úterý 26. února 2013

Rýžový pudink s mangem aneb Pudink trochu jinak


Máme teď období samých oslav a já na to musím kreativně reagovat, abych nepekla jen ty svoje tři oblíbené buchty :). Takže zkouším nové recepty.
Pudink má snad rád každý. Je to nejrychlejší dezert. Když nás doma honí mlsná a nechce se mi péct, tak sahám po osvědčeném prášku...

Toto je trochu netradiční pudink - protože neobsahuje pudinkový prášek. A hodí se na slavnostnější příležitosti, když chcete oslavující uctít něčím lehce exotickým.

Na tento dezert potřebujeme:

400 ml mléka + 350 ml vody (může být i 750 ml jenom vody nebo mléka, ale já to ráda kombinuju)
200 g rýže (já používám arborio - speciální rýži, která se používá na italské rizoto, je kulatější
                  a mazlavější)
400 ml kokosového mléka (plechovku koupíte v dm drogerii za cca 52 Kč)
60 g třtinového cukru
1 vanilkový lusk (koupíte za cca 35 Kč - vůně z  pravého lusku Vám krásně provoní celý byt a navnadí chuťové buňky :)
100 g hořké čokolády na polevu (50 - 70%) + smetanu  + mléko (od oka, na naředění čokolády)
1 mango (čím zralejší, tím lepší a sladší)


POSTUP:

1) Rýži a 750 ml vody (či 400 ml mléka a 350 ml vody) dejte vařit spolu s vanilkovým luskem. 
Lusk podélně rozřízněte napůl, výplň vydlabejte a dejte do hrnce a přidejte i celý lusk. Toto vše přiveďte v hrnci k varu a nechte cca 15 minut probublávat, aby rýže absorbovala tekutinu a změkla. 
2) Po té vmíchejte kokosové mléko, přidejte cukr (můžete připadně i dosladit, komu by se to zdálo méně sladké :), oheň snižte a vařte cca 5-6 minut. Po té vyndejte vanilkový lusk z pudinku.
3) Nechte lehce vychladnout a připravte si mezitím čokoládovou polevu: ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu a nařeďte dílem smetanou a dvěma díly mléka (podle oka :), aby byla čokoláda hezky krémová až lehce tekutá.
Po té můžete servírovat do skleniček, do kterých už jste si na dno nachystali nakrájené mango na kostičky. Nějaké mango si nechte i na povrch pudingu na ozdobu.

Z ingrediencí vytvoříme cca 8 porcí
(anebo taky sedm velkých a dvě mini :)

Přípravou to není takový ten jednoduchý pudink, kdy vsypete prášek a zamícháte, ale přesto mi postup nepřipadá nijak náročný. Dělala jsem tento dezert poprvé a nikdo nevěděl, co čekat, protože ingredience byly opravdu exotické. Ale ta vůně je všechny prostě hned naladila - vůně vanilky a kokosového mléka. Osobně doporučuju nejíst tento dezert vychlazený - nějak se ty krásné vůně a chutě "zchladí". Mám totiž i klasický pudink ráda trochu teplejší, ale to nemusí vyhovovat každému.

...a dětská verze :)

2 komentáře:

  1. Wow, to vypadá dobře! Hned bych jeden slupla, holt jsem mlsná koza. Určitě vyzkouším. Jdu zkontrolovat zásoby, ať vím co budu muset dokoupit.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marcelko, tak na tomhle dezertu bych si taky pochutnala!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate