čtvrtek 30. května 2013

Ze šperkovnice eM a DIY - kam se šperky?


Ahoj všem! 
Po menší zdravotní indispozici se zase hlásím ke slovu...
Už před nějakou dobou jsem Vám slíbila, že Vám ukážu nějaké ty moje poklady ze šperkovnice. Chvíli to trvalo, protože jsem Vám při této příležitosti taky chtěla nabídnout návod na DIY, která s tématem úzce souvisí. Určitě to znáte Vy, které milujete třpytivé cetky, že po určité době prostě už nevíte, kam s nimi....zvlášť když bižu milujete až tak, že si ji sami vyrábíte jako já...V tomto případě je to zamoření prostoru bižutérními tretkami :-D!!!!. Už jsem to nutně potřebovala nějak velice sofistikovaně vyřešit, zároveň i esteticky s minimálními nároky na prostor....No, to se lehko žádá mnohem hůř realizuje či kupuje. Ale protože blogosféra je plná šikovných holek, které mě každý den inspirují, tak jsem svoji inspiraci našla právě v blogosvětě - konkrétně u šikovné Ely a hned jsem věděla, že to je to pravé!!! Nápad tedy není můj originální, ale dále jsem ho už převedla do reality dle mého zaměření.
Než se vrhneme na vlastní DIY recept, tak Vám Abbey ukáže, kde "sídlí" zbytek mých pokladů - přece ve šperkovnici :-)....

Několika "poschoďová" šikovná úschovna :)..
...a malé dítko k tomu.....



                                          spousta DIY náušnic...a přívěsků...a náramků...

cingrlátka na ruku pro dcery...

Ujíždím na dlouhých a výrazných náušnicích - 
mám krátké vlasy, tak to beru jako kontrast :)



 nejraději mám své dva "minimalistické" přívěsky v kruhu - černý a červený..


                        taky spousta koupené bižu....také zlato, stříbro, drahé kamení :)
kdo by odolal panu Swarowskemu....


                                                       ale také zděděné poklady....



A na řadu přichází vlastní DIY - "obraz na šperky" by eM....


K výrobě takového "obrazu" potřebujete jako základ korkovou nástěnku - větší velikost cca 40x50 koupíte zhruba za 100 Kč, pak už můžete postupovat dle svých výtvarných schopností a možností a fantazie.
Ela třeba použila balící papír, což je nejjednodušší a nejlepší volba (podklad můžete libovolně měnit), myslím, že to lze pojmout i jako koláž - různé fotky, obrázky....decoupage je taky vhodná či nějaká látka ladící s textilií v interiéru....kolik hlav, tolik nápadů :)..
A protože mně jsou blízké barvy a štětce, tak já jsem vytvořila multifunkční obraz - abstrakci pomocí temperových barev a štětců...

Moje potřeby:
korková nástěnka, uhel, fixativ, lepicí páska, balakryl, sada temper, štětce a skobičky na zavěšení šperků
1) nejdříve jsem si uhlem nakreslila návrh přímo na nástěnku (kdo si netroufá, může si nejdřív nakreslit návrh na papír bokem a až se mu bude líbit, tak překreslí na nástěnku) - uhel jsem použila proto, že se dá dobře mazat, když chci opravit línii či tvar.


 Když jsem byla s návrhem spokojená zafixovala jsem kresbu fixativem a následně jsem oblepila dřevěný rám nástěnky lepicí páskou, abych ho případně omylem nepokácala nebo nemázla barvou při samotné tvorbě...

2) moje výtvarné zvyky mě vedly k tomu natřít nástenku podmalbou, aby tempery měli lepší podklad - na to jsem použila vodou ředitelný Primalex, může být i Balakryl (chtěla jsem bílý, ale ten už došel, tak jsem použila žlutý:)

3) když barva uschla, začala ta pravá umělecká práce  temperovými barvami - barevnou kombinaci jsem vybrala podle textílie v interiéru....



4) výsledek, který jsem donesla z ateliéru, doma zhodnotila i malá modrá Eša :)


5) jako poslední úkon už jen zbývalo našroubovat skobičky do obrazu (do zvolených) míst, řeknu Vám, když jsem si myslela, že dvacet kusů bude moc - trochu jsem se mýlila....vypadá to, že do budoucna budu muset skobičky přikoupit :-). Skobičky se šroubují do korku jako po másle - ale než jsem začala šroubovat skobičku, nejdřív jsem si udělala v požadovaném místě dírku obyčejným hřebíkem a kladívkem....



6) pak už stačilo jen pověsit na zeď - na strategické místo mezi zrcadlem a šatníkem.....


a to nejlepší nakonec - věšení náušnic a přívěsků....bylo to jako zdobit vánoční stromek !)





A co Vy a šperky, máte rády bižu, kupujete, vyrábíte? - kde skladujete své poklady?
Co se Vám nejvíc líbí z vyfocených "tretek"?

18 komentářů:

  1. Čas od času si něco koupím, mám už nějaké poklady také, ale jsem na tohle bordelář, mám je pověšené všechny najdenou na lampičce u toaletky....pěkně v jednom chumlu a když něco potřebuju tak to rozplejtám a nadávám. Jediné co mám v cajku v krabičce pěkně uložené jsou stříbrné řetízky. Náušnice buď taky visí navěšené na těch náhrdelnících anebo je mám v piksličce a když nějaké chci tak je musím všechny pěkně vysypat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, teď už to u mě vypadá celkem ideálně, ale přesně to, co popisuješ jsem měla taky - všechno v koupelně v jednom "hnízdě" nebo pověšené - už mě to nebavilo každé ráno (pokaždé cosi na sebe pověsím:) rozmotávat a nadávat u toho..:-D, a pořád se mi do toho nechtělo, až jsem objevila ten nápad s nástěnkou, tak kreativita přebila nechuť :)..

      Vymazat
  2. P.S. A jseš šikulka, ty tvoje věcičky vypadají moc pěkně!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marci, šperkovnice se Ti náramně povedla. Je to super nápad a nezapřeš svůj malířský talent :) Já poslední dobou ulítám na nejrůznějších šátcích a šálách..a tak často řeším, kam s nimi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alis, díky moc :). No, se šátky to je další story - ale ty jsem teda zatím nějak esteticky a úsporně vyřešit nedokázala - většina z nich je na jednom ramínku z IKEA, který jsem věnovala jen jim a zbytek je zase všude možně :-D - neustále je co organizovat, ale nápady, tak často nepřicházejí....:)

      Vymazat
  4. Ahoj eM, ten obraz na šperky je vážně originální. Určitě by se něco podobného hodilo dceři na její poklady, navíc by je měla hezky na očích:) Díky za inspiraci.
    Já jsem v ukládání šperků a bižu spíš takový nekoordinovaný bohém, mám to po různých miskách, talířcích, tajných skrýších atd. Naštěstí toho nemám hodně a občas i něco najdu:)
    A hlavně Ti přeju, ať jsi fit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc tuttobene! To víš, že už i u jedné dcery jsem tento "vynález" protlačila, protože její motanice z přívěsků, na které je maniak, už byla málem nerozmotatelná a tím pádem nepoužitelná :-) a přesně tak - má je hezky na očích a může si hned ráno vybrat, co si na sebe vezme !). Hezký den!!

      Vymazat
  5. Great blog!!! <3

    http://linde-lo.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. já jsem magor přes náušnice, mám jich milion a vyřešila jsem to prázdným obalem od bonboniery, do jednotlivých důlků po bonbónech si dávám jednotlivé náušnice ;) mám už dvě plata, přítel se mi za to směje, že si kupuju pořád další a další a zas to nemám kam dávat :D když jsem to měla v jednom chumlu, tak bylo zase dobré, že nikdo nepoznal, že toho mám tolik ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky hrozně ulítávám na náušnicích, nestačí, že si nějaké "spíchnu" doma, stejně když vidím nějaké zajímavé za pěknou cenu zase si je koupím :-). Teda nápad s bonboniérkou je fakt originální! No, u nás doma už to partner ani nekomentuje :)

      Vymazat
  7. Paráda! Moja nástenka s baliacim papierom na toto teda veru nemá, toto je oveľa krajšie, osobnejšie a tvorivejšie... len ja by som si tam tých klinčekov musela dať viac, ale vlastne aj ty píšeš, že ešte budeš musieť prikúpiť:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Ti hlavně moc děkuji za tu inspiraci, opravdu dlouho jsem hledala nějaký nápad až jsem ho našla u Tebe :-). J,j už teď je mi jasné, že musím přikoupit další - těch dvacet je fakt málo !-)....

      Vymazat
  8. Krásná nástěnka. Jsi šikovná i ty šperky jsou krásné. Moc se mi líbí cingrlátka na ruce pro dcery. Nejvíc se mi asi líbí ten náhrdelník jako hrozen.

    Ovšem já bych potřebovala celou stěnu, takže šperky skladuji ve velkém šuplíku a ty tam trpí a já vlastně tak trochu taky. Mám hodně náhrdelníků a prstenů. Náušnice mám především se šroubky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Marti!! Je fakt, že kapacita "obrazu" je omezená :-)...Šuplík je na jednu stranu praktický, uvažovala jsem o tom, ale mám doma nějak málo šuplíků :-D..Každopádně Tvoje náhrdelníky vždycky obdivuju, v tomto jsem proti Tobě minimalista :-)...

      Vymazat
  9. Moc se mi líbí předposlední kousek!

    Jinak ja své poklady převážně nosím, zbytek, co nemám na sobe, mám na takove te "ruce", mám ji ve stříbrném provedeni, dávám na ni prstynky a perlovy náramek, který pravidelne sundavam, hodinky a hliněného andelicka, kterého nosím na krku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou moje hodně oblíbené:)
      Byly doby, kdy jsem převážně nosila svoje poklady na sobě taky, hlavně stříbro a tak, ale od té doby, co jsem objevila bižu to střídám podle oblečení a nálady :-D a nějak se mi to hlavně nahromadilo :). Myslím, že vím, co máš na mysli, tahle ruka je hodně praktická věc...jen já bych těch rukou potřebovala hodně :-)

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate