pátek 7. června 2013

Minutkové vaření s eM

Zdravím Vás při pátku!

Pokud čtete mé články tak nějak pravidelně, tak jste si všimli, že v květnové bilanci jsem dělala narážky na svoje "zdravé" stravování a stejně tak i v lakovacím článku jsem se zamýšlela nad nutností pestré stravy, aby byl člověk nejen zdravý, ale i krásný :-).... Dnes Vám tedy přináším svoje tipy...




Nečekejte žádné speciality šéfkuchaře. Já mám všeobecně problém s tím, že se dost odbývám a nechce se mi pro sebe vařit pestrou stravu, ale už jsem to musela opravdu přehodnotit. Nemůžu stále chodit jen na čerstvé pečivo vedle do pekařství a tak jsem si začala chystat obídky a svačiny do práce, nebo uvařím rychlou večeře pro celou rodinu - nejlépe, aby byly pokrmy pestré hodnotově i barevně (což se slučuje)...a netrávila jsem příliš času v kuchyni :-)
Většinou mám v práci studený oběd, protože ten teplý mě prostě uspává, a raději si nacpu bříško něčím teplým na večer a v klidu trávím...

Tyto tipy jsou myslím hodně vhodné jak pro studenty, tak pro vytížené maminky od rodin, které nebaví trávit hodiny v kuchyni, ale potřebují dobře jíst... Převážně tady najdete návody na studenou kuchyni, dovolila jsem si to proto, že je kalendářně přelom jara a léta.....
Každopádně nejím jen studenou kuchyni, mé další oblíbené jsou teplé polévky na večeři, ale to už taky víte....

Nejraději mám zeleninu a těstoviny, takže často stačí nakoupit ingredience dle chuti či nabídky a jen namíchat s těstovinami a olivovým olejem:


"jarní design" :-D
polníček, ředkvička a balkánský sýr, 
olivový olej, pepř z mlýnku nesmí chybět nikdy

torteliny a jiné plněné těstoviny
+ cherry rajčátka, polníček, olej a pepř

orestovaná zelenina - paprika, rajče a olivy na bazalce a olivovém oleji
a pak už jen přidat vřetena 
(výborný i za studena samozřejmě)

Ale jím taky maso nebojte - nejméně náročné je prostě koupit kuřecí řízek, nakrájet ho na kousíčky, naložit, pak zprudka osmahnout a je to.....
já mám moc ráda koření Gyros od pana Kotányiho a trošku papriky, pepře a soli....případně bylinkovou verzi s provensálským kořením, pepřem a solí


pikantní kuřátko - gyros+paprika
a olivy a rukola jako doprovod

bylinkové kuřátko provensal
a cherry rajčátka s rukolou
a dip

kuřátko s jarní cibulkou a oblíbeným kořením gyros tentokrát bez papriky
s hranolkami z okurky a skvělý česnekový dip


primitivnosti se meze nekladou :-D
dokonalá vřetena uvařená all dente a orestovaná s vajíčkem
přidat rajče, olivy, šunku a ledový salát...
(a oběd do práce mám hotový)

Dipy hrají v mém studeném "nevaření" velkou roli, protože z majolky mi bývá těžko, i když ji mám ráda....... a kdo by se páral s omáčkou :-)
Často mi ke štěstí stačí jen "chroupat" ledový salát s oblíbeným dipem.
Základem mých dipů je kysaná smetana (15% :), pepř a sůl
- pak už jen vyrábím varianty - s nastrouhanou nivou (může být i jiný sýr),
s česnekem (ten si do práce ale nenosím :), s bylinkami (co zrovna roste), s koprem (nejoblíbenější u nás doma - verze tzatziková)
Až bude ta pravá sezóna paprik a rajčat, budu si vyrábět i paprikovo-rajčatové a hrozně chci konečně zkusit to guacamole.....

Tohle vypadá spíš jako přílohy, já vím, ale můžou se jíst i samotné a zasytí nebo k nim prostě uděláte minutkové maso, viz výše...


domácí bramborové hranolky na olivovém oleji s tymiánem smažené na plechu v troubě,
(dělám i verzi z mrkve či celeru)
 zelenina jako "obloha"
a s koprovým dipem
(pozor je to dost syté - u nás stačí 2 brambory na osobu :)

a zase brambory - tentokrát kaše
brambory a mrkev uvařené do měkka s 2 stroužky česneku
rozmačkané, našlehané do kaše (samozřejmě s mlékem a máslem)

orestovaná cibulka na trošce hnědého cukru je "třešinkou na dortu"
mě to ke štěstí stačí :-)

Tak jak se Vám ty moje "minutky" líbí?
A co vaříte Vy, když nechcete moc kulinařit a potřebujete rychlou svačinu, oběd či večeři - jaké máte rádi kombinace salátů atd?

A taková malá hudební vsuvka na konec: kapela Umakart (s frontmanem z kapely Priessnitz) a jejich písnička "A venku zase prší", kterou si pouštím vždycky když prší, a že teda prší dost často.....







26 komentářů:

  1. Díky za tento článek. Od pondělí jsem to trochu odbývala, ale musím si zase dělat obědy a budu. Ty tvé recepty jsou všechny skvělé, přesně takové mám ráda. Jedinou výjimkou je kopr, ten opravdu ne a ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, tak to jsem ráda, že se Ti minutky líbily. U mě je to opravdu nešvar - to odbývání, tak se opravdu snažím - sama sebe nutím :-)..Jsem si vědoma, že kopr nemá hodně lidí rádo, tak jsem radši napsala i jiné dobré alternativy - cokoliv máš ráda si můžeš do dipu namíchat - kolikrát stačí jen ta pažitka :-)..

      Vymazat
  2. Ach jaj, a zasa som hladná :D Neskutočne dobre to všetko vyzerá. Kuracie mäsko na podobný spôsob vie perfektne urobiť moja sestra, to si nikdy nenechám ujsť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D. Díky moc, jsem ráda, že se Ti líbí. Je pravda, že kuřecí maso se musí umět dobře okořenit, protože samo o sobě je bez chuti....a když má Tvoje sestra to správné know how, tak to je super:)

      Vymazat
  3. mňáááám! já snad sním monitor! :D nejvíc jsem slintala nad tou bramborovou kaší s mrkví, tak málo mi stačí ke štěstí :D když nevím, co bych uvařila, nechce se mi nebo nemám čas, tak dělám rizoto jen se zeleninou, to mám už roky ověřený recept a je to za chvíli ;) nebo špagety s omáčkou z čerstvých rajčat a bazalky, to je taky hned ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Díky moc!! Potěšila jsi mě - říkala jsem si, jestli to nebude vypadat divně, že tu dávám jen kaši, ale fakt mi to chutná a jsem ráda, že Tobě taky...rizoto je skvělé, je pravda, že rýži teď moc nevařím, musím to napravit :-) a špagety to je moje velká láska...

      Vymazat
  4. Milá eM, mluvíš mi z duše. Nejraději mám takováto jednoduchá jídla. Poslední dobou jím jen takto. Naprosto mi to vyhovuje, nepotřebuji nic složitého. Díky za super tipy :)Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jane! Jsem ráda, že jsem se Ti trefila do chuti..já myslím, že v té jednoduchosti je prostě krása - i v jídle....Krásný víkend!!!

      Vymazat
  5. Marcelko to jsou dobroty. Vařím hodně podobně, miluju polníček, rukolu a veškeré jarní lupení a ted si ho dost užívám. Dneska budu obědvat celerové hranolky, dipy dělám z jogurtu a bylinek, do toho dávám lžíci majolky aby byl tučnější, zakysanou smetanu totiž miluju jen tak a nechce se mi ji "kazit" a radši ji sním potom jako dezert třeba s malinami. A děkuju za tip na kaši s mrkví, jsem mrkvožrout, můžu ji ve všem, hlavně tedy pečenou nebo vařenou, takže to zkusím přidat k bramborám do pyré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá An, díky moc, tak to máme opravdu podobný baštící vkus..zkusím i Tvůj dip z jogurtu - já mám ráda hodně ty opravdu smetanové jogurty, ta lžíce majolky je dobrý nápad (tu bych snesla :)...A mrkvožrout jsem taky už odmalička jsem milovala dušenou mrkev, kterou většinou nikdo rád neměl. Ty mrkvové hranolky jsou taky super a do kaše vlastně můžeš přidat různou zeleninu...Měj se krásně!!

      Vymazat
  6. Ahoj MArci, naprosto dokonalé dobrůtky, jídlo i pro oči :). Úplně podle mého gusta..rychlé vaření. Tahle jídla mám moc ráda a saláty vůbec. Marci, užij si krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alis, díky moc, od takové expertky na vaření je taková pochvala opravdu pocta :)...přesně tak - v kuchyni rychle, jasně, výstižně )...Měj se moc krásně!!!!

      Vymazat
  7. Teda to je nádhera, mám chuť úplně na všechno a to mám po včerejším rozlučkovém večírku s kolegou žaludek dost na vodě :D hlavně ty salátky jsou super, ředkvičky a balkán já miluju i když dohromady mě to nikdy nenapadlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Markétko! Jó to znám oslavy a následný žaludkotřes :-D...Já totiž hrozně miluju taky balkán, tak pořád zkouším s čím se snese :-D a moc dobře ochutí zeleninu celkově, protože je slaný a má takovou tu "svou" chuť....

      Vymazat
  8. Mňaam to bych si všechno s chutí dala!:) nejím moc maso, ale ty těstovinky a salátky jsou k nakousnutí! Mám teď menší krizi osobnosti, co se týče vegetariánství, od dětství jím miniporci masa tak jednou za 2-3 měsíce, nikdy mi extra nechutnalo. Nedávno jsem ale slyšela o případu miminka, které kojila matka vegetariánka a které zemřelo na nedostatek výživy v mléku:( nevím, co je na tom pravdy, ale hrozně mě to vyděsilo a nevím, kterým informacím mám teď věřit:( sestavujeme si s přítelem zdravý jídelníček a nejsem si jistá, jaký poměr by mělo maso představovat:) nejraději bych tam nedala žádné, ale jak říkám, jsem teď vyšokovaná :D

    www.lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Petro!! Já mám saláty moc ráda...Tak k té krizi: co Ti tak můžu říct, jen to, co jsem sama zažila. Předtím než jsem otěhotněla jsem byla chvíli vegetarián, cca rok, ale jakmile jsem otěhotněla, tak jsem začala jíst maso - měla jsem totiž potřebu ho jíst, měla jsem nehorázné chutě a potřebovala jsem hodně energie - tak jsem to cítila. Jinak běžně nejsem typický masožrout: nepotřebuju mít maso každý den, ale aspoň jednou týdně ano. Pokud Ti maso opravdu nechutná (zkus třeba jemné ryby nebo tak), musíš dbát na příjem bílkovin, ty jsou důležité pro Tebe i případné miminko - luštěniny, vejce, sýry, mléčné výrobky, tofu....Myslím, že je horší být vegan (říkám to správně?), který nejí maso ani mléčné výrobky, vejce - to by se třeba tělu a miminku nemuselo líbit..
      Ale každá žena je jiná a myslím, že pokud se někde stalo něco takového miminku, musela být chyba i jinde, přece se výživa dítěte hlídá u lékaře a ten by měl poznat, že dítěti chybí živiny a nařídí dokrmovat. Tohle určitě nemusí být pro Tebe směrodatné a nemusíš se toho bát, ale hold ta pestrá strava je důležitá...zvlášť v těhotenství :-D

      Vymazat
  9. Docela jsem dostala hlad:-)) Vypadá to skvěle vše:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Ajko!! I já dostávám hlad, když na to koukám :-D

      Vymazat
  10. No teda eM, tohle je přesně dle mého gusta! :) Mňam, mňam, takhle si taky vyvařuju, když zrovna není moc času - a vlastně i když ten čas je. Je to zdravé, je to pestré, je to dohromady chutné, zasytí to - co víc si od jídla přát? Takže ať mi nikdo netvrdí, že se musí odbývat fast-foody (případně "osvědčenou" kombinací těstoviny+kečup+nastrouhaná cihla), když kvalitní jídlo lze splácat za pár minut doma a o kvalitách ve všech směrech nebude pochyb!
    Nicméně, i pro mě je to inspirace, dík za ni! Kouknu sem až nebudu mít nápad, co si zrovna ukuchtit :)
    A máš to skvěle nafocené, body navíc pro fotografku!
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc Verunko, to jsem strašně ráda, že se Ti líbí i fotky i papání...Já zastávám přesně stejný názor, když jsem doma, tak dobré jídlo si namíchám za chvilku a k fast foodům se uchyluji pouze, když není zbytí a to většinou na cestách - jinak u mě vítězí domácí jídlo "do krabičky"...jé a těstoviny+kečup+cihla to úplně nesnáším :-) - přitom těstoviny miluju...Nejhorší je vždycky si vzpomenout na nějaký ten receptík a kombinaci, takže i já si tady budu připomínat až mi dojdou nápady :)....Měj se kráááásně!!!!

      Vymazat
  11. Hergot, to jsou skvěle vypadající dobrůtky. Taky začne moje sezóna salátů, už teď je mou nejoblíbenější večeří klasika, cherry rajčátka, černé olivy, paprika, okurka a nadrobený čerstvý sýr z Lidlu(něco jak Feta) zalité olivovým olejem, nebo syrovátkový sýr z téhož obchodu místo toho čerstvého. Popravdě ten mi chutná víc než mozzarella....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Vendy!! Tak tuhle klasiku taky miluju, určitě budeš mít své vlastní bio výpěstky - mňam to zas chutná všechno jinak. Já se těším na bio bedýnky - to víš, my z paneláku...:) Tak na ten sýr z Lidlu se musím podívat, sýry miluju a Lidl má velmi dobrou nabídku, třeba mám ráda Gorgonzolu, je to lepší Niva, i když dražší..

      Vymazat
  12. Hergot, to jsou skvěle vypadající dobrůtky. Taky začne moje sezóna salátů, už teď je mou nejoblíbenější večeří klasika, cherry rajčátka, černé olivy, paprika, okurka a nadrobený čerstvý sýr z Lidlu(něco jak Feta) zalité olivovým olejem, nebo syrovátkový sýr z téhož obchodu místo toho čerstvého. Popravdě ten mi chutná víc než mozzarella....

    OdpovědětVymazat
  13. Všechna jídla vypadají naprosto famózně. Děkuji za skvělou inspiraci. Já také na vaření používám už jenom olivový olej , který jídlu dodá mnohem lepší chuť než slunečnicový nebo řepkový olej, který jsem používala dříve. Olivový olej je navíc i daleko zdravější :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate