středa 6. února 2013

Péče o pleť zevnitř



Co se týče péče o pleť (včetně akné) zejména po třicítce  – nevyřešíme to jen vhodnou kosmetikou. Lékař dermatolog řekl mé kamarádce, že pleť je odrazem stavu duše...A máme to. Na duši žádný krém není :). 
Ale souhlasím. Stres je zabiják krásy. Jenže někdy prostě je život hektický - nemáme čas spát 8 hodin, nemáme kdy dodržovat pitný režim nebo jíst plnohodnotnou stravu.....To je hold život.
Ale určitě jste si všimly, že stav pleti se zhoršuje s přicházející periodou. Je to období, kdy se tělo očišťuje a je to na pleti více než vidět. Každoměsíční hormonální bouřka. Právě v tomto období se musíme na tento problém více soustředit. Vykašlat se na všechny stresy a hýčkat se.

Co se týče pitného režimu – osvědčily se mi  bylinkové čaje, které začínám pít už před periodou (tak týden před..) – zásadní bylinka pro ženy je kontryhel a řebříček. Každá dobrá čajová směs pro ženy tyto bylinky obsahuje. Pokud nejste zrovna bylinkomil a nechcete si míchat vlastní směsi (já to občas dělám, ale opravdu jen občas) kupte si prostě směs ženského čaje – existuje jich tolik, kolik značek čajů.
Vyzkoušela jsem jich x, ale ne všechny my chutnaly.
Tento jediný chuťově obstál na jedničku. Je tak vyvážený, že žádná bylinka nepřevažuje, prostě ho vypijete a nemáte žádný negativní pocit.



Mám ráda bylinky, dokonce některé i sbírám s dcerami, ale pravdou je, že jsem průměrný uživatel bylinek. Někdy je do sebe liju horem dolem a někdy po nich nevzdechnu i několik měsíců.
Velmi dobrá na pleť je všeobecně kopřiva – čistí krev. Pravda, čaj vám nemusí dvakrát vonět, ale kupodivu docela slušně chutná. Velmi užitečný plevel :). V kombinaci s jahodníkem už je to velmi chutný čaj. Doporučuje se pít na lačno (no já vím, přemůžu se dvakrát a pak už ne), ale prostě ho můžete pít, kdy vy budete chtít. Pravidelnost je samozřejmě dobrá.

Naproti tomu - v eshopu Ryoru jsem si koupila čaj Lymfodren. A řeknu Vám, šokovalo mě, jak je hořký – to bych čekala u žaludečního čaje. Občas si ho dám, ale musím se do něho tak nutit a křivím přitom obličej, že mi z toho spíš ty vrásky ještě naskočí :).
  
Co se týče stravy – všeobecně se říká, že škodí čokoláda, kyselé a kořeněné. To vám nepotvrdím ani nevyvrátím. S kamarádkou se shodnem, že tady je vliv velmi individuální. A myslím si, že je tady spíše spojitost s alergiemi. 
Těžko budu odsuzovat čokoládu, když právě na ni mám v tom měsíčním kritickém období  největší chuť – prostě si ji dám a je to. A myslím, že zase nejsme takové, že bychom každý den snědli tabulku čokolády na posezení. 
Co se týče koření – tak to miluju, včetně chilli a mě osobně na pleť nevadí. V chilli je hodně vitamínu C a karotenu, je dobré na trávení a dezinfikuje sliznice. Proč myslíte, že se jí tolik v Asii, kde je horko a plno bakterií. Samozřejmě není dobré sníst tak pálivé jídlo, že Vám slzí oči a spálí se chuťové buňky. Ale jako zpestření chuti....A je to afrodisiakum :)
A zkoušely jste si dát hořkou čokoládu s chilli. Hmm...má to grády.

Tyto 70%  čokolády jsou z dm drogerie a výborně chutnají a  jsou zdravé (!) (plné antioxidantů). Samozřejmě obsahují nejen kakaový prášek, ale i kakaové máslo, které se právě používá hojně v kosmetice, ale už se paradoxně málo dává do čokolád. Takže tady to vidím na "double impact" - dvojitý úder čokolády - jak zevnitř, tak zvenku :).
Taky je fajn baštit hodně oříšků, semínek a sušeného ovoce. Oblíbila jsem si fitness směs a tu zobu v práci o svačince a k tomu nějaké ovoce. Pokud Vám nevyhovuje směs, kterou už někdo namíchal - kupte si oříšky, které máte rádi, nějaké to sušené ovoce Vámi preferované a namíchejte si je sami. Pořizovací cena je vyšší, ale zase toho bude více a můžete ji dát i dcerám jako svačinku (tedy pokud nejsou alergické na ořechy, jako moje dcera).

Hodně oříšku je v těchto tyčinkách, které já miluju – jsem oříškomil – anebo jsem v minulém životě byla veverka :)

Ne vždy se nám daří mít dokonale vyvážený jídelníček, a proto většinou nemáme ani dokonalou pleť či zdraví. Ale tak na tom jsme všichni. Nepřeceňuji význam doplňků, ale zvlášť v náročnějších obdobích je prostě beru – Céčko antioxidant je základ. Malá rada - kupte si raději tabletky s menším obsahem vitamínu C – nemá smysl do sebe hodit 600 mg tabletku  - tělo totiž najednou příjme max. 100 mg. Já si kupuju Celaskon 250, tabletku si rozpůlím a dám si ji třeba třikrát denně anebo si rovnou kupte jen „stovkový“ Celaskon anebo ten s postupným uvolňováním. Na akné určitě zabírá protizánětlivý zinek a vitamíny řady B.
"Ečko" je zcela jistě na krásu. Kupte si vitamín E v tobolkách, tak můžete tobolku propíchnout a použít ji i na pleť zvenku....(to je pro nás 30+ nezbytnost). Opět double impact (všímáte si, že to nejlepší k jídlu si patláme na obličej:). Tobolky koupíte za 60 Kč (30x100mg)  a nemusíte ze začátku hned utratit majlant za různé drahé kapsle...to třeba později :). Jó, a Ečko pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů - důležité...
A,C,E - všechno jsou to antioxidanty, které pomáhají tělu i pleti bojovat ze škodlivinami – a také jejich kámoš Selen...Můžete si je koupit i pohromadě.....
Co se týče minerálů - zinek už jsem zmínila a je potřeba vyživit naše stárnoucí kosti i zuby vápníkem podpořit zpomalující se metabolismus magnesiem neboli hořčíkem..


A jak pomáháte své pleti zevnitř Vy, co dobrého papáte a pijete, aby jste byly krááásné?



4 komentáře:

  1. Bylinky jsou úžasná věc! Bohužel už je moc nesbírám, a tak mi zbývají jen zbytky k nachlazení... Nicméně kopřivy nemám ráda ani tak, ta jejich železitá chuť mi dost vadí. Snesu je jen syrové, když uždibuji mladé lístky. A kontryhel jsem také vždycky konzumovala jen čerstvý... upíjela jsem tu kapku, kterou vyrábí:) Jinak vitamíny odmítám požívat, myslím, že rakytníkový olej, květový pyl a pestrá strava to vynahradí. Těm pilulkám prostě nevěřím. (dokud nemusím) Co všechno za bylinky sbíráš? Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono vlastně nejvíc stejně sbíráme bylinky na nachlazení, na zimu - a na kašel - diviznu, jitrocel, sedmikrásky, bez květ, lípu, když vylezem na kopec, tak i řepík a dobromysl, třezalku na nervy pro mě :) a hlavně šípek - ten je teď aktuální a s kupovaným se nedá srovnat. Ale taky měsíček a levanduli na kůži, a tymián je super na nachlazení a horečky, ty se dají pěstovat v truhlíku...Rakytník mám strašně ráda v čaji, olej neznám - zkusím, hodně si chválí i pupalkový olej.

      Vymazat
    2. Takový hezký standart:) Když jsme ještě trávili každý víkend na chatě v Beskydech, bylo to v pořadí plicník, petrklíče, podběl, černý bez, lípa. Pak někdy dobromysl (chuťově mi sednul "čaj" a jinak prostě koření), někdy mateřídouška, jitrocel jen akutně, na odřeniny čerstvý a jinak jsem sezobla kde co. Ke sběru šípků se každý rok odhodlávám kvůli marmeládě a pak nakonec nikdy na hory nejedu:( A co jsem v Praze, je to úplně mizérie... to alespoň u rodičů fasuji diviznu. (a na balkoně mám meduňku, mátu a majoránku)
      Rakytníkový můžu doporučit, ucucávám ho ráno na lačno a je skvělý, jinak zvenčí na spáleniny (žehlička, trouba...) Veronika

      Vymazat
  2. V seznamu mi chybí ještě jedna univerzální věc, a to konopí. To je podle mě nejlepší věc a mělo by být předepisováno snad na všechno :-D Já mám osobně vyzkoušený CBD olej, který jsem si objednala z https://www.cibdol.cz/ a nedám na něj dopustit. Od té doby, co ho užívám, tak lépe spím, zlepšila se mi pokožka a hlavně mě už nic nebolí :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate