pátek 28. června 2013

eM fotografuje: Z arboreta



Už hrozně dlouho tady nebylo nějaké to "krmení" jen pro oči a tak dneska Vám nabízím "menu" z arboreta Nový Dvůr u Opavy, kde jsem byla už více než před měsícem. Pokud bydlíte někde v dosahu určitě doporučuji tento nádherný rozsáhlý park navštívit  - je to krásná procházka a rodinné vstupné lidové 90 Kč.
Info více ZDE
Nejvhodnější doba k návštěvě už pominula, protože toto arboretum se specializuje na rododendrony a azalky (moje kvetoucí fotky jste mohli vidět ZDE)  - začátek května a cca do poloviny května si určitě označte v kalendáři každý rok (jako já), pokud se chcete kochat nejrozmanitějšími květy - různých barev a velikostí..... Ale návštěvu doporučuji i kdykoliv jindy, protože arboretum je plné cizokrajných stromů a dřevin a děti si určitě zapamatují mini ZOO, kde si můžou nakrmit kozy a okouknout prasátka atd (pro panelákové odrodilce prostě zážitek :).



A protože jsem v tomto arboretu byla už několikrát v průběhu let, mám odsud i krásné fotky, na kterých porovnávám, jak mi rostou děti. V parku totiž leží kmen velmi staré a letité borovice, která má průměr cca metr a víc, a u toho kmenu jsme poprvé vyfotili naši nejstarší dceru, když měla tři roky - teď s odstupem času ji vyfotit v patnácti letech u toho samého kmenu má určitou výpovědní i sentimentální hodnotu a ráda ty fotky porovnávám ve stylu ....tak jde čas.....
Bohužel nejsem oprávněna zveřejňovat fotky svých dětí, takže nemůžu sloužit i ilustračně, ale mámy jistě pointu příběhu pochopí i tak :-)

Takže trochu té "rostlinné potravy" pro Vaše oči: Jak se Vám líbí?


Detaily mě baví a zelená je dobrá pro oči :)

 V arboretu neuvidíte jen nádherné květy, ale i melancholicky působící
odumřelý strom na pozadí bouřkových mraků...




Fotit detaily listů v protisvětle mě nikdy neomrzí....

A co Vy navštěvujete arboreta, botanické zahrady či parky nebo máte raději ZOO?



20 komentářů:

  1. Ještě více než laky na nehty mě baví fotografování, tak tohle je něco pro mě. Takhle člověk vidí, jak se fotograf dívá na svět. Do Zoo i botanické občas chodím ale přitom ona stačí i naše zahrada. Je tam spousta objektů k zachycení. Dovoluji si tě pozvat do své galerie na rajčeti, když budeš mít čas a chuť, klidně nakoukni :)

    www.hancule.rajce.idnes.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme podobné zájmy :-D i mě baví focení víc než lakování, ale baví mě i fotit lakování !-). Já hodně ráda fotím makro, takže mi kolikrát stačí vyjít jen z domu, vytáhnout makropředsádku a mám spoustu obyčejných námětů, které se změní v pěkné fotky :)
      Zahradu nemám, tam bych se vyblbla, ale stačí mi i moje lodžiová zahrádka :)...
      Díky za odkaz určitě se ráda podívám.
      Na rajčeti jsem taky tady:
      http://mfrohlichova.rajce.idnes.cz/

      Vymazat
  2. Jsem hladová a chci vic rostlinného papáníčka pro oči .))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je Nikolko pro mě velká motivace :). Díky moc! Budu se snažit opět zasytit Tvůj hlad po rostlinné výživě :-). Kytičky totiž fotím nejradši, až jsem tím možná už nudná !)...

      Vymazat
    2. Tak jsme nudné spolu :) Já nejradši kytičky a západ slunce :) Mňam mňam už se těším :)

      Vymazat
  3. Líbí! Moc!!! Ráda si projdu víc takových článků od tebe včetně tipů na výlety, těch není nikdy dost :)
    Zrovna se rozhoduju a vybírám, kterou zrcadlovku si pořídím, protože se chci naučit fotit, tak doufám, že jednou budu umět podobně dobré snímky. Nechceš někdy napsat, s čím fotíš ty? Určitě bych nebyla jediná, koho by to zajímalo:)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že chytám své milé čtenářky i na fotečky nejen na kosmetiku hihi...Já jsem hrozně zaujatá, takže nevím, zda bych Ti správně poradila s výběrem zrcadlovky, ono totiž hodně záleží na tom, co od ní čekáš, vzhledem, tvarem počínaje, cenou nekonče atd. Zde v článku můžeš vidět můj foťák jak vypadá:
      http://emeverydaylife.blogspot.cz/2013/03/jaro-novou-optikou-olympus-pen-aneb.html
      Fotím Olympusem PEN, což není pravá zrcadlovka ale tzv. mirrorless zrcadlovka - česky zrcadlovka bez zrcadla. Miluju ho, takže mě jiné nezajímají, líbí se mi retro design i to, že má relativně malé tělo, není tak neskladný jako velká nabušená mašina - (nemám moc ráda design ala Nikon - přiznávám:),ten můj má spoustu režimů, umělecké i běžné, vestavěný blesk, můžu si dokoupit i hledáček (ale zatím mě ta investice neláká)dělá fantastické fotky a to nemusíš být žádný mistr fotograf - k tomu Ti drahý a vynikající foťák nedopomůže - spíš Tvoje oko a ruka :-D...Každopádně díky moc za zájem Veru, pokud budu schopná napíšu odpovím, co Tě bude zajímat:-)

      Vymazat
  4. Á, moje spolukomentátorka je na tom jak já! Teď se mi naskytuje možnost koupě zrcadlovky, jenže já už mám vzhledem k možným financím vybráno. Nikon D3200. Snad se to podaří během příštího týdne, protože bych už si jí pak mohla vzít sebou na focení ke kamarádovi na jih Čech.....a teď k fotečkám. Jsou moc pěkné ale měla bych jen tedy za sebe připomínku. Já vím že ráda upravuješ fotky, ostatně i já, ale u těch kytičkových bych nepoužívala žádné barevné nádechy, zkresluje to jejich přirozenou barvu....ale je to můj názor, ty se jím vůbec nijak nenechej rozházet. Používám ráda tyhle barevné filtry ale spíš na architekturu nebo krajinu. I když teď v Přízemních jsem je použila na trávu asi taky dvakrát nebo třikrát.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to teda fandím ať je zrcadlo brzy doma a můžeš hned za čerstva udělat pořádnou zátěžovou zkoušku :-D!!!. Nikon 3100 jsem měla v ruce, je celkem šikovný i relativně lehký, fotil jako po másle, ale jak jsem psala nebaví mě design Nikonu :-D...Jó a k fotečkám samozřejmě čekám připomínky, na to je tu mám. Já Ti rozumím, co myslíš, ale já tyhle stylizované fotky dělám záměrně, samozřejmě se snažím to nepřestylizovat, ale protože fotím nejvíce kytky, tak už mě neláká jen dokumentovat a interpretovat přirozené barvy, to bych měla furt dokola stejné fotky :-D, ale snažím se to už posunout někam jinam - více to vyzelenit nebo udělat "okraje", manipulovat s barvou a dodat tomu ňákou emoci atd....No jo moc kecám, já vím !-D)

      Vymazat
    2. Já sama za sebe mohu NIKON doporučit. Mám D60 od roku 2008 a bez závady (musím zatukat) jen by potrenoval vyčistit prach na snímači, jenže se mi s ním nechce rozloučit na delší dobu. Kdybych nedej bohu odešel do věcných lovišť tak určitě se k tyhle značce vrátím.

      Vymazat
    3. Tak to klobouk dolů, že tak dlouho drží :-D, já ten můj Olympus mám teprve od loňska :-D přesně rok - jo ten snímač by občas chtělo vyčistit, ale já bych taky bez foťáku nevydržela - asi ani den :-)

      Vymazat
  5. Ahoj Marci, díky za krásnou procházku!! Fotky jsou super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alis, je mi potěšením!!! Měj se krásně!

      Vymazat
  6. Ahoj eM, opravdu pastva pro oči. V Novém Dvoře jsem byla několikrát, ale nikdy v době kvetení azalek a rododendronů. Jednou to vyjde:)
    Obojí (arboreta i ZOO) mají pro mě své kouzlo. Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc tuttobene, tak to jsem ráda, že jsi tam taky byla a víš o čem mluvím (fotkama :). Určitě to vyzkoušej v tom květnu - je to krása :)....U nás je ZOO prostě tradiční rodinný výlet - nejvíce si tam užijou děti, ale i já mám ráda zvířátka a zkouším ulovit nějaké pěkné fotky. Až nám spraví to Ostravské, tak to bude fajn :-). Hezký celý týden!!!

      Vymazat
  7. Taky jsem si teď hrála s kytkovejma fotkama, tedy spíš jen s listovejma a kapičkovejma. Taky fotím většinou kytky, spíš se snažím o jiné pohledy nebo výřezy aby to taky nebylo pořád stejně....ale třeba u nádražních co jsem dělala při návratu domů jsem si taky hrála se zabarvením....

    OdpovědětVymazat
  8. Čistá krása. Jak vždy nádherné fotky a milé povídání. Tohle prostě miluju. Mne to stále také láká do Botanické, nemohu si pomoci. Krásný týden! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Jane, Tvůj komentář mě vždycky potěší.Botanická je vždycky velké lákadlo :-). Měj se krásně!

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate