středa 14. srpna 2013

Téměř růžové kosmetické DIY

fotky: VendyW z blogu http://worlddandie.blog.cz/

Krásnou růžovou středu Vám přeji :-)

Dnes mám pro Vás zase nějakou tu rubriku "udělej si sám" aneb DIY. A bude to téměř růžové DIY. Ale nebojte, myslela jsem i na Vás všechny, kdo růži v kosmetice nemusíte, tak budou i jiné bylinky....
Tento článek je o tom, kterak jsem spolupracovala s blogerkou VendyW
Vendy není kosmetická blogerka, je to náruživá fotografka - fotografuje nejvíc přírodu a kytičky, a je to taky vášnivá zahradnice a vůbec žena mnoha dovedností, ale zajímá se sama o kosmetiku velmi aktivně a já jsem ráda, že čte můj blog, kde se snažím přinášet různé tipy z kosmetického průmyslu.....Já zase na oplátku moc ráda čtu a prohlížím si fotky na jejím blogu - kochám se květinami i zvířaty, které nafotí. A jednou tak ona jejím blogu obdivuji nádhernou růži, kterou vyfotila na své zahradě a napíšu jí, že z růže se dají dělat skvělé věcičky na pleť, ale že nemám tu růži...:) A tak slovo dalo slovo, neboť Vendy růži má, a já ji poslala svoje růžové recepty, které jsem posbírala v knihách i na internetu. Strašně moc mě potěšilo, že Vendy měla hned zájem vyrábět, ba co víc, že mi dokonce pošle svoje výrobky až budou hotové. A najednou za pár týdnů mi přišel poštou balíček a já koukám: Vendy mi neposlala jen tak nějaké vzorky, ona mi poslala rovnou plnohodnotné velké balení handmade růžové kosmetiky. Díky moc Vendy!!!!
Já si teď ty poklady hýčkám v lednici a šetřím (no, zas ne moc dlouho, že, taky mají svou expiračku..:), a řekla jsem si, že se s Vámi musím podělit aspoň o fotky a hlavně o ty recepty, aby jste si Vy, kdo jste hrdé majitelky růží, mohly vyrobit svoje vlastní kosmetické růžové elixíry...

A jakou růži, že to Vendy použila? Růži svraskalou aneb Rosa rugosa




Byla jsem strašně zvědavá na tu růžovou vůni v produktech z růže svraskalé (rosa rugosa), protože Vendy mi psala, že tato růže se používá v parfumářství. Mohla jsem okamžitě srovnat s mou růžovou vodou Purity Vision, která je vyrobena z růže bourbonské. Prostě kolik růží tolik vůní :-). Růže bourbonská voní výrazně, ale decentněji a možná ovocněji než rosa rugosa. A když si koupíte výrobek z divoké růže můžete čekat zase jinou vůni (divokou:-).
Rosa rugosa - to je silná květinová, řekla bych až  těžší a lehce do orientálna vůně (no popisovat vůně moc neumím, no) - každopádně nic pro ty, co růži nemusí - tohle ocení jen opravdový "růžomil" a to já jsem neb pro mě je ráj, když můžu fetovat různé vůně růží třeba v Rosáriu botanické zahrady Olomouc (no jednou za uherský rok, neb mého muže tyto výlety neba :/)...


A teď ty růžové recepty:


Růžový olej


hrst čerstvě otrhaných okvětních lístků nastříhejte nůžkami a vložte do nádoby (skleněné dózy)
zalijte ½ l olivového oleje a nechejte týden až tři týdny stát na slunném místě. Poté sceďte a olej uchovávejte v tmavé, uzavíratelné láhvi. Potírejte jím menší rány nebo při bolestech hlavy vtírejte do spánků.
Řeknu Vám, že tahle růže v klidu "přerazí" typickou vůni olivového oleje a když si ji natřete, tak vůni budete vnímat dlouho. Skladuje se v lednici.


Růžový ocet 


stejný postup jako olej, ale místo oleje nalijeme na okvětní lístky ovocný ocet
- růžový ocet je určen spíše lidem se smíšenou nebo mastnou pletí a chrání přirozený kyselý film kůže, který může být narušen stálým sprchováním a umýváním
- výhodou je, že vydrží dost dlouho, protože ocet je dokonalý konzervant, ale skladuje se raději v lednici
- je opravdu skvělý a velmi dobře tonizuje pleť a zároveň nedráždí, jak byste se mohli bát... i moje červené žilky jsou hned vybledlejší a to na ně jen tak něco nepůsobí
- ale musíte samozřejmě trochu snést, že s krásnou vůní růže soutěží i typická výrazná octová vůně
- celkově je teď asi v módě používat ovocné octy na pleť, četli jste třeba to o Scarlett Johanson, že používá jablečný ocet :-)?

Růžová voda 



- vhodná jako tonikum pro suchou a zralou pleť, vyrovnává pH pleti.... 
¼ šálku okvětních lístků růže
½ šálku horké (ne vroucí) destilované vody 
V malé misce rozmačkáme dřevěnou lžící květy růže zalijeme horkou destilovanou vodou a necháme přes noc louhovat. Po té se voda přelije přes sítko do skleněné nádoby
Doporučuji si dát růžovou vodu do rozprašovače (pokud nemáte jako já prázdný od PV, jakýkoliv jiný je vhodný) a osvěžovat jím pleť v horku či se prý dá s růžovou vodou fixovat make-up (ale s tím já zkušenost nemám), každopádně aplikace z rozprašovače je velmi příjemná i při čištění - ale určitě je nutno doma vyrobenou vodu skladovat v lednici


A aby tady dnes nebylo té růžové příliš přihodím jednu fialovou kytičku, kterou snad máte rádi téměř všichni, já teda její vůni miluju - levandule.



A recept na levandulový olej je identický s receptem na růžový olej, vlastně podle tohoto receptu si můžete vytvořit jakýkoliv olej - já třeba ještě vyrobila měsíčkový a heřmánkový, ty jsou neocenitelnými pomocníky v péči o pleť....
Pokud chcete extra silný olej můžete proces zopakovat, až přecedíte po cca 3 týdnech slunění olej, můžete v něm znovu nechat louhovat novou várku květů....
Pokud nemáte čerstvou kytičku levandule ze zahrádky
 (já ji dostala od mé milé kamarádky)
tak si prostě můžete sušené květy levandule koupit


Jednoduché: olivový olej (či jiný olej za studena lisovaný) zasypat spoustou květů :-) 

A pak už jen nechat sluníčko udělat svou práci...
Můj olej se sluní na lodžii cca 3 týdny a  je ochraňován chrámovou kočkou :-)
Kočku jsem vyrobila už hrozně dávno, když jsem fušovala do keramiky... 
a na správný proces dohlíží i jarní ptáček, který se mi vylíhl v květináči 

Tak jak se Vám to dnešní DIY zamlouvá?
 Zjistili jste něco nového a zajímavého?
Máte rádi růži v kosmetice nebo levanduli? 
Napište mi Vaše preference, jsem moc zvědavá!

P.S.: Ještě jednou děkuji Vendy za její kosmetické výrobky  a doufám, že tímto článkem naše spolupráce nekončí.....(určitě si u Tebe někdy znovu objednám růžovou kosmetiku, do kdy kvete Tvoje rosa r.? :)...

34 komentářů:

  1. Milá eM, děkuji za skvělé diy, podobné recepty jsem nedávno objevila :) Jsou to skvělé přírodní poklady, které si člověk připraví vlastnoručně :)
    Miluji nesmírně růži a levanduli, takže mne to moc potěšilo :). Určitě se budu moc těšit na další a už se chystám na výrobu ;)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se Ti recepty líbí, je mi jasné, že Ty určitě vyrábět budeš, vždyť i já u Tebe vždycky nějakou inspiraci na DIY najdu...a vím, že jsi taky levandulová a růžová :-)...Měj se krásně květinko!!

      Vymazat
  2. To je opravdu zajímavý článek... :) Myslím, že se brzo pustím do výroby levandulového oleje, jen ještě koupit vhodný základ. :) Levandule nám doma na záhonku roste...
    A pokud někde seženu růže, asi zkusím i něco s nimi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě zaujalo An - naštěstí ten vhodný základ mám stále v kuchyni, tak jsem nemusela chodit daleko :-), jinak je taky moc dobrý mandlový olej, je jemný a voní malinko, a po mandlích :-)

      Vymazat
    2. Tak levandulový už se sluní, uvidíme, jak pokus vyjde. ;)

      Vymazat
    3. Super! Tak ať se to povede :-D

      Vymazat
  3. Ja padnu! To je tak skvele, ze se snad hodim marod, abych to mohla jit vyrobit (je doufam jasne, ze se k tomu nikdy nedokopu). Ruze i levandule jsou v me kosmeticke vybave zastoupene hojne a je pro me tezke porizovat neco s jinou "prichuti", kdyz je na vyber alespon jedna z techto dvou. Nastesti totiz treba Hadek nebo Saloosaci se k tomu dokopou :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-DD Tak to jsi mě fakt potěšila Evelí! Tak já taky většinou skončím u téhle květinové kombinace, mám chuť třeba skoupit celou růžovou řadu od Lavera - ta maska voní- mňam. A ano pořád je tady Hádek a Saloos :-). U mě sázka na jistotu.

      Vymazat
  4. No to je ale parádní článek. Po dlouhé době jsem z něčeho opravdu nadšená. Teď jen ještě si najít ten čas, že ?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Šárko, to mě těší :-). Pravda pravda - najít čas a ingredience a je to: no já taky ten levandulový plánovala tak strašně dlouho, že jsem ho musela už konečně udělat - už kvůli článku :-))

      Vymazat
  5. To zní skvěle, bohužel nemám žádné ingredience. Hned bych něco vytvářela. Jsi dobrá, moc se mi článek líbil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se Ti článek líbil i přesto, že třeba nic nevyzkoušíš, no ideální je mít tu zahrádku a tu já taky nemám....Díky!

      Vymazat
  6. Ty jsi máááá, levandulováááá (a růžováááá).... Marci, ja mám takú chuť to všetko vyskúšať! Len nemám z čoho :) Levanduľa mi v tom teple na balkóne úplne vyschla :( Tak na rok kúpim novú. Olejčeky to je moje! Aj ten ocot vyzerá zaujímavo. Krásny a podnetný článok a fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-DD. Margitko, tak s těmi zdroji bylin jsme na tom hodně podobně, třeba mě se na mé lodžii nedaří vypěstovat žádnou bylinku, nechápu to, jinak tam roste, kde co,ale bylinky prostě jen živoří, levanduli bych tak strašně chtěla, ale ani jednou se mi neuchytila...tak různě škemrám u kamarádky nebo ji prostě koupím sušenou...Díky moc, jsem ráda, že i tak se Ti článek líbil!!

      Vymazat
  7. To je nádhera, úpřimě Vás všechny obdivuji co si děláte vlastní kosmetické věcičky. Já na to nějak nejsem, škoda, protože mám možnosti vypěstovat vlastní suroviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Hani, máš pravdu tohle musí prostě bavit :-), kdybych měla zahrádku asi bych kuchtila ještě více, ale takhle je toho méně...Co Ty víš, třeba Tě to jednou chytne !-)...Měj se moc pěkně!

      Vymazat
  8. mňa zaujal ten levanduľový, jednu veľkú kyticu práve doma suším, takže asi zopár kvietkov padne na takýto olej. inak ja ti prihodím ešte jeden recept, kedysi dávno niekde v mojich začiatkoch som písala o ľaliovom oleji na popáleniny
    tu je link http://beautybysuzi.blogspot.sk/2012/01/do-it-yourself-olej-na-popaleniny.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti zalíbila ta levandule, díky moc za Tvůj recept, určitě nastuduju a píšu si do své "kuchařky" :-). Měj se krásně!

      Vymazat
  9. Ahoj eM, Ty nás zásobuješ skvělými recepty. Díky! Myslíš, že ten ocet a voda by šly vyrobit i levandulové? Pak mám doma přebytky meduňky, máty a šalvěje:) DIY jak cumel, do toho bych se pustila! Co se týče mých preferencí je to asi takto: růži mám ráda v záhonu, ale v kosmetice ji moc nemusím. Ani ve vůních nemám ráda, když hraje prim, pokud je jen součást kompozice, tak pak ano.
    Měj se krásně, růžově:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj tuttobene, jsem moc ráda, že se Ti tyhle recepty líbí, pokud ráda takhle "vaříš" tak určitě zkus - meduňka a máta budou výborné a osvěžující vody, máta spíše na tu mastnější a smíšenou pleť (vlastně obě bylinky teď používám od Saloosu) a meduňka na zklidnění, ale jak jsem psala, musí se dát pozor na tu expiračku. Raději si udělat méně a častěji čerstvou, protože přece jen je to "jen" voda a kytičky, žádný alkohol třeba atd..S tou růží to chápu, v kompozicích je hodně fajn.... Tak Ty se měj taky krásně a ať se Ti DIY vydaří!

      Vymazat
  10. Chci růžovou vodu, zítra jedu k babičce pro růži!!

    A teoreticky, nešla by takhle udělat i levandulová voda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš, že babička má růže :-). To víš, že teoreticky by to šlo - ono by to šlo určitě - i z jiných bylinek, ale bude tam důležitá ta expiračka, je lepší si raději udělat té vody míň a spíše si vyrábět čerstvou častěji, pokud máš dobrý přísun surovin :), tak ať se Ti to "vaření" daří!!!!

      Vymazat
    2. Mám právě objednány 3 flaštičky s rozprašovačem z ebay, každá má jenom 50 ml, tak snad brzo přijdou a já budu moci experimentovat! :) Děkujů :)

      Vymazat
    3. Ó není za zač !-), vidím, že jsi to hned vzala za ten správný konec....tak přeju ať Tě to baví! 50 ml je tak akorát, já mám stovkovou tu Purity a to je už velká nádoba :-), do kabelky je to menší lepší.....

      Vymazat
  11. Em, skvělé recepty :)
    Poslední dobou brouzdám po různých blogách (blozích, jak se to probůh skloňuje?) a takovéto recepty si pečlivě ukládám a ty tvoje perfektně doplní sbírku. Příští léto, až nebudu uprostřed pouště, kde se cokoliv kvetoucího platí zlatem, budu zkoušet a testovat... už teď se těším.
    Jen co se týká toho olivového oleje, pokud by sis chtěla patlat na obličej, tak jsem narazila na zajímavý článek, který stojí za přečtění:
    http://www.crunchybetty.com/when-your-extra-virgin-olive-oil-isnt-so-wholesome
    I když to teda celý Bettyn blog :) Některé věci už jsou dost hardcore, ale hodně zajímavé inspirace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Tak to jsme dvě, co šmejdí a hledají recepty, já využívám i knihy, protože na tom internetu toho zas není tolik, kolik bych si přála.....Díky moc za inspiraci a článek, určitě si přečtu - sama už teď trochu nestíhám hledat nové podněty, tak jsem moc ráda za odkaz...Tak ať se máš fajn i uprostřed pouště - tam je holt nejdůležitější voda :-)

      Vymazat
  12. O domácí růžovce jsem uvažovala dlouho.. hlavně když kvetly růže šípkové, ale nějak jsem se k tomu nikdy nedostala. Jsem zvědavá jestli se nezačne kazit nebo tak něco... jinak olej jsem dělala stejným způsobem z květů pustorylu -- čistě kvůli té vůni ale do slunečnicového, protože je neutrálnější a i na pleti ho snáším lépe než olivový (ten miluju vnitřně, ale z vnějšku jsme si nesedli). Akorát jsem ho přecedila pozdě, kdy začínal kvasit.. takže po zkoušení v procesu výroby jsem ho nakonec musela vyhodit. Nu což, za rok znova! Hezký článek! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám třeba raději kvůli té vůni ten mandlový, ten mi příjde takový jemnější než oliváč, je fakt, že třeba na pleť oliváč moc nepoužívám, ale na tělo běžně....Říkáš kvasit? - tak to jsi dělal z čerstvého kvítí,že? Pamatuju si, jak jsi psala, že máš ráda tu vůni. Ale aspoň je pořád co zkoušet, ta voda, myslím, bude mít z těchto tří věcí nejkratší dobu expiračky, zatím mi drží v té lednici, ale jsem ve střehu :-) Díky Veru!

      Vymazat
    2. Mandlový je taky super, ale uvažovala jsem o pořízení za studena lisovaného slunečnicového nebo hroznového - právě kvůli té jemnosti.
      A jo, bylo to z čerstvých kvítků - táta stříhal živý plot a mě jich bylo líto... Příště je musím zcedit a bude:) Veronika

      Vymazat
  13. Tak to jsem ráda že se ti to tak moc zalíbilo :)....ta růže kvete celé léto, teď má zase druhé kolo. A díky za to jak jsi mě pochválila, budu se z toho červenat. Hezký zbytek týdne a víkend :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, že líbilo :-) a šikovné ženské se prostě chválit musí!!! To jsem nevěděla, že kvete celé léto, hm úplně tu vůni cítím :-)...Ať máš krásný víkend i Ty!!

      Vymazat
  14. Pamatuju se jak jsem tuším v sedmi letech vyráběla svůj prvni (a posledni:D...) "parfém":DDD
    Psali ze potřebuju alkohol - tak jsem vzala alpu, a tohle asi taky mělo na vysledek vliv...........
    No nebudu to natahovat - růží padlo hodně, ale úspěch to přesto nebyl:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím Pájko, že jsi DIY talent projevovala už v dětství :-). No já myslím, že na naše dětské DIY-ky padlo hodně kvítí, byla jsem na tom podobně, sice jsem neschrastila alkohol, spíš jsem dělala takové "maceráty" ve vodě :-DD - většinou to akorát nevábně shnilo :)...Na druhou stranu se můžeme teď v dospělosti poučit a třeba bude úspěch :)

      Vymazat
    2. Co a z čeho jsi vařila ty:-)?
      Me děsně vabily fialky, ale bylo jich málo, kdežto růže jsem skubala kde se dalo..

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate