čtvrtek 28. února 2013

Čtete složení? Vol 1. - Isopropyl palmitát (IPP)



Tak tady máme první díl nauky o chemii v kosmetice. Po té, co jsem zdrbla silikony, properu (jak napsala tuttobene) další fujtajbl.
Jak se totiž tak prokousávám kosmetikou, jako běžná uživatelka bez lékařského vzdělání, tak se mi zdá, že si budu muset doplnit mezery ve vzdělání a vrátit se ke studiu chemie.
Nemáte ten pocit, když čtete složení kosmetických výrobků?
Číst složení se určitě vyplatí, ale nejdřív musíte rozklíčovat, co znamenají ta záhadná jména.
Řekla bych, že není v zájmu kosmetického průmyslu informace, co v kterém výrobku vlastně je, podrobně rozebírat a tak nás zahltí -cetáty a -tidy....a je to.
Našla jsem na webu anglicky psané stránky, kde některé rozporuplné složky rozebírají - vybrala jsem některé články a přeložila je pro sebe i pro Vás..
Jde o to, že už jsem zde psala, že řeším nekonečný problém mezi tím, že mám suchou pleť 35+, ale zároveň i akné. Řešení pro kosmetické firmy je, že Vás hodí do škatulky smíšený typ pleti - ale tak jednoduché to vůbec není.
Neberte to tak, že Vás chci poučovat - učím se stále za pochodu a kvalitní informace doluju špendlíkem z hromady hnoje :)...Toto jsou informace, které jsem našla, a které se mi budou hodit při nákupu kosmetiky a třeba i Vám - pokud už to nemáte dávno nastudované.
Já už jsem čtením složení různých přípravků  zjistila, že některým složkám není možné se vyhnout, a tak bych Vás nerada svými články děsila. Ale myslím si, že pokud se můžete vyhnout nějakému přípravku, kde je nakumulováno větší množství kontroverzních látek a máte citlivější nebo suchou pleť či pleť s tendencí k akné, určitě to udělejte. Zde asi platí pravidlo - vybrat si menší zlo (ono totiž můžou dráždit i některé bio výrobky - jednoduchý recept na to není)


Jak se tak koukám na složení výrobků, tak v mnoha výrobcích se nachází tento "isopropyl palmitate" (IPP).

Co to sakra je?

Je to zahušťující a zvláčňující prostředek. Chemikálie pochází především z kyseliny palmové, ale také v menší míře, z kokosového ořechu. Hlavní úkol IPP je, aby pleť byla jemná a zářivá. Nejběžnější použití je hydratační. Přes jeho široké použití ale existují určitá nebezpečí.

IPP může způsobit podráždění pokožky. Použití IPP zejména u výrobků, které obsahují také syntetický alkohol a isopropylalkohol může způsobit řadu potenciálních kožních problémů - včetně akné a dermatitid.


IPP může ucpat póry, což vede ke vzniku různých kožních onemocnění, jako jsou zanícené, hnisající pupínky nebo černé tečky. Hustota chemikálií v IPP může připravit kůži o živiny jako je kyslík. Pokud kůže nedýchá, mohou se vaše póry ucpat a zdravé kožní buňky mohou zemřít. To může vést také k suché a šupinaté kůži.


Tak si tak říkám, jestli suchá pleť a akné nejsou jen odvrácené strany jednoho problému....
Alternativa asi je používat "víceméně" přírodní krémy či takové, které neobsahují více potenciálně škodlivých fujtajblů. Troufám si tvrdit (zažito na vlastní kůži), že třeba kombinace několika parabenů a několika silikonů + tenhle IPP už je pro pleť škodlivá...
Je to vždycky na zvážení - čím více fujtablů na miskách vah, tím rychleji ten přípravek hoďte do odpadkového koše nebo položte zpátky do regálu.
Pokud Vás dlouhodobě trápí Vaše pleť zkuste se, jako teď já, podívat na složení všech výrobků, které používáte (především těch pečujících) a třeba najdete odpověď na své otázky.
A v čem jsem já doma našla tento IPPák?


GET OUT!!!  A co jsem rovnou vyhodila neb se to neopovažuju nikomu darovat (leda nepříteli?:)?

detailní článek o tomto krému najdete ZDE
a stejně laděný článek od tuttobene o Dermacol Botocell ZDE




 

Tohle je běžná drogérková záležitost (ale vzhledem k tomu, že většina žen nakupuje v drogerii) je to potřeba zmínit....
Byť se toto odličovací mléko na mé pleti dlouho neohřeje, protože ho hned následně smázne pleťová voda - nechci mít na pleti (zvlášť teď, kdy ji léčím ze silikonové invaze) dva silikony - z toho dost velký fujtajbl PEG-18 Dimethicone.....
Zvlášť si všimněte oblíbeného marketingového tahu - že Vám na přední stranu výrobku napíšou, co výrobek NEobsahuje - (bez alkoholu, parfemace a barviv) ale že by napsali, co výrobek obsahuje - to by zjevně byli sami proti sobě, že. A napsat, že je výrobek vhodný pro citlivou pleť.....Dobře, při použití jsem necítila žádné podráždění, ALE...

Každopádně, když tady budu hodnotit nějaký výrobek, budu se Vám snažit napsat nebo vyfotit i složení, případně uvést jestli, ten daný výrobek obsahuje IPP či jiné fujtajblové -itáty....Aby informace o výrobku byly kompletní. :)

P.S.: Ty názvy jsou schválně tak strašné, že se nedají zapamatovat - napsala jsem si ty nejhorší do mobilu, a když si něco kupuju, lehce si to tak připomenu. Pokud byste někdy viděly tmavovlasou ženu přes třicet jak podezřele dlouho luští složení krému - tak to budu asi já :).
Přeji Vám šťastnou ruku při výběru kosmetiky a krásnou a zdravou pleť!

Přístě si vezmu na paškál minerální oleje - tak zůstaňte naladěny :).





5 komentářů:

  1. Chemie nikdy nebyla můj koníček. Ale naštěstí mám eM:)
    Ladím stále. Připisuju do mobilu další fujtajbl. Rozšiřuju řady žen nad 30 luštící složení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za velkou podporu! Mě chemie nikdy nebavila ani na škole, ale teď to vidím jako životní nutnost se jí zabývat...

      Vymazat
  2. Pred par rokmi som robila podobne cistky, vyhodila som tristvrte mojich kozmetickych zasob :D predovsetkym na kremi a pletovu kozmetiku si potrpim, pouzivam Dr. Hauschka, aj ked existuje mnoho lacnejsich alternativ :) kde je vola, tam je cesta ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip na zdravou kosmetiku - určitě se na ni podívám a budu hledat různé varianty. Máš pravdu o té cestě :)

      Vymazat
  3. Ahoj Marcelko, já tuhle lekci chemie moc vítám!!! Ani se pomalu nechce věřit kolik "fujtablů" se v jedné krabičce krému najde!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate