen chvíli vychladnout a potřeme polevou. Tu si vyrobíme tak, že nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a naředíme "baj voko" mlékem, abychom dostaly hladký krém, který se dobře roztírá... Perník i s polevou necháme vychladnout v lednici (ideálně přes noc), a pak už můžeme jen mlsat. Ke kávě je nedostižný :-).....



Ať Vám chutná přeje eM!

A jako bonus mám pro Vás malý tip na domácí vanilkový cukr.
 Většinou všichni kupujeme na pečení vanilínový cukr, který krásně voní, ale vedle vanilky ani neseděl :). V obchodech už koupíme i vanilkový cukr s pravou vanilkou od Dr. Oetkera anebo nově cukr s vanilkou od Vitany ve velkém balení, ve kterých jsme zvyklé kupovat koření....
Já si vyrobila vanilkový cukr doma - pravda nevoní tak intenzívně jako vanilínový, ale je stopro bio :-D. Koupila jsem si jeden lusk vanilky bourbon, lusk jsem nasoukala do krásné dózičky s japonským motivem (dárek od mojí dcery k narozkám - ví, že jsem sbírací maniak na tyhle dózule..:-)...a zasypala bio třtinovým cukrem (je možno i nejdřív vyškrábat dužinu a smíchat s cukrem. Podstatné je mít lusk pořád v dóze a cukr můžete ubírat a pak zase přidávat - taková bezedná dóza :). Když otevřete dózu s cukrem vždycky se na vás vyvalí úžasná vůně - ale pozor, ze začátku budete spíš cítit více ten bourbon než vanilku :-D.....
A co Vy máte rádi perník nebo ee? Taky různě zkoušíte kombinovat recepty až dojdete k dokonalému výsledku? Jaké koření používáte do perníku?


13 komentářů:

  1. Perník mám moc ráda, ale když jej upeču, tak mám trochu mylný pocit, že je to zdravé, a jsem schopna ho celý sníst a nerozdělit se. Ten tvůj recept zní skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom žádná - perník je stopro zdravý :-)...ještě když dáš celozrnou jemně mletou mouku a třtinový cukr - tak není pochyb. No,já mám spíš problém, aby na mě něco zbylo :)

      Vymazat
  2. Perník je super, my máme nějaký domácí recept, nepamatuju si přesně jak to je, ale taky je takový vláčný. A když si chcem jooo udělat radost, tak ho rozkrojíme podélně napůl a naplníme čokoládovým krémem :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí recepty jsou prostě nej - rodinné dědictví :) a perník a čokoláda prostě k sobě patří!!

      Vymazat
  3. No tak perník vypadá epesně! Asi budu péct.
    Cukr si taky vyrábím, většinou ho dělám do obyčejného bílého krupicového, postup stejný a často mi poslouží jako malý dárk pro mé blízké. Koupím takové ty jako zavařovací sklenice v Ikea, naplním a zamašluju, hotový DIY:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, jako dáreček mě to nenapadlo - to je super nápad :-D. Na dózy do Ikei se zase chystám, dětičky mi je rozkradly na kamínky a mušličky.... Vidím, že jsme hold šikovné holky ve stylu DIY - urob si sám :)

      Vymazat
  4. Ahoj Marci, tak perník, ten já mám moc ráda :) Ten Tvůj erecpt se mi moc zamlouvá :) Vanilkový cukr dělávám přesně jako ty a vyzkoušej i skořicový, je taky super!
    Měj se moc hezky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší Alis, že takové odbornici přes kuchařskou vědu se můj recept líbí. Skořicový určitě vyzkouším - protože skořici miluju! Ale vidíš, něco tak jednoduchého mě prostě nenapadlo :) - jo, v jednoduchosti je krása...

      Vymazat
  5. Mňam, zbiehajú sa mi slinky pri pohľade na ten koláčik :) Len keby som nemusela čakať kým aj bude hotový :D

    OdpovědětVymazat
  6. takýto perník robievame aj doma je úple úžasný mňam neponúkneš ma :):D
    sisablog

    OdpovědětVymazat
  7. Upéci dobrý perník, je umění. Ono se to zdá jako jednoduché, ale zrovna u tohoto moučníku jsem mimořádně obezřetná. Tento bude jistě skvělý, musím ho vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  8. Taková mňamka! To mi děláš naschvál, když teď snižuju těžce váhu :) Ale už je to dost dlouho co jsem si nic takového nedala a navíc si člověk trochu má dopřát a nemít špatné svědomí takže dám na radu a asi ho upeču. Koření si buď míchám nebo používám kupované, jak mám náladu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš promiň, že Tě tak pokouším :). Ale shodly jsem se viz výše, že perník je zdravý, tak si klidně pár kousíčku dát můžeš, když tak poctivě makáš - skořice a všecko to koření Ti ty cukry pomůže spálit...A co bychom z toho života měly - detox nedetox, dieta nedieta :-D

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate