pátek 24. května 2013

New In: Karel Hadek a DIY: Domácí mast na ekzémy a suchá místa



Dneska mám pro Vás příspěvek, kterak jsem nakupovala u pana Hadka. 
Víte, že se zajímám o přírodní kosmetiku, luštím složení a prostě hledám dobře naformulované přípravky, ale za dobrou cenu. Na eshop K. Hadka jsem se už chystala déle a konečně jsem to zrealizovala.
Začnu nejlépe od začátku. 
Samotné objednávání bylo neuvěřitelné. Jeden den jsem objednala a na druhý den si vyzvedávala balíček na poště - no prostě sen, ale co mě naprosto dostalo je, že pan Hadek nepožaduje platbu na účet předem, takže jsem dostala balíček a ještě jsem nezaplatila - splatnost 14 dnů naprosto velkorysá v místních "éšopáckých vodách". Momentálně probíhající 7% sleva na nákup je třešinka na dortu...
Tohle mě tak pozitivně naladilo, že jsem  nedočkavě rozbalovala balíček. Objednala jsem si malé roztomilé a cenově výhodné vzorečky dvou krémů, jejichž složení mě hodně zaujalo - regenerační krém Roseana a lecitinový krém s mateří kašičkou Gelee Royal, a další dvě věcičky byly první vlaštovky do mojí alchymistické DIY kuchyně.
Čisté bambucké máslo a čistý mandlový olej.



S krémy to mám tak, že ačkoliv si vybírám dle složení, ne vždycky mi krém sedne - může mít skvělé složení, ale špatně se roztírá, vstřebává nebo nevoní atd...Musím říct, že ani u jednoho krému K. Hadka tohle nenastalo, a vypadá to, že jsem objevila svůj "dokonalý" krém. Krémy se dobře roztírají, dobře vstřebávají a i příjemně voní (Gelee Royal květinově - růže - s trochou "koření" tymián, rozmarýn a Roseana po růžovém dřevu). 
Navíc Gelee Royal i Roseana je dle složení velmi dobrý anti-age krém - obsahuje vitamín E,A,C - antioxidanty, lecitin, sezamový olej atd.....). Gelee je trochu mastnější než Roseana (tu by možná snesla i smíšená pleť), ale to mi vyhovuje. Dokonce ho používám i na oční okolí, což si s většinou krémů netroufám. S těmi 5 ml si asi moc dlouho nevystačím, takže jsem klidně ochotna dát 300 Kč za plné balení, to je velmi pěkná cena za kvalitní anti-age krém.





Složení Roseana
Ingredients: Aqua, Prunus amygdalus Dulcis Oil, Cetearyl alcohol, Triticum vulgare Germ Oil, Butyrospermum parkii Butter, Simmondsia chinensis Seed Oil, Glycerin, Mangifera indica Seed Butter, Rosa canina Fruit Oil, Olea europaea Fruit Oil, Pantenol, Tocopheryl acetate, Cera flava, Sodium cetearyl sulfate, Lecithin, Urea, Lactic acid, Retinyl palmitate, Ascorbyl palmitate, Allantoin, Melaleuca alternifolia Leaf Oil, Rosa damascena Flower Oil, Thymus vulgaris Oil, Thymus serpyllum Oil, Salvia officinalis Oil, Lavandula hybrida Oil, Rosmarinus officinalis Leaf Oil, Eugenia caryophylus Flower Oil, Citrus limon Peel Oil, Thymol, Beta-caroten




Složení Gelee Royal
Ingredients: Aqua, Butyrospermum parkii Butter, Simmondsia chinensis Seed Oil, Cetyl alcohol, Sesamum indicum Seed Oil, Cetyl palmitate, Prunus amygdalus Dulcis Oil, Juglans regia Seed Oil, Panthenol, Lecithin, Triticum vulgare Germ Oil, Glycerin, Cera flava, Tocoferyl acetate, Olea europaea Fruit Oil, Royal jellyLactic acidUreaRetinyl palmitate, Citrus aurantium dulcis Peel Oil, Allantoin, Thymus vulgaris Oil, Melaleuca alternifolia Leaf Oil, Ascorbyl palmitate, Rosa damascena Flower Oil, Lavandula hybrida Oil, Rosmarinus officinalis Leaf Oil, Eugenia caryophylus Flower Oil, Citrus limon Peel Oil



Co se týče DIY ingrediencí - pomalu si začínám vybavovat svou kosmeticko-alchymistickou kuchyňku. Nejde to rychle a nejraději bych nakoupila všechno hned, ale rozpočet je prostě omezený. 
Nicméně už jsem se nemohla dívat na to, jak se mým oběma holkám zase na jaře zhoršil ekzém, které v zimě v klidu spal. Rozčilovaly mě ty masti z lékárny plné vazelíny, parafínu, které sice kůži namastily, ale jinak neudělaly vůbec nic. Holky si samozřejmě ložiska trochu rozškrábaly, takže bylo vymalováno. Většinou už přijde na řadu jen hormonální protizánětlivá mast a tu z duše nerada používám - další hormony do mladého těla....
Takže jsem se rozhodla vytvořit svou první mast - naprosto čistou vhodnou pro ekzémy a suchá místa na těle - bez esenciálních olejů atd.
Dělala jsem si malý průzkum a u pana Hadka seženete kosmetické ingredience - oleje a másla levněji než jinde.
Takže jsem koupila bambucké máslo a jemný mandlový olej. Pan Hadek má krásně popsány všechny oleje, takže se člověk pomalu začne orientovat, který si bude chtít koupit (jó, mám celý seznam :).


Mandlový olej

Fyzikální vlastnosti: světle žlutá olejovitá kapalina, téměř bez vůně.
Bod tuhnutí: cca −18 °C
Relativní hustota: při 20 °C cca 0,913 g/cm3.
Základní obsahové složky: nenasycené mastné kyseliny - hlavní podíl kyselina olejová (C18:1) cca 71%, linolová (C18:2) cca 21% a palmitová (C16:0) cca 6%, vitaminy A a E, lecitin.
Vlastnosti: Velice jemný, nedráždivý olej, relativně řídký, lehce se vstřebává do pokožky, dobrá skluznost při masáži, regenerační a uklidňující účinky.
Použití: Vhodný pro ošetření pokožky suché a citlivé, případně poškozené slunečním zářením. Pro svoji jemnost jej doporučujeme k použití i v dětské kosmetice. Je vhodným základem pro přípravu regeneračních krému, olejů a masážních preparátů.
zdroj: http://eshop.karelhadek.eu/mandlovy-olej-lzs


DIY - domácí mast na ekzémy a suchá místa

2 PL (polévková lžíce) bambuckého másla
2 PL olivového oleje - extra virgin lisovaný za studena
2 PL mandlového oleje KH - lisovaný za studena
2 kapsle vitamínu E, 1 kapsle vitamínu A (koupíte v lékárně nebo u p. Hadka)
(A jedna zázračná složka, kterou nikde nekoupíte, ale musíte vložit samy - láska :-D)
Když vyrobíte mastičku pro své děti a blízké z lásky, tak prostě musí pomoct :)



Bambucké máslo roztopíme v misce ponořené ve vodní lázni.

 Odstavíme z lázně, necháme chvilinku odstát a přidáme oleje a vitamíny. 
Mast je pro tuto chvíli v krásně tekutém olejovém stavu. 

Nalijeme do připravené dózy (mám raději skleněné kelímky od různých krémů, důkladně vymyté)  a necháme vychladnout v lednici. Po vychlazení je mast velmi tuhá, když ji ponecháme na pokojové teplotě povolí. 

(Nicméně nejlépe se nabírá špachtličkou nebo se prostě do masti trochu "hrábne"). Mast se krásně rozpouští na kůži, kůže je chvíli mastná, ale mastnota se rychle vstřebá a kůže je hydratovaná po dlouhou dobu.
Pozn. Zrovna jsem četla, že se tato směs dá i vyšlehat šlehačem  - musím vyzkoušet :)

Mast používáme doma všechny tři holky - na ekzémy a suché lokty a na rty jako balzám, velmi dobře zklidní i podrážděnou pleť po holení nohou atd., prostě je to univerzální mastička.
Nicméně nejdůležitější je, že ekzém se děvčatům po té co 2x denně mažeme, krásně zlepšil. Ložisko dostalo zdravou barvu - vybledlo, velmi rychle se zahojilo (díky vitamínům), a teď už zase jen vesele preventivně promazáváme. Mastička totiž nevytvoří na ložisku neprodyšný film jako vazelína a spol. ale především skvěle hydratuje, promastí a vyživí a vyspraví drobné ranky.
Formuli mastičky budu nadále vylepšovat různými oleji a zkoušet poměry, aby měl i příjemné uživatelské vlastnosti. Každopádně vše 100% bio bez chemie !-).....a to mě baví..

Já vím, že celý dnešní článek jenom chválím a vy víte, že to se stává málokdy - jsem ráda, že můžu podpořit dobrým slovem i nákupem české výrobce kosmetiky, kteří se neschovávají za šílený marketing a řeči o přírodní kosmetice - nemluví, ale konají. Takové výrobky je třeba podpořit...
Samozřejmě to neznamená, že v mé koupelně budou všechny výrobky jen od pana Hadka, vyberu si opět od této značky, co mi bude nejlépe vyhovovat :)

A co Vy a Karel Hadek? Máte své oblíbené výrobky této značky? A jak to máte s ekzémy a suchými místy a kosmetickými DIY?




30 komentářů:

  1. Že bych také něco zkusila?:-) Ekzému se vůbec nemůžu zbavit, zvlášť teď v létě.
    Jo a jen tak pro info, pro ostatní, protože ty to určitě víš, palmitová kyselina je nasycená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za info - každá informace je dobrá, ty mastné kyseliny mají pomáhat kůži před ztrátou vlhkosti....
      Ekzém umí být pěkná potvora, přes zimu nás to vždycky uklidní, že zmizí a pak jak začnou pyly atd., tak je to zas od znova, někdy mi připadá, že ty masti z lékárny snad ani nechtějí, aby se ten ekzem vyléčil, už jsem se fakt naštvala :)

      Vymazat
  2. trefila ses mi dnes do tématu :)
    Já jsem s jejich přípravky moc spokojená, ale je pravda, že vyloženě denní krém jsem zatím neobjevila, všechno používám zatím na noc, neb je to moc mastné pro můj obličej, ale 100% pomáhá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fajn :)...Je pravda, že ty krémy jsou mastnější,mě to vyhovuje, ale pravda pro každou pleť to nebude - na noc jsou ale ideální. Na druhou stranu, abych jen nechválila - u denního krému bych ještě vyžadovala větší SPF, v tom mi lépe vyhovuje Natura Siberica...prostě od každé značky něco :). Ráda bych od Hádka vyzkoušela něco na ty vyrážky, jak jsi psala Ty...

      Vymazat
  3. Jako přídavek do masti doporučuji heřmánkový esenciální olej - je sice poměrně drahý, ale funguje fantasticky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, ty nejlepší esence jsou zpravidla drahé. Teď jsem chtěla zkusit něco čistého, ale už mám v plánu vyrobit heřmánkový olej - nebude v ní sice ta silice, ale mohlo by to aspoň podpořit hojení a je protizánětlivý. Určitě se po heřmánkové esenci podívám - nejsem si jistá, jak je na tom levandule, jestli by taky třeba byla vhodná a nedráždila, připadá mi, že je všeobecně dost oblíbená....

      Vymazat
    2. Levandule je univerzální a použitelná skoro na všechno, kůži hojí dobře (skvělá je na popáleniny), navíc se jako jedna z mála dá kapat na kůži neředěná.

      Vymazat
  4. Ahoj Marci, moc Tě zdravím. Firmu pana Hádka jsem doposud neznala, takže super typ! Moc Tě obdivuju, že jsi se pustila do výroby mastí a těším se na další typy! Marci, užij si krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Alis, jsem ráda, že se Ti článek líbí. Ať máš taky pohodový víkend!!!

      Vymazat
  5. Týjo, tak ty jsi kouzelnice. přítel má ekzém a tohle by mu mohlo pomoct, ale odrazuje mě právě nákupní cena všeho i s vitamíny a co kdyby to nakonec nezabralo... Hádek je moje oblíbené místo, vždycky mně dostane jak je nákup pohodový, nedávno mi poslali omylem místo vzorku plné balení, tak jsem to nahlásila a bylo mi řečeno, ať s radostí užívám, navíc ta platba až po převzetí.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten nákup u Hádka je fakt super :). Chápu, že pořizovací cena surovin může odradit - mě to ale nevadí jednoduše proto, že vím, že ty suroviny použiju na spoustu jiných výrobků, které mám v plánu a celkově se mi to vyplatí. Mám v plánu vykalkulovat i výslednou cenu pro lepší přehled, z těch 2 lžic surovin, jsem vytvořila dva 50 ml kelímky masti...Navíc mandlový olej chci teď testovat i samotný na pleť, když jsem o těch olejích psala atd :)...

      Vymazat
    2. tak to jsem zvědavá na celkovou částku. Mohla by sis pak otevřít krámek :-) U mě míchání vlastní kosmetiky nehrozí, musím se probrat stovkami produktů co jsme nasyslila. Achjej.

      Vymazat
    3. No já vlastně taky :)...Je mi jasné, že když máš spousty věcí k testování, tak ještě najít kapacitu na míchání je už náročné :). Ale kdybys chtěla můžu Ti někdy poslat "kousek" mastičky jako vzorek na vyzkoušení (jasně,že zdarma :), jestli by to bylo pro Tebe nebo přítele užitečné...

      Vymazat
  6. Tak já jsem si objednala minulý týden, kdy ještě sleva nebyla. Platila jsem na dobírku a balíček přišel normálně. Koupila jsem si olej na intimní hygienu i manželovi, prý pět kapek stačí, ne, nestačí a navíc se mi do dlaně vylilo větší množství, než jsem čekala díky konzistenci. Docela to nevábně voní, takže to vlastně je k ničemu. Další je mastný multivitamínový regenerační krém, který jsem chtěla používat na ruce, ale musím být sama doma, protože pořád slyším, co to tu tak smrdí??? No a do třetice jsem se osypala po lupisanu, takže já prostě k životu asi parabeny a silikony potřebuji :-D Suma sumárum vyhozených 680,-Kč

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě teda mrzí, že Ti to vůbec nesedlo. S ani jedním výrobkem, co jsi koupila nemám zkušenost, ale jsem ráda, že jsi napsala - ať vím, čemu se vyhnout. Ale je jasné, že tolik peněz vyhozených Tě naštve. Mrkni sem na můj článek, kde jsem psala o intimním gelu - používáme ho celá rodina, partner jiný nemůže (voní mátově): http://emeverydaylife.blogspot.cz/2013/02/esi-prirodni-kosmetika-z-italie-intimaid.html
      Bohužel ani přírodní kosmetika není záruka, že se člověk neosype a něco mu nesedne, furt musí člověk hledat a hledat jehlu v kupce sena a těch peněz...:)(

      Vymazat
    2. To mě mrzí, ale jestli můžu - já používám intimní olejíčky s přítelem taky (ale ne každý svůj, oba dámský bo jsme zjistili, že se podobají hodně, pouze je tento jemnější a má slabší vůni), dávám i méně než 5 kapek, ale chce to opravdu za mokra, aby to udělalo emulzi. A nemačkat tu lahvičku pouze ji lehce naklonit (pokud tedy nemáte doma nějakou nepovedenou co teče, taky možné). A ta vůně je pro mě něco strašně příjemného, po umělých lactacydech (z toho jsem zase vždycky já krčila nos) a navíc mě to zbavilo mykóz. Holt bohužel ne vše je pro každého. A u přírodní kosmetiky je to občas risk, jelikož používá éterické oleje.

      Vymazat
    3. Já to vidím podobně, přírodní kosmetika bohužel není pro každého - ty silice a vůně a vůbec. A ačkoliv ji mám hodně ráda, musím si taky opatrně vybírat, co mi sedne..Lactacyd nemusím taky, podle mě žádný efekt neměl - kdežto přírodní Esi si taky poradí s různými "neduhy"...

      Vymazat
    4. Dobrý den Marti, píšu zde svůj komentář asi tak trošku s křížkem po funuse :-), když se dívám na datum ..........., ale chtěla jsem jen doporučit intimní mycí olej od firmy ATOK www.originalatok.cz Mají ho jak pro dámy, pro pány,tak i baby intimku, voní velice příjemně, já ji používám už roky. Samozřejmě u olejové mycí emulze musíte počítat s tím,že bude hodně tekutá. ATOK používá ale balení s uzavřeným hrdlem,takže Vám do dlaně vyteče opravdu jen potřebné množství :-) Vyzkoušejte,třeba budete spokojená.

      Vymazat
  7. Míchání všeho možného mě před pár lety s objevením Hádka taky chytlo:) Pořád jsem rozpouštěla bambucké máslo s madlákem, pak s kakaovým máslem, vyzkoušela i jiné oleje... Byla to legrace:) A připravila jsem si i kostivalovou mast. Co se ale jeho krémů týče, ty mi moc nevoní. Roseanu jsem taky zkoušela, ale ani po čichu ani na obličeji to nějak nebylo ono. Teď mám na krém na ruce, zatím testuju, uvidíme... Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je fajn, že nejsem sama, koho chytlo to míchání :). Mě to moc baví, je to zábava a vzejde z toho i něco užitečného, jsem zvědavá,kam až mě to zavede. Je fakt ,že vůně u krémů je důležitá, ale u Roseany musím říct, že to není tak hrozné, už jsem měla i krémy s horší vůní (a samozřejmě i lepší :), některé zase krásně voněly a efekt nikde - hold najít ten nej krém není žádná sranda...

      Vymazat
  8. Ahoj eM, aniž bychom se domluvily, zůstáváme na stejné vlně:) Mně balíček dorazil v pondělí. Chtěla jsem hlavně doplnit pleťové vody a krém na atopický ekzém. Samozřejmě, že jsem nakonec přiobjednala i vzorky krémů. První vlaštovka "uzená" salterica zatím vypadá na trefu do černého. Zatím teda zůsávám věrná jejich krému na atopickou pokožku, ale teď když mám Tvůj recept, tak příště mohu vyzkoušet i ten.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super tuttobene!! Jsem zvědavá na Tvé hodnocení přípravků, pleťové vody mám taky v plánu vyzkoušet a tu uzenku musím prubnout určitě - zatím ji všichni dost chválí :-)

      Vymazat
  9. Skvělé tipy!:) od pana Hádka ještě žádný produkt nemám,dříve jsem si kupovala bambucké máslo z drogerie DM a byla jsem nadšená:) funguje skvěle na podrážděnou pokožku na nohách po holení a po rozetření z toho byl takový uklidňující olejíček:)

    www.lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky to jsem ráda. Bambucké máslo jsem si teď opravdu dost oblíbila, jak píšeš - sama jsem se divila, jak skvěle zabírá na tu podrážděnou kůži po holení a hezky se na kůži roztápí - jako máslo :)

      Vymazat
  10. Potřebu tam nakoupit všechno hned znám :D Jsem ráda, že ti Roseana taky sedí, protože někomu nevyhovuje jeho vůně a někoho myslím krém i dráždil, co jsem četla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)....Naštěstí mě nedráždí, pravda, mohl by ten krém vonět více jemněji, nemuselo by tam být tolik toho rozmarýnu atd, ale zatím je opravdu dobrý. Hold každému sedne něco jiného...

      Vymazat
  11. Super návod(a celý článek) eM! :) Já dělám prakticky to samé, jen nedávám vitamín A( vůbec mě to nenapadlo, určitě super zlepšovák) a naopak doplňuji o konopný olej lisovaný za studena :). Krásný týden :) Jane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jane!! Konopný olej a vůbec kosmetika z konopí teď dost frčí, takže díky taky za tip, určitě si nastuduju a případně vyzkouším :)...Měj se krásně!

      Vymazat
  12. Bezva! S tím mícháním lektvárků jsi mi vnukla jeden nápad :)

    P.S. Vidím, že už uplynuly dva měsíce od publikování - jak to vypadá s ekzémem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem vnukla nápad - i já ocením jakoukoliv inspiraci :). No, s tím ekzémem to není žádná sláva - když jsem psala tento článek, tak jsem měla ekzém mastičkou pod kontrolou, ale bohužel moje dcera odjela na školu v přírodě, kde se ničím nemazala (byla asi příliš vytížená) a ekzém se od té doby zhoršil...takže kombinuji léčiva od lékařky na potlačení zánětu, ale moje mastičky na promazávání používá stále a pokud opravdu poctivě maže, je to lepší. Zrovna jsem udělala novou várku s heřmánkovým olejem, takže to nevzdávám..

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate