pátek 6. prosince 2013

Gurmánský TAG

Krásný pátek všem,

než se rozepíšu, tak velké varování předem: tento článek nečtěte pokud jste nejedli - je v něm spousta jíííídla!!!!! Jinak a pouze na vlastní nebezpečí 
(vím, o čem píšu - poslintaná klávesnice důkazem !-).

Jsem si totiž uvědomila, že už tady dlouho nebylo žádné papání

 a co je lepší téma než jídlo, které máme snad rádi všichni. 
Už před nějakou dobou proběhl blogosvětem tento tag a mě se moc líbil. Jestli mě má letitá pamět neklame, tak tento tag vymyslela Julianka....

A tak jsem si řekla, že tady odhalím nějaké ty své stravovací návyky 
a třeba i zlozvyky -  čím si eM cpe břich nejradši....
Navíc předvánoční doba je tak nějak i o jídle, řeší se, co se bude péct, vařit, kam si zajdeme na večeři nebo vánoční oběd s přáteli či kolegy....prostě jídlo je nosné téma, jídlo lidi spojuje...a kdo říká že ne, drží asi dietu !-)...

A protože byl včera Mikuláš, tak než se pustím do otázek tagu, tak tady mám takový bonus z Mikuláše.




Co si rádi nadělujete na Mikuláše Vy?

Já a můj muž máme rádi pochutiny typu olivy a sušená rajčátka
a tak nesměly v Mikulášském balíčku chybět....


nějaký ten "alkohol" už jsme si darovali předtím, takže i zde bylo dospělácké tradici učiněno za dost....
Ale v žádném Mikulášském pytlíku mých dětí ani dospělých nemůže chybět čokoládový Mikuláš. A dnes fakt nemíním vůbec řešit jaký obsah či neobsah čokolády tento panáček má - je to prostě symbol a tak je to míněno 
a je sladký, takže nikdo si určitě stěžovat nebude....aneb Darovanému Mikuláši za zuby nekoukej !-D


Stalo se nám také milou tradicí, že dostáváme na Mikuláše krabici plnou perníčků od příbuzných z Německa a to je fakt radost koukat na ty obaly a vůbec tyhle perníčky móc dobře chutnají :-).....
ovšem i Shelly to ocenil a perníčky aspoň musel ochutnat.


A teď už se vrhneme na to žrá..., pardon na jídlo :-).

A abych dodržela určitou stylovost, tak otázek bude 24 jako 24 adventních dní.....
1. Moje nejoblíbenější polévka
Tady by bylo jednodušší napsat, která není oblíbená, protože je o mě známo, že jsem polívkový typ. Když nemám pár dní polévku něco mi prostě chybí...takže když se zamyslím, která mi nechutná....tak mě napadá jen polévka z droždí a nemusím uzenou polévku...Nejoblíbenější asi bude bramboračka, kulajda, česnečka, zelňačka. minestrone, rajská....chápete, že :-)....jó zapomněla jsem boršč, prostě takové ty husté, výživné polévky...a taky krémovky a samozřejmě pořádný hovězí vývar....dost už...jsem u prvního bodu a už mi kapou sliny na klávesnici .-))




2 verze jedné a též polévky - dyňová a la eM



Mám ráda i držkovou polévku, ale chodím na ni jen do restaurace
- domácí jsem měla jen jednou od mého muže a byla boží

2. Moje nejoblíbenější hlavní jídlo
Já vlastně nevím, jestli má smysl odpovídat ve stylu nejoblíbenější, protože mi stejně okamžitě naskakuje asi pět mých nejoblíbenějších jídel.....Na vrchol mé potravní pyramidy v hlavních jídlech stavím steak medium, ale vzhledem k tomu, že ho tak často zase nejím, tak cokoliv z hovězího masa, to miluju...pak řízek a bramborovou kaši, zvěřinový a segetínský guláš mého muže, ale asi úplně a nejvíc těstoviny na milion způsobů :-)
3. Můj nejoblíbenější nealko nápoj
Tady kupodivu žádné dilema nemám....je to čaj.

Černý Earl Grey, zelený... jen ovocné prosím neee, jen zázvorový a rakytníkový a šípkový, pokud by vznikl třeba dojem, že by toto mohlo být ovoce, tak jo tydle ano....jo a bylinkové taky můžu....
A pak káva - dobrá káva....doma jedině Kuba Serrano Superior, 

jinde dobré kapučínko :-)


...aroma Ti šeptá vstaň...:-D

Shelly je gurmán každým coulem,
ten přece v gurmánském tagu nemůže chybět
A jak zkoumá aroma :-)

4. Můj nej alko nápoj





Zde to taky není úplně jednoznačné ale - vyhrává portské víno. 


Za ním dále vermuth (Martini a spol...),

červené víno Cabernet Sauvignon. 
Ale ráda si dám i něco hořkého Gin+tonic, Fernet+tonic anebo finskou vodku s džusem či Ruský Standart či zázvorové pivo a v létě ochucené grepové pivo...


ale třeba gin samotný teda blee...nebo ochucené vodky na sladko, eee....
jo, a nemám ráda Becherovku :-))

5. Můj nejoblíbenější dezert
Je Vám jasné, že to s tím jedním nej neklapne. Dezerty?

Ty já miluju....Tiramisu, brownies, štrúdl, mám ráda lehké dezerty 
a la cheescake, citronový koláč atd...hodně ovoce. 


domácí brownies a efektně "balené" do košíčků
(košíčky jsem okopčila od tuttobene - skvělý nápad)


dortíček a la tiramisu - malý, ale chutný


nic se nevyrovná domácímu štrúdlíčku


citronový koláč krásně osvěží


kalorická bomba v podobě créme bruleé,
ale překvapivě chuťově vyvážené s vanilkovou zmrzlinkou a malinami

Co naopak nemám ráda jsou suché bábovky, punčový dort a přeslazené dorty s máslovým krémem a rolády s tím samým krémem.....

6. Můj nejoblíbenější předkrm
Hovězí tatarák bez debat a bez váhání...jenže, já si ho často dávám jako hlavní jídlo, takže jako druhý v pořadí zase syrové....carpaccio...








7. Moje nejoblíbenější snídaně
Na snídani je mi to celkem jedno spíš podle momentálni chuti. 
Ale hlavně! Musí být klidná a dlouhá, ideální snídaně jsem zažila u našich příbuzných v Německu, nanosila se spousta pochutin na stůl - sýry, vajíčka, marmeládičky, másla, pečivo a každý si bral na co měl chuť, hezky si to pomíchal v bříšku, klábosilo se a tak trvala snídaně klidně i dvě hodiny a my nestíhali další program....ale byl to krásný začátek dne.....


Ovšem panini na snídani v Ostravance - to je snídaně dle mého vkusu, též :-)


8. Moje nejoblíbenější sladkost
Aj aj, tady to bude teda výčet :-)....Vedou želatinové bonbony...
(s vyjímkou těch kyselých)...bezkonkurenční jsou tyčky od Milky.....
pak oříškové müsli tyčinky......pak kaštany z hořké čokolády, i ty klasické červené....a vůbec čokoláda jako taková...




9. Moje nejoblíbenější slanost
Tak o té jsem psala v mé bilanci - jsou to bruschettky se sýrem...


....taky tyčinky a klasické arašídové křupky v takovém tom starém obalu úplně ty nejpůvodnější ze všech...a slané oříšky, pražené mandle,,jééé


10. Moje nejoblíbenější zmrzlina
Vanilková jednoznačně a pak když je strašně horko, tak citronová. 
Občas se snažím zkoušet nové příchutě, ale stejně vždycky skončím
u těchto dvou :-)

11. Můj nejoblíbenější obchod na nákup potravin
To je dost těžká otázka.....tady musím napsat reálně podle toho, co je pro mě nejblíž v dosahu - takže Hruška a teda slovo nejoblíbenější fakt tady nějak nesedí....Nemám vyloženě ráda Lidl, protože se tam neustále musím přetlačovat s důchodcema a pokaždé jsem na nervy..., ale zas mě baví, že tam mají určité specialitky za hodně dobré ceny, sýry, sušená šunka....atd.....jo a mají tam skvělé plněné donuty, které s mýma holkama milujeme, a o ty se občas stojí poprat a protlačit. 

Donuty ovšem spadají do kategorie "prasárniček", ale jsou mňam.

Nejraději asi chodím kupovat čaje ke zdejší "bylinkářce"..


12. Moje nejčastější jídlo

Tak to je jednoduché, když se mi chce vařit do práce oběd tak těstovinový salát, když ne - tak zeleninový salát s pečivem a toasty. Ale bez zeleniny nevydržím dlouho...a nejčastější teplé jídlo je polévka :-)




13. Moje nejkaloričtější jídlo, kterému neodolám
A zde přichází výše avizovaná kategorie "prasárničky". Zdržte se komentářů ani já to komentovat nebudu - není třeba...a kdo miluje jen zdravou výživu, tak už dávno přestal číst !-)


Přiznám se, že po takovýchto hlavních jídlech už mi bývá dost těžko, takže si je dávám tak jednou dvakrát do roka.....a málokdy toho nelituju !-)


....ale třeba hranolky samostatně, tak to je prasárnička číslo jedna 
a tu můžu a je mi po ní dobře, protože ji tělo občas prostě chce !-)


tuhle krásnou kalorickou bombičku si dáváme s holkama jednou za čas v jedné restauraci, kde kynuté knedlíčky umí moc dobře - já je doma nedělám :-)


chlebíčky miluju - no comment...


ha, bramborová kaše s párečkem (z masa !-)...dobrota

14. Můj nejoblíbenější sýr
Nemůžu říct, že bych měla jeden nejoblíbenější - celkově sýry miluju, jakékoliv...

15. Moje nej ovoce
Určitě hroznové víno a v létě meloun....


16. Moje nej zelenina
Papriky, rajčata, mrkvička, cuketa,dýně...zeleninu milujúúúú!!!!



17. Co si nejraději dávám na chleba
Máslo (pravé), pomazánkové máslo, rajčata....domácí játrovku, pomazánku z tuňáka.....sýry.....

18. Nejoblíbenější salát
Míchaný, co dům dal - anebo rukola, olivy a rajče (popř. sušené rajče)



19. Co mi doma nesmí nikdy chybět
Melta a olivy :-)

20. Co jako první ochutnají moje chuťové pohárky
Vodu s citronem

21. Co ochutnají moje chuťové pohárky jako poslední každý den
Vodu

22. Na co mám alergii
Na nic, to je ten průšvih !-D

23. Co nikdy nebudu jíst
Žáby, šneky, housenky, hady, želvy a spol.....

24. Nejrychlejší teplé jídlo, které mě zachrání

Nudle - těstoviny na jakýkoliv způsob kdykoliv....
ale úplně super nejrychlejší je volí oko...to už mě zachránilo mockrát :-)

Konec - dojedla jsem.
Tak pojďme mudrovat o jídle. - Co papáte rady nerady z toho co jste tu viděly i neviděly...?

Krásný víkend 

35 komentářů:

  1. Simtě, s jednou dvakrát do roka se jdi zahrabat, to není žádný prasení:-D To bych potřebovala, aby mi po takových jídlech bylo těžko, ale bohužel mám kachní žaludek a mlsnou hubu:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Dejni to je právě ten můj žaludek, co mě v tom prasení omezuje, jinak bych si dala i častěji.....anebo holt menší porce !-)....Tak si to užij dokud to jde - ten kachní žaludek Ti závidím :-D

      Vymazat
  2. No můžu si tu klávesnici jít otřít, dala bych si všechno :D Dneska jsem byla s Baruškou na veterině, trápí nás kyčle ach jo. Přeji krásný víkend a pozdravuj kočičáky :) Shellymu tu na fotkách moc sluší, je to skvělý model :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko to mě mrzí, já doufám, že si holky užijete aspoň krásné a klidné vánoce se všemi mlskami....To víš Sheldor je všude tam, kde je jídlo :-). Děkuji za pozdravení. Barušce posílám pohlazení. Ať se drží holka!

      Vymazat
  3. Chacha, prasárničky a la čoko koblih, to se prasíme taky:) Přesně tyhle z Lidlu jsou geniální. Ikdyž jsem byla po večeři, slintání jsem se stejně nevyhla!
    A teď k tvé otázce. Všechno papám ráda, na nic nemám alergii a s přibývajícím věkem jsem čím dál tím míň vybíravá, to je strašná kombinace. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tutto, tak Ty taky koblihuješ z Lidlu? Tak to je trefa že...jsou boží, zase musím na ně někdy zajít :-) dostala jsem na ně hroznou chuť....Tak to máme hodně podobné -žádné alergie a vděčný strávník - to je nebezpečné fakt :-)

      Vymazat
  4. ach, já fakt slintám. Máš jedinou kliku, že jsem to nestihla kromě perexu přečíst ještě ve kšole za stavu:bez snídaně, bez oběda a večeře daleko přede mnou, jjinak bych už chystala pomstu! =D
    Napadlo mě, ty máš ráda rybí polévku? Tu já upřímně nesnáším a jednu dobu jsme kvli ní neměla ráda ani Vánoce =D
    jee a uzenou nerada?já bych se po ní utloukla, ale to jsi viděla už v Brrně, že? Se mi o ní od Té doby zdává a přemýšlím, kdy si tam zase zajedu na oběd =)

    ach! takové dobroty,eMi, hned bych si dala říct =D
    Já se teď pouštím do čerstvě rozpečené bagetky s česnekovo-bylinkovým máslem, Brie a Hermínkem a k tomu vše zapájím nějakým strašně dobrým omedailovaným vínkem - darem a těším se na ČT1 na pohádku =) hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím číst hladová článek o jídle se rovná vraždě :-)), no já i teď když jenom na to jídlo myslím, jak o něm píšu do komentářů, tak se mnou šijou všecky chutě :-))
      Rybí polévku mám ráda to je fakt, ale to je taky jedno z mála rybích jídel co dávám, ryby všeobecně moc nemusím - letos plánuju poprvé udělat rybí polévku z lososa ala norskou, už jsem ji nevařila milion let, .....mě vánoce právě každoročně otravoval ten kapr a ty kosti - toho fakt už nechci mít na slavnostní tabuli - a tak raději papáme kuřecí řízek -)
      Uzenou jak uzenou - třeba ta tvoje bio v Brně vypadala skvěle tu bych si dala, ale nevím jestli si pamatuješ, ale když jsem byla menší tak se dělala uzená s mlíkem, jako dítě jsem ji měla ráda, ale teď fakt ne...možná s domácím uzeným jo, ale když vidím, co se do kupovaného uzeného cpe, tak bych z toho vývar fakt nechtěla :-)...........
      Teda ale děláš mi chutě holka velké...já miluju bagetky a sýry, jé a víno a pohádku..Tak snad sis to nádherně užila, já pořád nemám na pohádky čas až se štědrým dnem či víkendem před svátky to konečně příjde - ten klid :-)

      Vymazat
    2. To já se vždycky vymluvím na nějakou činnost - žehlení, věšení prádla, učení a pustím si místo toho pohádku =D takže sice nic neudělám a prádlo se mi válí v obýváku už přes dva měsíce - však si ho pamatuješ, leželo tam na židli, když jsi tam ještě Ty byla =D ale zas na druhou stranu tak docela unikám stresu. On se sice systematicky vytváří někde jinde, ale co, aspoň někde si fakt musím orazit..

      Vymazat
    3. Hihi tak já už se to snažím udělat tak, že si k tomu třídění, žehlení a tak pustím tu pohádku nebo seriál nebo Perfect Days !-D, bez toho už fakt domácí práce nedělám, bohužel teď je nedělám vůbec, bo tvořím v aťasu a přehlížím všecko, navíc mám jen jedno oko, tak přivřu i to druhé a vůbec mi to nevadí haha.....ale jasně, orazit musíš a prádlo nemá nožky (pokud si ho neobleče Matýs) a nikam neuteče - aspoň to moje teda ne, maximálně ho Shelly shodí na zem....já se strašně těším na ten vánoční klid v pyžamu a pohádky už od rána!!!!!!

      Vymazat
  5. Tak teda, síce som po večeri, ale klávesnica a monitor sú takmer ožužlané. A vieš čo, všetky fotky vyzerajú super, ale ja by som si najviac dala tú zemiakovú kašu, vyzerá fantasticky! Marcelka ja by som sa hneď k tebe nasáčkovala na raňajky, obed aj večeru, ale asi by si zo mňa radosť nemala, keby som ti vybielila všetky zásoby :)) Inak Shelly je perfektný, ako ovoniava tú kávu :))) A vieš čo? Tie lidlácke donuty som si doteraz nikdy nevšimla, budem musieť omrknúť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Margitko moc děkuju, já jsem ráda, že Tě fotky s papáním baví, od takové gurmánky a kuchařky to fakt potěší :-)...Margi hned bych si Tě vzala domů, ale mám pocit, že jsi asi lepší kuchařka než já, všechny ty "maškrty" na Tvém blogu ach, a to Tvoje tiramisu to bych asi spucovala celé taky :-)).....A jsem ráda, že jsem mohla přispět i něčím co jsi neznala, na ty donuty mě totiž upozornily moje mlsné holky, a od té doby, když jdu kolem Lídlu jdu hlavně na ně :-), jsou sladké a ještě plněné navíc, to jsem u žádných jiných donutů neviděla, prostě zákusek. Ach jo, už mám zase na něco chuť !-)..

      Vymazat
  6. Tag jsme si přečetla až dnes po obědě, včera v podvečer vyhladovělá jsem to neriskovala :D
    Hmm šneky by si měla zksuit, dělají se s výborným bylinkovým máslem a s bagetkou jsou baštoidní. A slizký nejsou :)
    Z alkoholu mám nejradiš grepové pivo, naopak to portské... já ti nevím, před 5 lety jsem ho měla a moc mi chutnalo. Pak si ho zmínila v jednom článku, my si ho koupili a bohužel nakonec vylili, jak nám nechutnalo... tak nevínm, ejstli změnili recepturu nebo se změnili moje chutě :D
    A chlebíčky... to je neřest, které taky neodolám. Ovšem zjistila jsem, že mi nechutnají žádné domácí, jen ty kupované :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda Nikolko Ty jsi odvážná, že jsi baštila šneky..:-))
      Grepové pivo je super, v létě ho piju ve velkém, teď v zimě vůbec to se zahřívám zázvorem, já věčná zimomřivka...Škoda, tak portské Ti nesedlo, no vidíš a já si o něm myslela, že to je taková klasika, co asi chutná všem, k dezertům i jen tak...možná asi bude spíše lepší už to Martini....ale je úplně možné, že se receptury "przní" řekla bych dost na úkor kvality ve prospěch ceny, já mám teď velký problém vybrat nějakého dobrého sauvignona aby nestál majlant a nemuselo se to ředit kolou, což je barbarství a takhle ředím jenom když se mi povede koupit nějaké nedobré :-)..Ovšem kupované chlebíčky jsou bezkonkurenčně nejlepší na tom se teda shodneme stoprocentně !-D

      Vymazat
  7. Jídlo je vděčné téma. V mnohých pokrmech se shodnem. Dnes jsem zrovna říkala, že jsem si nemyslela, že budu kdy v životě tak vyvařovat a k tomu péct perníčky a štrůdl v jednom dni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda Marti. Taky si myslím, že jídlo je super vděčné téma :-)....jé ty pečeš krásně vánočně - perníčky a štrúdl...dala bych si..

      Vymazat
  8. Já jinak sladké nejím, ujíždím si teda na kvalitní čokoládě (čím víc hořká, tím líp), no a docela nedávno jsem teda propadla i Tiramisu, to přesvědčilo i mě, zarytého nemilovníka sladkostí. :-) Zmrzlinu u nás točí v jedné cukrárničce vynikající, skutečně ovocnou. Žádné rádoby mléčné obarvené cosi z rostlinného tuku, v létě jsem si dopřávala. :-) Takže je to vlastně taky ovoce, to není mlsání. :-D
    Ovoce prakticky jakékoli, kdykoli a v jakémkoli množství, zelenina taky (brokolice, cuketa, kukuřice, mňam) a nekonečné variace na těstoviny, rýži nebo kuskus s jakoukoli zeleninou, co se najde, doplněno kuřecím (nebo sojové maso), kuřecí maso jako takové...
    z gastroprasáren langoš (hranolky mi chutnají jen ty doma udělané nasucho v troubě). A přrestože mám ráda různé zeleninové směsi v plechovkách nebo saláty nepohrdnu ani klasickou verzí se salámem a kilem majonézy. :-) A to si dám i spíš než ty chlebíčky.
    Alkoholu moc neholduju, mám ráda ovocná piva (Staropramen cool grep vede), sekt a jednou do roka dvojka červeného. :-)
    Polévková taky nejsem (jednou za čas poctivá klasika jako maminčina česnečka a bramboračka), na sladká jídla si nepotrpím už od dětství (nikdy jsem nebyla unešená z buchtiček se šodó, vdolečků a ovocné knedlíky mi poměrně brzo vysloveně přestaly chutnat).
    K večeři na chleba cokoli, co mi přijde pod ruku, pomazánkové máslo, šunka, sýr, paprika, pak různé tvarohové bylinkové pomazánky nebo tvarohová s vajíčkem a cibulí "od maminky" (kterou mamka dělá už moc let a já u ní vždycky vzpomínám na dětství). :-)
    Pro mnoho lidí budu asi šťastlivec, ale oříšky, tyčinky a zejména brambůrky mi nic neříkají. (Říkejte si co chcete, ale paprikové Bohemia chips byly před lety lepší, teď bych nesnědla sáček na posezení i kdybych se fakt snažila, protože prostě nejsou dobré. :-) Mám ráda pistácie a to asi není úplně mlsání, ale takhle na uzobávání něčeho slaného olivy. Takhle spíš když upeče mamka nějakou slanou dobrotu jako je závin z listového těsta (dává špenát nebo ho plní zelím) nebo naši oblíbenou domácí rádobypizzu (prostě slaný koláč, kde obvykle skončí všechno, co máme rádi, takže žampiony, olivy, šunka, kukuřička), popřípadě listoví šneci. Toho bych se mohla ujíst. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to já obdivuju, že sladké nejíš, to je můj hřích. Ale kvalitní čoko teda mám ráda taky, ale už jsem se zastavila cca na 70% více už je to na mě nějak moc :-) a tiramisu jsem měla teď domácí na návštěvě a to mě přesvědčilo, že se musím konečně dokopat k tomu udělat ho i doma (z mascarpone samozřejmě !-).
      Ovšem langoš jsem neměla nepamatuju :-), ten je moc dobrý hmm...Staropramen cool grep je taky moje jednička, bohužel ho nemám nikde pořádně nafoceného :-)..No a třeba co fakt taky nemusím a nenapsala jsem - jsou bublinky v šampáňu...to fakt ne ani jednou za rok....Momentálně se preventivně léčím slivovicí :-)....
      Brambůrky už mě právě taky nebaví, tak jsem přešla na brusketky, protože s Tebou souhlasím, mě je po nich vždycky nějak divně těžko a to jsem je fakt ty bohemky měla kdysi ráda hodně...teď už ani ne...Ořechy zbožňuju v tomhle jsem veverka a pistácie jakbysmet :-)...olivy u nás nesmí chybět nikdy, dělám z nich i pomazánku......jéžišku a listoví šneci, to je pochoutka, kterou dělám a snad udělám i na silvestra :-)

      Vymazat
    2. Většina mlsounů ty vysokoprocentní čokolády fakt nemusí a pochutná si třeba na Milce, která je na mě sladká fakt až běda. :-) Od 70 % to pro mě začíná teprve stát za koupi, okolo těch 70 - 85 %... :-) Rodina mě teď zásobila hyper kvalitní čokoládou po oslavě promoce, normálně si kupuju v supermarketu vysokoprocentní Lindtky. Tam se člověk nezklame a jsou dostupné, mají je všude i když jsou nepochybně i lepší čokolády. Lindt je, pokud složení nelže, ještě slazená, holt se cukr do těch čokolád prostě dává, je to mainstreamově přijatelnější, čím sladší, tím oblíbenější. :-) Tabulku člověk nezvládne (a to tak jako tak ani u té Lindtky, ale pro mě líp, dám si kousíček, mlsná zahnaná a váha neohrožena. :-D Představa, že usednu Milce a naráz ji teda zlikviduju, au, to bych byla za chvíli koule. :-D
      Tiramisu vřele doporučuju doma vyzkoušet. Není zas tak sladké, těžko říct, jestli to bude úplně pro milovníky třeba perníků nebo bábovek zvyklých na to, že dovnitř přijde spousta cukru a nahoru ještě čokoláda, ale zase je to takové hutné, chuťově plné, že člověku stačí kousek a nepotřebuje ke kafi sníst půl plechu jako u buchty. :-) Já osobně, když mi to nedávno taky na návštěvě předložili, jsem teda odmítla i cukr do kávy a jak si normálně kávu sladím, byť ne nijak extrémně, vypila jsem ji u toho prostě hořkou. :-) Z kousíčku má člověk opravdu chuťový zážitek a z pomazánkového másla to skutečně není ono. Tak cukroví taky člověk napeče z másla, to by se řádné hospodyňky ošklíbaly, kdyby jim někdo řekl, že mají máslo nahradit, tak nevím, proč tolik lidí przní Tiramisu. (Vím, protože Mascarpone se zdá spoustě lidí drahý, ale tak máslo už taky není zrovna láce a Tiramisu opravdu není dezert stylu "v neděli ke kafi zbaštím na posezení", člověku kousek snad stačí, takže to vydrží. Pokud se má někdo touhu opravdu přesladit, dají se vymyslet i jiné dezerty, které budou rychlé, poměrně levné a bude toho hodně.)
      No že jo? :-) Jsem ráda, že nejsem sama, kdo si to o těch brambůrkách myslí. :-) Ne, že bych byla takový ten věčný remcal, jak byly dřív jogurty jogurtovatější, brambory bramborovější a párky párkovější, pořád se dají nakoupit slušné potraviny, když člověk není líný tomu věnovat trochu času a číst složení, ale ty brambůrky se fakt nějak zmršily.

      Vymazat
    3. Je fakt, že já u čokolády dost sleduju, kolik je tam procent kakaa a jestli je tam vůbec nějaké kakaové máslo a určitě nejsem z těch, co zbaští čoko na posezení (leda když mě chytne PMS nebo depka :-D), ale většinou ji mám v práci v šupleti a uždibuju kostky, takže sedmdesátka je na to super, protože fakt uždibneš kousek a máš prostě dost nemusí se člověk nacpat cukrem a ztuženým tukem, někdy si dám i Milku ale celkově nemusím přeslazené čokolády, ale z hořkých si koupím i v dm alnaturu tuším a mám ráda s pomerančem nebo s chilli....Lindt nemá prostě konkureci :-), to je libůstka.
      U nás to s tím Tiramisu totiž bylo tak, že já ho jednou udělala ještě v domách kdy to nebylo vůbec in a sotva někdo věděl co to je anebo že se to dá nahradit pomazánkovým máslem (jakože nedá, to je prostě jiný dezert...to si raději udělám svůj nepečený dort z kysané smetany a neříkám tomu tiramisu :-)). No takže já horko těžko tehdá splašila mascarpone (ať nekecám je to cca 13-14 let) a nevím, co to bylo za provenienci ale muži to nechutnalo, možná ani recept či technologie nebyla nejlepší tehdy...a trochu jsem na to zanevřela a vždycky si jen objednávala tiramisu v restauraci a porovnávala jaké je maj, ale nikdy jsem to už pak nedělala, ale chytnu recept od Itala a zkusím to, kamarádka mi právě poradila, že to nemusím tak sladit jako on (co já fakt nepotřebuju) - a přesně když mám něco sladkého tak si dám hořkou kávu i když normálně sladím :-). Ovšem já právě nejsem příznivec bábovek, ale zas perník s čokoškou to zas jo, tam mám ráda tu směs koření, ale taky toho fakt nesním půl plechu - ale znám lidi, co jo :-) Máš pravdu v tom, že Mascarpone je drahé (no máslo jsem teď na pečení koupila skoro za čtyřicet korun a nic jiného fakt nemá smysl dávat...) a je třeba mít půl kila, ale právě když už chci fakt to tiramisu, tak si nakoupím ty suroviny na to, co chci...anebo dělám jinou "buchtu" a je fakt, že jsem toho tiramisu moc nesnědla je to syté a mascarpone tučné, takže akorát chuťka ke kafíčku ale při čtyřčlenné rodině to padne okamžitě zavlast :-)...asi to udělám jako sváteční mňamku !-)....No fakt, já taky nelamentuju, ale když si můžu vybrat lepší taky si vyberu, a zas když mám chuť nepohrdnu i něčím "lacinějším" ale bramburky fakt nějak ne, a to jsem je několikrát teď zkoušela jim dát šanci.....jogurt mám nejradši ve sklenici, moc je nemusím anebo si rovnou koupím kysanou smetanu !-), a párky z masa to je u nás doma věčné téma, bo muž je z oboru :-D.....no a když chci čerstvou a dobrou zeleninku, tak prostě bio bedýnky, mám pocit, že už ani nevíme kolikrát jak ta správná zelenina chutná, když tak dlouho jíme ty unavené "kytky" z kauflandu, ale to je prostě život.....

      Vymazat
    4. Já ho teda podle Itala chutnala a pokud vím, tak původní receptura byla dodržena až na Amaretto (cukru se neubíralo). S tím alkoholem panují dost rozpory, někdo dává i rum, to by snad šlo a slyšela jsem, že akceptovatelná náhrada je i koňak (který v naší jinak poměrně alkoholuprosté domácnosti máme, zas kupovat lahev Amaretta, kterou nikdo nevypije, to se mi nechce). Z pomazánkového másla to nebude tak hutné. Zkazit se na tom snad dá to, že se to pořádně nevyšlehá, tudíž to nebude tak nadýchané. Mojí mamince se to jednou povedlo, jíst to šlo, ale jak to bydlelo pár hodin v lednici, tak to odmítlo ztuhnout a byla z toho spíš taková Tiramisu zmrzlina. :-D
      Nedávno jsem někde četla zas takový úžasný rady, jak nepřibrat o svátcích v nějakým přiblblým ženským magazínu. Jako ubrat z receptury půl cukru a nedělat to z másla, aby to nebylo tak hutný? Náhražky ještě do cukroví, ježíš. Je to jenom jednou za rok a taky toho člověk nemusí sežrat dvě kila na posezení. Tak si odeberu trochu na talířek cukroví normálního, neošizenýho a stačí. Vždyť je sladké na chuť, si člověk nemusí zalepit žaludek cukrem. :-) A než jíst nějaký šizený blafy, to si radši méně často dám něco poctivějšího.
      Jogurty jsem třeba nikdy moc nemusela, ale teď si kupuju nějakou privátní Billa značku, co se prsí přívlastkem bio, chutná mi a myslím si, že není špatný, co do složení. Teda bílý, nějak mi bílé jogurty zachutnaly, mezi ovocnými bych asi musela sáhnout po osvědčené Hollandii, aby v tom stopa ovoce alespoň byla, ale sladké nejím, takže tohle mě netrápí. Různý ty pseudoovocný... věci (učili mě, že se o jídle neříká, že je fuj a podobné ošklivé věci... je-li škrobová bílá voda s aromaty jídlo, to je diskutabilní :-D) mi nesmí přes práh. Jo, variantou je zakysanka nebo řecký jogurt, s tím se taky nemůžeš moc spálit. :-) Řecký jogurt jsem se naučila kupovat na Tzatziki, je chtěj nechtěj lepší, z bílého jogurtu to není ono (přestože jogurt může být sám o sobě i dobrý). Taky je pekelně hutný, protože tučnější, takže pro mlsné jazýčky fajn. :-)

      Vymazat
    5. No vidíš a to by mě třeba nenapadlo tam dát jiný alkohol, ale je fakt, že u nás teda koňak není nikdy a jednu dobu jsem to Amaretto fakt mohla, takže možná ho koupím místo vaječňáku, mám právě ráda tu jeho specifickou mandlovou příchuť i v tom tiramisu.....Sama jsem zvědavá jak to vyšlehám a jestli to nebude spíše ta zmrzlina.........Haha to jsou super rady jak nepřibrat na vánoce, to je klasika ještě s jarníma dietama do plavek - to úplně zbožňuji, to fakt nemaj v těch časákách jiný nápady? To je totiž takový problém tu, že lidi maj pocit, že se musí nacpat a přecpat a přitom pár kousíčků skvělého cukroví z másla zasytí tak, že člověk toho fakt nemusí "sežrat" moc - ale tady se furt tak nějak jede spíše na kvantitu než na kvalitu, bohužel....Já třeba dávám i když mám napsáno v receptu heru místo ní máslo, ale někdy když je to potřeba válet a vykrajovat je to tak ztuhlé, že teda dělám kompromis a dám vyjímečně půl na půl ale jinak tyhle náhražky jako míň cukru a vůbec míň všeho vůbec neuznávám - míň žrát, to uznávám hihi.....Hollandia si drží ještě úroveň, ale já ty sladké jogo taky už moc nemusím, raději bílý smetanový, ale ať to má aspoň 10% - na to je super ten řecký, to je pravda, to už je taková kysanka :-))

      Vymazat
    6. Já jsem pátrala, čím se to dá nahradit, protože u nás doma se alkohol skoro nepije, tak riskovat načatou lahev Amaretta, o kterou nikdo nebude stát... Rumu se mi až tak moc věřit nechtělo (a že by do dalšího pečení využít šel), ale snad v nouzi nejvyšší ano, akceptovatelný je právě ten koňak s tím, že původní Tiramisu se v Itálii nejvíce liší právě použitým alkoholem, každý si ho trochu variuje po svém.
      Náhražky ve spojení s pocitem, že jídla má být plný talíř, aby si ho člověk dostatečně užil a hlavně se zasytil, to je největší peklo. Kvalitní suroviny si člověk vychutná daleko spíš, ale ani toho množství nemusí být nutně tolik. Že někteří stále nepochopili, že kvalitní neznamená nutně drahé a že některé rodiny mají napjatý rozpočet a že se nechce v kuchyni nikomu přemýšlet, jak se finančně nezruinovat a dobře se najíst, to snad i chápu. Pokud mám omezený rozpočet, tak to lanýže holt opravdu jednoduše vylučuje, no, ale taky mě to nestaví výhradně před nutnost konzumovat levné párky. Ale proč ty obří porce? Však nám nehrozí ani hladomor, ani válka. V supermarketu vždycky budou nacpané regály, nemusím se najíst "do zásoby". A při vší úctě, vidím kolem sebe dost lidí, jimž by poloviční porce opravdu prospěly.

      Vymazat
  9. Jedním slovem - Mňam. Dala bych si snad všechno, zdá se, že jsi můj člověk. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju An! Jsem moc ráda, že máme stejné chutě :-))

      Vymazat
  10. Mno tak prvně jsem si tenhle článek načetla večer, sice dostatečně najedená, ale docela pozdě, tak jsem to zas zavřela, jinak bych šla mlsat. Teďka podruhé je to lepší, otevřela jsem si tě k obědu, ale ... ale stejně se mi chce brečet :))) ! Páč tu nemám žádný takový úžasný slaďoučký ňaminky a ten oběd taky nebyl vrcholem gastroumění :D Co s tím uděláš, eM? ;-)
    A jinak konstatuju, že naše chutě jsou hodně podobné, vlastně nenacházím na fotkách nic, co bych neměla ráda, a mnohé se navíc v mém jídelníčku objevuje často :)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, tak především jsem ráda, že ses vrátila pro ten nášup :-). No přiznám se, že můj oběd ani svačina taky nebyly žádný zážitek a la gurmán (domácí pomazánka s olivami a toasty), ale co, bylo to rychlé a dobré - každý den holt nemám posvícení...bohužel nemám ani zákusky nebo napečíno cukroví :-). Ale návrh bych měla co s tím: nechat se pozvat k někomu na jídlo nebo do restauračky. On se vždycky někdo najde, ne !-). Já o víkendu měla u kamarádky skvělé tiramisu, tak už ho konečně musím doma udělat taky...a muž se překonal a po čtyřech letech udělal domácí tatarák - o jé ten byl....takže překvápka teď frčí...jo a jinak to jistí těstoviny na večeři :-D...Jsem ráda,že máme podobné chutě až se nám jednou podaří sejít, tak u jídla to bude moc fajn :-)....Tak ať příjde nějaké to příjemné pozvání dnes !-)..Měj se hezky, pá!

      Vymazat
  11. Ahoj eM, no jsi můj člověk, máme hodně podobné chutě. Polívková jsem taky, hlavně ty husté a krémové, no mňam. Hele a ta Tvoje bramborová kaše teda vypadá báječně, co jsi do ní přidávala, prosím Tě? Já miluju brambory na všechny způsoby, to byl odjakživa můj nejoblíbenější pokrm. Už se těším na vánoční bramborový salát, i na kapříka. V poslední době mám ovšem s brambory ten problém, že mi z obchodu nechutnají. Ještě v létě to bylo dobré, ale v posledních měsících prodávají fakt hnusné. Zachraňuje to jeden soukromý zelinář, kterého mám naštěstí kousek. Nedávno jsem měla od kamarádky "domácí" brambory a to se teda s těmi ze sámošky fakt rovnat nedalo.

    Mikuláše jsme letos měli poprvé pro synka pozvaného doma, protože opět marodil, tentokrát s angínou :-( Zítra jdem zrovna na kontrolu a nechávám si ho už do konce roku doma, ať má pořádnou rekonvalescenci a hned zas oslabený nemocí něco ve školce nelapne. Je mi ho sice líto, chodí tam rád a před vánoci jistě budou mít fajn činnosti, ale nestojí to prostě za to. Zítra mají vánoční tvoření s rodiči, tak aspoň na to zajdem.

    Zdravím Shellyho, moc mu to sluší, na té fotce s krabicemi perníčků má vyloženě oduševnělý výraz, jen začít mluvit! :-)

    Jo a přiznám se Ti k jedné věci - nikdy jsem nejedla tatarák, nějak jsem k tomu zatím nesebrala odvahu. Ale moje maminka mi slibuje, že mě na něj někdy pozve. Tak až ta událost nastane, dám Ti vědět, jak to dopadlo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, tak to jsem ráda, že si takto chuťově ladíme :-)....teď v zimě prostě bez polívky ani ránu :-)...Bramborová kaše je něco co máme moc rády s holkama taky, a já ji různě vylepšuju: v téhle konkrétní je ještě uvařená a pomačkaná mrkev a petrželka a česnek, ale dělám takhle stejně i s brokolicí a už chvíli se chystám, že namíchám do kaše brambory a dýni :-)...Bohužel s těma kupovanýma bramborama máš pravdu, to je stará bolest . Já teď odebírám bio bedýnky a v nich byly brambory jedna báseň, bohužel už i nám došly, tak fakt nevím, co budu dělat a kde budu hledat nějakého dodavatele...
      Tak synek marodí, moje kamarádka to má hodně podobné, kluk by chtěl chodit do školky, mají spoustu akcí před vánocemi i tak celkově, ale ty nemoce jsou mor, dítě tam pochytá všechno co jde - měla jsem to s holkama hodně podobné, tak snad aspoň malé "mimi" nepochytá tu nadílku bacilů ať máte pěkné vánoce. Hlavně ať jste teda zdraví!!!.......Shelly moc děkuje. Prosím Tě on už mluví, ale po kočičím, strašně je teď uřvaný a ukecaný, co má tu pubertu - těžce konkuruje holkám :-)
      Tak tatarák je taková věc, že buď ji má člověk rád nebo se jí vyhýbá, nic mezitím asi není :-)). Já si před lety nedokázala představit, že budu jíst syrové maso, ale naprosto jsem tomu propadla a tatarák je moje "sváteční" jídlo...Můj muž se dokonce uvolil a po několika letech mi ho připravil i doma - uááá to bylo něco!...Tak zkus sebrat odvahu a zajdi s mamčou, jsem docela zvědavá. Ony naše holky taky na nás koukaly, co to jíme a pak ochutnaly a byly překvapené, že to vůbec není taková hrůza. Tak přeji dobrou chuť nejen na vánoce!!!

      Vymazat
    2. No právě, já mám vůči tomu trochu blok, že je to syrové, no. Ale třeba ten blok odstraní právě Tvůj blog. :-D A dodám si díky Tobě odvahu, když to tak chválíš. Moje mamka právě taky vždycky básní.

      Ad čaje - dnes jsem jako dáreček kupovala velmi zajímavý zelený čaj - s příchutí citron a chilli. A tak to ve mně vzbudilo zvědavost, že si ho asi budu muset pořídit i sama pro sebe.

      Vymazat
    3. Hahá, tak to bude super, jestli můj blog odstraní Tvůj blok - já se fakt přimlouvám - věř mamince !-))...To je právě ten pocit ze syrového, ale nemusíš se bát, ono to hovězí je totiž jedno z nejpřísněji kontrolovaných mas a navíc jako jedno z mála masíček fakt nemá jako syrové žádnou "pavůni" nebo tak, je také nejzdravější, protože se nemůže urychlit a vyhonit různýma přípravkama jako prase, kravička papá travičku a samý dobrý věci....Můj muž je z branže, tak mi to vysvětlil :-), navíc já mám hovězí fakt nejraději, a je nejlépe stravitelné i syrové. Takže teď už nemáš výmluvy!! To jsem Ti to napsala, co :-D. Ale hlavně musíte zajít fakt někam, kde ho dělaj z panenky a pořádně - ale to mamka má určitě obšláplé (jako já !-).....Jó čaje??? S chilli? To jsem neměla, jakou značku prosím, prozraď. Já mám moc ráda chilli i teď v zimě, třeba i v čokoládě. To bych si sama pořídila takový čajík :-)

      Vymazat
    4. eM, odpovídám pozdě, ale přece. Ten čaj je značka Tarlton.
      http://www.teaway.cz/p/2242/tarlton-chilli-lemon-papir-100g
      Pro sebe jsem si ho zatím nepořídila, ale chystám se na něj. Hele, kdybys ho u vás neobjevila, tak já Ti pošlu ochutnávku. ;-) Běžně v obchodech jsem si této značky teda nikdy nevšimla. Kupovala jsem ho v jednom květinářství, ve kterém prodávají i různé dárkové zboží - keramické serepetičky, dražší čokoládky, čajíky apod.

      Áá, tak Tvůj muž je z branže, tak to pak vysvětluje ty zvěřinové gulášky! :-) Ty se máš teda. Můj muž vaření moc nedá (těstoviny to ale jistí - znáš to :-)). No ale do téma jídla se teď pouštět nebudu a už vůbec nebudu znovu koukat na Tvoje fotky v tomto článku, musela bych jít hned něco sníst. Jdu radši spát, tak papa a ještě jednou krásné Vánoce přeju. I kočičím členům rodiny. :-)

      Vymazat
    5. Jo a kvůli Tobě jsem si už 2x koupila (a na posezení snědla) sýrové bruschettky. ;-) Jó na slané pochutiny mě užije, já jsem na slané víc než na sladké (jó ale třeba zrovna ty Milka tyčky jsou super... Což mi připomíná, že jsem onehdy snědla celou bublinkovou Milku na posezení. Ale jinak na sladké fakt nejsem:-D). Když jsem byla mladší, ládovala jsem se brambůrkama furt, ale v posledních letech mi už tolik nechutnají. Nebo jako jo, když je přede mě postavíš, tak neodolám, ale pytel na posezení už ne-e a v obchodě po nich sáhnu už málokdy. Naštěstí. :-)

      Vymazat
  12. varování v úvodu bylo vážně na místě :D velice zajímavé čtení a lákavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Vendi, u takových článků je to varování docela důležité a fér :-D - jsem ráda, že se Ti líbil

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate