pátek 21. června 2013

eM vaří podle Itala: Pasta Aglio Olio & Vyhlášení vítězek 2. GA

V dnešním článku spojím dvě příjemné věci dohromady - kuchtění a rozdávání dárečků z mé 2. giveaway.

Nejdříve si dáme to kuchtění, ať jste trochu napnutí :-D....



Rozhodla jsem se založit novou nepravidelnou rubriku kuchtění: vařím podle Itala.
Mám totiž moc ráda italskou kuchyni a pohodový styl a fajnou italsko-českou řeč Emanuela Ridiho.
Jeho pořady v televizi mě hodně bavily, teď je sjíždím na internetu a jeho kuchařku jsem dostala k vánocům (zatím teda jen jednu....). Mým snem je zajít si do jeho restaurace...
A jak nápad vznikl: Více než samotné vaření mám asi ráda prohlížení si krásných obrázků jídla :)...a tak jsem si tak prohlížela a prohlížela, až jsem si řekla, že spoustu jednoduchých receptů bych chtěla vyzkoušet "v přímém přenosu". Moje kuchařka je teď plná lepíků, kterými jsem si označila jednotlivé recepty a předsevzetí vařit pro svou rodinu i pro Vás podle Itala je na světě..
A dnes si dáme asi nejlehčí a nejrychlejší recept na skvělé špagety s česnekem, který zvládne každý: Pasta Aglio Olio (případně e Peperoncino...)



Tento recept je úžasný v tom, že si vystačíme s minimem surovin a výsledek je skvělý. Je to tak rychlé a výborné, že tento recept dost často vařím k večeři.


Ingredience:
400 g špaget
1 dcl olivový panenský olej extra virgin
(2 čerstvé chilli papričky nebo sušené)
16 stroužků česneku
3 hrsti mořské soli do vody na špagety
hrst petrželové natě
Tak zní předpis receptu od Emanuela.

Já jsem vařila z poloviční dávky - tj. 200 g špaget a 8 stroužků (vystačilo to na večeři pro mě a moje 2 dcery). Manu doporučuje vodu hódně osolit, určitě to udělejte, i když pak ve vodě po špagetách nebudete umývat nádobí jak bylo tradicí u italských babiček :) "škrob z těstovin totiž nejen zbavuje nádobí nečistot, ale má i bělící účinky".

1) Takže si dáme vařit špagety - al dente.
Dobrý tip z kuchařky - mrknout na obal a zjistit, jak dlouho se ty Vaše špagety mají vařit jestli 8,10 nebo 12 min - čím déle se prý vaří, tím kvalitnější mouka v nich je. (tvrdá pšenice semolina je samozřejmost:)

2) Mezitím co vaříme špagety, dáme olej do hrnce a osmahneme na tenké plátečky nakrájený česnek, opatrně né moc zprudka, aby se česnek nespálil - mění rychle barvu i chuť. 

Pokud chcete pálivou verzi pro všechny, dejte k česneku osmahnout i chilli papričky.. Já si to nemohla dovolit, vzhledem k tomu, že pastu jedly i děti.

3) Pak už stačí do hrnce k česnekové "omáčce" přidat jen slité špagety, nevadí i trochu vody ze špaget, chvilku orestujeme, aby se ingredience propojily.
Přidáme k pastě petrželovou nať.

A já jsem si do své vlastní porce přidala ještě sušené chilli papričky z mlýnku....

Vůně tohoto naprosto jednoduchého jídla se bude linout přes celou vaší kuchyň. Já osobně mám moc ráda petržel a ta tomu dodala ty správné aromatické grády - vůně česneku a petržele byla úžasná.
Bohužel mým dětem, jsem se petrželí vůbec nezavděčila naopak jsem je asi odradila - to je totiž poprvé, co jsem dělala tento recept přesně podle Manu a ten si žádal petržel....Eee, moje děti petržel nepapat, takže se vrátím ke své variantě a budu opět dávat jen sušenou bazalku, tu moje děti rády mají....



Poslední tip: Toto je skvělý základ na další recepty na pastu - mě to takto jednoduché stačí, ale když si to chci trošku přibarvit, dám k česneku lehce osmahnout cherry rajčátka a je na světě další jednoduché a výborné jídlo.
Protože já těstoviny prostě "žeru" :-)


A co Vy - podle koho vaříte? Taky máte tak rádi těstoviny?
-----------------



A nakonec příjemná povinnost oznámit vítěze giveaway. Musím říct, že všechny Vaše odpovědi by si zasloužily dáreček - ale protože tentokrát je BioBeautyBox by eM jenom jeden (příště to zas bude třeba jinak) může být jen jedna vítězka. 
Některé Vaše odpovědi mě až dojaly, některé hodně pobavily a všechny moc potěšily. Jsem moc ráda, že jste se na můj popud zasnili a napsali, kde byste rádi jedli, meditovali, milovali a studovali. Myslím, že bychom se na spoustě míst mohli klidně potkat, protože některé naše snové destinace si byly podobné. 
Zvolila jsem metodu losování z kouzelné mísy, protože vybrat z takových krásných odpovědí bych sama nedokázala.



A jak jinak, na losování dohlížela z okenního parapetu Eša, zvědavá a všudepřítomná :-).



A vítězkou se stává Evelína a získává 1. BioBeautyBox by eM.
Ale protože mi bylo líto těch ostatních krásných odpovědí ještě jsem nakonec vylosovala dvě děvčata, které ode mě dostanou malou pozornost a jsou to Gleys a Ela.
A ještě to není konec: tradiční děkovací balíček od eM dostává VendyW.

Všem Vám děkuji za účast a odpovědi a Vy, které jste nevyhrály nevěšte hlavu, další soutěž zase bude příště...Zůstaňte naladěny s eM.

33 komentářů:

  1. Manu je úžasný :) pasta aglio olio patrí medzi moje stálice, hlavne keď sa mi nechce nič vymýšľať :) Moje kuchárske inšpirácie nachádzam všade (časopisy, TV, internet), ale veľa receptov mám od mojej talianskej ex tchýně, ktorá bola ako osoba príšerná, ale skvelá kuchárka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, když nechci nic vymýšlet, česnek a špagety a oliváč jsou doma vždycky. Já taky inspiraci beru všude možně - blogy, časáky Food a Apetit,net...:).
      Téda, ale ty máš přímo ryzí zdroj pro italskou kuchyni...No, jo tchýně málokdy bývají příjemné osoby :-D

      Vymazat
  2. Ahoj Marci, mňam, špagety podle Itala vypadají moc jedle. Italskou kuchyni mám moc ráda! Marci, užij si krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis to jsem ráda, díky!!! Měj se moc krásně!

      Vymazat
  3. Ahoj eM, vařím přece podle eM! to je jasné:D A ano, ráda vařím podle eManuela, Nigelly a Jamieho a taky podle pana Cuketky a nově Margaretky a hlavně mojí mamky. Inspirace je spousta, díky za ni.

    Výherkyním moc gratuluju a jelikož vím jak si dáváš na dárečcích záležet, už teď vím, že udělají velkou radost. Krásný víkend:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tééda, tutto, Ty jsi mě teď na tuty dostala :-D. A já zase vařím podle tuttobene - však itali sú jedna rodina né :-D...Ale ze všeho nejdřív byl Jamie, to je pravda, toho jsem sledovala už na mateřské, když tady nebyl ještě tak moc "profláklý" a fascinovalo mě, jak mladý kluk vaří - i on má italskou kuchařku, ale ta už je teda sofistikovaná a ty obrázky - mňam, však určitě znáš :-).
      Užij si dny volna!!!

      Vymazat
  4. Gratuluji vítězkám! Tak dlouho jsem o tom všem přemýšlela, že jsem se nakononec neúčastnila.

    Jinak petrželkou by jsi se mi také nezavděčila. Raději tu bazalku. Každopádně díky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti díky za gratulace - každopádně doufám, že se zúčastníš příště - já vím bio není úplně pro Tebe, ale neboj, příště vymyslím něco zase pro všechny :-D....
      Já tuším, že ta petržel by vadila spoustě lidí, ta bazalka je úplně ideální :)

      Vymazat
  5. itala v kuchyni jsem vždycky hrozně ráda sledovala na primě .. škoda že už skončil :( Aglio olio miluju !! .) Jen jsem ho vždycky dělala s podrceným česnekem, zkusím ho itakhle .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď sjíždím na jeho stránkách staré epizody z loňského léta s Italem a nejraději bych, kdyby zas byly nové díly :-D. Každopádně receptů je hodně. Já česnek zase většinou krájela na drobno - teď to bylo přesně podle Manu :-D

      Vymazat
  6. Teda eM jednoduchší recept som asi ešte nevidela. JA sa vo varení cestovín práve moc nevyznám a teda som nepoznala ani tento receptík, ale už som oznámila priateľovi, že ho vyskúšame;)A určite sa budem tešiť na ďalšie inšpirácie. Čo sa týka giveaway je to od teba strašne moc milé, ďakujem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu jednodušší recept na pastu už není :-D. Určitě vyzkoušej, budu ráda, když napíšeš jak Ti chutnalo a jak Tě to bavilo :)....Ještě mi prosím napiš na email Tvou adresu, ať můžu dárečkování uskutečnit :-)...Díky za milé komentáře!

      Vymazat
  7. Ital byl u nás v kuchyni svého času taky jako doma :) Taťka ho zbožňuje.
    Mně tenhle recept nikdy moc nelákal, na můj vkus moc málo surovin, ale... hmm, prubnu. Ze svýho minima ingrediencí, který mám teď k dispozici, by to mohlo i vyjít. A hlavně ten hlad... uff, jdu si něco uvařit! Tvoje příspěvky si zakazuju číst, když jsem hladová :D
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. J,j hlad je nejlepší kuchař :-DDD. Tak určitě dej vědět, jestli Tě ten recept nakonec potěšil a chutnal, nebo i nadále budeš chodit kolem něho v bezpečné vzdálenosti...Promiň Veru, že Tě pokouším :), já to teď v tom horku mám spíš naopak, vůbec nemám hlad jen furt piju a dokonce i do mého oblíbeného salátku s dipem se musím nutit - aglio olio je teď maximum, co jsem schopna v tom horku uvařit...Krom toho, že raději v devět večer peču ovocné koláče :-DD

      Vymazat
  8. Já jsem vyhrála? Och, ach, jejdááá!!! Přiznávám, že vůbec netuším, co je v receptu, ale já jsem vyhrála!!! Po tak děsně děsném týdnu nadutě prohlásím, že to je snad zasloužené :D. Kecy v kleci! Moc děkuji, Marcelko, a adresu k Tobě míří mailem. Och a ach!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem Tě mohla potěšit! Gratuluji Evelínko.

      Vymazat
  9. Zdravím eM :), ach, těstoviny... Já takový milovník jednoduchých jídel. S tímto si naprosto vystačím. Miluju Italskou kuchyni. Máš krásné spaghetti, dokonalého kocourka a krásné lakování. Gratuluji vítězkám! :)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jane, díky opět za moc milý komentář! I já si vystačím jen s těmito ingrediencemi - v jednoduchosti je krása :-)...

      Vymazat
  10. Gratuluji výherkyním :)na Itala jsem taky vždycky koukala, ale nic jsem ještě od něj nezkoušela, budu muset napravit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě něco vyzkoušej, recepty nejsou složité, hlavně záleží na těch ingrediencích a jsou to opravdu "letní" jídla :-)

      Vymazat
  11. No to vypadá úžasně! Já jsem něco podobného dělala, ale dávala jsem do toho ještě sušená rajčata :)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na sušená rajčata se chystám, díky za připomenutí :-D. Tvůj recept s těmi rajčátky musel být dokonalý!

      Vymazat
  12. Recept se teď akorát po návratu z běžeckého okruhu bude hodit! Málo surovin a můj oblíbený česnek mezi nimi. To nemůže dopadnout špatně. Podle Itala nevařím, prakticky ho neznám. Mrknu někam do televizního archivu. U nás jede arabský kuchyně a pak všechno, kde je hodně zeleniny.
    Přeju pěkný večer a hezký následující týden!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ital je známý hlavně v česku :-). Vzhledem k tomu, že hodně cestuješ, tak se nedivím, že ho neznáš.
      Podívej se na jeho stránky zde:
      http://www.sitalemvkuchyni.cz/
      Jinak arabskou kuchyni moc neznám, ale teď jsem si zamilovala kari a zázvor v jídle :-) a zeleninu můžu v jakémkoliv množství :). Díky za přání a měj se moc krásně!!!

      Vymazat
  13. zrovna jsem zavřela dveře za pošťačkou, která mi přinesla překvapení ;-) ještě jednou moc děkuji za kosmetickou pozornost a to melounové tělové máslo, to je úžasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že zásilka dorazila rychle a že se Ti líbí. Souhlasím, to máslo se moc povedlo, už mám taky doma jeden exemplář :-D a asi u jednoho nezůstane :)...

      Vymazat
  14. VendyW gratuluje a děkuje. A zatím čeká...;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Vendy, poslala jsem Ti mailík, ale nevím, jestli se cestou někde neztratil - prosím napiš mi svou adresu do mailíku, ať můžu balíček poslat - čeká jen na Tebe :-D.Pa

      Vymazat
  15. Tak jsem si dnes navařila. Oceňuju dobu přípravy, dvacet minut se vším všudy, ani minutka navrch. A jo, dobrý to bylo. Určitě jsem to nejedla naposledy :) Jen toho musím sníst víc než obvykle, protože mě to až tolik nezasytilo (nj, jsem masová, aspoň kousek prostě potřebuju, abych za hodinu nehladověla :D ) S tatínkem jsme se na těstovinách vždycky vyřádili a vymýšleli neskutečné kombinace, tak možná se to opět projeví a příště tam nacpu kousek gran moravie, příště na tenko pokrájené olivy, týjo a sušený rajčata by byly boží! No, ale to už jsou zas věci, co doma pokaždý nejsou. Takže tak. Pochopila jsem podstatu receptu, to se taky hodí :)))
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi mě moc Veru potěšila, že jsi to zkusila!!! Souhlasím s tím, že se člověk až tak nezasytí - je třeba větší porce, toš ale na ten večer se stejně prý nemá moc jíst :) - jako oběd to asi na dlouho stačit nebude. Oni totiž tu pastu Italové fakt berou jako předkrm - já bych si klidně dala několika chodový oběd, ale to by mi ho musel někdo uvařit :-). Souhlasím, že ty sušený rajčata budou boží - do toho určitě půjdu, a mezi náma je to základ, a jsem pro tam dát, co má kdo rád i ten sýr, olivy nebo třeba mleté maso, i když to už zavání spíš boloňskými špagetami, ale no a co :)? Měj se krásně!!

      Vymazat
    2. Jo, to je pravda, oni se pak ještě nacpou rybičkama a pizzou a salátem a navrch kopec zmrzliny :)
      No a dneska jsem ve stejném časovém limitu 20ti minut ukuchtila podle Itala carbonara, a to je ovšem taky delikatesní! A v k večeři si teď dělávám bruschettky, v Tescu měly v akci výborná soudková rajčata (kilo za dvacku? beru! a jsou fakt chutná)... já tu Itálii prostě miluju po všech směrech. A co se kuchyně týče, tak obzvlášť!
      Verunka

      Vymazat
    3. Hm o italském jídle bych se mohla bavit pořád. Carbonara nemají chybu o tom není pochyb (jen těch vajec!:). Ty bruschettky jsi mi úplně vzala z úst, plánuji je taky tady popsat - je to takový luxusnější toast - a jestli už konečně začíná pořádná rajčatová sezóna, tak nebudu jíst asi nic jiného než "chleba" s rajčaty :-). Úplně jsi mě nalákala a tak zas budu muset jít otevřít tu kuchařku a něco vykutit :)

      Vymazat
  16. Tak! Konečne som kuchtila tento receptík podľa Em a Itala:) Konečne sa mi podarilo vypestovať si vlastný petržlen, takže nebol problém, trošku som to síce prehnala s chilli a ešte teraz mi horia ústa:)))) Je to naozaj jednoduché a dobré..

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate