úterý 23. prosince 2014

Na poslední chvíli.....

Nepečené cukroví a cedulky na dárky

Moji milí,

dle výmluvného názvu dnešního článku je vám jasné, že celý článek vzniká na poslední chvíli a téměř v přímém přenosu :-). 
Ano, jsou věci, které dělám na poslední chvíli, obzvlášť den před štědrým dnem je toho celkem dost, abych si pak zítra mohla v klidu užívat celý den. 
Dneska mě ještě čeká udělat bramborový salát, aby se hezky uležel do zítřka, uvařit vývar na polívku, zabalit všecky dárky, což dělám vždycky v noci, aby mě nějací zvědaví skřítci nevyhmátli :-). 
Na poslední chvíli většinou taky dělám nějaké cukroví a cedulky na dárky a tak vám přináším nějaké drobné tipy a zajímalo by mě, co na poslední chvíli děláte vy.


Jedno mé nejoblíbenější cukroví je totiž nepečené a dělám ho na různé způsoby. Je to vlastně domácí čokoláda v košíčku a dle mého vůbec nejlepší čokoláda vůbec.
Určitě si ještě vzpomínáte na recept na horkou čokoládu, který tady byl nedávno. Tak dnes to bude taková variace opět na čokoládu. Třeba se vám bude hodit na poslední chvíli. Vlastně tohle cukroví můžete udělat kdykoliv, protože to není úplně to typické vánoční cukroví. Je to také vhodný jedlý dárek, taková domácí bonboniéra a vhodné cukroví pro někoho, pro koho nemá smysl péct x druhů, protože je sám nebo třeba jen ve dvojici. Navíc tohle cukroví je tak rychlé, že rychleji už to snad ani nejde, ale na kvalitě se to určitě neodrazí. A můžete si ho udělat kdykoliv vás prostě přepadne chuť na něco dobrého i mezi svátky. Já už ho klasicky dělám na několikrát, protože rychle mizí, ehm...

Takže pojďme si na poslední chvíli udělat:

Domácí čokoládové košíčky

Potřebujete toho velmi málo:
200 g čokolády, stačí cca 50%, třeba čokoláda na vaření nebo vaše oblíbená
50 g másla
2 lžíce 30% smetany
malé papírové košíčky cca 30 ks
a oříšky, já tentokrát zvolila pistácie, protože jsou prostě luxusní a můžeme se doma po nich utlouct, ale můžete zvolit jakékoliv dle vašich preferencí vlašské, mandle, lískové, pekany atd. výborná je také čokoláda se sušeným ovocem třeba u nás doma vyhrávají sušené brusinky, datle nebo švestky
- vše si klidně můžete namíchat do vaší vlastní "studentské směsi" anebo si udělat několik druhů, takhle to dělám já....


Postup je ne nepodobný výrobě horké čokolády. Tabulku 200 g čokolády nebo dvě tabulky po sto gramech nalámu do misky ( používám nerezovou) a zahřívám ve vodní lázni. Jakmile se čokoláda začne roztápět přidám na kostky nakrájené máslo. Míchám, aby se vše dobře rozpustilo a promísilo, pak přidám dvě polévkové lžíce smetany. 
Tímto mám hotový samotný čokoládový základ a pak už záleží na vaší chuti, co tam nasypete a kolik. 


Ćím více ořechů a sušeného ovoce tím bude výsledná čokoláda hutnější a vytvoříte už spíše hrudky. 



Já dnes do té své nasypala cca 170 g pistácií. Pistácie používejte nesolené a nepražené, běžně se dají koupit na váhu v řetězcích, já ty svoje koupila v Kauflandu. Jakmile zamícháte všechny ty dobroty do čokoládové hmoty, můžete už jen plnit košíčky. 


Pak už stačí nechat ztuhnout v lednici, není třeba ani nijak dlouze, čokoláda je tuhá celkem rychle...
A voilá máte super dobrotu a i námět na chutný dáreček.





 Já mám v tuto chvíli dva druhy čokolád, tuto jsem vyráběla z limitky nugátové čokolády na vaření a mandlí, hmota byla maličko tekutější a tak vznikl výborný nugát :-)


A další drobnost, kterou jsem ještě dneska potřebovala stihnout, jsou cedulky na dárky, abych pak už mohla v noci dárečky pěkně označit, aby se každý dárek dostal ke svému majiteli.
K tomu jsem si udělala černý čaj Assam, pustila si do uší audio detektivku a hned to všecko fičelo.


Tyhle cedulky jsem už dělala dříve a jsou ze zdobícího papíru na scrapbook, takhle můžete udělat cedulky maximálně rychle bez velké zručnosti, jenom pěkný papír nastříháte, uděláte děrovačkou dírku a přidáte provázek. Můžete ale tento papír taky různě lepit na čtvrtku papíru a udělat překládané cedulky, které můžu působit i jako mini přáníčko či věnování k dárku.
Ale dneska těžko půjdete někde shánět zdobící papír, takže vám ukážu, jak jsem dělala přímo dneska cedulky ze starého balícího papíru a čtvrtky....


Cedulky na dárky aneb recyklace balícího papíru

Potřebujete čtvrtku papíru či dvě podle toho kolik cedulek potřebujete, dobré lepidlo třeba herkules nebo lepidlo na tvoření viz. fotka níže a potřebujete starý balící papír, provázek či mašle a děrovačku.

Já totiž moc ráda recykluju balící papíry, kterých je po štědrém dnu plný odpadkový koš, vyberu ty nejhezčí, které nedošly dramatické újmy při rozbalování a pak z nich vystřihuji pěkné motivy.
Tentokrát jsem zvolila medvídky :-). Oblíbení jsou jak u dětí tak dospělích...


Čtvrtku jsem si rozdělila na malé kartičky o rozměru 7 cm na výšku a 6 na šířku, předtím jsem povystřihovala spoustu medvídků z balícího papíru a začala je lepit do připravených "chlívečků".
Po té jsem si vzpomněla, že mám někde zubaté dekorativní nůžky, takže bych mohla okraje taky ozdobit. Pak už stačilo jen udělat děrovačkou dírku a nastříhat provázky. Cedulky samozřejmě nemusíte mít ani na provázku, stačí je jen vložit pod stuhu u dárku a takto je máte vytvořené za chviličku. Navíc takové tvoření je vždycky příjemně uklidňující a berte to jako relax v předvánočním shonu. 
Já už to mám jako tradici a každý rok vyrábím kartičky jiné a všimla jsem si, že si je moje holky pak schovávají a nevyhazují je spolu se spoustou "odpadu" z rozbalování pod stromečkem.


Tak snad vám tyhle rychlotipy příjdou vhod a já zase spěchám o dům dál, ještě mě čeká spousta práce a musím běžet předat dárky kamarádce a dělat ten salát a vývar a ty dárky balit.......:-D


Přeji Vám nádherné vánoční svátky!!!!!!!

14 komentářů:

  1. Máš zlaté ruce:-) ta pohoda, co z toho číší!
    My to máme letos adrenalinové. Všichni jsme lehli s nějakým nechutným virem. Dárky nezabalené, stromek nenazdobený, ještěže večeři jsme si rozdělili a já mám na starosti jem řízky. Takže jdu si cvaknout dvojitý brufen a všechno to musím stihnout!
    eM, krásné a pohodové vánoce Tobě i holkám!!!! A hlavně, ať jste zdravé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tutto moc děkuju!!!!!!! To mě fakt těší :-)
      Ale teda mrzí mě, že Vás zkosila nějaká nemoc zrovna na vánoce, ale hlavně ať virus brzy odejde z domu a užijete si klidné svátky, však ono nezáleží na té formě !-)......Držte se moc!
      Přeji taky hlavně to zdravíčko!

      Vymazat
  2. No a ja bezim varit pokevku. Uplne jsem na ni zapomnela. Jeste ze koukam na tvuj blog. Zase mi pomohl.

    Mej se krasne! Ty kosicky bych si dala,hlavne ty nugatove.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko tak to jsem ráda, že ti aspoň takto blog posloužil zase. :-DD
      Měj se moc krásně a nádherné svátky!!!!!

      Vymazat
  3. máš to nádherný eMi, kéž bych měla letos čas taky vyrábět, fakt jsem ho nenašla. Obdivuji tě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Medu moc děkuju za takovou chválu!!! Já zas obdivuju Tvé cukroví!!!! Každý rok se ten čas hledá těžce, asi bych musela začít řešit vánoce už v září a to se mi nechce :-)

      Vymazat
  4. Krásné svátky i Tobě. :) Já tradičně dělám cedulky úplně obyčejné, čili papírek se jménem a dírkou, a fungují taky dobře. Teď jsme dodělali br salát, tak už mám taky dneska padla. Čokoláda vypadá skvěle, až budu zase schopná jíst oříšky a neudusit se u toho (kašel je kašel), nejspíš to vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. An ono to úplně stačí, hlavně že cedulky splní funkci, já jsem holt hračička :-D......Jéjda a ať se kašel brzy vyléčí, pravda oříšky hodně škrábou :)...Krásné svátky An!

      Vymazat
  5. Jelikož Vánoce u nás budou s ohledem na události až příští týden, tak se tu aspoň kochám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo tak ať jsou ty vaše pozdější vánoce hlavně plné pohody, ono tak ani nezáleží na termínu, jako na tom, jaké si je uděláte :-)) A děkuju!

      Vymazat
  6. Marci - šťastné a veselé!!! A hlavně - pohodové!!!! L.

    OdpovědětVymazat
  7. Tie sú tak nádherné. ja som tento rok tiež vyrábala a tiež na poslednú chvíľu, no doslova na poslednú (hodinu pred odchodom k svokrovcom) takže som len neoriginálne použila "free printable" :-( Ja ako tvorivá duša sa za to hanbím, no na budúci rok to určite napravím!

    OdpovědětVymazat
  8. Suzi děkuji moc! Vůbec se nemusíš stydět, právě proto že jsi tvořivá duše, tak prostě občas můžeš využít zkratky, u nás doma tentokrát nebyly k dispozici žádné "printable", ale když jsem byla kolikrát někdy ve spěchu použila jsem je taky :-)))) a jsi dobrá, žes to připravovala hodinu před odchodem! Užívej si krásné volno a pohodu!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate