sobota 4. května 2013

Oblíbené špagety by eM

aneb primitivně jednoduchý, levný a rychlý recept na pastu....:)


Přeji Vám krásné sobotní dopoledne.

Dneska si spolu uvaříme těstoviny, o kterých jsem psala včera v mém nízkotlakém článku....
Těstoviny miluju na všemožné způsoby, ale tento recept mi vařila moje máma od doby, co mi paměť slouží a mám je prostě takhle nejradši a jsem ráda, že v té tradici můžu pokračovat - protože to jsou oblíbené špagety i mého partnera i dětí...
Postup na tento recept jsem vylepšovala během let (byť obsahuje málo ingrediencí)...inspirací mi bylo umění pasty od pravého itala Emanuela Ridiho....

Takže dnes oblíbené špagety podle eM
(protože tento recept nedostal ani za ty roky specifický název)


Tento recept je něco na způsob boloňských špaget, a není o moc složitější než extra jednoduché aglio olio :)

Co potřebujeme:
400 g špaget z tvrdé semolinové mouky
1 láhev kvalitního kečupu o obsahu cca 310 g
 - hlídejte si obsah zeleniny v kečupu, ať to není jen obarvená voda
 - rajský protlak se mi neosvědčil, musí se hodně dochucovat
libovou slaninu či šunkovou klobásku (či jinou oblíbenou kvalitní uzeninu)
3-4 stroužky česneku
olivový olej
tymián, oregano (chilli), sůl


Postup:
Dáme vařit osolenou vodu na špagety.
Mezitím na pánvi orestujeme česnek nakrájený na malé kousky na menším množství olivového oleje, jakmile česnek začne zlátnout přidáme šunkovou klobásku či slaninku - až bude pěkně orestovaná vypneme
Jakmile nám začně vřít voda, dáme vařit těstoviny - musí být all dente (na skus) či mohou být lehce tvrdší - v troubě dojdou (neměly by být měkké..)
Připravíme si plech či zapékací mísu, do které nalijeme obsah pánve - slaninu, olej, česnek...
Po uvaření těstoviny neochlazujeme pod studenou vodou, pouze je přecedíme v cedníku a přidáme do zapékací mísy ke slanině - v hmoždíři si rozetřeme lžičku tymiánu a oregána (případně rozmělníme v dlaních) a ochutíme špagety, osolíme cca a dodáme celou malou láhev kečupu - všechno důkladně promícháme a vložíme do vyhřáté trouby - pečeme na mírném ohni (bez poklice) cca 20 min, můžeme nakouknout do trouby a promíchat - těstoviny by neměly být moc vysušené či ztvrdlé ani rozvařené.....
Pak už jen můžete servírovat...

Kouzlo tohoto receptu tkví právě v tom, že špagety dáte na chvíli zapéct - ingredience se spojí a kečup projde tepelnou úpravou - já osobně totiž nemám ráda těstoviny jen tak polité "studeným" kečupem....

A asi se shodneme, že v případě takovýchto velmi jednoduchých receptů hrají velkou roli kvalitní suroviny, samozřejmě záleží na Vašich preferencích, ale rozdíl určitě poznáte.....

těstoviny ze semolinové mouky
je zdravější než klasická pšeničná

bylinky nesmí chybět

vybírejte si kvalitní kečupy 
sledujte množství použité zeleniny

panenský olivový olej za studena lisovaný
asi nemusím ani zmiňovat

A co Vy a těstoviny, které máte nejraději a na jaký způsob? Znáte tento recept a líbí se Vám?

Krásný víkend i dobrou chuť Vám přeje eM!!

4 komentáře:

  1. Ahoj Marci, mám moc ráda tyhle jednoduché recepty. Kolikrát jsou daleko lepší než ty složité a dlouhé na přípravu! Těstoviny u nás v kuchyni taky frčí!!!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já Alis právě v kuchyni dost vyznávám jednoduchost :) - prostě v jednoduchosti je krása...a myslím, že právě Italové jsou na to machři - dokážou si užít obyčejné ingredience...byť mají i složité recepty, ale ty mě moc nebaví vařit - na ty si radši zajdu do restaurace !-D.....

      Smazat
  2. Abych pravdu řekla, nejraději mám jednoduché recepty. Jsou nejlepší. Ne nadarmo se říká: v jednoduchosti je krása :)
    Sama si dělám těstoviny ( pšeničné, špaldové, kukuřičné, rýžové) na spoustu způsobů. Nejčastěji však se zeleninou. Je to takový můj evergreen :). Recept se mi moc líbí a určitě ho vyzkouším :)

    OdpovědětSmazat
  3. Já mám moc ráda pasta bianca (tedy těstoviny s olivovým olejem a parmezanem), ale taky starý dobrý špagety s kečupem a sýrem.

    OdpovědětSmazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate